Care a fost și este încă adevărata vulnerabilitate a Rusiei în războiul din Ucraina? Dar a noastră?

S-a spus de mai multe ori, pe bună dreptate, că acum, în aceste condiții ale războiului din Ucraina, China privește cu maximă atenție tot ceea ce se întâmplă, analizează absolut tot, privește toate reacțiile și învață toate lecțiile pe care poate, atât în privința reacțiilor și măsurilor Occidentului, cât și în privința greșelilor Rusiei.

citește mai mult

Cine divide societatea românească? Instrumentalizarea comunităților turco-tătară și maghiară din România de către Ankara și Budapesta și indiferența Statului român

Lucrurile se precipită peste tot în lume și România sau oricine altcineva, dacă nu este pe val, este sub val. Iar simpla apartență la NATO și UE, în ciuda asigurărilor pline de platitudine de la cel mai înalt nivel, nu ne va salva dacă nu dăm și din brațe energic și vom ajunge tot sub val, dacă nu avem grijă de societatea noastră.

citește mai mult

De la Criza Rachetelor la „Armaghedonul” insinuat de Moscova

În continuarea dezbaterii privind neproliferarea nucleară, lansată în luna august în paginile LARICS, revenim cu partea a treia (prima parte poate fi accesată aici, iar a doua aici), dedicată impactului pe care criza nucleară din 1962 l-a avut asupra omenirii și statelor cu intenții explicite sau ambigue privind inițierea unui program nuclear militar.

citește mai mult

Dan Dungaciu: Rusia trebuie scoasă din formatul 5 plus 2

Sunt două lucruri care scapă deocamdată analizei consecințelor războiului din Ucraina. Prima este resurecția majoră a identității naționale ca sursă ultimă și decisivă a legitimității acțiunii politice (concomitent – economice, sociale, culturale) și, pe de altă parte, schimbarea majoră, revoluționară, de abordare în ceea ce privește chestiunea securității Europei de Est.

citește mai mult

Propaganda de la Moscova se năpustește asupra Președinției. Un deep-fake eșuat la Chișinău

Autoritățile de la Moscova s-au răstit în ultima vreme tot mai dur la liderii politici de la Chișinău. Asta pentru că și Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, cât și Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, au fost tot mai tranșanți în discursul lor pe subiectele „separatismului transnistrean”, „așa-zisei neutralități a Republicii Moldova” sau în privința „războiului din Ucraina”.

citește mai mult

Religia românilor din Ungaria trianonică – factor de asimilare sau de protecție identitară?

Sub aspect religios, se poate spune că în sânul comunităţii româneşti din Ungaria domină confesiunile ortodoxă şi greco-catolică. Desigur că cei mai mulţi au fost şi sunt cei de religie ortodoxă. În spaţiul geografic despre care discutăm, estul Ungariei de după 1920, elementul ortodox a fost legat în cea mai mare măsură de prezenţa românilor.

citește mai mult

Din nou despre colaborarea ruso-moldovenească în vremea embargoului (despre un așa zis „drept la replică”)

Articolul dedicat privatizărilor de la Chișinău care scoteau din cursă de fiecare dată companiile românești și favorizau inclusiv companii rusești aflate sub embargou european și american – „Zâmbetul fals al Chişinăului. Hore cu românii, bezele cu Bruxelles-ul şi privatizări cu ruşii“ – a fost printre cele mai citite articole de pe siturile Adevărul și Larics.

citește mai mult

Zâmbetul fals al Chișinăului. Hore cu românii, bezele cu Bruxelles-ul și privatizări cu rușii

Ceea ce veți citi mai jos pare neverosimil. Cum să creadă cineva astăzi, când fanfarele cântă triumful „integrării europene” al Chișinăului, liderii Republicii Moldova fac poze cu toți oficialii continentului, iar drapelele europene flutură în capitala republicii, că dincolo de acest tabloul se ascunde și o realitate care desfinde nu doar percepțiile noastre, dar și bunul simț.

citește mai mult

Tot Unirea îi sperie și astăzi pe ruși. Trei mituri demontate ale propagandei Moscovei despre 28 iunie 1940

Războiul nu mai este în istorie, este în prezent, iar ultimatumurile se rostesc din nou în estul Europei. Nu mai este vizată România, însă Ucraina este cea atacată de principala moștenitoare a imperiului sovietic, Federația Rusă. Proverbul românesc „lupul își schimbă părul, însă năravul – ba”, ilustrează cel mai bine situația în care ne aflăm de la Marea Neagră.

citește mai mult

De ce falsifică Budapesta statisticile cu numărul românilor din Ungaria de astăzi (II)

Continuăm astăzi analizele dedicate minorității românești din Ungaria, aproape uitată și pe cale de dispariție. Profesorul universitar Gabriel Moisa, colaboratorul nostru de la Universitatea din Oradea, ne relevă, pe parcursul a două episoade, misterul din spatele unei uluitoare strategii de manipulare a guvernului de la Budapesta apropo de minoritățile din Ungaria, în special cea românească.

citește mai mult

America – între politica internă și politica externă. Sau de la „cancel culture” la… Marea Neagră

Organizatorii dezbaterii de marți, 14 iunie, au fost LARICS (Laborator pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică), Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române și German Marshall Fund România. Au participat dna Alina Achim-Inayeh, Director German Marshall Fund România, dl Prof. Dan Dungaciu, Director ISPRI – Academia Română.

citește mai mult

Cum a falsificat Budapesta statisticile cu numărul românilor din Ungaria de astăzi (I)

Continuăm astăzi analizele dedicate minorității românești din Ungaria, aproape uitată și pe cale de dispariție. Profesorul universitar Gabriel Moisa, colaboratorul nostru de la Universitatea din Oradea, ne relevă, pe parcursul a două episoade, misterul din spatele unei uluitoare strategii de manipulare a guvernului de la Budapesta apropo de minoritățile din Ungaria, în special cea românească.

citește mai mult

Dan Dungaciu: „Președinta Ungariei este un Viktor Orban în fustă”

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române (ISPRI), dl Prof. Univ. Dan Dungaciu, a fost invitatul unei ediții a Reporter special, un program de televiziune al TVR Cluj care își propune să abordeze subiectele delicate din spațiul public, cenzurate sau incomode pentru putere sau diverse grupuri de interese mai mult sau mai puțin oculte, după cum îl descrie moderatorul emisiunii, jurnalistul Romeo Couți.

citește mai mult

Războiul nuclear de la televizor. Propaganda rusă încearcă să sperie Occidentul și să justifice genocidul ucrainenilor

Odată cu insuccesele apărute pe front, mașina propagandistică a Kremlinului a început să funcționeze la turație maximă. În mare parte, aceasta a fost îndreptată în două direcții: cea a urii față de Ucraina și cea a intimidării față de Occident. Narațiuni feroce, toxice și în același timp absurde domină ordinea de zi în presa rusă de stat. Mesajele de escaladare sunt transmise și de către Kremlinul oficial.

citește mai mult

(Dezbatere) R. Moldova – între război și UE. Rolul României

Organizatorii dezbaterii de miercuri, 20 aprilie, au fost German Marshall Fund România și LARICS (Laborator pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române). Au participat dna Alina Achim-Inayeh, Director German Marshall Fund România, dl Prof. Dan Dungaciu – Director ISPRI – Academia Română, dl Igor Munteanu – fost ambasador al Republicii Moldova în SUA, dl Veaceslav Ioniță – economist, IDIS „Viitorul”, Chișinău

citește mai mult

Clișee negative despre români și România în narațiunile publice. O dezvrăjire a stereotipurilor

Cu siguranță nu îi sunt nimănui străine, din păcate, diversele clișee și stereotipuri negative care circulă în societatea noastră chiar despre români și România. În timp ce stereotipurile negative despre diferite minorități sunt (pe bună dreptate) combătute vehement de la unele niveluri, în mod paradoxal, aceleași stereotipuri negative despre români sunt (pe nedrept) vehiculate și încurajate de multe ori de la aceleași niveluri.

citește mai mult

Ucraina, Turcia și resurecția imperiilor la Marea Neagră

La dezbaterea online de luni, 11 aprilie, au participat dna Alina Achim-Inayeh, Președinte German Marshall Fund România, dna Ioana Constantin-Bercean, cercetător ISPRI – Academia Română, Director executiv Anna Lindth Romania, și dl Profesor Dan Dungaciu, Director ISPRI – Academia Română. Moderatorul dezbaterii a fost jurnalistul Claudiu Lucaci.

citește mai mult

Cel mai mare fake-news din istoria recentă: victimele civile în masă din Bucha sunt o punere în scenă

Eliberarea localităților din apropierea capitalei Kiev de către forțele ucrainene au dezvăluit atrocități și crime împotriva civililor realizate de soldații ruși greu de imaginat în secolul în care trăim. Însuși președintele Ucrainei a prezentat în cadrul discursului său în fața Parlamentului României o serie de imagini dramatice din Bucha care vorbesc de la sine.

citește mai mult

Orbán Viktor szuverenitása… orosz! Budapest – az orosz Orbán Viktor – Magyarország „Petrov”-ja. A miniszterelnök együttműködése a magyar Titkosszolgálattal

Fordítás román nyelvből. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fotó: Orbán Viktor a titkosszolgálat első beszervezési kísérlete idején. Forrás itt (aici). C. Ioana* A 2022 április 3-i választások...

citește mai mult

Viktor Orbán – un „Petrov” al Ungariei. Colaborarea premierului cu Securitatea ungară

Cu ocazia alegerilor parlamentare din 3 aprilie 2022, importante nu doar pentru Ungaria, dar și pentru România și Uniunea Europeană, LARICS a început un serial amplu, întins pe mai mult episoade, despre realitățile politice și strategice din țara vecină. Am încercat să deslușim evoluțiile recente din Ungaria, cu accentul pe personajele principale și echipa din jurul acestora. În acest număr vom încheia acest episod, aducând în atenția publicului o grilă de interpretare inedită în ceea ce privește succesele regimului Orbán – colaborarea cu securitatea sovietică și ungară a lui Viktor Orbán.

citește mai mult

Suveranismul lui Viktor Orban este… rus! (VIII). Budapesta – poarta de intrare în Europa a băncilor rusești și „punte” între serviciile secrete occidentale și rusești

La 30.12.2021, Szijjártó Péter, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, a primit ”Ordinul Prieteniei”, la Moscova, de la omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru activitatea sa privind dezvoltarea legăturilor ruso-ungare. Este cea mai înaltă disticție pe care o poate primi un cetățean ne-rus.

citește mai mult

„Suveranismul” lui Viktor Orbán e… chinez! (VII). Ungaria – un partener înflăcărat al Chinei, în inima Europei

Cu ocazia alegerilor parlamentare din 3 aprilie 2022, importante nu doar pentru Ungaria, dar și pentru România și Uniunea Europeană, LARICS a început un serial amplu, întins pe mai mult episoade, despre realitățile politice și strategice din țara vecină. Vom încerca să deslușim evoluțiile recente din Ungaria, cu accentul pe personajele principale și echipa din jurul acestora. În acest număr vom completa dosarul relației dintre Budapesta și Beijing, evocând și alte dimensiuni ale acestei colaborări din ce în ce mai profunde.

citește mai mult

Pro-rusul și pro-chinezul Viktor Orbán (VI). Ungaria pe Drumul Mătăsii

Cu ocazia alegerilor parlamentare din 3 aprilie 2022, importante nu doar pentru Ungaria, dar și pentru România și Uniunea Europeană, LARICS a început un serial amplu, întins pe mai mult episoade, despre realitățile politice și strategice din țara vecină. Vom încerca să deslușim evoluțiile recente din Ungaria, cu accentul pe personajele principale și echipa din jurul acestora. În acest număr vom prezenta dosarul relației dintre Budapesta și Beijing, apropo de prezența Ungariei pe noul Drum al Mătăsii.

citește mai mult

Viktor Orbán a ales Estul (V). Relația dintre Ungaria și Ucraina, prin prisma intereselor sino-ruse

Cu ocazia alegerilor parlamentare din 3 aprilie 2022, importante nu doar pentru Ungaria, dar și pentru România și Uniunea Europeană, LARICS a început un serial amplu, întins pe mai mult episoade, despre realitățile politice și strategice din țara vecină. Vom încerca să deslușim evoluțiile recente din Ungaria, cu accentul pe personajele principale și echipa din jurul acestora. În acest număr vom prezenta dosarul relației dintre Budapesta și Kiev, filtrată de relațiile speciale ale regimului Orban cu Rusia și China.

citește mai mult

Az illiberális és oroszbarát Orbán Viktor (IV): a választási csalás legalizálása, a politikai ellenfelek elleni kémkedés és a magyar sajtó ellenőrzése

forrás: The New York Times C. Ioana* Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2021.11.12-én törvényjavaslatot (T/17277) küldött Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, "amely módosítaná az adatcsere-kezelési szolgáltatások szempontjait és csökkentené az állampolgárok...

citește mai mult

Iliberalul și pro-rusul Viktor Orban (III). Amanetarea intereselor Ungariei în fața intereselor Chinei și ale Moscovei

Cu ocazia alegerilor parlamentare din aprilie 2022, importante nu doar pentru Ungaria, dar și pentru România și Uniunea Europeană, LARICS a început un serial amplu, întins pe mai mult episoade, despre realitățile politice din țara vecină. Vom încerca să deslușim evoluțiile recente din Ungaria, cu accentul pe personajele principale și echipa din jurul acestora.

citește mai mult

Az oroszbarát Orbán Viktor: Soros ösztöndíjas, a magyar Biztonsági Szolgálat munkatársa, „maffiaállam” főnök (II). az „Orbán partnerségek” tőzsdéje

A 2022. áprilisi parlamenti választások alkalmából, amely nemcsak Magyarország, hanem Románia és az Európai Unió számára is fontos, a LARICS egy kiterjedt, több epizódon átívelő sorozatot indított a szomszédos ország politikai realitásairól. Megpróbáljuk tisztázni a közelmúlt magyarországi fejleményeit, a főszereplőkre és a körülöttük lévő csapatra fókuszálva.

citește mai mult

Prorusul Viktor Orbán: bursier Soros, colaborator al Securității ungare, șef de „stat mafiot” (II). Bursa „partizanatelor Orbán”

Cu ocazia alegerilor parlamentare din aprilie 2022, importante nu doar pentru Ungaria, dar și pentru România și Uniunea Europeană, LARICS a început un serial amplu, întins pe mai mult episoade, despre realitățile politice din țara vecină. Vom încerca să deslușim evoluțiile recente din Ungaria, cu accentul pe personajele principale și echipa din jurul acestora.

citește mai mult

Elemente de dezinformare în discursul Moscovei și presa rusă

Oroarea care se petrece în Ucraina a zguduit întreaga planetă, iar unda de șoc a invaziei ruse s-a extins în fiecare colț al lumii, mai puțin în Rusia. Acolo canalele oficiale de propagandă au pregătit într-o manieră succesivă narativele explicative ale necesității unei intervenții militare. De asemenea, a avut loc sensibilizarea publicului rus cu privire la evenimentele dramatice de „asuprire” a minorității ruse din Ucraina și mai ales a celor din Donețk și Lugansk.

citește mai mult

Războiul din Ucraina și Marea teroare putinistă: Dughin îl îndeamnă pe Putin să „curețe” elita rusă pentru a nu lăsa țara pe mâna unui „agent occidental”

Omoruri, otrăviri, condamnări și alte metode mai „umane” demult fac parte din arsenalul de luptă al Kremlinului împotriva celor care îndrăznesc să-și exprime dezacordul cu puterea. Represiunile în Rusia lui Putin au loc constant, unele se fac public, demonstrativ, iar altele tacit.

citește mai mult

Iliberalul Viktor Orbán: bursier Soros, colaborator al Securității ungare, șef de „stat mafiot” (I)

Cu ocazia alegerilor parlamentare din aprilie 2022, importante nu doar pentru Ungaria, dar și pentru România și Uniunea Europeană, LARICS începe un serial amplu, întins pe mai mult episoade, despre realitățile politice din țara vecină. Vom încerca să deslușim evoluțiile recente din Ungaria, cu accentul pe personajele principale și echipa din jurul acestora.

citește mai mult

Se retrag tancurile în cazărmi? Putin a obținut ce a vrut?

Povestea cu războiul a convenit și convine tuturor, aceasta fiind una dintre cauzele (dacă nu cea mai importantă!) pentru care s-a creat această panică transmisă de la nivel înalt, pe căi oficiale și mai puțin oficiale, adică furnizată pe surse mass-mediei, și transformată într-un spectacol la nivel global sub forma unei amenințări „iminente”.

citește mai mult

O mână spală pe alta: o după-amiază la Kremlin în valoare de 1 miliard de metri cubi de gaz și două reactoare nucleare

Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin de 12 ori în ultimii 13 ani. Aproape o întâlnire pe an. Toți liderii statelor europene care erau în funcție în 2010 (când a recucerit Orban fotoliul de premier) sunt demult la pensie. Putin a rămas, însă, stăpân la Moscova. De altfel, cu această remarcă și-a început liderul maghiar prezentarea de la conferința de presă organizată la Kremlin.

citește mai mult

Dincolo de Rusia. Acordul cu Iranul – dilema de tip Catch-22 a Statelor Unite

Acordul nuclear dintre Iran și grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franța, China, Rusia și Germania), semnat în iulie 2015, a reprezentat la acea vreme o oportunitate pentru a reafirma integritatea principiilor internaționale și trecerea de la unilateralismul care a caracterizat sistemul internațional la începutul secolului 21 spre cooperare, diplomație și reintegrarea instituțiilor internaționale în procesul decizional global.

citește mai mult

Dan Dungaciu: Don’t look up! Nu va fi nicio invazie in Ucraina

Cerul nu este brăzdat nici de rachete supersonice, nici de elicoptere de atac sau Suhoi-uri rusești. Căci nu va fi o invazie – și nici nu era menită să fie. Riscul nu este astăzi un război convențional, ci faptul că, vrăjiți de spectrul unui război „iminent” în regiune, și ocupați cu iluzorii măsuri de contracarare, să ratăm pregătirea pentru… pace. O pace care se negociează acum și care va redesena regiunea și contextul strategic pentru cel puțin o generație.

citește mai mult

Bătălia care va decide viitorul: competiția sino-americană din spațiul cybernetic

La sfârșitul anilor 1970, Statele Unite ale Americii și Republica Populară Chineză au stabilit relații diplomatice formale, iar China, sub conducerea lui Deng Xiaoping, a adoptat o agendă de „reformă și deschidere către lumea exterioară”. Pe parcursul celor patru decenii care au urmat și în ciuda unor eșecuri ocazionale, relația bilaterală a avut o evoluție pozitivă.

citește mai mult

Dincolo de zdrăngănitul armelor. Jumătate dintre ucraineni nu vor să existe nici vize nici vamă între Rusă și Ucraina

Pe fondul unui zdrăngănit de arme orchestrat de Moscova și o presiune exercitată asupra puterilor occidentale de a negocia în scopul prevenirii unei prezumate invazii militare la scară largă în Ucraina, în acest început de an au avut loc la Geneva discuții și negocieri între SUA/NATO/OSCE și Federația Rusă privind securitatea de pe continentul european.

citește mai mult

Orientul Mijlociu în 2021 și ce urmează în 2022. Noua ordine regională

În ultimul deceniu mediul de securitate din Orientul Mijlociu a fost modelat de cicluri succesive de instabilitate, iar impactul implicării marilor puteri în dinamica regională nu a avut rezultatul așteptat, acela de ameliorare a situațiilor sensibile. În 2021 Orientul Mijlociu a cunoscut și o activitate diplomatică intensă, în încercarea statelor regionale de a detensiona rivalitățile politice și de a-și promova posibila creșetere economică.

citește mai mult

Istoria ca armă. Ce a fost și ce nu a fost Al Doilea Război Mondial, conform Moscovei

Articolul care face subiectul aceste analize este intitulat „Noi documente arată cum cei ce au devenit în cele din urmă aliați ai URSS în Al Doilea Război Mondial, Franța & Marea Britanie, vreau să bombardeze câmpuri petrolifere sovietice înainte de invazia lui Hitler” și poate fi citit pe site-ul în limba engleză a Russia Today aici. Acest articol este doar un pretext pentru a relua, foarte succint, pe un spațiu restrâns, mai multe narațiuni preferate ale Moscovei referitoare la Al Doilea Război Mondial, unele adevărate interpretări proprii sau deformări ale istoriei, dintre care vom detalia câteva mai jos.

citește mai mult

Securitate și Alianțe Strategice – Bătălia pentru Ucraina este și o bătălie pentru Rusia. Cum exploatează Kremlinul sindromul post-imperial din Federația Rusă

Dincolo de ecourile de politică externă, care sunt cele mai importante, acțiunile recente ale Federației Ruse de la granița cu Ucraina au și reverberații de politică internă. Aceste acțiuni consolidează cel mai coerent proiect politic promovat de administrația Putin pe plan intern din 2014 încoace. Este vorba de „ostilizarea populației față de Occidentˮ.

citește mai mult

De la președinția Ungariei a Consiliului Europei la cartea de identitate „secuiască”. Ungaria – „națiune mondială”

Nimic nu poate fi mai instructiv pentru politica externă a României decât studierea politici externe ungare. În fața unei politici externe fără orizont, fără viziune și mereu rectivă – am numit politica Bucureștiului a ultimilor ani -, avem de-a face cu un demers coerent, articulat, instituționalizat. Budapesta e coerentă, indiferent că ești de acord sau nu cu ceea ce întreprinde. E excesivă, intruzivă, fără scrupule – dar are obiective, are miză, are proiect.

citește mai mult

Revizionismul „teatral” al Budapestei. „Trianonul teatrelor maghiare – un monument al vieții teatrale maghiare destrămate”

Presa ungară a lansat recent (30.11-01.12.2021) un anunț potrivit căruia, la inițiativa directorului Teatrului Național din Budapesta, Vidnyánszky Attila, în data de 04.12.2021, ora 11:00, în incinta Teatrului Național din Budapesta, se va desfășura comemorarea a „100 de ani de viață teatrală destrămată”, prin inaugurarea unei sculpturi-monument, intitulată ”Trianonul teatrelor maghiare”, sub semnătura sculptorului ungar Böjte Horváth István, care va fi amplasată în parcul teatrului.

citește mai mult

SUSȚINE PROIECTUL LARICS ROMANIA

Conținutul nostru editorial este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oamenii care ne susțin. Micile tale donații ne arată ca apreciezi munca noastră și ne ajută să continuăm activitatea organizației. Contribuie și tu!

SUSȚINE