TikTok – risc de securitate națională?

Toby Walsh, în exercițiul său de imaginație, afirma că „în anul 2062 va fi o mare provocare să îți asiguri spațiul privat de care ai nevoie. The Economist a estimat că doar Facebook a înregistrat și poate să recunoască 1,2 miliarde de fețe. În câteva decenii, cel mai probabil va exista o bază de date undeva, al cărei scop va fi să cuprindă toate fețele”.

citește mai mult

Oppenheimer: Filmul și Moștenirea

Orice articol despre Julius Robert Oppenheimer (sau despre orice personaj al istoriei cu un asemenea impact asupra generațiilor viitoare) ar trebui să aibă o cronologie naturală, nu să înceapă cu finalul și apoi să apeleze la tehnica ‚cadru în cadru’ sau la editarea eliptică.

citește mai mult

Sondaje – Ce cred turcii într-adevăr despre Occident? Între dorința de prosperitate, complexul de superioritate și teama din Sindromul Sèvres

n două dintre precedentele noastre analize publicate pe LARICS, disponibile aici și aici, am încercat să deslușim unele dintre sensibilitățile societății din Turcia prin prezentarea a două dintre cele mai mari temeri ale sale, strâns legate una de cealaltă, recunoașterea Genocidului Armean și Sindromul Sèvres – teama de Occident, de străini în general, neîncrederea, conspiraționismul, teama de dezmembrare a Turciei.

citește mai mult

LARICS a avut dreptate: 60% dintre românii din Ucraina vor o Biserică Ortodoxă Românească sub oblăduirea BOR. Sondaj din Bucovina de Nord

De aproape un an de zile, în diverse dezbateri televizate, conferințe sau seminarii, membrii LARICS au susținut ideea unei Biserici Ortodoxe Române în Ucraina, sub oblăduirea BOR, care ar avea menirea, dincolo de a crea o veritabilă punte ortodoxă între București și Kiev, inclusiv de a opri din față un potențial conflict religios între cele două capitale, izbucnit deja pe ici pe colo și manipulat ideologic de către Rusia, sau între credincioșii ortodocși români din Ucraina și statul ucrainean.

citește mai mult

Turcia și aderarea Suediei la NATO. Nevoia de euforie și autoiluzionare a Europei vs. realitatea brută

Euforia care a cuprins zilele acestea societatea occidentală (inclusiv a noastră) la aflarea știrilor că „Turcia sprijină aderarea Ucrainei la NATO”, „Turcia a deblocat aderarea Suediei la NATO” și că „Turcia sfidează Moscova și eliberează 5 comandanți ucraineni” este pe de o parte de înțeles. Pe de cealaltă parte, însă, este o naivitate pe care nu ne-o putem permite.

citește mai mult

Lecția de patriotism: de ce este America excepțională?

Acest text este dedicat zilei de 4 iulie, Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii, partenerul strategic și fundamental al României. Cu acest prilej, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) și Laboratorul de Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS) urează Americii și poporului american La Mulți Ani!

citește mai mult

Turcia după alegeri: Libertate sau… Libertate?

Acest material este un preambul al dezbaterii dedicată evoluțiilor post-electorale din Turcia, „Turcia se întoarce spre America? De la pivotul economic la pivotul strategic”, organizată de către Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) și LARICS, miercuri, 21 iunie, ora 10.00 la Casa Oamenilor de Știință. (LARICS)

citește mai mult

Alegeri prezidențiale în Turcia: mituri urbane vs. realități

În săptămânile premergătoare votului din 14 mai, opt din zece sondaje îl indicau favorit (unele chiar câștigător în primul tur) pe candidatul opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, însă prima etapă a însemnat o dezamăgire pentru opoziție și o fragilă victorie intermediară pentru președintele în exercițiu, Recep Tayyip Erdoğan.

citește mai mult

Alegeri prezidențiale în Turcia. Doi pentru Centenar: „Sultan Erdoğan” vs. „Gandhi Kemal

Pe 14 mai în Turcia vor avea loc alegeri prezidențiale și parlamentare, data acestora fiind devansată cu mai bine de o lună (inițial au fost programate pentru 18 iunie), motivele oficiale invocate fiind evitarea suprapunerii cu pelerinajul anual al musulmanilor spre Mecca  (Hajj), care se va desfășura în intervalul 26 iunie-1iulie și cu perioada de admitere în universități.

citește mai mult

FAKE NEWS rusesc despre Forțele Armate Române

Portalul rusesc însărcinat cu dezinformarea populației, Pravda.ru, a publicat astăzi o știre falsă care vizează România și Republica Moldova. Semnat de către Maria Kareva și Liubov Stepușova, autoare despre existența cărora nu avem informații, articolul ce se intitulează ,,Rumînia steaghivaet sistemî PVO k granițe s Molvaviei”

citește mai mult

Declinul Occidentului? Un exercițiu de „aritmetică politică”

Acest articol își propune o scurtă evaluare cantitativă a performanțelor economice, dar și societale generale actuale ale Uniunii Europene (UE) ca întreg și, ipso facto, ale statelor sale membre, inclusiv ale statului român, comparativ cu acelea ale altor 9 state mari ale Lumii, utilizând indicatorii cei mai relevanți oferiți de instituțiile mondiale specializate.

citește mai mult

Un istoric austriac ne spune că romanii au devenit pro-ruși. Minte!

Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena și din 2017 până în 2022, președintele Secţiei Filozofie Istorie a Academiei Austriece de Ştiinţe, a făcut o declarație pentru o publicație din țara noastră în ultima zi a lunii ianuarie anul curent, în care, a lansat o dezinformare fără precedent față de publicul românesc.

citește mai mult

Românii din Ungaria: o etichetă într-un muzeu

Continuăm astăzi analizele dedicate minorităţii româneşti din Ungaria, aproape uitată şi pe cale de dispariţie. Profesorul universitar Gabriel Moisa, colaboratorul nostru de la Universitatea din Oradea, ne relevă și alte fațete, puțin cunoscute, despre românii de acolo, pornind de la un chestionar adresat acestora.

citește mai mult

România, Ucraina, limba și respectul reciproc

Atât noi, cât și reprezentanții Statului Român, cu siguranță că am fi amânat eventuale discuții despre nerespectarea drepturilor românilor din Ucraina și a limbii române până după sfârșitul războiului, înțelegând întru totul că acum nu este momentul oportun pentru a le aduce în discuție.

citește mai mult

De ce guvernul de la Chișinău nu vrea limba română în Constituție?

Continuăm campania LARICS de introducere a „limbii române” în Constituția Republicii Moldova. Din materialele anterioare (aici și aici), a devenit limpede că limba română poate intra în Constituție fără vot al unei majorități constituționale, prin simpla repetare a procedurii de modificare a Articolului 78 din Constituție care viza schimbarea modului de alegere a președintelui RM…

citește mai mult

Game of Thrones în Orientul Mijlociu: SUA vs. China

Pe măsură ce rolul politic internațional al Chinei crește, relațiile sale cu state din afara sferei sale tradiționale de interese evoluează. Una dintre regiunile vizate de Beijing este Orientul Mijlociu, acolo unde această realiniere îmbină interese geopolitice, economice și de securitate.

citește mai mult

Dan Dungaciu: Guvernul de la Chișinău poate introduce limba română în Constituția R. Moldova fără vot în Parlament! O spune judecătorul Tudor Panțîru

Pe 7 decembrie 2022, publicam în această pagină un articol intitulat „Votați limba română în Parlamentul de la Chișinău”. Ideea era că demersul pentru introducerea „limbii române în Constituția R. Moldova trebuie demarat urgent, după 9 ani de tergiversări ridicole și descalificante…

citește mai mult

Care a fost și este încă adevărata vulnerabilitate a Rusiei în războiul din Ucraina? Dar a noastră?

S-a spus de mai multe ori, pe bună dreptate, că acum, în aceste condiții ale războiului din Ucraina, China privește cu maximă atenție tot ceea ce se întâmplă, analizează absolut tot, privește toate reacțiile și învață toate lecțiile pe care poate, atât în privința reacțiilor și măsurilor Occidentului, cât și în privința greșelilor Rusiei.

citește mai mult

Cine divide societatea românească? Instrumentalizarea comunităților turco-tătară și maghiară din România de către Ankara și Budapesta și indiferența Statului român

Lucrurile se precipită peste tot în lume și România sau oricine altcineva, dacă nu este pe val, este sub val. Iar simpla apartență la NATO și UE, în ciuda asigurărilor pline de platitudine de la cel mai înalt nivel, nu ne va salva dacă nu dăm și din brațe energic și vom ajunge tot sub val, dacă nu avem grijă de societatea noastră.

citește mai mult

De la Criza Rachetelor la „Armaghedonul” insinuat de Moscova

În continuarea dezbaterii privind neproliferarea nucleară, lansată în luna august în paginile LARICS, revenim cu partea a treia (prima parte poate fi accesată aici, iar a doua aici), dedicată impactului pe care criza nucleară din 1962 l-a avut asupra omenirii și statelor cu intenții explicite sau ambigue privind inițierea unui program nuclear militar.

citește mai mult

Dan Dungaciu: Rusia trebuie scoasă din formatul 5 plus 2

Sunt două lucruri care scapă deocamdată analizei consecințelor războiului din Ucraina. Prima este resurecția majoră a identității naționale ca sursă ultimă și decisivă a legitimității acțiunii politice (concomitent – economice, sociale, culturale) și, pe de altă parte, schimbarea majoră, revoluționară, de abordare în ceea ce privește chestiunea securității Europei de Est.

citește mai mult

Propaganda de la Moscova se năpustește asupra Președinției. Un deep-fake eșuat la Chișinău

Autoritățile de la Moscova s-au răstit în ultima vreme tot mai dur la liderii politici de la Chișinău. Asta pentru că și Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, cât și Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, au fost tot mai tranșanți în discursul lor pe subiectele „separatismului transnistrean”, „așa-zisei neutralități a Republicii Moldova” sau în privința „războiului din Ucraina”.

citește mai mult

Religia românilor din Ungaria trianonică – factor de asimilare sau de protecție identitară?

Sub aspect religios, se poate spune că în sânul comunităţii româneşti din Ungaria domină confesiunile ortodoxă şi greco-catolică. Desigur că cei mai mulţi au fost şi sunt cei de religie ortodoxă. În spaţiul geografic despre care discutăm, estul Ungariei de după 1920, elementul ortodox a fost legat în cea mai mare măsură de prezenţa românilor.

citește mai mult

Din nou despre colaborarea ruso-moldovenească în vremea embargoului (despre un așa zis „drept la replică”)

Articolul dedicat privatizărilor de la Chișinău care scoteau din cursă de fiecare dată companiile românești și favorizau inclusiv companii rusești aflate sub embargou european și american – „Zâmbetul fals al Chişinăului. Hore cu românii, bezele cu Bruxelles-ul şi privatizări cu ruşii“ – a fost printre cele mai citite articole de pe siturile Adevărul și Larics.

citește mai mult

Zâmbetul fals al Chișinăului. Hore cu românii, bezele cu Bruxelles-ul și privatizări cu rușii

Ceea ce veți citi mai jos pare neverosimil. Cum să creadă cineva astăzi, când fanfarele cântă triumful „integrării europene” al Chișinăului, liderii Republicii Moldova fac poze cu toți oficialii continentului, iar drapelele europene flutură în capitala republicii, că dincolo de acest tabloul se ascunde și o realitate care desfinde nu doar percepțiile noastre, dar și bunul simț.

citește mai mult

Tot Unirea îi sperie și astăzi pe ruși. Trei mituri demontate ale propagandei Moscovei despre 28 iunie 1940

Războiul nu mai este în istorie, este în prezent, iar ultimatumurile se rostesc din nou în estul Europei. Nu mai este vizată România, însă Ucraina este cea atacată de principala moștenitoare a imperiului sovietic, Federația Rusă. Proverbul românesc „lupul își schimbă părul, însă năravul – ba”, ilustrează cel mai bine situația în care ne aflăm de la Marea Neagră.

citește mai mult

De ce falsifică Budapesta statisticile cu numărul românilor din Ungaria de astăzi (II)

Continuăm astăzi analizele dedicate minorității românești din Ungaria, aproape uitată și pe cale de dispariție. Profesorul universitar Gabriel Moisa, colaboratorul nostru de la Universitatea din Oradea, ne relevă, pe parcursul a două episoade, misterul din spatele unei uluitoare strategii de manipulare a guvernului de la Budapesta apropo de minoritățile din Ungaria, în special cea românească.

citește mai mult

America – între politica internă și politica externă. Sau de la „cancel culture” la… Marea Neagră

Organizatorii dezbaterii de marți, 14 iunie, au fost LARICS (Laborator pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică), Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române și German Marshall Fund România. Au participat dna Alina Achim-Inayeh, Director German Marshall Fund România, dl Prof. Dan Dungaciu, Director ISPRI – Academia Română.

citește mai mult

Cum a falsificat Budapesta statisticile cu numărul românilor din Ungaria de astăzi (I)

Continuăm astăzi analizele dedicate minorității românești din Ungaria, aproape uitată și pe cale de dispariție. Profesorul universitar Gabriel Moisa, colaboratorul nostru de la Universitatea din Oradea, ne relevă, pe parcursul a două episoade, misterul din spatele unei uluitoare strategii de manipulare a guvernului de la Budapesta apropo de minoritățile din Ungaria, în special cea românească.

citește mai mult

Dan Dungaciu: „Președinta Ungariei este un Viktor Orban în fustă”

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române (ISPRI), dl Prof. Univ. Dan Dungaciu, a fost invitatul unei ediții a Reporter special, un program de televiziune al TVR Cluj care își propune să abordeze subiectele delicate din spațiul public, cenzurate sau incomode pentru putere sau diverse grupuri de interese mai mult sau mai puțin oculte, după cum îl descrie moderatorul emisiunii, jurnalistul Romeo Couți.

citește mai mult

Războiul nuclear de la televizor. Propaganda rusă încearcă să sperie Occidentul și să justifice genocidul ucrainenilor

Odată cu insuccesele apărute pe front, mașina propagandistică a Kremlinului a început să funcționeze la turație maximă. În mare parte, aceasta a fost îndreptată în două direcții: cea a urii față de Ucraina și cea a intimidării față de Occident. Narațiuni feroce, toxice și în același timp absurde domină ordinea de zi în presa rusă de stat. Mesajele de escaladare sunt transmise și de către Kremlinul oficial.

citește mai mult

SUSȚINE PROIECTUL LARICS ROMANIA

Conținutul nostru editorial este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oamenii care ne susțin. Micile tale donații ne arată ca apreciezi munca noastră și ne ajută să continuăm activitatea organizației. Contribuie și tu!

SUSȚINE