Toby Walsh, în exercițiul său de imaginație, afirma că „în anul 2062 va fi o mare provocare să îți asiguri spațiul privat de care ai nevoie. The Economist a estimat că doar Facebook a înregistrat și poate să recunoască 1,2 miliarde de fețe. În câteva decenii, cel mai probabil va exista o bază de date undeva, al cărei scop va fi să cuprindă toate fețele”.

Recunoașterea facială a devenit o problemă majoră de confidențialitate. Această tehnologie, care utilizează baze de date digitale cu fotografii, a evoluat rapid și este utilizată într-o varietate de domenii, inclusiv în securitatea națională. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la utilizarea abuzivă a recunoașterii faciale și impactul acesteia asupra drepturilor individuale. Multe orașe și state din SUA au interzis utilizarea acestei tehnologii din motive de confidențialitate. Discuțiile despre protecția datelor și IA iau în considerare aspecte precum discriminarea, utilizarea etică și controlul uman.

Mai mult decât atât, poate cel mai îngrijorător proiect bazat pe recunoașterea facială se intersectează cu date stocate din domenii precum cel financiar și medical, ulterior toate datele fiind interpretate de rețele avansate de IA, cu scopul de a supraveghea 1.4 miliarde de cetățeni și a-i controla, impunându-le restricții. Sistemul creditelor sociale, operaționalizat în China încă din 2020, „permite celor demni de încredere să umble liberi, în timp ce pentru cei discreditați va fi dificil să facă și un singur pas”.

Prin acest sistem, China a colectat toate informațiile disponibile online, după care, pe baza lor, fiecărui cetățean îi este atribuit un scor care măsoară cât de demn și de încredere este cineva. „De exemplu, cei care au un scor bun pot să facă rezervări pentru camere de hotel și să închirieze biciclete fără avans. O vreme au putut să acceseze linia cu prioritate din aeroportul din Beijing. Iar cel mai mare serviciu online de întâlniri romantice din China îi promovează pe cei care au scoruri bune. Dar China a anunțat că începând cu luna mai a anului 2018 oamenii cu credite scăzute nu vor mai putea circula cu trenul sau cu avionul”.

Astfel, o simplă plată cu cardul, o simplă reacție lăsată pe Facebook, o distribuire sau chiar un comentariu, toate sunt stocate ca ulterior acestea să genereze date despre noi. Miile de date despre fiecare dintre noi, stocate în fișiere păstrate pe niște servere sunt cele care generează reclamele de pe platformele de socializare atunci când navigăm și sunt pe cât de relevante cu putință pentru interesele și nevoile noastre.

În ultimul timp, tot mai multe state, în special SUA, au dezvoltat o nouă perspectivă a riscurilor securității naționale, exprimându-și îngrijorarea că TikTok, care este deținut de compania chineză ByteDance, ar putea pune în pericol datele sensibile ale utilizatorilor, totodată recomandând sau chiar interzicând folosirea aplicației.

TikTok – ce este și cum funcționează

 Aplicație de partajare a videoclipurilor scurte, TikTok a fost lansat în China și face parte din valul de aplicații chineze populare care arată poziția statului pe piața globală de aplicații. Aplicația este deținută de compania ByteDance a omului de afaceri Zhang Yiming. ByteDance a achiziționat Musical.ly în noiembrie 2017 și ulterior l-a fuzionat cu TikTok. Compania are peste 150.000 de angajați din aproape 120 de orașe la nivel global, inclusiv Barcelona, ​​Beijing, Berlin, Dubai, Dublin, Hong Kong, Jakarta, Londra, Los Angeles, New York, Paris, Seattle, Seul, Shanghai, Singapore sau Tokyo.

Astăzi, platforma TikTok, este disponibilă în afara Chinei, și a devenit principala destinație pentru videoclipurile mobile de scurtă durată la nivel mondial.          Are un format potrivit pentru divertisment și comedie. Cu toate acestea, este din ce în ce mai des folosit pentru știrile soft. Așa numiții influenceri, care au o audiență constantă pe TikTok, oferă fragmente de sfaturi pe subiecte populare precum frumusețe, modă, finanțe personale sau gătit. Acest format este din ce în ce mai folosit pentru a face publicitate și a vinde produse.

TikTok este la momentul actual cea mai controversată platformă de socializare, fiind ținta unor preocupări persistente cu privire la potențiala utilizare abuzivă a informațiilor private pe care le adună despre utilizatorii săi. În funcție de câte secunde privești dintr-un videoclip, reacționezi, comentezi sau îl distribui prietenilor, algoritmul va putea să îți genereze mai multe articole de interes, dar și să îți acceseze locația și istoricul de navigare.

Deloc recomandat minorilor, așa cum numeroase surse relatează, „TikTok colectează automat datele personale și informații despre acțiunile utilizatorilor pe platformă, precum geolocația, chiar și atunci când aplicația nu este utilizată, adresa IP, istoricul căutărilor pe internet, tipul de telefon și cookie-urile salvate. Mai mult, poate colecta inclusiv datele biometrice ale utilizatorilor, precum amprenta facială și cea vocală.  Cu toate acestea, completarea politicilor de securitate, care vizează și colectarea unor astfel de date, s-a realizat după ce, în 2020, TikTok a fost implicată într-un proces colectiv în SUA, cu privire la încălcarea de către aplicație a Legii privind confidențialitatea informațiilor biometrice din Ilinois. Platforma a fost acuzată că a colectat și partajat informații personale și biometrice fără consimțământul utilizatorilor, acțiunea soluționându-se printr-o amendă de 92 de milioane de dolari”.

Politica de confidențialitate

Conform politicii de confidențialitate TikTok colectează informațiile automat, în funcție de ce clienții furnizează și, de asemenea, colectează informații din alte surse, precum platformele și parteneri terți, comercianți sau furnizori de servicii de plăți și tranzacții, dar și agenții de publicitate.

În plus, fără ca utilizatorii să conștientizeze furnizează date personale precum data nașterii, adresa de e-mail, numărul de telefon sau parola, atunci când își creează contul. De asemenea, furnizează videoclipuri, fotografii, înregistrări audio și fluxuri live pe care aplicația le colectează și le păstrează. Și în cazul mesajelor directe se aplică aceeași politică de colectare a datelor, atunci când utilizatorii comunică prin acest canal, conținutul mesajului și metadatele asociate acestuia sunt analizate cu scopul de „a bloca spam-ul, a detecta infracțiunile și pentru a proteja utilizatorii”.

Aplicația colectează, de asemena, automat informații precum cele tehnice, informații despre locație, informații de utilizare, informații deduse sau chiar caracteristici ale conținutului. Prin urmare, se pot deduce modelul dispozitivului, adresa IP, limba sistemului, dar și modelele sau ritmurile de apăsare a tastelor. Se poate identifica automat și locația aproximativă a utilizatorului, inclusiv informații despre conținutul vizualizat, durata și frecvența utilizării.

Din perspectiva securității datelor, TikTok ia măsuri pentru a proteja informațiile utilizatorilor. Datele utilizatorilor sunt stocate în centre de date securizate din Statele Unite, Malaezia și Singapore, cu intenții de a deschide un centru de date în Irlanda. Anumite elemente ale datelor utilizatorului sunt criptate în repaus și în tranzit folosind algoritmi standard din industrie. Cheile de criptare sunt gestionate de echipa de securitate TikTok din Statele Unite.

De ce TikTok este o amenințare mai mare decât celelalte aplicații de socializare la adresa securităților naționale? Compania a recunoscut faptul că în primii ani de la lansarea aplicației, datele erau colectate și procesate în China, iar îngrijorarea este accentuată, de fapt, de corpul legislativ de securitate națională chinez, care obligă companiile ca la solicitarea guvernului acestea să îi împărtășească datele pe care le dețin, fiind, de asemenea, obligate să păstreze acest secret, „orice organizație și cetățean, în conformitate cu legea, trebuie să sprijine, să acorde asistență și să coopereze în activitatea de informații naționale și să păstreze secretul oricărei activități de informații naționale” (Fergus Ryan, Audrey Fritz și Daria Impiombato, TikTok and WeChat: Curating and controlling global information flows, Australian Strategic Policy Institute, 2020).

Centrul unei bătălii geopolitice și economice

Joi, 2 februarie 2023, senatorul Michael Bennet, democratul din Colorado, le-a solicitat celor de la Apple și Google să elimine aplicația TikTok din magazinele lor de aplicații, invocând probleme de securitate națională, pe măsură ce presiunea bipartizană asupra companiei deținute de China crește.

          Astfel, domnul Bennet, membru al comitetului de Informații al Senatului, a transmis directorilor executivi ai Apple și Alphabet, compania-mamă a Google, o scrisoare prin care susținea că nicio companie care face obiectul „dictărilor Partidului Comunist Chinez nu ar trebui să aibă puterea de a acumula date atât de extinse despre poporul american sau să creeze conținut pentru aproape o treime din populația noastră.”

          Din numeroase articole, putem observa că TikTok, populara aplicație video deținută de chinezi, se află sub presiunea autorităților de reglementare din SUA de ani de zile, atât administrația Trump, cât și administrația Biden cântărind cum să se asigure că informațiile despre americanii care folosesc serviciul nu ajung în mâinile Beijingului.

Începând din iulie 2020, președintele de atunci Donald J. Trump a lansat un atac public asupra TikTok, amenințând că îl va interzice din SUA, pe motiv că Partidul Comunist Chinez ar putea folosi datele culese asupra utilizatorilor săi pentru a spiona cetățenii americani. El a cerut ca TikTok să fie vândut intereselor americane pentru a elimina orice risc.

Preocupările cu privire la utilizarea abuzivă a informațiilor private de către companiile de social media este o problemă bipartizană în Washington, așa că îngrijorarea a câștigat o oarecare acțiune. Cu toate acestea, până în septembrie 2020, Trump a declarat că a rezolvat problema. Operațiunile TikTok în SUA urmând a fi separate de proprietarul său chinez, ByteDance, și încorporate ca o companie din SUA.

Acordul propus ar fi trebuit sa creeze o nouă companie spin-off, TikTok Global. Oracle ar fi deținut 12,5% din companie și ar fi devenit furnizorul său de cloud în SUA. Este posibil ca acest lucru să fi fost menit să atenueze îngrijorările față de China cum că ar folosi TikTok pentru a aduna date despre americani, dar se pare că schimbarea reală a fost una minimă. 

Între timp, Walmart a fost de acord să cumpere un pachet de 7,5% din acțiunile TikTok Global. Retailerul planifica evenimente de cumpărături transmise în direct, găzduite pe TikTok. Restul de 80% ar fi rămas deținut de ByteDance.

Acordul provizoriu a fost blocat de numeroase contestații în instanță, iar viitorul acordului propus rămâne incert sub administrația Biden. În timpul unui briefing de la Casa Albă din 10 februarie 2021, secretarul de presă Jen Psaki a negat că președintele Biden ar fi stabilit vreo politică nouă pentru aplicație.

Așadar, TikTok se află în centrul unei bătălii geopolitice și economice dintre Statele Unite și China pentru conducerea tehnologiei și securitatea națională. Rezultatul negocierilor TikTok cu guvernul SUA ar putea avea implicații ample pentru companiile de tehnologie și internet, modelând modul în care datele digitale circulă liber între țări.

Timp de doi ani, TikTok a purtat discuții confidențiale cu comisia de evaluare a administrației, Comitetul pentru Investiții Străine din Statele Unite sau CFIUS, pentru a răspunde întrebărilor despre relația ByteDance cu guvernul chinez și dacă legătura respectivă ar putea pune datele sensibile ale sutelor de milioane de utilizatori din SUA în mâinile oficialilor de la Beijing.

Mai mult, din luna martie a.c. miniștrilor britanici le-a fost interzis din motive de securitate să folosească aplicația deținută de China pe dispozitivele de serviciu. Aplicația era folosită de către departamentele guvernamentale ca mijloc de transmitere a mesajelor către tineri. Guvernul britanic se teme că datele sensibile deținute pe telefoanele oficiale ar putea fi accesate de guvernul chinez. Canada, Belgia, Noua Zeelandă și  Comisia Europeană au interzis de asemenea aplicația de pe dispozitivele oficiale. Miniștrilor nu li s-a interzis utilizarea site-ului pe telefoanele lor personal.

La nivel național, Serviciul Român de Informații a emis o serie de avertismente cu privire la riscurile de securitate cibernetică pe care aplicația TikTok le prezintă. Centrul Cyberint a descoperit că aplicația ar putea permite accesul la datele personale ale utilizatorului, la conturarea unui profil al acestuia și la accesul la dispozitivele terților cu care utilizatorul aplicației interacționează în mediul online.

Se recomandă autorităților dezinstalarea aplicației de pe dispozitivele de serviciu, iar cetățenilor să folosească aplicația cu prudență, atrăgând atenția asupra faptului că utilizarea ei poate conduce la accesul aplicației la datele personale.

Analiza SWOT a aplicației TikTok în raport cu securitatea națională

SWOT, metodă des invocată de analiști este extrem de utilă în managementul strategic, identificând elementele de risc și de oportunitate, în mediul intern și extern, sprijinind procesul de luare a deciziei în piețele concurențiale.

SWOT este foarte bună pentru: schimbarea atitudinilor mentale față de probleme, munca în echipă, analiza problemei din patru perspective diferite, transformarea pericolului în oportunitate și înțelegerea punctelor tari și slabe.

Prin urmare, luând în considerare faptul că TikTok este o aplicație gratuită și astfel accesibilă atât creatorilor de conținut, cât și utilizatorilor generali, iar instrumentele de editare video sunt mult mai calitative decât cele pe care le au majoritatea platformelor, ar putea fi un punct de dezvoltare și de orientare pentru tineri, în special pentru cei orientați spre tehnologie sau marketing. Se poate propune, în acest caz, perfecționare și o îmbunătățire a politicii de confidențialitate, asigurând astfel încredere.

Interfața TikTok este una ușor de utilizat, nu este nevoie de cunoștințe tehnice pentru a începe să utilizați platforma. Toate pictogramele sunt poziționate în așa fel încât noii veniți să știe ce să facă imediat. Tot ceea ce trebuie să facă utilizatorii este să deruleze în sus și să vizioneze videoclipuri. O astfel de interfață ușor de utilizat este vitală în lumea modernă orientată spre tehnologie. Toate acestea au făcut ca cei mai mulți dintre cei prezenți pe TikTok să fie tineri, în special minori, fapt care a provocat îngrijorări cu privire la conținutul la care sunt expuși copiii, dar și la securitatea datelor acestora. Sunt un grup vulnerabil, expus la dezinformări și atacuri cibernetice.

În plus, TikTok poate fi un instrument de dezinformare în masă, un generator de fake news, beneficiind de o bază mare de utilizatori din întreaga lume. Dincolo de o posibilă moderare a conținutului cu orientare politică, observatorii vorbesc despre posibilitatea ca TikTok să fie folosit pentru a influența opinia și a perturba procesul democratic, după modelul campaniei coordonată de Rusia înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 2016.

Nu în ultimul rând, TikTok colectează „totul” în ceea ce privește datele, inclusiv informații biometrice, locații GPS, istoricul browserului și chiar amprente faciale. Dezvăluie informațiile personale salvate în cont, cum ar fi adresele de e-mail private, iar utilizatorii TikTok pot fi ținta atacurilor cibernetice – spoofing attack (ex: prin legături SMS). La fel ca Instagram, Snapchat sau YouTube, TikTok-ul se bazează în mare măsură pe utilizarea datelor abonaților săi, mulți dintre ei tineri, chiar copii, care nu dau importanță acestor probleme. Criticii TikTok sunt îngrijorați de faptul că aceste date sunt accesibile companiei-mamă a platformei, grupul chinez ByteDance, teoretic aflat sub controlul Partidului Comunist Chinez.

Greu de crezut că o aplicație distractivă și ușoară precum TikTok poate crea probleme de securitate, însă TikTok poate fi o țintă ușoară a atacurilor cibernetice reprezentând astfel o amenințare a securității naționale. Atâta timp cât aplicația este în continuare utilizată, protejarea datelor în fața Chinei este dificilă. Este important ca fiecare utilizator să fie conștient de riscurile la care este expus prin utilizarea aplicației.

Alexandra Stanciu este studentă la Masterul de Studii de Securitate a Universității din București.