Foto: Scena unui atac terorist cu mașină în Tel Aviv, pe 4 iunie 2023. Sursa aici .

În contextul evoluțiilor tragice generate de atacurile teroriste anti-israeliene fără precedent ale grupării Hamas din Fâșia Gaza, prezentăm în continuare partea a doua a unui articol dedicat problematicii terorismului. De data aceasta, ca un studiu de caz, vom trece în revistă profilul teroriștilor de tip „lupi singuratici” care au acționat în Israel în 2015. Prima parte a articolului se poate citi aici.

(LARICS)

Ce este teroristul „lup singuratic”

Persoanele care decid să comită pe cont propriu atentate teroriste, în urma radicalizării, sunt considerate lupi singuratici. Pe lângă comiterea de atentate acestea se implică activ și în propaganda jihadistă.

Lupii singuratici recurg la atacuri violente încercând să schimbe un sistem politic (considerat inamic) folosindu-se de propria ideologie sau de cea a unei organizații, cu care rezonează. Creează intenționat sentimentul de teamă și insecuritate în cadrul populației vizate prin acte de violență sau prin amenințări. Aceștia au libertate totală de decizie asupra faptelor lor, nefiind sprijiniți sau îndrumați din surse externe.

Decizia persoanei de a comite de una singură acțiuni violente este influențată de mai multe caracteristici precum: afecțiuni psihologice, evitarea interacțiunilor sociale, imposibilitatea de a adera la o organizație teroriată sau izolarea socială.

Este o modalitate de a-și exprima prin propriile acțiuni crezurile, care uneori pot diferi de cele ale grupurilor organizate.

Teroristul singuratic are capacitatea să iși planifice atacurile (în special asupra forțelor de ordine și a celor militare), la un nivel destul de ridicat, comparabil uneori cu atacurile organizate de către grupările teroriste.

Teroristul singuratic poate fi un adept al unei grupări teroriste cu care se poate identifica, dar la care nu aderă. Este un susținător al modului de operare adoptat de către grupare, dar preferă să acționeze singur, fără a primi îndrumare.

Aceste persoane pot dispune de un nivel ridicat de competență socială, putându-se integra ușor în societate, fiind influențați de ideologiile radicale ale grupărilor teroriste.

Indivizii din această categorie vor acționa singuri în scopuri strategice pentru a avansa obiectivele ideologice și politice ale unei grupări teroriste organizate.

Când acțiunea unui astfel de terorist singuratic se finalizează prin decesul acestuia (acțiune sinucigașă), grupările teroriste emit avize de deces pe numele lui și își asumă acțiunile în numele propriu. Aceste atacuri beneficiază de apariția în mass-media, iar prin asumarea atacurilor, grupările beneficiază de atenție sporită și susținere din partea populației.

Profilul „lupilor singuratici” palestinieni implicați în atacurile teroriste în perioada septembrie – noiembrie 2015

Conflictul israeliano-palestinian este unul dintre cele mai greu de soluționat, istoria acestuia întinzându-se pe perioade foarte lungi de timp.

Dupa proclamarea statului Israel, teritoriile palestiniene s-au diminuat treptat, inclusiv prin crearea de noi colonii evreiești în interiorul comunităților palestiniene.

Urmare a valului mare de atentate, comise de către palestinieni pe teritoriul Israelului, în 2003 a început construcția unui zid de securitate, de-a lungul limitelor Cisiordaniei, beneficiind de 150 de puncte de control mobile. Scopul acestui zid este de a limita accesul populației palestiniene pe teritoriile israeliene. Pe lângă acest zid, în mai mult de 400 de locuri, drumurile din Cisiordania sunt blocate de obstacole.

Harta nr 1. Teritoriile ocupate de palestinieni, Sursă: aici .

Studiul de caz se bazează pe analiza atacurilor teroriste întreprinse de către palestinieni în perioada septembrie-noiembrie 2015 pe teritoriile israeliene. Specificul acestor atacuri este că au fost comise de persoane neafiliate organizaţiilor teroriste, iar vârsta acestora este relativ mică. Atacurile comise de către aceştia au avut un număr mic de victime (atacurile fiind prin înjunghiere, aruncarea de pietre), iar atacatorii au fost ucişi de către forţele de ordine israeliene.

Atacurile comise pe teritoriul israelian (Ierusalim şi alte locaţii din Israel)

Palestinienii care efectuează atacuri în Israel sunt în general de sex masculin, tineri cu vârste între 17 şi 19 ani, necăsătoriţi, nu sunt în evidenţele securităţii israeliene, neafiliaţi unei organizaţii teroriste şi au reşedinţa în cartierele din estul Ierusalimului sau în regiunea Hebron. Sunt motivaţi de naţionalismul palestinian şi acţionează singuri, nu urmează o ideologie islamică, fiind antrenați de ura anti-Israel.

Decizia tinerilor palestinieni de a comite atacuri teroriste a fost personală, asumându-şi riscuri mari, de cele mai multe ori soldate cu pierderea vieţii. Atacurile au fost mai puţin violente faţă de cea de a doua Intifada, dar continuarea valului de atacuri denotă frustrarea şi disperarea resimţită de noua generaţie de palestinieni.

Având o vârstă tânără, nefiind căsătoriţi (responsabilităţile familiale sunt reduse) şi fiind spontani în luarea deciziilor (de multe ori decizia de a comite un atac nu este împărtăşită familiei) converg la creşterea numărului atacurilor teroriste.

Deşi au vârste relativ mici, au experimentat greutățile zilnice din Ierusalimul de Est, Iudeea și Samaria, prezența armată israeliană cu limitările impuse și violența continuă. Au fost martori la confruntările dintre palestinieni şi forţele de ordine israeliene.

Această generaţie tânără s-a născut într-o perioadă cu lupte politico-culturale atât în comunitatea palestiniană, cât şi în confruntarea cu partea israeliană. Acest fapt a creat confuzie şi insecuritate socială, apartenenţa la un grup fiind pusă sub semnul întrebării. De aici poate fi trasă şi concluzia preferării atacurilor individuale, fără afiliere la organizaţii teroriste. Deşi aceşti terorişti nu sunt afiliaţi, organizaţii precum Hamas și Fatah încearcă să revendice „proprietatea” teroriștilor prin emiterea de avize de moarte pentru aceștia.

Specific acestui grup de vârstă este expunerea excesivă la reţelele sociale, care influențează modul în care gândesc și acționează. Folosesc rețelele de socializare ca platformă pentru a-și exprima propriile opinii. Ei sunt profund influenţaţi de incitația digitală anti-israeliană, ce îi glorifică pe palestinienii care efectuează atacuri teroriste și postează în mod repetat apeluri la terorism continuu.

Ca mod de operare se remarcă atacurile prin înjunghiere urmate de cele în care au fost folosite vehiculele sau armele de foc.

Din cauza numărului mare și a frecvenței atacurilor de înjunghiere, cuțitul a devenit simbolul predominant al valului de terorism (ca piatra în timpul primei intifade și a centurii explozive din a doua intifada).

Utilizarea cuţitelor în atacuri face ca numărul de victime să fie redus, dar în acelaşi timp cresc considerabil şansele ca atentatorii să fie ucişi de către forţele de ordine.

Putem remarca că aceste atacuri individuale se bazează pe propriile trăiri şi frustrări acumulate de-a lungul vieţii. Tot ce îşi doresc aceste persoane e să provoace pagube şi suferinţă în rândul persoanelor israeliene, sperând că în acest fel pot fi răzbunaţi cei care au suferit din cauza situaţiei socio- economice și politice actuale.

Tinerii palestinieni care au efectuat atacuri teroriste în Israel au fost în mare parte elevi de liceu. Unii dintre ei au renunțat la școală, fiind şomeri sau având locuri de munca nesemnificative. Puţini dintre palestinienii care au efectuat atacuri au fost studenți.

Exemplul nr. 1: 14 septembrie 2015: Atac cu pietre în Ierusalimul de Sud

Descriere:

Alexander Levlowitz, în vârstă de 64 de ani, din Ierusalim, a fost ucis când palestinienii au aruncat cu pietre spre vehiculul său. În maşină se aflau şoferul şi încă doi pasageri. Palestinienii au atacat mașina în apropiere de cartierul Arnona din partea de sud a Ierusalimului. Ca rezultat, se pare că a avut un atac de cord, a pierdut controlul mașinii și s-a prăbușit într-un stâlp. El a fost declarat mort la spital. Ceilalţi doi pasageri au suferit răni minore.

Forțele de securitate israeliene au reținut patru tineri palestinieni, cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani din Sur Bahr, estul Ierusalimului fiind suspecţi de comiterea atacului.

Pe parcursul interogatoriului toți patru au mărturisit că au aruncat cu pietre pentru a face rău israelienilor. Au spus că au ales Rosh Hashanah, Anul Nou evreiesc, pentru a efectua atacul și acea locaţie pentru a putea identifica maşinile conduse de către evrei.

 • Nume: Abd Mahmoud Abd Rabbo Dawiyat

Reședință: Sur Bahr, estul Ierusalimului.

Statut: carte de identitate israeliană cu statut de rezident.

Vârsta: născut în 1996.

Educație: necunoscută.

Ocupație: necunoscută.

Ideologie/Afiliere organizațională:

În timpul interogatoriului a susținut că a plecat spre locul efectuării atacului înfășurat într-un steag Hamas și că a obținut steagul atunci când a participat la mitingul „Al-Aqsa este în pericol” în Um el-Fahm înainte de atac.

Înregistrare de securitate: niciuna.

Informații suplimentare:

Aparent a condus echipa. A aruncat pietrele care au lovit mașina lui Alexander Levlowitz.

 • Nume: Muhammad Salah Muhammad Abu Kaf

Reședință: Sur Bahr, estul Ierusalimului.

Stătut: carte de identitate israeliană cu statut de rezident.

Vârsta: născut în 1997.

Educație/Ocupație: necunoscută.

Ideologie/Afiliere organizațională: niciuna. Înregistrare de securitate: niciuna.

 • Nume: Walid Fireş Mustafa Atrash

Reședință: Sur Bahr, estul Ierusalimului.

Statut: carte de identitate israeliană cu statut de rezident.

Vârsta: născut în 1997.

Educație: necunoscută.

Ocupație: necunoscut.

Ideologie/Afiliere organizațională: niciuna. Înregistrare de securitate: niciuna.

Exemplul nr. 2: 3 octombrie 2015: Atac prin înjunghiere în Oraşul Vechi al Ierusalimului

Descriere:

La 3 octombrie 2015, un terorist palestinian din regiunea El-Bireh înarmat cu un cuțit a mers în Orașul Vechi al Ierusalimului, lângă Poarta Leilor. A înjunghiat membrii a trei familii și un trecător. După ce a luat pistolul unuia dintre israelienii răniți, a împușcat unul dintre poliţiştii de frontieră, trimiși la fața locului. Atacatorul a fost ucis de către forţele de ordine israeliene.

 • Nume: Muhannad Shafiq Halabi

Reședință: Surda, în regiunea El-Bireh, la nord de Ramallah.

Vârsta: născut în 1996.

Starea familiei: necăsătorit.

Ocupație: student la Drept la Universitatea Al-Quds din Abu Dis.

Înregistrare de securitate: niciuna.

Afiliere organizațională:

 1. A aparținut Al-Jama’a Al-Islamiyya, aripa studenților a PÂJ. PÂJ a emis un aviz de deces care susține că aparține rangurilor sale.
 2. Conform unui raport din presa israeliană, poliția l-a reținut pe Abd al-Aziz

Mar’i sub suspiciunea că a inițiat atacul de pe strada Hagai și l-a ajutat pe Muhannad Halabi să planifice și să  ducă la bun sfârșit atacul. Când Halabi a fost împiedicat să intre Moscheea Al-Aqsa, Mar’i l-a convins să efectueze atacul cumpărând cuțitul pentru el (Ynet, 1 noiembrie 2015).

Informații suplimentare:

Pe 10 octombrie 2015, consiliul baroului palestinian a decis să acorde lui Muhannad Halabi un grad onorific postmortem susținând că a excelat în studiile sale.

Exemplul nr. 3: 4 octombrie 2015: Atac prin înjunghiere în Ierusalim

Descriere:

La 4 octombrie 2015, un terorist palestinian a înjunghiat un tânăr israelian pe Strada Hanevi’im din Ierusalim și apoi a încercat să scape. Victima a fost transportată la spital în stare gravă. Polițiștii trimiși la fața locului l-au văzut pe suspect purtând un cuțit și l-au imobilizat.

 • Nume: Fadi Samir Mustafa Aloun Reședință: Issawiya, Ierusalimul de est.

Vârsta: născut în 1996.

Starea familiei: necăsătorit.

 Locuia în Ierusalim împreună cu tatăl său. Mama lui locuia împreună cu fratele său în Iordania, deoarece cererea lor de reunire a familiei a fost respinsă.

Educație: necunoscută.

Ocupație: angajat ca agent de curățenie de către o companie contractantă. Cu puțin timp înainte de a efectua atacul, a lucrat pentru municipalitatea Givatayim.

Afiliere organizațională: Aripa teroristă militară a DFLP a susținut că a murit în „apărarea moscheii AlAqsa” (site-ul aripilor militare-teroriste ale DFLP, 4 octombrie, 2015).

Înregistrare de securitate: niciuna.

Informații suplimentare: Poza lui a fost distribuită frecvent pe rețelele de socializare. Conform imaginilor, acesta nu părea religios. Înainte de a efectua atacul, el a postat următoarele: „Este intenția mea să mor ca un șah, sau să fiu biruitor pentru numele lui Allah. Allah îi va ierta pe toți credincioșii musulmani. De acum intenționez să mă întorc la Islam, cu ajutorul lui Allah intenționez să urmez calea Islamului și să mor ca un shaheed. Allah akbar. ” A devenit un model pentru mulți palestinienii care au efectuat atacuri teroriste și au postat poza acestuia pe reţelele de socializare, susținând că urmau paşii lui.

Exemplul nr. 4: 7 octombrie 2015: Atac prin înjunghiere în Ierusalim

Descriere: O tânără palestiniană a folosit un cuțit pe care l-a avut aparent ascuns în hainele ei, pentru a efectua un atac prin  înjunghiere în Orașul Vechi al Ierusalimului.

Un civil israelian care a fost rănit grav, și-a scos arma și a împușcat-o, rănind-o grav. Amândoi au fost transportați la spital.

 • Nume : Shorouq Salah Dwayyat Reședință : Sur Bahr, estul Ierusalimului.

Vârsta: născută în 1997.

Starea familiei: necăsătorită.

Educație : studentă în anul I la departamentul de educație al Universității Betleem unde a studiat istoria și geografia.

Afiliere organizațională : necunoscută.

Înregistrare de securitate : niciuna.

Informații suplimentare :

Cu câteva ore înainte de atac, ea a scris pe pagina de Facebook că visul ei era să devină o shaheeda. Ea a scris: „Mamă, unde mă îndrept eu? Mamă, o să fiu o shaheeda (martir feminin). Mamă, vreau să te rog să nu plângi pentru mine când voi deveni o shaheeda. Cea mai mare aspirație a noastră este să murim ca un martir de dragul lui Allah!”. Rudele ei au descris-o ca fiind blândă și iubitoare de viață. Își dorea să fie profesor.

Exemplul nr. 5: 7 octombrie 2015: Atac prin înjunghiere în Petah Tikva

Descriere:

În seara de 7 octombrie 2015 , un palestinian a înjunghiat un civil israelian la intrarea într-un centru comercial din Petah Tikva, rănindu-l grav. Trecătorii civili l-au imobilizat până la venirea forțelor de ordine, care l-au reținut.

 • Nume : Tamer Younes Ahmed Varidat Reședință : Thahiriya (sudul Hebron).

Vârsta: născut în 1990.

Starea familiei: provine dintr-o familie bogată; căsătorit.

Educație: a studiat la Universitatea Hebron.

Ocupația : El a căutat de lucru în domeniul său. A lucrat ca frizer în Israel.

Ideologie / Afiliere organizațională : nu a aparținut niciunei organizații și nu era religios.

Înregistrare de securitate: niciuna.

Informații suplimentare: Stătea ilegal în Israel. Cu două zile înainte de a comite atacul și-a schimbat poza de profil de pe Facebook cu o poză a moscheii Al-Aqsa.

Exemplul nr.6: 7 octombrie 2015: Atac prin înjunghiere în Qiryat Gat

Descriere:

La 7 octombrie 2015 , un palestinian a furat arma unui soldat IDF din Qiryat Gat. A intrat într-o casă privată și a încercat să atace o femeie acolo, care s-a luptat și a scapat. A fost împușcat și ucis de poliția israeliană.

 • Nume : Amjad Amjad Hatem Muhammad al-Jindi Reședință : Yatta, la sud de Hebron.

Vârsta: născut în 1998.

Starea familiei: necăsătorit. Provine dintr-o familie numeroasă. Tatăl său este șomer. Familia nu este religioasă.

Educație: necunoscută.

Ocupație : necunoscută.

Afiliere organizațională : Filiala Fatah din Yatta a emis un aviz de deces pentru el susținând că este membru Fatah. De asemenea, i-a organizat înmormântarea, ținută în Yatta.

Înregistrare de securitate: niciuna.

Informații suplimentare: Stătea ilegal în Israel. Conform paginii sale de Facebook, unde numele său de utilizator era Amjad Hosheih, s-a identificat puternic cu teroriștii  palestinieni Muhannad Halabi și Fadi Aloun, care au fost aparent inspirația lui.

 La înmormantarea sa au fost multe steaguri Fatah. Familia sa a pus un poster cu poza lui pe fundalul moscheii Al-Aqsa și l-a numit „un Al-Aqsa shaheed”.

Exemplul nr.7

13 octombrie 2015: Atac combinat prin înjunghiere şi prin folosirea armelor de foc în Hanatziv, Ierusalim

Descriere:

Pe 13 octombrie 2015, doi palestinieni care locuiau în estul Ierusalimului au ajuns în autobuzul nr. 78 din cartierul Armon Hanatziv, Ierusalim. Erau înarmați cu un cuțit și un pistol. Au tras focuri în interiorul autobuzului și au înjunghiat pasagerii.

Poliţiştii israelieni au identificat și împușcat teroriștii, ucigând unul și rănindu-l critic pe celălalt. Teroriștii palestinieni au ucis doi civili israelieni și au rănit nouă, trei dintre ei fiind critic.

 • Nume: Bahaa ‘Muhammad Khalil Alian Reședința: Jabel Mukaber. Ierusalimul de Est.

Vârsta: născut în 1992.

Statutul familiei: căsătorit, tatăl unui copil.

Educație: necunoscută.

Ocupația: a lucrat ca lider de tineret în Jabel Mukaber.

Ideologie/Afiliere organizațională: necunoscută.

Înregistrare de securitate: necunoscut.

Informații suplimentare: În lucrul său cu tinerii palestinieni, Alian le-a consolidat sentimentul de naţionalism palestinian. El a inițiat o campanie pentru formarea unui lanț uman de palestinieni în jurul zidurilor din Orașul Vechi al Ierusalimului pentru a intra în Cartea Recordurilor.  În decembrie 2014 a scris pe pagina sa de Facebook că este pregătit să îşi sacrifice viața pentru „patrie”. De asemenea, el a scris că vrea să fie un shaheed. Asociația baroului palestinian și consiliul său au emis un aviz cu privire la moartea „eroicului șalat” Bahaa ’Alian, fiul avocatului palestinian Muhammad Alian.

 • Nume: Bilal Abu Ghanem

Reședința: Jabel Mukaber. Ierusalimul de Est.

Vârsta: născut în 1992.

Starea familiei: necunoscut.

Educație: student la Universitatea Al-Quds din estul Ierusalimului.

Ocupație: necunoscută.

Afiliere organizațională: afiliat cu Hamas.

Record de securitate: Fost prizonier, eliberat în urmă cu aproximativ un an.

Informații suplimentare:

Familia lui provine de la Jenin. Tatăl său locuiește în Jenin și este căsătorit cu o femeie care trăiește în Jabel Mukaber; ei locuiesc în Ierusalim obţinând unificarea familiei.

Atacurile teroriste comise în Iudeea şi Samaria

Palestinienii care comit atacuri în Iudeea și Samaria sunt de obicei bărbați, necăsătoriți, având vârste între 22 și 26 de ani. În unele cazuri, au terminat liceul, dar sunt şomeri sau nu au găsit de muncă în domeniile de studiu. Nu se regăsesc în evidenţele forţelor de ordine şi nu sunt afiliaţi la organizaţii teroriste. Efectuează atacurile singuri, deciziile fiind luate individual și uneori fără cunoștința familiei.

„Motivațiile naționale și religioase influențează atacatorul. Considerațiile personale au, de asemenea, un impact mare asupra deciziei sale de a-și risca viață (aproximativ 60% dintre teroriștii care au efectuat atacuri în Iudeea și Samaria au fost ucis). Decizia lui este influențată de frustrare, dorința de faimă și gloria obținută prin a deveni un shaheed, dorința de a răzbuna moartea unor prieteni sau rude și expunerea la incitația intensă a presei palestiniene.

 Aproximativ 60% dintre palestinienii care au efectuat atacuri teroriste în Iudeea și Samaria locuiau în Hebron sau în satele adiacente. Aproximativ jumătate din atacuri au fost efectuate în Hebron și împrejurimi. În majoritatea atacurilor s-au folosit cuțite sau alte instrumente ascuțite şi au au vizat forțele de securitate israeliene.

Organizațiile încearcă să-i revendice pe atacatori ca membri după efectuarea atacului. Ele emit observații despre moarte pentru ei și participă la înmormântările lor.

Majoritatea atacurilor teroriste au fost efectuate în zonele cunoscute pentru interacţiunea dintre forțele de securitate israeliene și populația palestiniană, în special Hebron și împrejurimile sale. Aproximativ două treimi din atacuri au vizat forțele de securitate israeliene (soldați, polițiști de frontieră și paznici civili) şi aproximativ o treime civili.

Cea mai marcantă caracteristică a teroriștilor din Iudeea și Samaria este că ei sunt aproape exclusiv tineri. Printre aceștia se află liceeni sau absolvenți care s-au alăturat din rândurilor șomerilor sau a celor care nu au găsit un loc corespunzător de muncă competențelor lor. Doar o mică parte erau studenți universitari.

Acești tineri palestinieni sunt dispuși să își riște viața din motive național-religioase combinate cu mari frustrări şi neajunsuri. După moartea lor, câștiga admirație publică din partea prietenilor lor, a străzii palestiniene, a PA și Fatah, Hamas și alte organizații teroriste. Unii dintre ei devin modele de rol pentru alți tineri palestinieni care sunt dispuși să urmeze paşii și să ducă la îndeplinire atacurile teroriste.

Ca și în Israel, palestinienii care efectuează atacuri teroriste în Iudeea și Samaria au motivații naționale-religioase și de ani buni au fost populare violența și terorismul în calitate de însoțitori constanți. Au fost influențați sistematic, în spiritul anti-israelian fiind expuşi la fricțiuni neîntrerupte cu forțele de securitate israeliene.

Totuși, se pare că majoritatea nu au o ideologie sistematică, bine gândită. Decizia de a comite un atac terorist este aparent personală și spontană și poate fi cauzată de următoarele considerente: frustrarea din cauza șomajului sau a muncii nepotrivite abilităților individului, dorința de glorie și de a deveni un shaheed sau dorința de a răzbuna moartea unei rude, prieten sau chiar a tinerilor palestinieni a căror implicare în atacurile teroriste a fost mediatizată pe rețelele de socializare.

Exemplul nr. 1: 17 octombrie 2015: Atac prin înjunghiere în zona punctului de trecere Atarot

 • Nume: Omar Muhammad al-Faqi ‘

Reședință: din satul Qatanna, la nord de Ierusalim. Locuia în tabăra de refugiaţi Qalandia..

Vârsta: născut în 1991.

Educație: absolvent al Universității Bir Zeit, specializat în finanțe bănci. A absolvit facultatea în 2013.

Ocupația: a lucrat în mai multe locuri în Qatanna, dar nu a putut găsi un loc de muncă în domeniul său.

Ideologie/Afiliere organizațională: necunoscut.

Înregistrare de securitate: necunoscut.

Alte informații: A câștigat campionatul de tenis al Uniunii Universităților Palestiniene.

A dorit să devină un jucător de tenis profesionist și să participe la diverse competiţii.

Exemplul nr. 2: 25 octombrie 2015: Atac prin înjunghiere în Gilboa (Jalameh)

 • Nume: Ahmed Muhammad Sayyid Kamil

Reședință: Qabatiya (lângă Jenin).

Vârsta: născut în 1999.

Educație: student în clasa a XII-a, studia știința.

Ocupația: îl ajuta pe tatăl său pe câmpuri în weekend.

Ideologie/Afiliere organizațională: Hamas a emis un aviz de deces pentru el.

Înregistrare de securitate: necunoscut.

Alte informații: La 15 decembrie 2005, fratele său, Yasser Kamil, a fost ucis de către FIL. Ibrahim Ramadan, guvernatorul Jenin, a trimis condoleanțele lui Mahmoud Abbas familiei la moartea lui Ahmed Muhammad Kamil. Atallah Kheiri, reprezentantul PA (Autoritatea Palestiniană) în Iordania, a trimis un comunicat oficial prin care a exprimat condoleanțe familiei.

Exemplul nr. 3: 25 octombrie 2015: Atac prin înjunghiere lângă Bayt Anoun

 • Nume: Ra’ed Saket Abd al-Rahman Jaradat Reședință: Sa’ir (la nord de Hebron).

Vârsta: născut în 1993.

Educație: Studii de contabilitate la filiala Hebron a Universității Al-Quds.

Ocupație: necunoscut.

Înregistrare de securitate: necunoscut.

Ideologie/Afiliere organizațională:  Fatah a emis un aviz de deces pentru el, susținând că aparținea organizației. Ra’ed Jaradat a postat două notificări pe pagina sa de Facebook înainte de atac. Una a fost o imagine a teroristei palestiniene Dania Jihad Hussein Irshid, ucisă în timp ce efectua un atac prin înjunghiere în Hebron pe 25 octombrie 2015. El a scris, „Imaginează-ți că este sora ta”. Celălaltă era o poezie care încuraja atacurile prin înjunghiere pentru eliberarea moscheei Al-Aqsa și a Ierusalimului.

Exemplul nr. 4: 27 octombrie 2015: Atac prin înjunghiere la un blocaj rutier la intrare în Tel Romeida, Hebron

 • Nume: Humam Adnan Yahya Iss’id Reședința: Hebron.

Vârsta: născut în 1992.

Educație: student la Universitatea Hebron.

Ocupație: În 2011 a fost managerul unui magazin de haine pentru copii din vechea Shalala, drum lângă strada Shuhadaa din Hebron. De asemenea, a lucrat ca frizer la un salon de coafură din Hebron.

Înregistrare de securitate: necunoscut.

Ideologie/Afilier organizațională: necunoscută.

Alte informații: El a postat anunțuri pe pagina sa de Facebook care instigau la violență împotriva Israelului și lăuda shaheeds. Cu câteva zile înainte de atac, a postat o notificare chemând palestinienii să „zdruncine securitatea Israelului”. Cu o zi înainte să moară, a scris că “cerurile plâng pentru umbră. “.De asemenea a postat imagini pe reţelele de socializare care îl arătau în Ierusalim și Tel Aviv.

Exemplul nr. 5: 28 octombrie 2015: Atac prin înjunghiere la Beit Hadassah din Hebron

 • Nume: Farouq Abd al-Qadr Omar Sidr Reședința: Hebron.

Vârsta: născut în 1996.

Educație: student la Drept la Universitatea Hebron.

Ocupație: necunoscută.

Ideologie/Afiliere organizațională: Hamas a emis un aviz de deces pentru el.

Înregistrare de securitate: necunoscut.

Alte informații: Fratele său, Basel Sidr, a fost ucis pe 14 octombrie 2015, în timp ce încerca comiterea unui atac prin înjunghiere la Poarta Nablus din Ierusalim. Pe 5 noiembrie 2015, vărul său Malek al-Sharif a fost ucis în timp ce încerca un atac prin înjunghiere la Gush Etzion Junction.

Exemplul nr. 6: 5 noiembrie 2015: Atac prin înjunghiere la Gush Etzion Junction

 • Nume: Malek Talal Muhammad al-Sharif Reședința: Hebron.

Vârsta: născut în 1990.

Educație: licenţiat în contabilitate.

Ideologie/Afiliere organizațională: Hamas a emis un aviz de deces pentru el.

Înregistrare de securitate: necunoscut.

Ocupație: Muncitor într-un magazin de copii din Hebron. Fusese manager într-o companie in Hebron. De asemenea, a lucrat la mai multe posturi de radio: Siraj, Al-Huriya și AlKhalil (ultimele două s-au închis pentru că difuzau instigări).

Alte informații: Conform postărilor de pe pagina sa de Facebook, printre evenimente care l-au influienţat a fost moartea teroristului palestinian Dania Irshid în apropierea Peșterii Patriarhilor din Hebron. El a scris: „Nu fi trist. Batalioanele de răzbunare vin ” (Dunia al-Watan, 5 noiembrie 2015). Cu câteva minute înainte de atac a sunat-o pe mama sa și i-a cerut iertare, spunând că a planificat să devină un shaheed. I-a sunat și pe tatăl său și pe mătușa sa, mama a doi palestinieni uciși în alte atacuri teroriste: Basel Sidr (ucis pe 14 octombrie, în timp ce a încercat un atac prin înjunghiere lângă Poarta Nablus din Ierusalim) și Farouq Sidr (ucis pe 29 octombrie 2015, în timp ce încerca să înjunghie un soldat IDF la Beit Hadassah în Hebron).

Exemplul nr. 7:10 noiembrie 2015: Atac prin înjunghiere la un punct de trecere în apropiere de Abu Dis

 • Nume: Sadek Ziyad Gharbiah Reședință: Sanur (la sud de Jenin).

Vârsta: născut în 1999.

Educație: elev de liceu.

Ideologie/Afiliere organizațională: a fost religios și a frecventat moscheea.

Înregistrare de securitate: necunoscut.

Alte informații: Tatăl său, Ziyad Abu Garbiah, a fost un agent operativ din Hamas în Jenin și unul dintre teroriștii expulzați în Liban [Marj al-Zuhour] în anii ’90. Hamas și Blocul islamic din Sanur au emis un aviz de deces pentru Sadek Ziyad Gharbiah. (Agenția de știri Ma’an, 10 noiembrie 2015).

Exemplul nr. 8: 1 octombrie 2015: Atac prin împuscare în Samaria

 • Nume: Sadek Ziyad Gharbiah Reședință: Sanur (la sud de Jenin).

Vârsta: născut în 1991.

Starea familiei : logodit.

Educație: necunoscut.

Ocupația: angajat la supermarket.

Ideologie / Afiliere organizațională : Hamas.

Registrul de securitate : în trecut a fost reținut în Israel unde a efectuat atacuri teroriste.

 • Nume : Samir Zuheir Ibrahim Kousa Reședința : Nablus.

Vârsta: născut în 1982.

Statutul familiei: căsătorit, tată a 3 copii.

Educație: necunoscut.

Ocupația: șofer de autobuz.

Ideologie / Afiliere organizațională : Hamas. Înregistrare de securitate : necunoscut.

 • Nume : Karim Lutfi Fathi Rizaq Reședința : Nablus.

Vârsta: născut în 1992.

Studii: A studiat inginerie tehnică la Universitatea Al-Najah din Nablus.

Ocupația: inginer la o firmă de construcții.

Ideologie / Afiliere organizațională: Hamas.

Înregistrare de securitate : necunoscut.

 • Nume: Zaid Ziyad Jamil A’mer Reședința : Nablus.

Varsta : născut în 1989.

Educație: necunoscut.

Ocupația: instructor auto în Nablus.

Ideologie / Afiliere organizațională : Hamas.

Înregistrare de securitate : necunoscut.

Exemplul nr. 9: 8 octombrie 2015: Atac prin înjunghiere în Kiryat Arba

 • Nume : Muhammad Fares al-Ja’abari Reședința : Hebron.

Varsta : născut în 1996.

Educație: necunoscută.

Ocupație: Muncitor într-o fabrică de încălțăminte din Hebron.

Ideologie / Afiliere organizațională: După moartea sa, Hamas a emis un aviz de deces.

Înregistrare de securitate: necunoscut.

Exemplul nr. 10: 8 octombrie 2015: Atac prin înjunghiere în Kiryat Arba

 • Nume: Iyad Khalil al-Awauda

Reședință: Dura (sud de Hebron).

Varsta : născut in 1989.

Starea familiei: necunoscută.

Educație: necunoscută.

Ocupație: necunoscută.

Ideologie / Afiliere organizațională : Hamas a emis un aviz de deces pentru el.

Fișă de securitate: a fost încarcerat în Israel timp de trei ani. Eliberat în ianuarie 2012.

Alte informații: Al-Awauda a efectuat atacul deghizat în membru al presei. S-a alăturat paginii de Facebook „Haters of Israel”. El și-a folosit pagina de Facebook pentru a susține „rezistența populară”, atacuri împotriva israelienilor și pentru a glorifica teroriștii care fuseseră uciși. A postat și poze cu puști și pistoale. Tatăl său este un fost ofițer al forțelor de securitate PA. Autoritatea Palestiniană i-a oferit o înmormântare militară oficială.

Concluzii:

Terorismul, această formă violentă de acţiune, a devenit o ameninţare prezentă la nivel mondial, fiind din ce în ce mai complex şi cu o amploare din ce în ce mai mare, după cum s-a și văzut recent în atacurile teroriste ale Hamas. Această manifestare a devenit modalitatea cea mai utilizată de  către diferitele grupări sau organizaţii teroriste în lupta lor cu autorităţile, fiind motivate de lupta pentru eliberarea naţională.

Complexitatea teroriştilor derivă din modul lor de a accepta anumite crezuri, de a încălca legea în mod voit, uneori în scopuri personale sau pentru a face cunoscută o anumită cauză. Un rol în dezvoltarea atentatorilor o are atât mediul psiho-social din care provin, factorii culturali, cât şi istoria, tradiţia, cultura. Nici situaţia economică, gradul de insecuritate, situaţia politică şi socială nu sunt factori de neglijat. Aceştia îşi pun amprenta asupra psihicului şi îi determină în luarea deciziilor radicale. Modul de viaţă, ideologiile comunităţii, modelele sociale avute şi valorile culturale promovate în comunitate,combinate cu vârsta fragedă, fac din aceşti subiecţi, candidaţi ideali în a lua decizii individuale grăbite fără a cântări consecinţele. Având probleme în adaptarea socială, în găsirea unui loc de muncă decent şi fiind promovate modelele altor persoane care au ales să facă sacrificiul suprem, viitorii atentatori decid cu uşurinţă asupra sorţii lor.

Toţi aceşti factori favorizează interpretarea subiectivă a realităţii de către terorişti, realitate care este diferită de cea percepută de către autorităţile oficiale, reprezentând motivul declanșator al frustrării lor. „Pe fondul complexității fenomenului terorist contemporan, conturarea portretului atentatorului terorist trebuie să ia în calcul elemente biografice, de dezvoltare psihosocială și emoțională, de relaționare cu mediul extremist recrutor și cu ținta vizată prin actul terorist întreprins”.

Din momentul în care au decis să devină teroriști, aceștia acceptă din propria inițiativă și un set de restricții: clandestinitatea, autoizolarea, nesiguranța, ducând la formarea unor convingeri ce nu corespund cu realitatea socială. „Ripostele societății sau ale statului amenințat inhibă flexibilitatea și deschiderea mentală a teroriștilor față de compromis sau schimbarea punctului de vedere”. Mentalitatea teroriştilor este cea de victime. Aceștia se consideră reprezentanții claselor suprimate, care nu au capacitatea de a se apăra singure.

Teroristilor le lipsește empatia socială. Aderând la o anumită ideologie, cu propriile reguli, ei deleagă vinovația asupra persoanelor din exterior (cei ce nu fac parte din grupul lor social), acceptând doar informațiile care le pot întări și întreține convingerile. Pentru aceștia, toți cei din afara comunității, sunt “inamici” și orice încercare de conciliere este privită ca o încercare de înșelăciune.

Autor: Loredana Brumă, absolventă a Masterului de Studii de Securitate de la Universitatea din București.