În contextul războiului din Ucraina, parteneriatul Federația Rusă – China pare să fie mai apropiat ca niciodată. În realitate, însă, pe lângă punctele de convergență strategică, în raporturile dintre Moscova și Beijing se manifestă și multe elemente de divergență strategică. Apropierea dintre cele două state este asigurată de viziunea unei lumi multipolare, precum și de nevoia de stabilitate a unor regimuri politice cu restanțe semnificative în materie de legitimitate internă.

Prezentarea arată că relația bilaterală cu Statele Unite ale Americii, reorientarea strategică a Chinei spre Asia Centrală, precum și o flexibilitate geopolitică a Federației Ruse care a provocat de mai multe ori îngrijorare la Beijing sunt doar câteva dintre elementele care pot dinamita raporturile dintre cele două state.

De altfel, cele trei „nu-uri” care susțin parteneriatul Federația Rusă – China, respectiv nu conflictului bilateral, nu unei granițe necontrolate și nu unei alianțe demonstrează caracterul pragmatic și circumstanțial al acestuia.