Foto: Soldații ucraineni trag cu un tun lângă Bakhmut, orașul din est în care au avut loc lupte aprige împotriva forțelor ruse, 15 mai 2023. Sursa aici.

Cu toții suntem în așteptarea contraofensivei ucrainene, rezultatul căreia va dicta cursul de mai departe al războiului. Este capabilă Ucraina să recupereze cât mai mult din teritoriul aflat sub controlul rușilor cu tehnică militară occidentală? Acesta va fi testul acestui război. Dacă reușește să avanseze pe flancul sudic și să limiteze alimentarea frontului din Donbas prin Crimeea sau chiar să recucerească teritorii care nu s-au aflat sub controlul ucrainenilor încă din 2014, atunci costurile sprijinului occidental vor fi justificate, iar impulsul de susținere va crește și mai mult prin capitalele europene, care au fost sceptice la început în privința furnizării de armament către Ucraina. Dincolo însă de presiunea occidentală, ne-am întrebat care este starea de spirit din interiorul Ucrainei și ce așteaptă cetățenii ucraineni de la operațiunea militară care va debuta cât de curând.

În primul rând, ucrainenii cred mai mult ca niciodată de victoria definitivă asupra Rusiei și recuperarea întregului teritoriu aflat sub ocupație. 9 din 10 ucraineni cred că Ucraina va câștiga războiul, iar această atitudine despre victorie nu s-a schimbat de anul trecut. Încrederea în victorie pe care o au cetățenii ucraineni este confirmată atât de sondajele realizate de Centrul Razumkov, cât și de Institutul Republican Internațional. Mai jos puteți analiza aceste date.

Sursă foto: Captură site Centrul Razumkov

Sursă foto: Captură site International Republican Institute

Din perspectiva opiniei publice ucrainene, victoria înseamnă înlăturarea trupelor ruse de pe întreg teritoriul Ucrainei și restabilirea graniței din ianuarie 2014 (47% dintre cei care cred în victoria Ucrainei), sau înfrângerea armatei ruse și o răscoală în/prăbușire a Rusiei (31%). Se poate observa în imaginea de mai jos, că ponderea celor care consideră victoria drept eliminarea trupelor ruse de pe teritoriile legitime ale Ucrainei a scăzut față de luna decembrie când era 54 la sută.

Sursă foto: Captură site Centrul Razumkov

De asemenea, potrivit datelor furnizate de Centrul Razumkov doar 5% dintre cei ucrainenii chestionați văd victoria ca fiind alungarea trupelor ruse din spatele liniilor înainte de 24 februarie 2022. În aceeași ordine de idei, rata celor care consideră că granițele teritoriale ale Ucrainei ca urmare a acestui război vor fi cele de dinainte de invazia la scară largă de pe 24 februarie a scăzut până la 9 la sută în ultimul an, conform datelor prezentate de Institutul Republican Internațional. Prin urmare, încrederea opiniei publice ucrainene cu privire la menținerea teritoriilor din interiorul granițelor Ucrainei recunoscute internațional în 1991 ca rezultatul final al acestui război a crescut până la trei sferturi, după cum se poate observa mai jos.

Sursă foto: Captură site International Republican Institute

Vor ucrainenii negocieri cu Rusia?

Datele oferite de Centrul Razumkov ne arată că aproximativ trei sferturi (72%) dintre ucraineni exclud negocierile cu Rusia ca fiind „o modalitate eficientă de a atinge pacea, care ar trebui folosită chiar acum”, conform sondajului realizat în lunile februarie-martie 2023. Față de perioada septembrie-octombrie 2022, ponderea aceasta a crescut de la două treimi (64%), astfel doar 13% dintre ucraineni consideră că ar trebui sa se inițieze chiar acum negocieri cu Rusia, față de 17% din urmă cu jumătate de an.

De asemenea, mai puțini oameni sunt acum de acord că „negocierile cu Rusia ar trebui purtate numai după ce trupele sale sunt presate în spatele liniei de contact dinainte de 24 februarie 2022” (o scădere de la 21% la 18%) și numărul celor care nu sunt de acord a crescut de la 60% la 65%. În același timp, 61% dintre respondenți consideră că „negocierile cu Rusia ar trebui purtate numai după ce trupele sale sunt presate (retrase) după granița stabilită în 1991” (57,5% – în septembrie-octombrie 2022), 22% și, respectiv, 21%, fiind în dezacord.

Sursă foto: Captură site Centrul Razumkov

Perspective de război în opinia publică ucraineană

Ucrainenii, într-o proporție de 67 la sută, nu cred că Rusia are „resurse practic nelimitate” precum bani, oameni sau armament, iar aceasta își va epuiza cu adevărat resursele, în timp ce Ucraina, împreună cu sprijinul lumii, va putea pune capăt războiului în condiții acceptabile în viitorul apropiat. În același timp, doar 22 la sută sunt convinși că Rusia are într-adevăr o rezervă semnificativă de resurse, care poate epuiza Ucraina pentru o lungă perioadă de timp și, ca urmare, Ucraina nu va putea pune capăt războiului în condiții acceptabile. Mai jos puteți consulta rezultatele sondajului realizat de Institutului Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) în luna februarie a anului curent.

Sursă foto: Captură site Kyiv International Institute of Sociology

Conform celor mai recente date oferite de KIIS (februarie 2023), doar 9% dintre ucraineni sunt pregătiți pentru concesii teritoriale în schimbul păcii, în timp ce 87% sunt împotrivă. După cum se poate vedea în graficul de mai jos, chiar și dintre cei care cred că Rusia are încă suficiente resurse pentru un război prelungit, 75% se opun concesiunilor teritoriale în schimbul păcii.

Sursă foto: Captură site Kyiv International Institute of Sociology

NU concesiilor teritoriale

Asemenea datelor prezentate de Centrul Razumkov și IRI, peste 80 la sută dintre ucraineni consideră că orice concesiune teritorială nu este acceptabilă. Această dinamică a rămas constantă pe parcursul anului, în timp ce aproximativ 10 la sută dintre respondenți sunt gata să renunțe la anumite teritorii în favoarea negocierilor.

Sursă foto: Captură site Kyiv International Institute of Sociology

Chiar dacă în spațiul public occidental de vehiculează ideea că problema Crimeei este „specială”, peste două treimi dintre ucraineni consideră că Ucraina ar trebui să încerce să elibereze întregul teritoriu, inclusiv Crimeea, chiar dacă există riscul unei scăderi a sprijinului din partea Occidentului și ar crește riscul unui război de lungă durată. Prin urmare, aproximativ un sfert (24%) dintre respondenți sunt mai înclinați spre opțiunea ca în schimbul eliberării și protecției tuturor teritoriilor, inclusiv Donbas, dar excluzând Crimeea, Ucraina să se abțină de la acțiuni militare în peninsulă. După cum se poate vedea, într-o astfel de abordare, spațiul pentru găsirea „compromisurilor” se extinde și mai mulți ucraineni sunt pregătiți să accepte acest format de acțiuni, însă nu este o schimbare radicală de atitudine, iar în continuare aceasta va trebui să fie monitorizată.

Sursă foto: Captură site Kyiv International Institute of Sociology

Concluzie

După cum se poate observa, optimismul ucrainean este la cote înalte înainte de contraofensivă. Determinarea ucrainenilor de a lupta până la capăt a rămas aceeași încă de la debutul invaziei de la 24 februarie 2022, iar orice plan în care s-ar stabili „pacea în schimbul unui teritoriu” este în mod categoric respins de către societate. Astfel se poate concluziona că  mult-așteptata contraofensivă este mai importantă pentru Vest decât Ucraina. Rezultatul acestei operațiuni militare ține mai mult de a întări determinarea occidentală pentru a furniza în continuare armament. Practic va fi o demonstrație a ucrainenilor pentru partenerii săi că are capacitatea de a câștiga acest război și de a-și elibera în întregime teritoriile ocupate de către trupele ruse. De asemenea, contraofensiva ar putea căpăta forma unei lovituri ucrainene cu suportul Occidentului pentru a aduce Moscova la masa negocierilor și a-i oferi Ucrainei o poziție de forță. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare.

Cristina Melnic este doctorand al Universității din București și cercetător asociat la Centrul de studii sino-ruse(CSSR) al ISPRI – Academia Română.