Sursa foto aici.

Această analiză publicată în două părți examinează acceptarea politică și publică a refugiaților ucraineni în Polonia și Marea Britanie. Acest aspect este important, deoarece retorica politică și atitudinile publice stau la baza procesului de integrare. În Polonia, am constatat o corelație puternică între retorica politică promovată de Guvern, mijloacele media din spectrul politic și opinia publică. În Marea Britanie, totuși, există o discrepanță între declarații și atitudinea Guvernului. În general, ambele țări sunt similare în ceea ce privește sprijinul public (populație) acordat refugiaților ucraineni. Prima parte a analizei se poate citi aici.

Polonia nu iubea imigranții

O majoritate covârșitoare în Europa susține sprijinirea Ucrainei și acceptarea refugiaților ucraineni, cu polonezii având cele mai pozitive opinii în ceea ce privește aceste măsuri, conform sondajelor timpurii de opinie publică în Europa referitoare la războiul ruso-ucrainean și participanții săi. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că, până la data de 14 februarie 2023, Polonia a primit aproximativ 1,6 milioane de refugiați ucraineni.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, ca și celelalte țări europene, atitudinile anterioare ale Poloniei față de imigranți erau departe de a fi primitoare și de sprijin. Conform cercetărilor extinse, media din Europa înfățișează frecvent refugiații, în special cei provenind din Orientul Mijlociu și Africa de Nord (MENA), ca fiind mase de oameni dezumanizați și pasivi care constituie o amenințare la adresa securității, economiei și valorilor continentului. În acest caz, Polonia nu face excepție.

Figura 6

Sursa: Hargrave, Homel și Dražanová, 2023

Figura 6 de mai sus confirmă concluziile la care au ajuns cercetătorii, și anume că, deși având un impact redus asupra Poloniei în sine, așa-numita “criză a refugiaților” din Europa din 2015 a generat niveluri semnificativ mai ridicate de anxietate. În contrast, se estimează că 1,3 milioane de ucraineni au intrat în Polonia înainte de izbucnirea recentă a ostilităților în Ucraina în 2022. Aceasta a fost prima imigrație în masă semnificativă în Polonia în vremurile contemporane. Aceasta ridică întrebarea – de ce atitudinea Poloniei față de imigrație s-a schimbat atât de radical?

Migrație și identitate

În esență, acest lucru poate fi legat de retorica politică internă a țării și de percepția imigranților, deoarece politica identității joacă, fără îndoială, un rol critic. Din cauza percepției publice asupra refugiaților ucraineni pe care Polonia i-a primit și adăpostit, numărul impresionant de refugiați. În acest sens, cercetările care folosesc analiza de colocare, o tehnică utilizată în lingvistica corpusului, au relevat faptul că ucrainenii strămutați erau în mare măsură denumiți refugiați (de război) și discutați în legătură cu călătoria și primirea lor în Polonia. Construirea unei astfel de narative în jurul refugiaților ucraineni este crucială pentru acceptarea lor în societatea poloneză. După această logică, am presupune că o retorică diferită ar conduce la un rezultat alternativ. Rezultatul este într-adevăr diferit în cazul refugiaților înfățișați, de exemplu, ca “migranți economici”, ceea ce se traduce prin atitudini publice negative. Nu este surprinzător că acesta a fost cazul refugiaților provenind din regiunea Orientului Mijlociu și Africa de Nord.

O altă dimensiune importantă de luat în considerare în analiza retoricii politice în jurul refugiaților ucraineni în Polonia se referă la istoria comună. Discursurile susținute de președintele Poloniei în mai 2022 la Verkhovna Rada se bazează pe un sentiment de solidaritate în grup între Polonia și Ucraina, referindu-se la agresorul comun:

“Vă mulțumesc astăzi pentru apărarea Europei de invazia barbariei și imperialismului rusesc nou, pentru a le arăta tiranilor locul lor, pentru a dovedi că spiritul unei națiuni libere este mai puternic!”

“Ca Polonia, am avertizat de mult timp Europa cu privire la tendințele imperiale ale Rusiei și ale lui Putin – împotriva dorinței de a-și restabili influența Uniunii Sovietice, și poate chiar a Rusiei țariste.”

“Prin importanta istoriei, Ucraina și Polonia au o oportunitate politică unică în fața lor ca două națiuni înrudite din aceeași parte a Europei.”

Foto: Președintele polonez Andrzej Duda îl salută pe președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy la Palatul Prezidențial din Varșovia, Polonia, 5 aprilie 2023. Sursa aici.

Studiile anterioare au concluzionat că polonezii consideră vecinii lor ucraineni ca fiind “frați”, deoarece împărtășesc o origine slavă și secole de istorie. Această perspectivă este întărită de sentimente de nostalgie și o “mentalitate ușor neo-colonială”. Cu alte cuvinte, solidaritatea Ucrainei și a Poloniei este legată de trecutul lor comun de state satelit în sfera de interes sovietică.

După ce am examinat cadrele teoretice care explică atitudinea generală a Poloniei față de primirea refugiaților ucraineni, vom recurge acum la sondaje de opinie publică și la analize ale publicațiilor media pentru a determina dacă retorica guvernului și a presei este în concordanță cu percepția publică.

Retorică și percepție publică

Figura 7

Sursa: Centrul pentru Studii Est-Europene și Internaționale (ZOiS), 2022

La data martie 2022, un sondaj efectuat în Polonia, concentrat asupra persoanelor cu vârste cuprinse între 16 și 34 de ani, a relevat că aproape 50% dintre tinerii polonezi cred că Polonia ar trebui să adăpostească cât mai mulți refugiați ucraineni posibil. Mai mult, se pare că tinerii polonezi reflectă credința generală a poporului polonez, aceea că Polonia ar trebui să continue să primească și să adăpostească un număr tot mai mare de refugiați ucraineni. Trebuie menționat că această narativă se reflectă direct în comportamentul individual. Centrul de Cercetare GLOBSEC pentru Democrație și Reziliență întărește concluziile anterioare, ajungând la concluzia că 68% dintre participanții la sondaj și-ar primi cu bucurie un refugiat ucrainean ca membru al familiei, 77% ar face-o ca prieten apropiat, iar peste 80% ca oaspeți sau rezidenți ai aceleiași comunități. Atitudinea generală de susținere a publicului este reflectată și de Guvernul Poloniei. Trebuie menționat că cel mai popular partid din Polonia, Partidul Lege și Justiție (PiS), este de dreapta, populist și național-conservator, și cu toate acestea sprijină ajutorul acordat refugiaților ucraineni. Liderul partidului Lege și Justiție, Jaroslaw Kaczynski, a afirmat că fiecare polonez ar trebui să ajute Ucraina în conflictul său cu invadatorii. În ceea ce privește elaborarea politicilor, Parlamentul Poloniei a adoptat o lege de sprijinire a refugiaților ucraineni.

Această atitudine generală pozitivă a cetățenilor polonezi și a Guvernului este reflectată și de mijloacele de comunicare în masă. Zawadzka-Paluektau a realizat un studiu analizând retorica mijloacelor de comunicare în masă din Polonia. Aceasta a examinat un corpus de 320 de articole de știri publicate între 1 martie 2022 și 7 martie 2022, colectate din cele mai populare publicații de pe întreg spectrul politic. După examinarea unuia dintre cele mai bine vândute tabloide, “Fakt”, a ziarului liberal “Gazeta Wyborcza” și a conservatorului de orientare dreptei “Rzeczpospolita”, Zawadzka-Paluektau a concluzionat că retorica a fost, în cel mai rău caz, neutră față de invazia Ucrainei și, în cel mai bun caz, sprijinătoare a refugiaților ucraineni și denunță războiul lui Putin.

Concluzii și recomandări pentru politici publice

Sursa aici.

În ceea ce privește atitudinea publică din Marea Britanie, există un grad constant de sprijin pentru refugiații ucraineni. Cu toate acestea, analiza noastră a concluzionat că este evident că Guvernul britanic nu are șanse să își schimbe poziția conservatoare față de imigrație. Chiar dacă guvernul britanic simte o mai mare simpatie față de refugiații ucraineni, sistemul său complex și rigid de migrație face foarte dificil pentru guvern să facă modificări rapid și eficient atunci când se confruntă cu situații noi.

Politica actuală ostilă în materie de migrație și retorica politică pe care Marea Britanie o are, conform cercetărilor, nu își atinge nici măcar obiectivele de descurajare a mai multor migranți neregulați să intre, precum și de încurajare a migranților neregulați deja în Marea Britanie să plece. Prin urmare, aceasta ar trebui înlocuită cu un tip diferit și mai puțin ostil de abordare în elaborarea politicilor de migrație.

Mai mult, concluziile noastre au arătat că există o discrepanță semnificativă între declarațiile și atitudinile politicienilor și Guvern în ansamblu. Prin urmare, este imperativ ca politicienii să fie trași la răspundere pentru cuvintele lor. Atunci când acest lucru nu se întâmplă, ei împiedică publicul să formeze o percepție corectă asupra problemelor.

Pe de altă parte, în Polonia, constatările relevă faptul că sprijinul pentru refugiații ucraineni nu depinde de convingerile politice și este reflectat ulterior în abordările guvernamentale, discursurile politice și mijloacele de comunicare în masă. Prin urmare, găsim o corelație puternică între percepția publică și retorica politică față de refugiații ucraineni. Având în vedere faptul că Polonia a fost deschisă în general față de refugiații ucraineni datorită unei retorici politice pozitive, este imperativ să se construiască un cadru legislativ sustenabil și robust pentru a asigura stabilitatea pe termen lung, în special dacă, prin orice șansă, narativa despre refugiații ucraineni se schimbă. Prin urmare, Polonia ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea unui cadru legislativ care să asigure protecție pentru refugiați.

În conformitate cu legislația internațională privind drepturile omului și refugiați, guvernul polonez ar trebui să se asigure că cadrul legal pentru refugiați este complet, fără ambiguități și inclusiv. Acesta ar trebui să acopere măsuri de protecție pentru refugiați, accesibilitate la procesul de azil și non-refoulement.

Guvernul polonez ar trebui, de asemenea, să garanteze că refugiații ucraineni sunt în siguranță împotriva prejudiciilor, inclusiv discriminării, exploatării și violenței. Aceasta implică furnizarea de adăpost adecvat, asistență medicală și educație pentru refugiați, precum și protejarea lor împotriva arestului arbitrar sau returnării forțate în Ucraina.

Ioana Păun este studentă la University College London, BSc Politică și Relații Internaționale

Thea Pali este studentă la University College London, BA Filosofie