*Nicolae Țîbrigan

f1

 

Pe 5 noiembrie a.c. site-ul de promovare a propagandei pro-Kremlin Frumusețile României a publicat articolul „Respect! Bravo Putin – Declarația țarului care a încântat întreaga EUROPĂ” de către administratorul Mihai. De altfel, autorul nu a făcut altceva decât să scoată „de la naftalină” o dezinformare mai veche, pe care o reactualizează în scop de clickbait. Ulterior, administratorul site-ului a șters articolul, însă postarea pe pagina de rețeaua Facebook mai poate fi găsită aici.

f2

Captură Facebook

 Articolul face referire la o presupusă declarație anti-migrație a lui Putin, fiind distribuită intens pe rețeaua Facebook (1007 de distribuiri) prin pagina Frumusetile Romaniei (@www.Frumusetile.Romaniei.ro) cu peste 800 000 de aprecieri și un grup închis de 4218 membri. Dacă intrăm la secțiunea „Despre” nu vom găsi nicio referință la Rusia. „UN GRUP SIMPLU DESPRE ROMANIA. HAI SA-L FACEM  POPULAR” – asta își propun creatorii paginii, dar ni-l bagă periodic pe fluxul de notificări și pe „țarul Putin”.

Recent, am descoperit că dezinformarea a căpătat și forma unor colaje distribuite pe grupurile pro-Kremlin din România. Iată unul dintre acestea distribuit pe grupul NU VREM SĂ LUPTĂM ÎMPOTRIVA RUȘILOR și redistribuit de 5430 de ori pe rețeaua de socializare.

f3

Captură Facebook

Analizăm cu atenție construcția dezinformării

Am hotărât să identific în primul rând sursa, așa că m-am uitat la sfârșitul articolului și am descoperit numele unui oarecare Radu Oprea din Arizona, SUA. După care am decis să fac o mică analiză de conținut a dezinformării, pentru a stabili câteva repere de analiză.

Articolul face referință la o presupusă „poziție cea mai fermă” față de „criza europeană vis-à-vis de migrație” din partea Rusiei. Evident, imaginea acesteia este asociată cu personalitatea președintelui rus Vladimir Putin (tehnica personificării statului rus prin imaginea liderului de la Kremlin), proclamat, la rândul său, drept „țar”.

Materialul continuă cu un paragraf unde se subliniază reacția „confuză” și „stupidă” din partea instituțiilor europene și euro-atlantice, inclusiv din partea cancelarului german Angela Merkel și a Washingtonului. Evident, este elogiată „verticalitatea” Budapestei ca „apărătoarea solitară a culturii și valorilor europene”. Nu în ultimul rând, este atacat indirect și președintele României, Klaus Iohannis din cauza „tăcerii până în ultimul moment”, spre deosebire de „reticența guvernelor slovac și polonez” față de cota de distribuire a „imigranților” și „încercarea Angliei de a ieși subtil” din „criza generată de exodul arab”.

Punctul central al campaniei de dezinformare îl reprezintă o presupusă „declarație” a lui Vladimir Putin la televiziunea națională (probabil la Pervîi kanal) față de fenomenul migrației, care ar fi fost primită cu entuziasm de „societatea rusă”, „Biserica Ortodoxă” și „forul supreme legislariv-parlamentul (sic!)”.

Iată și un fragment al presupusei „declarații” a lui Putin:

În Rusia, minorităţile trebuie să trăiască la fel ca ruşii. Orice minoritate, de oriunde ar veni ea, dacă vrea să stea în Rusia, trebuie să muncească şi să mănânce ca ruşii, trebuie să vorbească rusa şi să respecte legile ruseşti. Dacă preferă legea Sharia, şi să ducă o viaţă de musulmani, atunci îi sfătuim să se ducă acolo unde există asemenea legi.

Rusia nu are nevoie de minorități musulmane !!!, minorităţile au nevoie de Rusia, iar noi nu le acordăm privilegii speciale, după cum nu vom încerca să ne modificăm legile pentru a le satisface dorințele, oricât de tare ar ţipa că sunt discriminați. Nu vom tolera lipsa de respect faţă de cultura rusă.

Am face bine să tragem învăţăminte despre cum s-au sinucis America, Anglia, Olanda şi Franţa, dacă dorim să supravieţuim ca naţiune.

Musulmanii cuceresc în prezent acele ţări, dar nu vor putea cuceri Rusia… Atunci când acest onorabil corp legislativ (parlamentul) se va gândi să adopte legi noi, să aibă în vedere că interesele naţionale ruse primează, şi să-şi amintească faptul că „musulmanii nu sunt ruşi”.

Distribuirea acestei știri face parte dintr-o campanie de dezinformare de durată, declanșată încă din 2013. Este promovată intens pe rețelele de socializare în contextul deciziei Comisiei Europene de a realoca o parte din refugiații originari din Orientul Mijlociu și Africa de Nord în statele UE.

Identificăm sursa primară pentru a demonta dezinformarea

Pentru început, vom identifica sursa primară a dezinformării pe rețeaua Facebook, utilizând instrumentul Graph Search (disponibil doar în varianta de limbă engleză). Vom căuta după „Radu Oprea”, iar la City vom indica „Glendale, Arizona”. Vom descoperi un unic utilizator cu acest nume din statul american Arizona.

f4

Captură Facebook

 Îl găsim pe autorul articolului, Radu Oprea, despre care aflăm că locuiește în prezent în Glendale, Arizona (SUA), că e membru al Bisericii penticostale „Agape” din SUA și editorialist la blogul creștin și ultra-conservator „agnus dei – english + romanian blog”, al cărui conținut îl distribuie pe contul personal de Facebook.

Radu Oprea, originar din Arad, România și stabilit în Arizona (SUA)

f5

Sursa: Facebook

 Totuși, care e articolul original al lui Oprea și de unde a preluat „declarația” lui Putin? Pentru a ne asigura că el este autorul articolului cu pricina, vom căuta pe motorul de căutare Google după cuvinte-cheie și parametrul specific pentru blogul „agnus dei”: „putin migratie minoritate rusia site: rodiagnusdei.wordpress.com”. Vom obține printre primele rezultate articolul semnat de Radu Oprea din Arizona:

f6

Captură Google

 Aici vedem că articolul lui Oprea are un titlu diferit de cel al dezinformării inițiale – Putin avertizează lumea islamică!, material publicat pe 11 septembrie 2015. Conținutul este același, însă dacă ne uităm cu atenție la sfârșit, vom descoperi că editorialul lui Oprea fusese „inspirat” de un alt editorial semnat de un alt individ –  Radu Toma și publicat pe portalul de știri Cotidianul.ro – „S-o fi mutat Realpolitik-ul în Est?” pe 10 septembrie 2015. De data aceasta, datele sunt modificate radical deoarece, în articolul lui Toma, Putin s-ar fi adresat cu această declarație Dumei ruse pe 4 august 2013, și prin intermediul televiziunii naționale pe 4 septembrie 2015.

Ambii autori mint cu nerușinare deoarece ambele editoriale nu oferă nicio sursă directă a „conferinței” de la Vladivostok a lui Putin din 2013, sau a declarației televizate din septembrie 2015. În cele din urmă, când fusese făcute aceste declarații? Răspunsul: Niciodată.

f7

Captură Cotidianul.ro

 Dacă vom căuta câteva informații despre autorul editorialului semnat de Radu Toma vom descoperi că acesta, pe lângă funcția de editorialist la Cotidianul.ro, fusese comentator politic cu articole la activ pe site-ul „Vocea Rusiei”, iar în anii 1990, fusese director regional pentru Europa de Est al firmei americane Metromedia, Inc. (televiziune şi radio FM), partenera postului de televiziune „Ostankino” (în prezent Pervîi kanal) din Moscova. Credeți că e vorba de o simplă coincidență? Eu nu prea cred.

f8

Radu Toma

Sursa: Consiliul Național al Societății Civile (CNSC)

 Așadar, dezinformarea cu „declarația lui Putin” fusese preluată de pe un editorial din România publicat de jurnalistul Radu Toma și distribuită pe site-urile marginale de limbă română și rețele sociale (Facebook, Twitter, Pinterest și Google+), prin intermediul unui alt articol publicat pe blogului creștin și ultra-conservator rodiagnusdei.wordpress.com. De data aceasta e o campanie de dezinformare care durează de peste doi ani și capătă o configurație de spirală:

f9

Graficul campaniei de dezinformare de tip „spirală” prin site-uri marginale și conturi/grupuri/pagini pe rețelele sociale Facebook, Twitter, Pinterest și Google+

 Identificăm posibilele „surse” de dezinformare în limba rusă

În primul rând, ne uităm încă o dată pe declarația lui Putin extrasă de cei doi „editorialiști” și selectăm de acolo câteva cuvinte-cheie: „În Rusia”, „minorități”, „să trăiască”, „să muncească”, „Sharia”, „legi” și „Putin” apoi le traducem în rusă: „В России”, „меньшинство”, „жить”, „работать”, „шариат”, „законы”, „Путин”. Acestea ne sunt necesare pentru căutarea sursei primare cu ajutorul motoarelor de căutare Google sau Yandex, indicând la secțiunea „Instrumente” intervalul 1-15 august 2013.

f10

Captură Google

 Desigur că nu am reușit să găsim nicio referință în presa de limbă rusă despre așa-numita „declarație” a lui Putin din 4 august 2013, în fața Dumei. Nu veți găsi nimic nici pe site-ul oficial al președintelui Federației Ruse (kremlin.ru). Însă dacă vom elimina parametrul de interval de timp, vom descoperi o serie de bloguri și postări pe rețeaua de socializare Odnoklassniki cu așa-numita „declarație” a liderului de la Kremlin, făcută fie pe 4 august 2013 AICI, fie pe 4 februarie 2013 AICI.

De asemenea, am descoperit că falsa declarație a lui Putin fusese pentru prima dată publicată în mai 2013 pe blogul marginal „Судьба в России в XXI веке” (Soarta Rusiei în secolul XXI – rom.) printr-un pseudo-articol „РУССКИХ ВСЁ МЕНЬШЕ!” (Rușii sunt din ce în ce mai puțini! – rom.) și comentariu obscur al lui Кристофер Langguth. „Declarația” falsă fusese ulterior distribuită în spațiul cibernetic prin intermediul unor site-uri marginale, cu teme conspiraționiste, fără a indica măcar o sursă (articol, înregistrare video sau audio) oficială.

 

Câteva date despre „multiplicatorii” dezinformării în România

Sursa cu cel mai mare impact pe rețele sociale este reprezentată de site-ul de dezinformare și propagandă mascată pro-Kremlin Frumusețile RO creat pe 6 aprilie 2017 și administrat de un oarecare Ioan Alexandru Rus (probabil pseudonim) și cu serverul în Statele Unite (Arizona, Phoenix). Dezinformarea este „rostogolită” prin intermediul mai multor site-uri marginale de dezinformare (Extra News, Info Alert, AlternativeNews.ro, etc.), paginilor de Facebook (Iubesc România, Frumusetile Romaniei, etc. ) cu mii de distribuiri și aprecieri, conturilor de Twitter și Pinterest (Protecuci.ro).

f11

Colaj cu sursele de dezinformare în mediul online din România

Cum ne ferim de „vorbele” putiniste?

În primul rând, ar trebui să tratăm cu oarecare circumspecție orice știre cu referire la declarațiile președintelui rus, mai ales dacă acestea apar în articole neînsoțite de comentarii sau aprecieri ale experților. Unele agenții de știri din România recurg la citări sau traduceri, mai mult sau mai puțin calitative, din presa de limbă rusă/engleză a „declarațiilor” lui Putin, iar acestea pot fi folosite ulterior de designerii dezinformărilor în războiului informațional rus propagat la nivelul publicului din România.

Deseori, aceste „declarații” sunt fie falsificate (cum a fost cazul nostru), fie scoase în mod intenționat din context pentru a declanșa un val de simpatie vizavi de liderul de la Kremlin (instituirea unei mișcări de cult al personalității) – obiectiv asumat prin intermediul unor pagini și grupuri de discuții pe rețele sociale, atent „gestionate” și finanțate de trolii pro-Kremlin (kremlebotî) din Olghino.

Și în ultimul rân, trebuie să fim foarte atenți la platforma online ce distribuie „știri” fabricate din „declarațiile” lui Putin. Cel mai simplu e să verificăm secțiune de contact a site-ului și dacă autorii materialelor sunt persoane reale. Deseori, site-urile de dezinformare și propagandă pro-Kremlin nu au date reale despre autori și nici nu pot fi contactați.

Nu uitați, cu cât distribuiți și apreciați mai mult astfel de articole, cu atât crește apetitul „designerilor dezinformărilor” să creeze noi platforme online pentru clickbait și „gunoi informațional”.

 

*Nicolae Țîbrigan este licenţiat în Sociologie la Universitatea din Bucureşti, absolvent al masterului de Studii de securitate din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti. În prezent este înscris la Şcoala doctorală de Sociologie. Începând cu 2013 devine asistent de cercetare la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române.