Iran vs. Israel: Riscurile unui calcul greșit

Iminență cronometrată în decenii Despre iminența unei confruntări militare directe între Republica Islamică Iran și Israel se vorbește cel puțin de la începutul anilor 2000. Între 1992 și 2002 Iranul a făcut pași importanți în dezvoltarea programului său nuclear, a...

citește mai mult

Doctrina de securitate Orban. Viktor Orban (I)

NATO definește doctrina ca principiile fundamentale după care forțele militare își ghidează acțiunile în sprijinul realizării obiectivelor. Doctrina de securitate față de doctrina militară, consider că este mult mai mult decât atât. Dacă doctrina militară reiese...

citește mai mult

Susținerea sau demonizarea Israelului? Dilema politică

În fața războiului din Orientul Mijlociu declanșat de atacul terorist al Hamas, la nivel internațional statele s-au văzut din nou puse în fața unei alegeri, la nivel intern societățile s-au văzut și ele puse în fața unei alegeri, la nivel individual și cetățenii se văd puși în fața unei alegeri. Dar printre toate acestea, probabil puși în fața celei mai grele alegeri au fost unii politicieni.

citește mai mult

Profilul „lupilor singuratici” palestinieni implicați în atacurile teroriste din Israel

În contextul evoluțiilor tragice generate de atacurile teroriste antiisraeliene fără precedent ale grupării Hamas din Fâșia Gaza, prezentăm în continuare partea a doua a unui articol dedicat problematicii terorismului. De data aceasta, ca un studiu de caz, vom trece în revistă profilul teroriștilor de tip „lupi singuratici” care au acționat în Israel în 2015. Prima parte a articolului se poate citi aici (LARICS

citește mai mult

TikTok – risc de securitate națională?

Toby Walsh, în exercițiul său de imaginație, afirma că „în anul 2062 va fi o mare provocare să îți asiguri spațiul privat de care ai nevoie. The Economist a estimat că doar Facebook a înregistrat și poate să recunoască 1,2 miliarde de fețe. În câteva decenii, cel mai probabil va exista o bază de date undeva, al cărei scop va fi să cuprindă toate fețele”.

citește mai mult

Oppenheimer: Filmul și Moștenirea

Orice articol despre Julius Robert Oppenheimer (sau despre orice personaj al istoriei cu un asemenea impact asupra generațiilor viitoare) ar trebui să aibă o cronologie naturală, nu să înceapă cu finalul și apoi să apeleze la tehnica ‚cadru în cadru’ sau la editarea eliptică.

citește mai mult

Sondaje – Ce cred turcii într-adevăr despre Occident? Între dorința de prosperitate, complexul de superioritate și teama din Sindromul Sèvres

n două dintre precedentele noastre analize publicate pe LARICS, disponibile aici și aici, am încercat să deslușim unele dintre sensibilitățile societății din Turcia prin prezentarea a două dintre cele mai mari temeri ale sale, strâns legate una de cealaltă, recunoașterea Genocidului Armean și Sindromul Sèvres – teama de Occident, de străini în general, neîncrederea, conspiraționismul, teama de dezmembrare a Turciei.

citește mai mult

LARICS a avut dreptate: 60% dintre românii din Ucraina vor o Biserică Ortodoxă Românească sub oblăduirea BOR. Sondaj din Bucovina de Nord

De aproape un an de zile, în diverse dezbateri televizate, conferințe sau seminarii, membrii LARICS au susținut ideea unei Biserici Ortodoxe Române în Ucraina, sub oblăduirea BOR, care ar avea menirea, dincolo de a crea o veritabilă punte ortodoxă între București și Kiev, inclusiv de a opri din față un potențial conflict religios între cele două capitale, izbucnit deja pe ici pe colo și manipulat ideologic de către Rusia, sau între credincioșii ortodocși români din Ucraina și statul ucrainean.

citește mai mult

Turcia și aderarea Suediei la NATO. Nevoia de euforie și autoiluzionare a Europei vs. realitatea brută

Euforia care a cuprins zilele acestea societatea occidentală (inclusiv a noastră) la aflarea știrilor că „Turcia sprijină aderarea Ucrainei la NATO”, „Turcia a deblocat aderarea Suediei la NATO” și că „Turcia sfidează Moscova și eliberează 5 comandanți ucraineni” este pe de o parte de înțeles. Pe de cealaltă parte, însă, este o naivitate pe care nu ne-o putem permite.

citește mai mult

Lecția de patriotism: de ce este America excepțională?

Acest text este dedicat zilei de 4 iulie, Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii, partenerul strategic și fundamental al României. Cu acest prilej, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) și Laboratorul de Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS) urează Americii și poporului american La Mulți Ani!

citește mai mult

Turcia după alegeri: Libertate sau… Libertate?

Acest material este un preambul al dezbaterii dedicată evoluțiilor post-electorale din Turcia, „Turcia se întoarce spre America? De la pivotul economic la pivotul strategic”, organizată de către Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) și LARICS, miercuri, 21 iunie, ora 10.00 la Casa Oamenilor de Știință. (LARICS)

citește mai mult

Alegeri prezidențiale în Turcia: mituri urbane vs. realități

În săptămânile premergătoare votului din 14 mai, opt din zece sondaje îl indicau favorit (unele chiar câștigător în primul tur) pe candidatul opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, însă prima etapă a însemnat o dezamăgire pentru opoziție și o fragilă victorie intermediară pentru președintele în exercițiu, Recep Tayyip Erdoğan.

citește mai mult

Alegeri prezidențiale în Turcia. Doi pentru Centenar: „Sultan Erdoğan” vs. „Gandhi Kemal

Pe 14 mai în Turcia vor avea loc alegeri prezidențiale și parlamentare, data acestora fiind devansată cu mai bine de o lună (inițial au fost programate pentru 18 iunie), motivele oficiale invocate fiind evitarea suprapunerii cu pelerinajul anual al musulmanilor spre Mecca  (Hajj), care se va desfășura în intervalul 26 iunie-1iulie și cu perioada de admitere în universități.

citește mai mult

FAKE NEWS rusesc despre Forțele Armate Române

Portalul rusesc însărcinat cu dezinformarea populației, Pravda.ru, a publicat astăzi o știre falsă care vizează România și Republica Moldova. Semnat de către Maria Kareva și Liubov Stepușova, autoare despre existența cărora nu avem informații, articolul ce se intitulează ,,Rumînia steaghivaet sistemî PVO k granițe s Molvaviei”

citește mai mult

Declinul Occidentului? Un exercițiu de „aritmetică politică”

Acest articol își propune o scurtă evaluare cantitativă a performanțelor economice, dar și societale generale actuale ale Uniunii Europene (UE) ca întreg și, ipso facto, ale statelor sale membre, inclusiv ale statului român, comparativ cu acelea ale altor 9 state mari ale Lumii, utilizând indicatorii cei mai relevanți oferiți de instituțiile mondiale specializate.

citește mai mult

Un istoric austriac ne spune că romanii au devenit pro-ruși. Minte!

Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena și din 2017 până în 2022, președintele Secţiei Filozofie Istorie a Academiei Austriece de Ştiinţe, a făcut o declarație pentru o publicație din țara noastră în ultima zi a lunii ianuarie anul curent, în care, a lansat o dezinformare fără precedent față de publicul românesc.

citește mai mult

Românii din Ungaria: o etichetă într-un muzeu

Continuăm astăzi analizele dedicate minorităţii româneşti din Ungaria, aproape uitată şi pe cale de dispariţie. Profesorul universitar Gabriel Moisa, colaboratorul nostru de la Universitatea din Oradea, ne relevă și alte fațete, puțin cunoscute, despre românii de acolo, pornind de la un chestionar adresat acestora.

citește mai mult

România, Ucraina, limba și respectul reciproc

Atât noi, cât și reprezentanții Statului Român, cu siguranță că am fi amânat eventuale discuții despre nerespectarea drepturilor românilor din Ucraina și a limbii române până după sfârșitul războiului, înțelegând întru totul că acum nu este momentul oportun pentru a le aduce în discuție.

citește mai mult

De ce guvernul de la Chișinău nu vrea limba română în Constituție?

Continuăm campania LARICS de introducere a „limbii române” în Constituția Republicii Moldova. Din materialele anterioare (aici și aici), a devenit limpede că limba română poate intra în Constituție fără vot al unei majorități constituționale, prin simpla repetare a procedurii de modificare a Articolului 78 din Constituție care viza schimbarea modului de alegere a președintelui RM…

citește mai mult

Game of Thrones în Orientul Mijlociu: SUA vs. China

Pe măsură ce rolul politic internațional al Chinei crește, relațiile sale cu state din afara sferei sale tradiționale de interese evoluează. Una dintre regiunile vizate de Beijing este Orientul Mijlociu, acolo unde această realiniere îmbină interese geopolitice, economice și de securitate.

citește mai mult

Dan Dungaciu: Guvernul de la Chișinău poate introduce limba română în Constituția R. Moldova fără vot în Parlament! O spune judecătorul Tudor Panțîru

Pe 7 decembrie 2022, publicam în această pagină un articol intitulat „Votați limba română în Parlamentul de la Chișinău”. Ideea era că demersul pentru introducerea „limbii române în Constituția R. Moldova trebuie demarat urgent, după 9 ani de tergiversări ridicole și descalificante…

citește mai mult

Care a fost și este încă adevărata vulnerabilitate a Rusiei în războiul din Ucraina? Dar a noastră?

S-a spus de mai multe ori, pe bună dreptate, că acum, în aceste condiții ale războiului din Ucraina, China privește cu maximă atenție tot ceea ce se întâmplă, analizează absolut tot, privește toate reacțiile și învață toate lecțiile pe care poate, atât în privința reacțiilor și măsurilor Occidentului, cât și în privința greșelilor Rusiei.

citește mai mult

Cine divide societatea românească? Instrumentalizarea comunităților turco-tătară și maghiară din România de către Ankara și Budapesta și indiferența Statului român

Lucrurile se precipită peste tot în lume și România sau oricine altcineva, dacă nu este pe val, este sub val. Iar simpla apartență la NATO și UE, în ciuda asigurărilor pline de platitudine de la cel mai înalt nivel, nu ne va salva dacă nu dăm și din brațe energic și vom ajunge tot sub val, dacă nu avem grijă de societatea noastră.

citește mai mult

De la Criza Rachetelor la „Armaghedonul” insinuat de Moscova

În continuarea dezbaterii privind neproliferarea nucleară, lansată în luna august în paginile LARICS, revenim cu partea a treia (prima parte poate fi accesată aici, iar a doua aici), dedicată impactului pe care criza nucleară din 1962 l-a avut asupra omenirii și statelor cu intenții explicite sau ambigue privind inițierea unui program nuclear militar.

citește mai mult

Dan Dungaciu: Rusia trebuie scoasă din formatul 5 plus 2

Sunt două lucruri care scapă deocamdată analizei consecințelor războiului din Ucraina. Prima este resurecția majoră a identității naționale ca sursă ultimă și decisivă a legitimității acțiunii politice (concomitent – economice, sociale, culturale) și, pe de altă parte, schimbarea majoră, revoluționară, de abordare în ceea ce privește chestiunea securității Europei de Est.

citește mai mult

Propaganda de la Moscova se năpustește asupra Președinției. Un deep-fake eșuat la Chișinău

Autoritățile de la Moscova s-au răstit în ultima vreme tot mai dur la liderii politici de la Chișinău. Asta pentru că și Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, cât și Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, au fost tot mai tranșanți în discursul lor pe subiectele „separatismului transnistrean”, „așa-zisei neutralități a Republicii Moldova” sau în privința „războiului din Ucraina”.

citește mai mult

SUSȚINE PROIECTUL LARICS ROMANIA

Conținutul nostru editorial este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oamenii care ne susțin. Micile tale donații ne arată ca apreciezi munca noastră și ne ajută să continuăm activitatea organizației. Contribuie și tu!

SUSȚINE