Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS) este un centru de cercetare independent format din experți în relațiile internaționale, sociologi, politologi, istorici etc. cu calificări academice și profesionale recunoscute.

LARICS își propune să devină o platformă neutră de analiză și evaluare a principalelor evoluții regionale și globale în domeniul relațiilor internaționale, care afectează direct sau indirect România. Nevoia de expertiză și nevoia de dezbateri pe aceste subiecte devin astăzi o necesitate națională.

LARICS urmărește evoluția evenimentelor interne și externe, a presei internaționale, cu referire specială la România și Republica Moldova, în contextul unor confruntări purtate în spațul mediatic care au ajuns, în anumite evaluări, la dimensiunea unor „războaie informaționale”.

LARICS a lansat un portal dedicat explicit acestor chestiuni (https://larics.ro/), cu scopul de a pune în dezbatere publică tot ce ține de acest domeniu: analiza conceptelor, a metodelor și tehnicilor de manipulare/comunicare publică, a componentelor principale ale războaielor informaționale. Portal a fost primul de acest fel în România și va fi o sursă și resursă unică pentru decidenții politici, presă de specialitate, cercetători interesați de fenomen, studenți etc.

LARICS își propune, prin intermediul portalului aferent, să devină inclusiv o sursă de „early warning” (avertizare timpurie) în ceea ce privește posibile campanii publice de dezinformare declanșate pe teritoriul celor două state și nu numai. În plus, LAIRCS derulează campanii de informare publică și o serie de cursuri pentru jurnaliști dedicate acestor chestiuni (acțiuni de propagandă, dezinformare, manipulare publică, identificarea acestora, metode și strategii de contracarare etc.).

LACRIS face un apel către cei interesați (instituții, persoane fizice etc.) să sprijine și să se alăture proiectului nostru. Suntem deschiși și promovăm parteneriatele și colaborarea cu alte instituții sau persoane fizice care împărtășesc aceleași preocupări. De asemenea, ne dorim un parteneriat fructuos și eficace cu presa din România și R. Moldova pentru diseminarea rezultatelor cercetărilor noastre către un public cât mai larg.

În cadrul LARICS funcționează și Centrul de Cercetări Sociologice LARICS (CCSL) – ccslarics.ro.

Partenerii LARICS sunt Fundația Universitară a Mării Negre (FUMN) – fumn.eu, Centrul de cercetări sino-ruse (CSSR) – ccsinoruse.ro, Laboratorul de sociologia și geopolitica religiei (LSGR) – lsgr.ro și Fundația Anna Lindh Romania – www.annalindhfoundation.ro.

Contact: www.larics.ro, office@larics.ro.

SUSȚINE PROIECTUL LARICS ROMANIA

Conținutul nostru editorial este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oamenii care ne susțin. Micile tale donații ne arată ca apreciezi munca noastră și ne ajută să continuăm activitatea organizației. Contribuie și tu!

SUSȚINE