LARICS EDU

Adevărul gol – goluț! Cum îți dai seama că o colectare de donații e falsă

Luăm următorul scenariu, care cu siguranță ți-a ieșit în calea ta virtuală. Scrollezi liniștit, ca tot utilizatorul de rețele sociale, lista interminabilă de poze, statusuri și vieți perfecte ale altora când, deodată, îți apare o poză cu un copil pe patul de spital. Hopa! Imaginea trezește imediat compasiunea din tine care activează și mecanismul atenției.

citește mai mult

Adevărul gol – goluț! Dezinformarea privind tratamentul inuman administrat populației uigure din regiunea Xinjiang: sunt lagărele de concentrare simple centre profesionale?

Autor: Crainicu Mihai-Gabriel Odată cu răspândirea fenomenului de globalizare de la începutul secolului XXI și dezvoltarea tehnologiei prin noile modalități de comunicare, arena internațională a fost supusă unui test eminamente de factură tehnică și psihologică....

citește mai mult

Adevărul gol – goluț! – Ghid de comunicare: Cum combatem teoriile anti-vaccin?

Chirurgul șef al SUA a elaborat un kit de comunicare cu ajutorul căruia pot fi combătute teoriile și ideile anti-vaccin. În acest episod aflăm care sunt principalele sfaturi pe care le oferă și ce exerciții recomandă. Pentru că problema nu există doar în Statele Unite ci și la noi, acasă, discutăm cu medicul Gindrovel Dumitra și realizăm împreună un ghid adaptat situației din România.

citește mai mult

Adevărul gol-goluț! – De ce atât de mulți oameni cred că Pământul este plat

Planeta noastră nu are forma unui glob, ci a unui disc, cu Polul Nord în mijloc și la margini cu un zid înalt de gheață. NASA păzește zidul, pentru ca nimeni să nu afle adevărul. Oricum discul este atât de mare, încât îi este imposibil unei persoane să ajungă la capăt. Este o minciună că omul a fost pe lună, nu există sateliți, fotografiile din spațiu sunt fabricate. GPS-urile sunt setate pentru a-i face pe piloții de avioane să creadă că zboară în jurul unei sfere, când de fapt ar zbura de-a lungul unui disc. NASA a inventat totul ca să acopere adevărul: Pământul nu este rotund, ci e o mare câmpie, înconjurată de gheață, posibil cu un fel de cupolă deasupra.

citește mai mult

Adevărul gol-goluț! – Cum ești manipulat prin metoda experților falși

La o întrunire din 16 august 2021 a consiliului unei școli din districtul Talawand, orașul Oxford, statul Ohio din SUA, la finalul discuțiilor, sunt invitați să-și exprime punctul de vedere membrii din audiență: elevi, profesori, membri ai comunității locale. A treia persoană din public care preia microfonul se prezintă ca „dr. Shaun Brooks, PhD, Oxford” și spune că a publicat 43 de articole și cărți și că a studiat medicina umană timp de 21 de ani.

citește mai mult

Adevărul gol-goluț! – Fenomenul vedetelor „ucise” online. Cum să nu cazi în plasa știrilor false despre moartea unor celebrități

„Nu pot să răspund la tweet-uri, am căzut de pe munte în Austria. Nu știu cum am ajuns aici, dar media nu greșește niciodată”, a scris actorul Russell Crowe după ce rețelele de socializare au vuit ore întregi că actorul din „A beautiful mind” și-ar fi pierdut viața după ce ar fi căzut de pe un munte.

citește mai mult

Adevărul gol-goluț! – 5 sfaturi pentru a citi corect știrile medicale

Zilnic ne lovim de știri, postări și video-uri care vorbesc despre studii noi, descoperiri în premieră, cercetări revoluționare, însă elemente ale textului ne pot induce în eroare și ne pot influența în mod negativ. Prin urmare, avem aici cinci sfaturi pentru a nu cădea în capcana materialelor senzaționaliste care vizează domeniul medical, iar jurnalistul Lucian Mîndruță ne spune ce ar trebui să facem pentru a gestiona mai bine informațiile medicale.

citește mai mult

Adevărul gol-goluț! – Atenție la videourile de pe TikTok care promit că vei slăbi în mod miraculos

Cafea solubilă și lămâie stoarsă. Bei asta zilnic și gata, scapi, „fără dietă, fără exerciții”, de kilogramele în plus, iar „prietenul tău va regreta”, promit zeci de clipuri cu tinere în ipostaze „înainte și după”. În multe dintre ele, dintr-o jumătate a ecranului ne zâmbește un presupus medic, care aprobă încântat de transformarea fizică a tinerelor.

citește mai mult

Adevărul gol-goluț! – Cum depistăm boții de pe Facebook și dezinformările lor?

Primim zeci de notificări în fiecare zi, însă unele dintre ele ne pot face foarte mult rău. Conturile false (boții) îți pot infecta dispozitivul cu viruși sau, în unele cazuri, pot susține campanii de dezinformare cărora le-ai putea cădea victimă. Din acest episod poți învăța cum să recunoști un cont fals și cum poți demasca activitatea acestuia.

citește mai mult

Adevărul gol-goluț! – Aplicațiile AdBlocker- cryptonita fake news-ului

rticole care anunță sfârșitul lumii, texte despre fenomene paranormale sau reclame la produse homeopate miraculoase – toate ne invadează ecranele atunci când navigăm pe internet și toate sunt o continuă amenințare pentru telefoanele noastre, dar mai ales pentru noi. Astăzi vorbim despre aplicațiile de tip AdBlocker, dar și despre felul în care ele te pot ține departe de lumea fake advertising-ului.

citește mai mult

SUSȚINE PROIECTUL LARICS ROMANIA

Conținutul nostru editorial este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oamenii care ne susțin. Micile tale donații ne arată ca apreciezi munca noastră și ne ajută să continuăm activitatea organizației. Contribuie și tu!

SUSȚINE