Autor: Iurie Rotaru*

Alegerile din 6 decembrie și demisia ulterioară a premierului Orban nu au trecut neobservate de propaganda rusă, ba mai mult, au oferit prilejul surselor propagandistice rusești din Ucraina să-și îndrepte tunurile către țara noastră.

LARICS prezintă cum sursele de limbă rusă, din Rusia și Ucraina, au analizat la cald alegerile din România, ce narative au lansat și cine sunt persoanele prezentate drept experți în ceea ce privește viața politică românească.

George Simion, liderul AUR, partidul care a atras atenția propagandei ruse. Foto facebook.com/george.simion.unire

La baza acestei analize stau mai multe materiale din presa rusă și cea pro-rusă din Ucraina apărute până în data de 13 decembrie inclusiv. Surprinzător sau nu, deși sunt semnate de diferiți autori și sunt publicate în surse mediatice de diferite nișe, există câteva similitudini sesizabile în toate materialele, fiind vorba despre atenția deosebită acordată rezultatului obținut de AUR, narativul precum că alegerile din România nu schimbă nimic în raport cu Rusia deoarece toate partidele sunt ostile ei, iar viitorul premier va fi inevitabil agentul lui Soros.

Să le luăm pe rând.

Rusia nu crede în alegeri

Comentând rezultatele alegerilor din România pentru postul TV moscovit 360 TV, politologul rus Serghei Marcov susține că în România nu sunt partide politice, ci „clanuri, care se cred în drept să conducă guvernul și să fie maxim de corupți”. Prin urmare, zice Marcov, între PNL și PSD de exemplu, „nu există nicio diferență politică”.

Cu toate acestea, Marcov mai zice că opoziția a acumulat mai multe voturi pentru că românii sunt nemulțumiți de nivelul ridicat de corupție și nivel scăzut de trai: „Oamenii s-au săturat până peste cap. Guvernul României este considerat cel mai corupt din Europa. De câteva ori în țară au fost proteste de milioane din cauza hoției, însă ele nu au avut niciun efect. Toți cei care au fost la putere, au rămas”, a concluzionat expertul.

Apropo, Marcov e probabil cea mai cunoscută figură care a comentat alegerile din România. Fost militar în structurile KGB, Marcov și-a construit o carieră universitară predând la cele mai prestigioase universități din Rusia, a fost deputat din partea Rusiei Unite a lui Putin, a făcut parte din staff-ul electoral a lui Putin (2012), iar în prezent conduce Institutul de cercetări politice.

Serghei Marcov. Foto ipi-rf.ru

Nu e încântat de politica românească nici politologul Oleg Havici, care afirmă în analiza intitulată „Soros l-a demis pe premierul Orban. Deocamdată doar în România”, publicată în avanpostul propagandei ruse în Ucraina – portalul Ukraina.ru, că România întruchipează un „exemplu clasic de cum elitele UE ignoră voința electoratului din statele membre”. Havici arată că opoziția social-democrată a câștigat alegerile, însă nu va putea conduce țara, iar de vină este Bruxelles, care „a rămas nemulțumit de rezultatul alegerilor din decembrie 2016” câștigate de PSD și și-a îndreptat tunurile contra acestui partid.

Mai exact, spune publicația, „ONG-uri străine au organizat proteste de masă, conduse de corporatistul euroatlantic Dacian Cioloș și susținute de omul Berlinului Klaus Johannis”. În calitate de probă autorul îl citează pe Liviu Dragnea, care ar fi zis că „protestele au fost finanțate de forțele care vor să destabilizeze România, în special de Soros”.

Prin urmare, continuă autorul, guvernul PSD a căzut, iar „liderul partidului a fost ascuns în închisoare”. În acest mod, puterea în România a trecut la forțe care „satisfac atât Bruxelles cât și Berlinul”.

Merită menționat că acest material a fost preluat și de alte surse care fac parte din rețeaua propagandei pro-ruse din Ucraina, de exemplu aici, aici și aici. Vom adaugă și faptul că cernăuțeanul Havici este un politolog cunoscut în Ucraina ca fiind orientare pro-rusă, omniprezent în sursele de propagandă ruse din statul vecin.

Rușii surprinși de AUR

Aproape toate materialele dedicate alegerilor din România s-au focusat pe rezultatul obținut de AUR. Astfel, publicația rusă Pravda a apelat la membrul Clubului Izborsk din Republica Moldova, Vladimir Bukarski, pentru a comenta alegerile din România.

Concret, în analiza intitulată „Scandal în România: Rusia se infiltrează în parlament”, autoarea Liubov Stepușova anunță că în România caută mâna Kremlinului care ar sta în spatele naționaliștilor (AUR) care au acces în parlament, ceea ce este puțin probabil, însă Moscova ar putea extrage avantaje din colaborarea cu ei.

Vladimir Bukarski. Foto Clubul Izborsk

Inițial, autoarea face o prezentare a noii forțe politice, punând acceptul pe faptul că „ideologia AUR se bazează pe patru piloni: familia, patria, credința și libertatea”, valori des invocate în politica din Rusia.

În subcapitolul „Nu vom ceda Basarabia românilor, dar putem colabora”, ea îl citează pe Bukarski, care crede că Europa de astăzi este dominată de două curente, „unul bazat pe naționalismul conservativ”, care încearcă să readucă continentul la valorile pe care acesta s-a dezvoltat, iar cel de al doilea curent e „integrarea în proiectul global occidental”.

Potrivit lui Bukarski, expresia celui de al doilea curent în România sunt liberalii care au pierdut alegerile, fapt ce denotă că este în creștere trendul de revitalizare a naționalismului românesc bazat pe valori tradiționale, precum ortodoxia și reunirea teritoriilor care au făcut parte din România Interbelică.

În acest context, Bukarski subliniază că „este inadmisibilă cedarea Basarabiei”, pentru că aceasta este „zona de responsabilitate a Rusiei”, însă în toate celelalte domenii, Rusia poate colabora cu conservatorii români, respectiv:

  • „Lupta cu ucrainizarea Ucrainei, de la care suferă și românii din regiunea Cernăuți;
  • Coagularea forțelor în lupta de apărare a valorilor ortodoxe;
  • Contracararea elitei mondiale, care induce lumii întregi valori false, ca de exemplu minorități sexuale, justiția juvenilă, ceea ce distruge familia tradițională și moralitatea religioasă”.

Vom observa faptul că în biografia oficială a lui Vladimir Bukarski este indicat faptul că el activează în calitate de analist politic la Partidul Socialiștilor de la Chișinău și colaborează cu site-ul citat mai sus Ukraina.ru (parte a corporației media rusești Rossia Segodnea, din care face parte și RT).

Apropo, Oleg Havici, în analiza sa pentru Ukraina.ru a arătat că rezultatul obținut de AUR este „surpriza neplăcută pentru establishmentul european”, fără a explica însă teza. Luând în considerare critica adusă de autor elite politice românești „controlate de Soros”, îndrăznim să deducem că Havici a sugerat faptul că acest partid ar fi în afara controlului magnatului îndrăgit de propaganda rusă.

Aceeași idee, dar reformulată, a lansat autorul într-o analiză pentru Balkanist, un site rus ce monitorizează țările din Balcani. Pe lângă asta, autorul susține că procentele acumulate de AUR sunt o dovadă clară că „în societatea românească crește curentul naționalist”.

Oleg Havici. Captură video Youtube

Fondul de cultură strategică de asemenea crede că rezultatul obținut de AUR e o mare surpriză, astfel încât dedică acestui fapt întregul său text despre alegerile din România. În special, ei explică votul dat de români printr-o afirmație făcută de George Simion: „Suntem surpriza acestor alegeri, pentru că românii s-au săturat de hoție, de minciună și de lipsă de atașament față de valorile naționale”.

Sursa citată crede că succesul AUR se datorează exploatării bine gândite a unui curent ce crește în societatea românească, adică „nemulțumirea față de UE, care diminuează suveranitatea țării”. Autorul ține să atragă atenția că AUR militează „împotriva distrugerii familiei” și este cunoscută pentru retorică agresivă împotriva „hoției în rândurile elitei politice românești” și „împotriva ungurilor din Transilvania care cer autonomie”. Sursa citată mai susține că o bună parte din societatea română „a obosit de la ideologia eurointegraționistă promovată de putere”.

De precizat că deși Fondul se poziționează ca un centru de analiză, narativele promovate de acesta se pliază perfect pe propaganda oficială rusă, de aici și citarea regulată a experților fondului în sursele apropiate Kremlinului. Mai mult, Fondul a fost fondat de Iuri Prokofiev, fostul prim secretar al organizației PCUS Moscova, care în prezent este implicat în afaceri din domeniul media și în organizații de orientare socialistă/patriotică.

Relația România-Rusia va rămâne tensionată din cauza Moldovei

Rezultatul alegerilor din România nu va influența pozitiv relația țării noastre cu Rusia, cred experții ruși, ba din potrivă. Din punct de vedere a surselor rusești analizate, de vină este bineînțeles România.

Spre exemplu, Serghei Marcov consideră că relațiile tensionate între România și Rusia sunt cauzate de tendințele Bucureștiului de a „anexa” Republica Moldova, asta deși „Moscova are relații de secole cu Chișinăul” și este „garantul păcii în Transnistria”.

Totodată, el a reiterat ideea lansată mai sus privind partidele politice din România și a concluzionat că „pentru Moscova nu are importantă cine va guverna România pentru că toate partidele au o agendă similară în privința Chișinăului”, iar tensiunea pe relația România-Rusia este una de ansamblu și „nu este generată de un partid politic anume din România”, mărul discordiei fiind Republica Moldova.

Aceeași teză privind relațiile româno-ruse a fost lansată și de Ukraina.ru și Balkanist. Autorul afirmă că indiferent cine va conduce România după alegerile din 6 decembrie, cursul Bucureștiului va rămâne unul „rusofob și proamerican”. Concret, România „va continua să lărgească colaborarea militară cu Ucraina”, iar față de Chișinău „va implementa strategii de anexare”, mai ales luând în considerare că președinta republicii e cetățeanca română Maia Sandu.

Propaganda rusă pariază că Hellvig va fi viitorul premier al României

Dacă sursele din Rusia s-au limitat la preziceri că viitorul premier al României va fi un „pui de Soros”, atunci sursele rusești din Ucraina au mers mai departe, susținând că viitorul premier al României va fi Eduard Hellvig.

De exemplu, Ukraina.ru & Co scriu că Hellvig ar putea fi viitorul premier, dar având șanse și Dacian Cioloș. Cu toate acestea, din punctul lor de vedere asta nu are nicio importanță pentru că în spatele ambilor se află Soros.

Aceeași idee e lansată de Balkanist, dar precizăm că e vorba de același autor – Oleg Havici. El a reiterat că pentru postul de premier concurează „puii lui Soros” Hellvig și Cioloș. Pentru a-și justifica afirmația, autorul menționează „aspecte importante” din biografia lui Eduard Hellvig, susținând că „la 21 de ani el a primit prima sa bursă din partea structurilor lui Soros și chiar a devenit directorul unui program al Fondului Soros din România”, iar apoi a fost „reprezentatul Fondului Soros” la Cluj.

Omul de afaceri George Soros este „adorat” de propaganda rusă. Foto: Gulliver/GettyImages

Autorul este sigur că și Dacian Cioloș „speră la susținerea lui George Soros”, căci el „a fost membrul asociației Prietenii Europei, finanțată de Open Society Institute”. Totodată, Havici susține că în presa română, cabinetul lui Cioloș din perioada când acesta a fost premier „a fost supranumit Guvernul lui Soros”.

Komsomolskaya Pravda Ucraina de asemenea consideră că Eduard Hellvig va deveni, cel mai probabil, premierul României, funcția pentru care va concura cu Dacian Cioloș.

Narative antiromânești în Ucraina

Accederea în Parlamentul României a unui partid catalogat drept de extremă dreaptă și cu retorică unionistă a oferit prilejul Rusiei de a deschide un nou front propagandistic împotriva României, în Ucraina.

După cum am menționat mai sus, alegerile din România au fost reflectate și de presa de propagandă rusă din Ucraina, care a lansat narative menite să tensioneze relațiile dintre București și Kiev.

Astfel, Komsomolskaya Pravda Ucraina publică un material intitulat: „Alegeri în România: în parlament a acces un partid care dorește să sustragă Bucovina”.

Anunțând rezultatele alegerilor, autorul concluzionează că „românii au întors spatele partidelor liberale” care nu sunt în stare „să facă ordine în țară și să stăpânească pandemia”.

Însă subiectul central al material este Alianța pentru Unirea Românilor, considerată de Komsomolskaya Pravda (KP) drept un partid antioccidental, de extremă dreaptă și populist. Publicația notează că partidul militează pentru ideea României Mari care, pe lângă unirea cu Republica Moldova, presupune și unirea nordului Bucovinei și regiunii Herța.

Totodată, sursa citată atrage atenția că AUR militează și pentru apărarea drepturilor românilor din Serbia și Ucraina. KP menționează că în Ucraina sunt peste 150 mii de etnici români, iar Bucureștiul de mai mulți ani practică acordarea ilegală a cetățeniei române ucrainenilor din regiuni de frontieră (Constituția Ucrainei interzice dubla cetățenie). Pe lângă asta, autorul materialului ajunge la concluzia că extrema dreaptă română va insista asupra anulării Legii educației din Ucraina din 2017 (în urma căreia toate școlile românești și nu doar din Ucraina trec la predarea în limba ucraineană).

La asta se adaugă și textul lui Oleg Havici pentru Ukraina.ru. Pe lângă cele relatate anterior, în aceeași analiză expertul susține că, mărirea curentului naționalist din România poate însemna că Bucureștiul va „readuce” în sfera politică pretențiile teritoriale la Nordul Bucovinei și Basarabia (părțile care sunt în componența Ucrainei).

Ideea României Mari i-a speriat și pe experții de la 112.ua, o altă sursă de propagandă pro-rusă din Ucraina, deținut prin interpuși de oligarhul Viktor Medveciuc, un apropiat a lui Putin (Putin i-a botezat una dintre fiice).

Astfel, sursa citată susține că românii, dezamăgiți de partidele liberale, au înghițit momeala populiștilor de la AUR, ceea ce este „un semnal de alarmă pentru Ucraina”. Autorul Gheorghii Kuhaleișvili dedică o parte a textului inventarierii „pretențiilor teritoriale românești”, avertizând că naționaliștii vor folosi Parlamentul drept platforma de lansare a ideilor ce vor atinge suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

*Iurie Rotaru este membru în Consiliul de Experți LARICS