Nicolae Țîbrigan*

Articolul e despre povestea a doi „lideri” care ocupă cu forța spectrul politic al R. Moldova, intenționând să schimbe sistemul de vot. Ambii se află într-o competiție secondată de colaborări secvențiale, iar despre asta s-a scris într-un alt material publicat pe LARICS.

A vorbi acum despre Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon ca fiind într-un „mariage de raison” pare a fi caduc, dacă aceștia nu ar lansa în spațiul public diverse dezinformări, încercând să ne convingă că sunt în „opoziție”.

Prietenul bun la nevoie se cunoaște, iar cei doi și-au dat reciproc o mână de ajutor pentru a obține la următoarele alegeri din 2018, desfășurate după un scrutin mixt echilibrat (50 mandate pe circumscripții uninominale și 51 de mandate pe circumscripție unică), o majoritate comodă.

De exemplu, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, președintele Igor Dodon și coordonatorul „din umbră” a Partidului Socialiștilor (PSRM), declara că „proiectul democraților de introducere a sistemului uninominal este o tragedie și o catastrofă pentru sistemul politic al R. Moldova”. Însă asta nu-i împiedicaseră pe socialiști să voteze în prima lectură inclusiv proiectul depus de Partidul Democrat (PD).

Nu știm cum se face, dar autorul/autorii proiectului de lege al socialiștilor a/au plagiat pasaje întregi din proiectului democraților, și asta în ciuda scopului asumat public de Dodon de „a deturna intenția democraților de a introduce votul uninominal”. Chiar și așa, credem că i-a „deturnat” într-un mod bizar: copiind de la adversarii de ieri și partenerii de astăzi. Iată câteva mostre aici:

Circumscriptia colaj

aici:

Articolul 27 colaj

sau aici:

Articolul 39 colaj

Examinând în detaliu cele două documente, constatăm că numărul total al modificărilor copiate de pe proiectul democraților e de douăzeci (exceptând modificările din Titlul III Alegeri parlamentare).

Așadar, data viitoare când îl mai auziți pe Igor Dodon cu acuzații că cineva ar avea „șpargălși” (sic!) (copiuță – în limba română), întrebați-l cum de i-a permis autorului proiectului de lege să tragă cu ochiul la ce scrie „regimul oligarhic pro-european”, așa cum îi place să eticheteze guvernarea.

Pe lângă plagiatul identificat în teza sa doctorat, președintele se prezintă acum ca un elev neghiob care a copiat de la „colegul” de bancă (de coaliția obscură), și acum așteaptă să treacă „examenul” de la alegeri.

Altfel spus, Dodon nu și-a făcut tema pentru acasă și riscă să „primească nota 2”, vorba istericului său purtător de cuvânt.

În continuare, ne propunem să vă ținem la curent și cu alte „perle” de dezinformări lansate de binomul copy+paste (PD-PSRM).

*Nicolae Țîbrigan este licenţiat în Sociologie la Universitatea din Bucureşti, absolvent al masterului de Studii de securitate din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti. În prezent este înscris la Şcoala doctorală de Sociologie. Începând cu 2013 este colaborator al revistei Foreign Policy România şi asistent de cercetare la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române.