Radu Cupcea*

 Foto: Rusia trimite ajutoare pentru statelel lovite de coronavirus. Sursa aici.

  „Darul adevărului excelează toate celelalte daruri”. Dar care este adevărul din campaniile umanitare practicate de către China și Rusia în plină pandemie de Coronavirus?

În ultimele câteva săptămâni, am asistat la o campanie intensă de promovare din partea Beijingului. Această operațiune a fost concepută pentru a face lumea, inclusiv chinezii înșiși, să uite de vinovăția factorilor de decizie chinezi comuniști pentru că au scăpat de sub control virusul din provincia Hubei, iar acesta s-a răspândit la nivel planetar. Totodată, campania de mare amploare a ajutorului chinezesc este destinată să arate lumii că regimul chinez nu doar că a reușit să izoleze virusul ucigător pe teritoriul Republicii Populare Chineze, ci ajută aproape pe toată lumea care solicită acest ajutor, inclusiv pe americani.

De la drumul mătăsii la drumul solidarității chinezești

În regiunea noastră, prima acțiunea a chinezilor s-a desfășurat în Serbia. Un site din Voivodina a redat o mică parte dintr-un comunicat de presă emis de oficialii de la Belgrad. „China va trimite în Serbia echipament medical, aparate de ventilație artificială, măşti de protecţie şi alte materiale necesare, precum şi experţi care au ieşit învingători din lupta cu coronavirus şi care pot ajuta foarte mult medicii din Serbia, spune ambasadorul Chinei la Belgrad Chen Bo, care vede cele două ţări drept prietene de fier care împart binele şi răul.”, susținea textul radioteleviziunii sârbe tradus pentru români. Știrea s-a răspândit cu repeziciune pe site-urile de socializare din țara noastră, fiind stimulată și de afirmația premierului sârb, care acuza Uniunea Europeană de lipsă de solidaritate. Mii de internauți au crezut, au apreciat și au distribuit cu o oarecare invidie știrea sârbilor fără să mai conteze faptul că Uniunea Europeană a investit în ultimii ani milioane de euro în infrastructura de transport din Serbia (podurile Sloboda, Zezelj şi Gazella), puncte de trecere a frontierei, în maşini şi instalaţii pentru spitale, în sisteme de tratare a apei şi gunoiului şi în refor­marea administraţiei publice (Sursa aici). Lumea a dat crezare faptului că UE este rea, iar China este bună. În acest caz ultimul gest, adevărat, de apreciat și de necontestat, a fost cel care a contat pentru oameni.

Sursa: rtv.rs

Ca să intre în rândul lumii, Primăria București solicit și ea să fie ajutată. O acțiune umanitară din partea intreprinderilor chinezești din România, ceva mai modestă, apare neîntârziat și la București. Primarul capitalei, Gabriela Firea, a postat pe pagina sa de facebook un filmuleț în care apare alături de Ambasadorul Chinei în România, dna Jiang Yu, de donatori și reprezentanți ai mass-media, toți poziționați în fața unor cutii cu ajutoare de strictă necessitate, printre care și cutii cu dezinfectant lichid pe nume „Domestos”. „Ambasadorul Republicii Populare Chineze a venit personal la Primaria Capitalei cu un prim gest de solidaritate”, a scris Gabriela Fire ape pagina sa de facebook. În acest caz gestul și campania publică a contat mai mult decât ajutorul propriu-zis.

Gesturi similare, mai mari sau mai mici, au fost realizate și foarte reclamate de către chinezi în Italia, în Spania (cele mai afectate state europene de noul coronavirus), în alte state europene, în Asia sau în Africa. Iar diplomații chinezi nu au ezitat să se laude:

„O să facem tot ce ne stă în putere ca să ajutăm alte state să lupte cu Covid-19”, a spus Zhang Jun, ambasadorul Chinei la Organizația Națiunilor Unite. (Sursa Aici)

Sursa: Ambasada Chinei în Africa de Sud

Am trecut la fapte, nu la vorbe. Americanii pot face la fel pentru chinezi?”, a transmis ambasadorul Chinei în Africa de Sud, Lin Songtian, pe o rețea socială. (Sursa Aici)

Dar nu toată lumea vede cu aceeași ochi buni așa-numita „diplomație a măștilor”. Jurnalistul Sébastien Falletti, într-un articol din Le Figaro, citat de rfi.ro, se întreba dacă „încearcă, oare, China, să se răscumpere din punct de vedere moral, dat fiind că de pe teritoriul ei a pornit virusul? Sau doreşte să şteargă amintirea rateurilor sale din prima fază a epidemei, cînd autorităţile de la Wuhan au ascuns lumii gravitatea crizei?”. Sunt întrebări asupra cărora merită de reflectat.

Pe lângă francezi, britanicii sunt ceva mai direcți. O societate din Marea Britanie a elaborat un raport prin care acuză China de „pagube în valoare de 6,5 trilioane de dolari provocate doar țărilor din G7”. Autorii britanici susțin că statul comunist chinez a încălcat reglementările internaționale în materie de sănătate pentru că nu au dezvăluit la timp date despre transmiterea virusului de la om la om, au furnizat date eronate către OMS cu privire la numărul de infecții între 2 și 11 ianuarie 2020 și au permis unui număr de 5 milioane de persoane să plece din Wuhan înainte de a închide orașul. Iar de la aceste erori, cu știința sau fără de știința autorităților (nu vom putea proba acest lucru niciodată), virusul s-a extins și a provocat o pandemie mondială și o criză economică inedită și neprevăzută.

Sursa: henryjacksonsociety.org

Raportul este interesant, dar și foarte dur. După ce îl citești darurile chinezești devin enervante. Și China a fost ajutată de alte state la început. Sfântul Scaun a trimis în China sute de mii de măşti de protecţie la începutul lunii februarie. Statele Unite au deblocat 100 de milioane de dolari pentru a ajuta China şi alte ţări în lupta împotriva epidemiei provocate de noul coronavirus, după cum a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, conform AFP, citată de Agerpres. Dar nimeni nu a făcut-o printr-o demonstrație mediatică și diplomatică de mare amploare. Doar China a făcut asta (în lume) și Rusia (în Italia și câteva state ex-sovietice).

În replică la raportul elaborat în Marea Britanie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Zhao Lijian, a susținut că raportul ridică prețenții speculative și nefondate. El a spus că virusul a fost adus la Wuhan de către armata Statelor Unite și că nu a pornit din piețele de animale sălbatice vii, ținute captive împreună (Bogdan Nicolai, Mediafax.ro). Această teorie este împărtășită și de către liderul suprem iranian Ayatollah Ali Khamenei, după cum am văzut în analiza Ioanei Constantin Bercean – COVID-19 în Iran. Teoria conspiraţiei, sancţiunile Vestului şi ascensiunea ultra-conservatorilor.

Trebuie amintit faptul că „războiul declarațiilor” au debutat cu un tweet al președintelui Donald Trump care a pomenit de „virusul chinezesc”, iar replica tăioasă din partea purtătorului de cuvânt al Ministerului Chinez al Afacerilor Externe, Geng Shuang, nu a întârziat să apară. De atunci și până astăzi totul s-a transformat într-o cursă în care marile puteri vor să demonstreze cât de puternice sunt la ele acasă la ele în lupta împotriva COVID-19 și cât de generose pot deveni în raport cu partenerii lor. China a reușit să-și facă simțită prezența în Europa cum n-a făcut-o niciodată. Doar Olanda a trimis măștile înapoi producătorilor chinezi, deoarece nu respectau standardele din certificatul de conformitate. La fel au procedat și Spania cu Turcia în cazul testelor, datorită eficienței lor foarte scăzute. În rest, toată lumea s-a bucurat pentru cadouri fără să întrebe care este prețul lor. Italienii au început să scrie despre el.

„Din Rusia cu dragoste…niște ofițeri de informații”

În aceeași campanie de ajutor umanitar, într-o proporție mult mai mica, s-a implicat și Federația Rusă. Ajutorul Federației Ruse pentru Italia a fost anunțat de oficialii de la Moscova, după ce Vladimir Putin a primit o solicitare din partea premierului italian Guseppe Conte. Armata rusă a publicat fotografii cu avioanele militare rusești Il-76 duminică, 22 martie, de la o bază aeriană din regiunea Moscovei. Autoritățile ruse au etichetat ajutorul pentru italieni cu sloganul „Din Rusia cu dragoste”. Ulterior, presa rusă a avut grijă să relateze pe larg cum înaintează convoiul rusesc prin Italia, cu fotografii din timpul unei pauze de verificare la Florența și de pe traseul experților ruși către Bergamo.

Sursa: Vesti.ru

Acțiunea face parte dintr-o strategie diplomatică mai amplă a Kremlinului. Oficialii ruși sunt interesați să cultive relații bilaterale tot mai strânse cu Italia, Ungaria, Cehia sau alte state membre UE și NATO mai dispuse dialogului cu Moscova pentru o anulare treptată a sanțiunilor economice impuse Federației Ruse. Numai că diplomația publică rusească s-a încheiat prost pentru Kremlin. Unul din cei mai importanți experți britanici în război chimic și biologic a spus că este foarte probabil ca echipa de experți ruși din Italia să conțină ofițeri de informații ai armatei Federației Ruse (GRU). Publicația italiană La Stampa a publicat un articol despre subiect, citându-l pe Hamish De Bretton-Gordon, iar majoritatea agențiilor de presă din Europa au distribuit articolul cu tema: Rusia a infiltrat spioni pe post de doctori în Italia. Astfel, dintr-o campanie mediatică ofensivă, diplomații și jurnaliștii ruși au fost nevoiți să treacă la o campanie defensivă. În acest moment, scopul lor este de a convinge publicul că „Rusia este atacată de propaganda occidentală, care se folosește de orice pretext pentru a discredita acțiunile sale”.

Sursa: Francesca Volpi / Bloomberg

Agenția rusă Sputnik de la Chișinău a scris un amplu material pe acest subiect pentru a combate acuzațiile europenilor. Autoarea a susținut că „La câteva zile după venirea ajutorului, pe Twitter a început o campanie de discreditare a inițiativei Rusiei”. Și iată cum Federația Rusă, obișnuită să atace mediatic spațiul european, ajunge să se apere în fața unei avalanșe declanșate de o declarație, cu un cost de imagine destul de important.

În timp ce presa mondială scrie despre coronavirus și efectele sale, realizările Beijing-ului vor încuraja China să insiste, în continuare, pentru poziția de lider mondial în dauna Washington-ului. Dacă sunt bine gestionate, puterea hard și cea soft a Chinei vor crește și mai mult în timpul și după depășirea acestei crize globale. Din anul 2020 SUA și China se află în competiție directă în lume, nu mai sunt state partenere, ci adversari, iar celorlalte puteri regionale nu le rămâne decât să-și reevalueze mai bine propriile capacități și să-și calculeze alianțele politice, economice și de securitate.

 

*Radu Cupcea este cercetător la Institutul de Științe Politcie și Relații internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” și doctorand al Universității din București.