646x404

Radu Cupcea*

Manipularea orchestrată de către binomul Plahotniuc-Dodon la Chișinău continuă. Pe data de 20 iulie 2017 a fost votată legea care modifică, în pofida recomandărilor europene și americane, sistemul de vot, iar în aceeași zi, ca să acopere subiectul legat de votul parlamentului, a fost votată de către Legislativ o declarație pompoasă privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova, dar care, am fost asigurați pe 21 iulie de către Chișinău, „nu este îndreptată împotriva Rusiei”.

Pe 24 iulie 2017, este rândul lui Vladimir Plahotniuc să intervină în acest spectacol ridicol și trist. A decis să scrie iarăși pe pagina revistei americane The Hill, la aproape un an de la ultima apariție, un mesaj dedicat Republicii Moldova și chestiunii transnistrene, presărat cu năzuințe deșarte și capcane, iar o parte din presa de la Chișinău și câteva publicații de la București au mușcat, din nou, momeala lansată de binomul Plahotniuc – Dodon.

Mesajul politic și strategic a lui Vladimir Plahotniuc e pentru americani, europeni și jurnaliștii de pretutindeni.

Presa mușcă momeala

Foarte probabil că Vladimir Plahotniuc consideră jurnaliștii, experții și politicienii europeni naivi și distrați, din aceia care nu se prind de jocul dublu pe care îl face el cu separatiștii sau cu fanții politicieni de pe la Chișinău. Judecata sa precum că în manipulare nu contează aproape niciodată ce spui, ci, mai degrabă, cum o spui, în cazul de față de unde o spui, l-a ajutat, se pare. Cele mai importante surse de informare de la Chișinău, dintre care selectăm Protv Chișinău (În Profunzime), Radio Europa Liberă, Timpul.md sau Publika TV, s-au grăbit să traducă și să prezinte din mesajul publicat în limba engleză. Preluare rapidă și răspândire fără analiză.

627x0Sursa:  inprofunzime.protv.md

Portalul inprofunzime.protv.md vede în materialul coordonatorului guvernării de la Chișinău așa: „Dupa ce presedintele tarii a promis distinctii de stat pentru soldatii rusi si transnistreni, liderul PD se plange pe Igor Dodon si se adreseaza liderilor de la Tiraspol pentru a discuta despre rezolvarea conflictul transnistrean, intr-un articol publicat pe portalul american The Hill”. Toată știrea aici.

Cu titlul Vlad Plahotniuc: R. Moldova cere ajutorul SUA și UE pentru soluționarea conflictului transnistrean și ruperea din zona de influență a Rusiei, cei de la Timpul scriu: „Acest lucru va permite reunificarea țării, va aduce prosperitate oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și nu va permite Moldovei să ajungă, din nou, în zona de influență a Rusiei. Mesajul îi aparține președintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, și a fost publicat de prestigioasa revistă americană The Hill”. Toată știrea aici.

627x0 (1)

Sursa: Timpul.md

Pe când Radio Europa Liberă o prezintă mai general: „În articol, Plahotniuc spune că PD este o formațiune „ferm pro-UE” și pro-occidentală, aducând ca dovadă faptul că guvernarea pe care o domină va deschide curând la Chișinău un biroul de legătură cu NATO în ciuda obiecțiilor lui Dodon și ale Moscovei. Tema principală a articolului este nevoia rezolvării conflictului transnistrean, la 25 de ani de la încheierea ostilităților”. Toată știrea aici.

Cei de la Publika TV, spun că „potrivit liderului democrat, presa rusă s-a implicat în alegerile prezidențiale de anul trecut, înclinând balanța în favoarea actualului şef al statului, Igor Dodon.

Acum, acesta încearcă să pună bețe în roate guvernării de la Chișinău, care și-a reafirmat parcursul european și pro-occidental”. Găsiți tot articolul aici.

Pe lângă toate aceste prezentări, care relatează foarte favorabil articolul, mesajul lui Vladimir Plahotniuc a prins repede în presa de la Chișinău. Dar, în marea ei majoritate, presa a redat parțial și distorsionat mesajul liderului PDM.

În realitate, Plahotniuc a continuat jocul lansat în Parlament de colegul său, Marian Lupu, care în 21 iulie a citit în plen o declarație privind retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, iar a doua zi spus la Publika TV că Declarația de retragere a trupelor ruse nu este îndreptată împotriva Rusiei. Combinație perfectă de ipocrizie, pe care binomul de la Chișinău o numește diplomație, având ca prim scop de a deturna agenda de discuții și a înveli în declarații pompoase lipsa de respect manifestată față de România, Occident și Uniunea Europeană, principalii finanțatori ai statului falimentar, dezamăgiți cu toții de schimbările sistemului electoral nerecomandate de Comisia de la Veneția.

 

Ce mesaje a transmis Vladimir Plahotniuc  –  unui nou memorandum Kozak?

În realitate, mesajul transmis de către Vladimir Plahotniuc este altul. Și o scurtă decriptare a materialului publicat în The Hill, aproape sigur contra-cost, ar trebui să-i îngrijoreze pe mulți lideri de la Chișinău. Patrioții, reformatorii, unioniștii –  sau cum se mai numesc cei care astăzi îl menajează strategic pe Vladimir Plahotniuc, ar fi trebuit să reacționeze la ceea ce a transmis liderul PDM. Până acum nimeni nu a spus/scris nimic.

Mesajul fundamental al textului  – „pentru partenerii noștri”, cum spune Vladimir Plahotniuc – este următorul:

Pentru partenerii noștri în Transnistria: după cum arată ceea ce am făcut până acum, nu a existat niciodată un guvern al Republicii Moldova mai pragmatic și mai îndreptat spre rezultate. Suntem deschiși la minte, flexibili și gata să negociem o soluție. Avem doar o singură precondiție: ca țara noastră să rămână întreagă. Pe lângă asta, putem discuta stimulente economice, acorduri de securitate, de autonomie, programe de dezvoltare socială și alte stimulente pentru o reunificare pașnică.

Pentru partenerii din formatul 5 plus 2: avem lideri noi și în R. Moldova și în Transnistria, ceea ce înseamnă oportunități istorice. Este timpul să le fructificăm.”

627x0 (2)

Sursa: thehill.com

Aici e cheia materialului, respectiv cerința lui Plahotniuc (precondiția) în legătură cu soluționarea conflictului transnistrean: precondiția este integritatea Republicii Moldova! Prin asta Vladimir Plahotniuc, în realitate, face un joc mai vechi al Federației Ruse. El cere ca o precondiție „țara noastră să rămână integră”, și NU retragerea trupelor ruse și a muniției de pe teritoriul republicii. Mesajul seamănă izbitor de mult cu alte oferte de „soluționare” propuse de Moscova (inclusiv Memorandumul Kozak), în care filosofia soluționării a fost de fiecare dată: soluția politică prima dată, apoi soluția militară. Asta face liderul PDM în mesajul său adresat americanilor: le spune că Chișinăul ar accepta o soluție politică chiar înainte de retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul R. Moldova.

„Soluția” rusească propusă prin Memorandumul Kozak, tot la reîntregirea R. Moldova se referea. Republica Moldova rămânea reîntregită, doar că trupele ruse tot acolo rămâneau și ele. Prin mesajul dat, Vladimir Plahotniuc vrea să le ia ochii cancelariilor occidentale cu verbe de acțiune, întârind, de fapt, pârghiile ocupației ruse în Transnistria și oferind asigurări Moscovei că nimic nu se va schimba în ce privește securitatea. Aceste îndemnuri „inocente” pot duce la acceptarea unor formule de autonomie extinsă pentru Transnistria care vor avea drept consecinţă blocarea deciziei de politică externă sau de securitate a Chişinăului de către Tiraspol. Asta înseamnă să discuți despre acorduri de securitate (soluția militară) cu separatiștii după ce le-ai oferit autonomie (soluția politică).

Propunerea lui Vladimir Plahotniuc este de fapt o invitație la proiectul rusesc al federalizării R. Moldova (chiar dacă nu îl vor numi așa).

 

Cine sunt noii lideri de la Chișinău și Tiraspol?

Vladimir Plahotniuc mai afirmă în articolul discutat că „avem lideri noi și în R. Moldova și în Transnistria, ceea ce înseamnă oportunități istorice”. Curios e la cine face referire. Care sunt acești lideri noi? Se referă cumva la Igor Dodon, la propria persoană sau la binomul atât de eficient pe care l-au constituit împreună? Alții „noi”, nu găsim. Plahotniuc l-a înlocuit pe Dumitru Diacov, iar Igor Dodon pe Vladimir Voronin. Ce diferențe de abordare în rezolvarea problemei transnistrene sesizați?

627x0 (3)

Vladimir Plahotniuc în vizită la un spital pentru copii din Texas (SUA), luna mai 2016,

Sursa: plahotniuc.md

Opoziția are datoria să-i reamintească domnului Vladimir Plahotniuc despre faptul că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat legea organică cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităților din stânga Nistrului (Transnistriei), în 2005, unde este prevăzut că procesul de negocieri cu Transnistria se desfăşoară în vederea atingerii scopurilor de democratizare şi de demilitarizare a regiunii. Demilitarizarea însemnând „onorarea de către Federaţia Rusă a obligaţiilor asumate la Summitul OSCE de la Istanbul (1999) privind evacuarea integrală, urgentă şi transparentă a trupelor şi armamentului de pe teritoriul Republicii Moldova, şi după formarea, în Transnistria, a unui sistem al puterii alese în mod democratic…”.

Restul declarațiilor care ocultează această lege sunt capcane.

Rămâne de văzut dacă partidele „patriotice”, unele declarate chiar unioniste și pro-europene, care scriu toată ziua despre ruși și Transnistria vor pomeni ceva despre acest caz. Probabil că nu o vor face, deși este un material cu parfum rusesc evident. Se pare însă că autorul articolului din The Hill An East-West flashpoint that needs more attention nu trebuie menționat decât ca luptător fără prihană împotriva Rusiei, iar Binomul Plahotniuc – Dodon trebuie evitat. Vom vedea.

Până atunci însă, să reamintim cititorilor noștri că deja partidele PPE și ALDE din Parlamentul European cer reevaluarea acordului de Asociere UE – Republica Moldova și sistarea finanțărilor comunitare după modificarea sistemului electoral.

Vițelul deștept care suge de la două vaci va sfârși, prin politica „înțeleaptă” a binomului Plahotniuc – Dodon, să moară de foame…

 

*Radu Cupcea este doctorand la Universitatea din Bucureşti şi cercetător la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române.