Radu Cupcea*

Despre trolii ruși s-a scris foarte mult și s-a vorbit în diverse feluri. Aceștia au fost prezentați și analizați din cele mai variate puncte de vedere. Au apărut analize, cărți, strategii, site-uri, think tank-uri, care sunt preocupate de aceste profiluri virtuale false sau de combaterea informației pe care o răspândesc. Adunate, seriile de analize despre trolii ruși ne spun că sunt comentatori dirijați în spațiul virtual ce administrează bloguri, site-uri, conturi de socializare false, postează și comentează cu regularitate mesaje anti-occidentale și pro-ruse, în schimbul unei remunerații consistente. S-a mai scris despre ei că sunt organizați într-o structură formată din jurnaliști, bloggeri și comentatori online, numită neoficial „Armata de trolli a Kremlinului” condusă de serviciile secrete din această țară.

După dezbaterea publică ce ne-a oferit o serie de termeni noi și alții mai vechi readuși în prim-plan, Centrul de Excelență pentru Comunicare Strategică al NATO din Riga vine cu câteva tipuri de troli ruși care acționează în Letonia și alte state europene.

  • Trolii bikini” sunt cei ce se ascund sub profiluri de femei frumoase și adresează întrebări naive sau cer reconsiderarea unor opinii;
  • Trolii agresivi încearcă să te elimine din discuțiile de pe forumuri.
  • Trolul Wikipedia se ocupă de editarea blogurilor și paginilor de internet favorabile Kremlinului;
  • Trolul cu atașamete a cărui misiune e să posteze în mod constant link-uri către articole și înregistrări video de pe platformele de știri din Rusia.

După aceste criterii se vânează troli în spațiul online. În cel românesc am identificat un nou tip de trol ce nu face parte din categoriile mai sus menționate. În primul rând, acesta nu este rus, iar în al doilea rând, împrumută câte un pic din fiecare profil descris mai sus. El este pro-european și antiromân în același timp. E mioritic. Se numește trolul moldovean sau moldovenist.

Propun, în continuare, să analizăm cum se manifestă unul din acești comentatori ambițioși de la Chișinău.

 

„Sbuciumul” din paharul cu apă

„Ion Sbucium” este pseudonimul persoanei/persoanelor care administrează profilul unui activ comentator de pe platforma de comentarii a ziarului Adevărul. Acesta activează, cu aproximație, din anul 2014 și a înregistrat până în prezent 4601 de comentarii. Printre fanii lui se numără alți troli moldoveni precum Ivan Purchel, Constantin Moldovean, Goicea Nicolae, Vasilica Stroe, Trak, Alex Bun și alții. O mare parte din ei sunt inactivi. Am ales acest trol pentru că în spatele său se află o instituție care-l sprijină, iar asta devine și mai interesant. Acest trol pe nume „Ion Sbucium” înglobează sau exprimă, practic, mica grupare de comentatori ascunși din Republica Moldova care își dau cu părerea în mediul online din România.

Dar să elucidăm mai întâi de toate de unde ne-am dat seama că funcționează precum o instituție.

O scurtă monitorizare de o lună a lui Sbucium ne-a oferit următoarele date:

  1. Metoda de lucru este asemănătoare cu cea a unui atașat de presă dintr-o ambasadă. Parcurge zilnic știrile de pe Adevărul.ro, accesează doar articolele despre Republica Moldova, cele cu trimitere la R. Moldova sau în care se discută despre personaje politice din acest stat;
  2. Accesează și comentează articole în mod frecvent, de luni până vineri, foarte rar în weekend, în intervalul orelor 7:00 – 19:00, iar cea mai productivă perioadă din zi e cuprinsă între orele 12:00 – 13:00. Este un program foarte asemănător cu al unei instituții. E mai degrabă vorba de o instituție media unde programul nu e ca la stat. Se stă și după program. Se vine la muncă și în weekend.
  3. După ce citește articolul, trolul selectează unde să comenteze în funcție de publicul prezent în discuție, apoi revine cu postarea în aproximativ 30 de minute. Comentează, cu mici excepții, acolo unde a mai comentat cineva înaintea lui. Sunt destule cazuri în care postează pasaje întregi din comentarii mai vechi;
  4. Titlurile preferate de articole sunt cele legate de politică, istorie, geopolitică, Transnistria, Acordul de Asociere a R.M. cu Uniunea Europeană;
  5. Temele preferate sunt moldovenii, discriminarea romilor, unire, fascismul, românizare, statalism, Țara Moldovei, independență, război-hibrid, etc.

În câteva propoziții, contul Ion Sbucium este administrat de o persoană din Republica Moldova care și-a făcut studiile la București. În prezent activează la Chișinău, presupunem că a lucrat pentru redacția Adevărul din Republica Moldova, de aceea probabil cunoaște cunoaște foarte bine platforma din spatele ei, fapt pentru care a ales să scrie doar pe Adevărul.ro cu acest pseudonim. Este o persoană obișnuită ce activează în domeniul jurnalismului basarabean și cunoaște foarte bine zona transnistreană (e posibil să fie din regiunea transnistreană, asta ar explica multe din atitudinile sale față de România și mai ales față de reunire). De fapt, prin exprimările sale, trolul Sbucium nici nu își ascunde apartenența. Vrea să pară prin patima cu care se exprimă cineva din rândul românilor moldoveni din România, scrie relativ corect românește, însă îl trădează unele formule clar moldovenești de dincolo de Prut – „Nu se mai poate de suportat”, „Nu ne mai scoateți ochii”, „așa nu se face”, „din contra”. Ion Sbucium nu critică niciodată statul R. Moldova, dimpotrivă, îi laudă performanțele – „succesele” din Parteneriatul Estic, de exemplu. Este statalist și ține cu guvernul de la Chișinău (critică doar Partidul Liberal din Republica Moldova pentru unionism și atitudine identitară). Ca atitudine identitară, e anti-român și moldovenist fără rest, nu pe linie rusească (sovietică), cu așa zișii strămoși „volonii”, ci pe linie naționalist moldovenească, „moldovenii” ar fi urmașii geto-dacilor liberi și viteji etc. Trolul „Ion Sbucium” suferă și e pătimaș. Are accente de demență incipientă uneori, când ura față de România îi întunecă privirea și judecata. Nu poate fi rece, calculat, atunci când scrie despre România. De multe ori, isteric, scrie cu litere de tipar, ca să își întărească și mai mult mesajul, dar asta nu face decât să arate suferințele adânci ale celui/celor care semnează Ion Sbucium. De foarte multe ori greșește intenționat din punct de vedere al ortografiei să de-a senzația de om obișnuit, cât de cât educat, dar inocent în același timp. Nu e nici una nici alta.

Ce scriu și ce urmăresc trolii moldoveni

Pe majoritatea românilor nu-i prea atrage spațiul media din Republica Moldova și nici nu-l prea accesează. Un sondaj din 2011 realizat în România demonstrează că 70% din populație e foarte puțin sau deloc interesată față de ce se întâmplă în R. Moldova. Dar a existat întotdeauna un interes al unor instituții de la Chișinău să nu existe o apropiere foarte mare de București. Opoziția se datorează în mare parte mentalității sovietice în ce privește relația cu România, faptul că ele văd identitatea românească drept un mare pericol la adresa „identității moldovenești” neasumate de populație. Asta explică de ce România a fost supusă după 1990 unei ofensive mediatice combinate cu ură, minciună sau frustrare, animată de diverși politicieni pro-ruși, moldoveniști sau chiar pro-români. Instituțiile politice și alte instituții de stat au urât și încă mai urăsc tot ce-i românesc sau e livrat de România. Pe continuarea, accentuarea, răspândirea mesajului de ură mizează și mica grupare de troli moldoveni. De ce mică? Pentru că și mediul on-line din Republica Moldova e foarte mic. Ziaristul George Damian subliniază faptul că „blogosfera de la Chișinău este extrem de redusă – atât ca dimensiune cât și ca influență – și până la urmă reflectă dimensiunile și caracteristicile spațiului în care există”.

Revenind la activitatea trolului Sbucium, acesta încearcă să legitimeze „identitatea moldovenească” făcând apel la istorie prin falsificare. De fapt, scrierea sa la o primă vedere e logică, dar răspândește un mesaj fals. Trolii moldoveni, de foarte multe ori, recurg la o metodă utilizată în matematică ce presupune „reducerea la absurd”. La baza acestei metode stă una din legile fundamentale ale logicii clasice: legea terțului exclus, ce are următorul enunț: Din două propoziții contradictorii una este adevărată, cealaltă falsă, iar a treia posibilitate nu există. Sbucium apelează la Istoria românilor și face confuzii intenționate, pe alocuri grave, între perioada principatelor și statul modern român creat prin unirea principatelor Moldova și Muntenia în anul 1859, cu perioada României Mari. El spune: Sunt 658 de ani de la formarea Statului Moldovenesc – Tara Moldovei si numai 139 de ani de la apariția pe harta Europei a statului independent cu numele de Romania, cu limba oficiala română si identitatea de români. Pana atunci principatele VASALE ale Imperiului Otoman s-au numit Valahia si Moldova, iar după unire – Moldovalahia, locuita de moldovalahi si vorbitori ai limbii comune moldovalahe. Pretențiile ca Tara Moldovei pana la mijlocul secolului al XIX, timp de 500 de ani, ar fi fost un “stat românesc”, vorbitor de “limba română”, locuit de “români” si condus de domnitori “români” (Ștefan cel Mare, Dimitrie Cantemir etc.) -sunt mostre de FALSIFICARE a ISTORIOGRAFIEI si țin de AMBIȚIA FEROCE a “baciului” valah de a fi cu orice preț “fruntea”, cel mai avut, cel mai puternic si unicul cu drepturi superioare de dominație, stăpân peste “frați”. LIBERTATEA obținută de moldovenii de Est pune in pericol visul ultranaționalist la refacere a micro-imperiului asupritor de “frați” – Romania Mare.

ion sbucium comentariu

Unul din comentariile lui Sbucium despre istorie. Sursa: Adevărul.ro

Evident, autorul nu precizează care propoziții sunt adevărate și care sunt false. Metoda reducerii la absurd constă în a admite în mod provizoriu, ca adevărată propoziția contradictorie propoziției de demonstrat, apoi pe baza acestei presupuneri se deduc o serie de consecințe care duc la un rezultat absurd, deoarece ele contrazic sau ipoteza problemei date sau un adevăr stabilit mai înainte. Într-un alt comentariu descoperim cum Ion Sbucium îl cenzurează pe Eminescu. Sbucium vrea să pună în gura lui Mihai Eminescu o caracterizare a poporului român, deşi Eminescu se referea doar la o clasă străină şi parazită în acel context. Numai că la Sbucium „Toată greco-bulgărimea e nepoata lui Traian?” devine „Toată greco…imea devine nepoata lui Traian?”. Sbucium a tăiat „bulgărimea” înlocuind-o cu puncte de suspensie. Asta e o nouă dovadă că persoana din spatele personajului nu e din România, ci din Republica Moldova, unde se află o importantă comunitate bulgară, pe care trolul nu ar vrea să o ofenseze, sau poate chiar are bulgari printre cunoștințele sale. De fapt, la mijloc poate sta și ideologia moldovenistă a lui Sbucium, deoarece una din variantele discursului moldovenist, anume moldovenismul civic spune că „națiunea moldovenească este formată din cetățeni de origine etnică română, rusă, ucraineană, găgăuză, bulgărească, etc.” Asta în timp ce se recomandă evitarea oricăror discuții pe tema relațiilor identitare cu România.

Pe modelul invențiilor absurde de tipul dicționarul moldovenesc-român, trolii încearcă să aducă argumente fictive inventate de-a lungul anilor de sovietici și, ulterior, de adepții ideii de națiune moldovenească. „Nu se mai poate de suportat ATACURILE IDENTITARE contra NAȚIUNII CIVICE MOLDAVE. R.Moldova de urgenta trebuie sa-si CROIASCĂ si sa-si afirme pe plan international limba sa nationala proprie, DEOSEBITA de cea a României si drept exemplu ar trebui sa servească DECIZIA tarilor ex-iugoslave de a se SEPARA de Serbia si limba sarbo-croata – prin ALFABETE si DICȚIONARE proprii”.

Sbucium 4 ianuarie 2016Comentariu din 4 ianuarie 2016. Sursa: Adevărul.ro

Sbucium repetă slogane acuzatoare și defăimătoare la adresa României și al românilor. Mesaje de tipul „România nu este LIBERA de ULTRANATIONALISM, NEOFASCISM, RASISM etc. nici după 10 ani de MIMARE a „integrării în lumea civilizată” sau un alt comentariu în care afirmă că „statul UE România se dovedește a fi ULTRANAȚIONALIST, REVANȘARD, NEDEMOCRATIC ȘI DISCRIMINATOR față de alte state și națiuni”. Comentariile sale abundă în adjective răutăcioase scrise cu majuscule, iar ceilalți troli moldoveniști nu fac excepție de la regulă. Ei reiau propaganda sovietică împotriva României și o prezintă ca pe un adevăr ascuns. Reiau mituri și falsuri istorice încercând să redea senzația cititorilor care nu au intrat în contact până acum cu vreun cetățean al Republicii Moldova că românii moldoveni îi urăsc pe ruși și pe toți românii aproape la fel sau pentru aceleași motive. Sbucium pozează în rolul de victimă asuprită, dar face acuzații nefondate numai la adresa României. În realitate, el este filorus și laudă Rusia pentru ce a făcut în trecut. Sugerează că românii sunt datori rușilor pentru rolul lor protecționist. „Rusia PRIMA a obținut recunoașterea de către Turcia a INDEPENDENTEI NATIONALE a noului stat independent pe harta Europei – a României, pe care Romania se rușinează s-o serbeze. Nu există țara care ar fi făcut mai multe beneficii Romaniei decat Rusia, dar – straniu lucru – nu este tara si popor pe care romanii sa fi urat tot atat de mult ca pe Rusia si pe rusi. Este ceva pervers in aceasta atitudine”, scrie trolul.

Sbucium cu 3 ani in urma (2)

Comentariu realizat de Sbucium cu trei ani în urmă. Sursa: Adevărul.ro

La un articol publicat de Iulian Chifu „Războiul FSB (fost KGB) cu Republica Moldova: hărţuirea oficialilor şi anchetatorilor spălării a 22 de miliarde de dolari”, din 14 martie anul curent, Sbucium nu face nici un comentariu, deși citește articolul de câteva ori. În acel caz, interesele Republicii Moldova nu au fost lezate în opinia lui. Trolul din Chișinău nu este interesat de subiect pentru că el a fost construit pentru altceva. El trebuie să fie împotriva României, să acuze orice opinie venită de la București și să arunce săgeți împotriva mișcărilor unioniste chiar dacă materialul în cauză nu avea nicio legătură cu ele. Din mesajele sale mai desprindem faptul că e un susținător al actualei puteri și încearcă sporadic să-l critice pe Igor Dodon pentru acțiunile sale. „Cică, actualul guvern numai mimează reformele, dar oare un eventual prim-ministru Dodon le-ar face mai bine, mai onest, daca el de pe acum declara ca vrea sa stopeze reformele prevazute de AA?!…Partenerii externi stiu foarte bine al cui cantec il canta Dodon…” scrie Ion Sbucium într-un comentariu.

 La așa politicieni, așa troli

La așa popor, așa politicieni” sună frecvent titlurile unor comentatori dezamăgiți după anunțarea rezultatelor electorale. Ei bine, în cazul de față, analizând comportamentul trolilor moldoveni, vom spune „la așa politicieni, așa troli”. Comentatorii angajați sunt creați după asemănarea clasei politice de la Chișinău și, de ce nu, poate cu girul unora dintre ei. Vor să se integreze cu Republica Moldova în Uniunea Europeană pe la Moscova, cu ajutorul necondiționat al României acuzând Bucureștiul.

Ghenadie Anatol Rotaru (1)

Contul de facebook al trolului moldovean Ghenadie Anatol Rotaru

Atacurile politice la adresa României din Parlamentul Republicii Moldova sunt preluate de o parte a presei aservite politic de acolo, iar în final sunt răspândite pe forumuri. Ceea ce se vrea a fi o apărare a independenței Republicii Moldova se transformă într-un atac continuu la adresa politicienilor, instituțiilor, poporului român din partea oamenilor politici de la Chișinău sau a unei mici găști de troli proveniți din Republica Moldova. Pe alte site-uri îi mai găsim pe Profesoru, Imbacsitul, CeZarAM, angel9913 și nelipsitul trol moldovenist de pe facebook Ghenadie Anatol Rotaru.

În timp ce România a oferit din 2010 până în prezent aproximativ 48 milioane de euro finanțare nerambursabilă, 5000 de burse anual și o primă tranșă din împrumutul de 150 milioane de euro când nici un stat nu dorea să crediteze guvernul de la Chișinău, a primit la schimb troli moldoveni.

Puțini, ineficienți și ridicoli.

* Radu Cupcea este doctorand la Universitatea din București și cercetător la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române.