Autor: *Nicolae Țîbrigan

În 2020 întreaga planetă fusese zguduită de pandemia COVID-19. Acest eveniment global a dus la luarea unor măsuri fără precedent – carantină, întreruperea activității economice, a liberei circulații a cetățenilor, sau a schimburilor transfrontaliere.

Noul coronavirus a reușit să introducă în vocabular noi cuvinte, definiții sau concepte cum ar fi „lockdown” (autoizolare), „distanță fizică/sanitară”, „infodemie”, „teste Real Time PCR”, „teste anticorpi”, „Zoom” „ARN mesager”, etc. Pe lângă asta, criza sanitară de anul trecut ne-a impus noi obiceiuri, dându-ne peste cap modul de viață cu care ne obișnuisem până nu demult. Organizațiile publice și private au fost nevoite să treacă la activități de „home office”, iar zona afacerilor și-au adaptat repede modelul de „e-comerce” pentru a supraviețui financiar, în timp ce instituțiile de învățământ (preuniversitar și universitar) au trebuit să se acomodeze într-un ritm alert cu predarea online. COVID-19 în 2020 a putut exprima, pe rând și dintr-o dată, toate instituțiile, pentru că a fost și este un „fapt social total”, așa cum îi spun sociologii.

Dar, pandemia globală a coronavirusului a creat și un teren propice pentru anxietate, neîncredere în autorități și ceilalți semeni, polarizarea societății – teren peste care s-au așternut și au înflorit teme conspiraționiste, știri înșelătoare, dezinformări digitale, minciuni sfruntate, zvonuri, mituri urbane și alerte false pentru a genera panică în rândul publicului.

Experții în comunicare au ajuns chiar la concluzia că fenomenul dezinformării indică o „stabilitate de conținut și vizuală” cel puțin la nivel online. Aceste teme au fost „instalate” anul trecut pe toată perioada stării de alertă și apoi celei de urgență, iar acum acestea cunosc doar mici extensii și adăugiri în contextul desfășurării campaniei naționale de vaccinare.

Pandemia COVID-19 a accentuat și vulnerabilitatea (sau, dacă vreți, susceptibilitatea) oamenilor față de conținuturile false și dezinformările digitale, unele cu potențial dăunător pentru sănătate. Este de ajuns doar să ne amintim de diversele remedii „tămăduitoare” care circulau nestingherit pe social-media și platformele de mesagerie instant, unele chiar de-a dreptul hilare (de la usturoi, gargară cu apă caldă, suc de lămâie, vitamina C, și până a consuma înălbitor pentru că așa afirmase președintele Donald Trump).

Protestatari împotriva măsurilor de protecție anti-Covid scandând în Piața Victoriei din București, iulie 2020

Sursa: Facebook

Dar să nu uităm nici de „infodemie”, termen folosit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a defini „supraabundența de informații – unele dintre ele adevărate, altele nu – care îi împiedică pe cetățeni să identifice sursele credibile de informații, tocmai atunci când au nevoie mai multă de orientare”.

În altă ordine de idei, o radiologie aprofundată a fenomenului dezinformării pe tema COVID-19 a permis comunităților de fact-checkeri la nivel internațional să inventarieze principalele teme (sau narative) înșelătoare:

  1. „Pandemia/mascarada COVID-19”: narațiune care contestă relația de cauzalitate între infecția cu virusul SARS-CoV-2 și decese. Adepții acestei manipulări consideră că numărul deceselor și severitatea bolii ar fi exagerate de autorități, și că acestea ascund numărul real. Deseori se folosesc sintagme de genul „mort CU Covid, nu DE Covid”. Există și o extensie la această temă – „Pandemia de coronavirus este o mascaradă, pentru a distrage atenția de la adevăratele probleme ale omenirii (antenele 5G, tăierile de păduri, vaccinarea obligatorie, etc.);
  2. „Conspirația globală – Virusul NU există!”: această temă conspiraționistă vrea să atragă atenția asupra existenței unui organizații secrete, cum ar fi „oculta mondială” (Bill Gates, George Soros, Rotschild, Big Pharma, Big Tech) care pune la cale un plan secret. Planul, în sine, este unul din domeniul SF-urilor (controlul sau reducerea populațiilor), dar asta e și un element de legitimare. Așa, la protestele negaționiștilor COVID-19 din Piața Victoriei a apărut conceptul de „P(l)andemie”. Ca extensie, putem deosebi și narațiunea că pandemia de coronavirus ar fi cauzată de o otrăvire chimică (chemtrails) sau electromagnetică (prin undele 5G) globală, care va duce într-un sfârșit la izbucnirea celui de-al treilea război mondial (de exemplu, „nu e virus, e gaz sarin”, sau „suntem contaminați cu covid-19 prin wireless”), etc.;
  3. „Instaurarea dictaturii medicale”: falsa narațiune reprezintă, în sine, doar o formă de contextualizare a măsurilor de protecție a populațiilor întreprinse de guvernele naționale la recomandarea specialiștilor în epidemiologie. Astfel, măsurile întreprinse de state, inclusiv instituirea stării de urgență, au fost asociate cu practicile regimurilor dictatoriale (fascism, comunism, „ca în romanul 1984” ș.a.m.d.). Această narațiune se află în strânsă legătură cu tema „mascaradei COVID-19” sau „epidemia COVRIG/GUVID”. Anti-vacciniștii chiar insinuează faptul că acceptarea vaccinurilor anti-Covid ar echivala cu participarea la un „experiment global” făcut pe cetățeni în calitate de „cobai”, „oi”, „vite”, „sclavi”, „maimuțe”, unde vocea oamenilor nu ar mai conta.
  4. „Microciparea populației / Supravegherea în masă / Controlul populației cu ajutorul tehnologiei 5G/6G/9G”: această temă conspiraționistă se află în legătură cu alte trei teme descrise anterior, despre „dictatura medicală”, „conspirația globală” și cea a „mascaradei COVID-19”. Această narațiune conține o multitudine de extensii și sub-teme asociate deoarece are la bază „false ipoteze” care circulau chiar înainte de apariția coronavirusului (unele chiar din anii 2010-2013). De data aceasta se pune accentul pe faptul că pandemia nu ar fi reală, ci doar un pretext pentru vaccinarea în masă a populației și controlul (creșterii) populației. Interesant e că în realizarea acestui „control”, sunt invocate tehnologii avansate încă nedezvoltate de omenie – 6G și chiar 9G! Și asta în condițiile unei societăți post-tranziție care încă nu interacționează cu un sistem public digitalizat în adevăratul sens al cuvântului.

Schematic, principalele teme ar putea fi ilustrate astfel:

Un alt factor important, remarcat de experți, ține și de originea transnațională a celor mai multe conținuturi înșelătoare cu privire la pandemie, sau vaccinare. Cu alte cuvinte, designerii autohtoni ai dezinformărilor și conspirațiilor nu sunt prea originali și se limitează la copierea, traducerea și adaptarea conținuturilor false lansate de diverși specialiști străini (sau medici) cu credibilitate îndoielnică și care se opun vaccinării sau neagă măsurile de protecție împotriva pandemiei. Multe din aceste conținuturi cu impact digital sunt distribuite în format video sau imagine însoțite de mesaje emoționale și, pe alocuri, chiar de minciuni grosiere (știri și noutăți fabricate de la „0”). Repetiția lor constantă în așa-numitele „echo chambers” (grupuri închise de discuții sau în grupurile din mesageriile criptate) creează o realitate alternativă care se autoalimentează constant, odată cu creșterea numărului de „adepți”, fiind tot mai greu de combătut, negat sau corectat.

Pentru a ilustra mai bine aceste clustere de „teme dezinformaționale”, am realizat un TOP 10 al celor mai virale falsuri despre coronavirus vânturate în sfera digitală din România. Precizez că pentru realizarea acestui TOP 10 am folosit platforma de monitorizare ZeList Monitor și extensia CrowdTangle – instrumente utile pentru identificarea celor mai virale/vizualizate conținuturi online.

1.

Captură Facebook.com

Site-ul DE-GATIT.COM a „gătit” la începutul pandemiei un material înșelător cu teme conspiraționiste în încercarea de a nega existența coronavirusului și a-l compara cu o „mega-înșelătorie” pusă la cale de „oculta mondială” în frunte cu OMS. În articol (disponibil momentan în arhiva digitală) se menționa că țările care au aplicat măsurile de urgență și lockdown ar fi conduse de marionete ale NWO (Noua Ordine Mondială). Și că aceasta ar acționa (cum altfel?) prin presă cu scopul de a induce panică și frică, ca mai apoi să bage „maimuțele” în cușcă.

Postarea a avut un impact „foarte puternic”, conform datelor generate de ZeList, cu un număr de potențiali cititori de 986.558, și cu 131.200 de interacțiuni cumulate pe Facebook.

Narațiunea respectivă se adresează unui public predispus să creadă cele mai năstrușnice idei despre cum „oculta mondială” care ar fi inventat COVID-19 pentru a implementa tehnologia 5G, și a restricționa permanent libertățile umane „mai rău ca pe vremea comuniștilor”. Apar și nelipsitele nano-cipuri implantate, chipurile prin vaccinuri pentru „controlul bolilor” și „controlul emoțiilor” populațiilor. Singurele dovezi aduse în text sunt cuvintele scrise cu caps lock, semnele de exclamare repetate aproape obsesiv.

Ca să vă faceți o idee despre enormitățile acestor aserțiuni, vă recomand să urmăriți materialul video realizat de fizicianul Cristian Presură despre ce reprezintă, de fapt, tehnologia 5G.

2.

Captură saccsiv.wordpress.com

Blogul SACCSIV a fost una dintre sursele care a distribuit postări virale, cum ar fi anunțul făcut pe contul de Facebook de medicului Răzvan Constantinescu de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din Iași, cum că se oferă voluntar să se infecteze „cu virusul vieții” pentru a demonstra „imbecililor” care poartă măști că de COVID-19 „nu se moare, frate”. Și argumentul de bază e ipoteza precum că noul coronavirus n-ar fi mai periculos decât o gripă comună, plus o falsă statistică despre ratele de deces în cazul gripei sezoniere versus cea a coronavirusului: „Mortalitatea gripei ”Covid-19” este de 2,4%, comparativ cu 2,1% cât a fost cea a epidemiei de gripă din 2018. Și atunci de ce vă isterizați, glezno-barbișoanelor?”. Afirmație contrazisă pe atunci chiar de studiile făcute de specialiști. Ori, în cazul gripei comune sezoniere, rata mortalității e de 0,1% (aproximativ o persoană dintr-o mie de persoane infectate), comparativ cu rata deceselor înregistrată în cazul COVID-19 – de șase până la 16 ori mai mare decât gripa comună (aproximativ 0,6–1,6% dintre cei infectați). Apoi, riscul de a muri din cauza COVID-19, ca și în cazul gripei comune, crește odată cu vârsta – până la 3% sau chiar mai mult în cazul persoanelor care au peste 60 de ani. În prezent, rata deceselor estimată la nivel global, conform datelor oferite de Worldometers.info este de 2,14%.

Impactul postării pe social-media a fost unul „foarte puternic”, cu un potențial univers de cititori estimat la 986.558 (ZeList). Și CrowdTangle arată un impact cumulat pe Facebook de 134.118 de interacțiuni (comentarii, distribuiri, reacții), cu prezența în 117 de pagini și grupuri, acumulând un potențial reach de 1,5 milioane de utilizatori.

De altfel, recent pe numele lui Constantinescu a fost depusă și o sesizare din partea Colegiului Medicilor pentru încălcarea Codului de Deontologie Medicală în urma răspândirii de informații false referitoare la vaccinul anti-COVID.

3.

Captură paulghitiu2009.blogspot.com

Această campanie de propagandă anti-SUA și anti-NATO a venit pe fundalul răspândirii în societate a temei că virusul ar fi fost creat într-un laborator din SUA. Amintesc că în martie 2020, sondajul realizat de Asociația Eurocomunicare arăta că 41% din români împărtășeau această teorie conspiraționistă. Se insistă pe o temă deja consacrată – „COVID-19 este o mascaradă”, numai că de data aceasta e vorba de o amplă campanie de dezinformare și propagandă desfășurată în statele Europei de Est de către un actor extern.

În spatele acestei campanii anti-occidentale s-ar afla entități din Rusia, care au coordonat concomitent cu promovarea știrilor false, și atacuri cibernetice. Au fost vizate statele participante la exercițiul „Europe Defender 2020” într-o încercare de fragmentare a coeziunii statelor membre ale NATO, de a „distruge imaginea SUA”, de a slăbi angajamentul Alianței în Europa și de a ridica semne de întrebare cu privire la fiabilitatea infrastructurii NATO pe flancul estic și în statele baltice.

În România, campania a ajuns prin intermediul unei traduceri din limba italiană a unui material publicat de site-ul anonim varesepress.info, afiliat indirect rețelei de propagandă pro-Kremlin. Blogul personal care a preluat materialul atinsese un impact puternic de 183.197 de interacțiuni (comentarii, reacții, distribuiri) și un reach potențial de 5,12 milioane de utilizatori din 496 de grupuri de discuții (ZeList). Apoi, au apărut o serie de site-uri care au generat pseudo-știri cu titluri alarmiste: „Europe Defender 20 sau începuturile unui nou război mondial?” (România-Veche.ro). Tema e rostogolită intens pe social-media, nu numai pe Facebook, dar și pe Instagram sau chiar Pinterest.

Pe același subiect al campaniei de dezinformare a speculat și Puterea.ro, ridicând false „semne de întrebare” pentru a alimenta și mai mult teme ale conspirației: „1.de ce soldații americani mărșăluiesc prin Europa, în plin coronavirus; 2.pentru ei nu se aplică regula “se interzic adunările cu mai mult de…”; 3.au cumva americanii antidotul pentru coronavirus?”. Știrea controversată (disponibilă acum sub formă de arhivă digitală) a avut și ea un impact puternic în rândul a 893.408 de cititori (număr estimativ), și cu 119.733 de interacțiuni pe Facebook (ZeList). Drept reacții care să întărească aceste știri false, au apărut câteva filmări virale cu coloane de blindate pe șesele, cu mesaje tipice temelor conspiraționiste: „Coronavirusul european – o perdea de ceață pentru exercițiul Europe Defender 2020”  stârnind reacții de indignare, panică și chiar ură în rândul societății față de autoritățile naționale, SUA și NATO (AICI și AICI).

4.

Captură Facebook

Aici pandemia COVID-19 este prezentată repetat drept o „mascaradă” sau „mare minciună”. Se face din nou legătura cu așa-numitele „forțe oculte” care ar fi pus la cale pandemia pentru a instaura panica, teroarea, și controlul maselor. Existența coronavirusului este negată în totalitate pe baza unor argumente cel puțin interpretabile din punct de vedere științific. Astfel, existența coronavirusului a fost pusă doar pe seama presei, a liderilor globali sau a unor oameni creduli.

De exemplu, un clip video cu Pompiliu Diplan, militant împotriva restricțiilor și recomandărilor autorităților de protecție anti-Covid, publicat de pagina Iubirea și Adevărul a strâns peste 275 mii de vizualizări pe Facebook, plus 2,2 mii de reacții de la utilizatori. Postare e însoțită și de un apel alarmist: „Opriți mascarada!!!” și „Distanțarea fizică este mascaradă!”, și că responsabil de morți ar fi „sistemul criminal”.

5.

Captură Facebook

„Virusul COVRIG …a MURIT la Londra sau…” e postarea unui video viral cu un protest al negaționiștilor COVID-19 din Marea Britanie făcută de contul fals Nicolae Velimirovici. Aici nivelul registrului se limitează la aceeași temă conspiraționistă despre „pandemia planificată” și că omenirea ar asista la un „scenariu scris” de „subjugare a rasei umane”.

Printre comentarii putem descoperi reactualizări a falsei narațiuni că „se moare cu Covid, nu de Covid” sau că recomandarea pentru purtatul măștilor sau păstrarea distanței fizice n-ar fi altceva decât o „spălare de creier” a populației pentru instaurarea „dictaturii medicale” – un soi de regim „ca în romanul 1984”. Soluția prezentată e „rezistența” în stradă, prin proteste pentru „apărarea copiilor de abuzurile medicale”. Aceste elemente discursive sunt printre cele mai populare și puternice în online-ul românesc, mai ales că se invocă un discurs „anti-sistem” despre „tentativele de cenzurare a oamenilor treziți la realitate” din partea statului – narațiuni care, din păcate, încă mai captează segmente semnificative din public.

Astfel, postarea devine virală, reușind să acumuleze peste 300 K de vizualizări datorită a 40K de redistribuiri și 8,7 K reacții din partea utilizatorilor.

6.

Captură Facebook

Aici avem un caz de exploatare a unei tragedii în folosul legitimării falsei narațiuni despre „vaccinurile ucigătoare” de copii. Dincolo de asta, este vorba de o reciclare a o înregistrări mai vechi a ședinței Comisiei de Sănătate din Senat care a avut loc în septembrie 2017 (cu trei ani în urmă!).

„Dezbaterea este actuală!”, ar răspunde adepții temelor conspiraționiste, chiar dacă atunci nu aveam de-a face cu o pandemie globală cum e COVID-19 și se discuta despre cu totul alte vaccinuri. Dar asta n-a contat pentru utilizatorii de Facebook, care au distribuit înregistrarea video de peste 40 mii  ori, generând un angajament estimativ de peste 500 mii de vizualizări.

Iar pentru a demonta falsa narațiune, precizez că vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară și ne-obligatorie. Autoritățile doresc doar o acoperire vaccinală cât mai mare pentru a limita răspândirea epidemică a virusului SARS-CoV-2, dar nu se are în vedere introducerea obligativității vaccinării sau a unor măsuri restrictive față de persoanele nevaccinate (www.vaccinare-covid.gov.ro).

7.

Captură Facebook

„Am făcut un experiment. Iată rezultatele”, spune medicul estetician Adina Alberts pentru a le demonstra urmăritorilor paginii sale că utilizarea măștilor ar provoca hipoxie. Se face trimite la niște studii, dar fără a indica vreo sursă anume. Iar pentru a-i oferi o anumită credibilitate, „experimentul” este realizat în afara condițiile de laborator și se folosește un pulsoximetru care arată o concentrație -normală- a sângelui de 95% și 77 de bătăi/minut.

Medicul estetician folosește o mască chirurgicală, iar după câteva minute pulsoximetrul ascuns arăta 91% și 84 bpm, dar fără a aduce explicații despre variabilele care ar fi influențat aceste rezultate. Impactul scurtului „experiment video” este mare: peste 620 K vizualizări, plus 7 K reacții și comentarii.

Postarea fusese distribuită mai cu seamă în grupurile de discuții anti-mască. În aceste medii, masca devenise deja simbolul supunerii și dresării de către autorități a cetățenilor „lași”.

Totuși, cum e posibil ca toți ceilalți medici și experți să repete aceste experiment, ba chiar să-l aprofundeze, și să demonteze acest mit urban cu măștile și hipoxia?

În primul rând, chiar OMS dezminte informația asta, menționând că „utilizarea prelungită a măștilor medicale poate fi incomodă. Cu toate acestea, nu duce la intoxicație cu CO2 și nici la deficit de oxigen”.

Urmează și Dr. Mihail Pautov care demonstrează că masca nu poate provoca hipoxie, mai ales dacă o porți corect. Joshua Wolrich, un medic chirurg englez, face un experiment la fel de scurt ca al Adinei Alberts, cu două mențiuni: nu-ți spune concluzia dinainte și ține permanent pulsoximetrul pe deget. Fizicianul Cristian Presură a purtat două măști timp de 6 ore pentru a demonstra tuturor că saturația cu oxigen a sângelui nu scade. Nemaivorbind de medicii chirurgi care poartă masca mai multe ori și se pot concentra pentru operații complicate, fără să leșine din cauza lipsei de oxigen.

8.

Captură Facebook

Acest cluster de temă analizată exploatează fricile unor segmente de populație față de pandemie percepută ca „plan luciferic” de a introduce vaccinarea obligatorie și instaurarea unor forme de control al populației. Prezente în toată lumea și în multe limbi, aceste postări pot fi găsite pe Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp sau pe forumurile 4chan, Reddit, etc.

Dar, de data aceasta, „omul de paie” al conspiraționiștilor este Bill Gates care „a creat COVID-19”, și dorește „depopularea Pământului”, „implantarea microcipurilor populației”, ș.a.m.d. Toate aceste narațiuni efectiv au explodat anul trecut pe internet la nivel global. Inclusiv în sfera românească a internetului, conținuturile false despre Bill Gates circulă și generează angajament printre utilizatorii coronasceptici și în 2021. Videoclipurile despre Bill Gates, care ar vrea, chipurile, „să elimine 15% din populație” prin intermediul vaccinurilor și a implantului de microcipuri, a generat anul trecut aproape două milioane de vizionări pe YouTube în mai puțin de două luni.

Exemplul analizat de mai sus (cu peste 15 K de vizualizări), reprezintă doar o parte din multitudinea de teme conexe dedicate omului de afaceri și filantropului american. Naratorul anonim îl acuză pe Bill Gates că vrea doar să profite de pe urma pandemiei „organizate” (plandemie) ca un adevărat „profitor de război”, și că ar dori în final să se îmbogățească vânzând vaccinuri scumpe liderilor lumii. Ca extensie, putem asocia și temele conspiraționiste vehiculate de anti-vacciniștii autohtoni: „Vaccinarea – un experiment în masă al lui Bill Gates”, „Bill Gates admite că peste 700.000 de oameni vor avea efecte adverse sau muri în urma vaccinării obligatorii” (newsconspy.wordpres.com), sau că „Vaccinarea Bill Gates lasă paralizați 496.000 de copii în India” (yogaisoteric.net).

9.

Captură Facebook

Dezinformările pe tema tehnologiei 5G nu reprezintă o noutate pentru publicul din România, dar în contextul pandemiei COVID-19 narațiunile false s-au amplificat semnificativ, captând elemente din cărți și articole pseudo-științifice, mituri urbane, zvonuri, filme sau seriale SF – toate folosite într-un bombardament dezinformațional pentru a crește aversiunea populației față de tehnologia 5G.

În primul rând, s-a insistat pe ideea că pandemia fusese planificată de marile corporații pentru a distrage atenția de la instalarea antenelor „mascate” 5G. Ca extensie, s-a insistat foarte mult pe narațiunea despre legătura între undele electromagnetice ale respectivelor antene și transmiterea virusului.

Totuși, unul din cele mai virale clipuri video conspiraționiste distribuite pe online-ul românesc (62,6 K vizualizări, 1,3 K reacții și 114 comentarii) se referă la scopul ultim al tehnologiei 5G de a se conecta la sistemul nervos al oamenilor (nu știm cum) pentru a le controla gândurile, trăirile emoționale, „chimia creierului”.

Dincolo de asta, undele electromagnetice emise de antenele 5G ar „replica” virușii latenți din vaccinurile inoculate acum 30-40 de ani, provocând distrugeri „corpului (sistemului)”, iar, într-un final, ar impune controlul și supravegherea mulțimilor (Secret Culture TV).

Și aici inevitabil apare marea dilemă: dacă antenele 5G distrug omenirea, de ce ar mai fi nevoie de controlul acesteia? Întrebarea rămâne deschisă în continuare mai ales pentru adepții unor astfel de aberații virale.

Se vehiculează periodic și falsa ipoteză că semnalele antenelor 5G ar provoca boli precum cancerul, sau alte boli cardiovasculare din cauza efectelor pe care l-ar avea asupra sistemului sanitar. Drept argumentare, se susținea în mod fals că OMS ar fi clasificat tehnologia drept posibil carcinogenă.

De fapt, dacă verificăm informația pe site-ul instituției, vom vedea că „nu s-a identificat nicio asociere între expunerea la tehnologiile wireless și efecte negative asupra sănătății”, iar „încălzirea țesuturilor este principalul mecanism de interacțiune între câmpurile de radiofrecvență și corpul omenesc”. Același lucru este confirmat și de fizicianul Cristian Presură într-un material video publicat pe canalul său de YouTube. Se cunoaște că tehnologia 5G va folosi frecvențe de până la 70 GHz, cu mult sub limita de 3.000.000 GHz când undele electromagnetice devin ionizante. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să ne așteptăm să provoace riscuri de îmbolnăvire de cancer, cel puțin la nivel teoretic.

10.

Captură fluierul.ro

Postările cu false narațiuni cum că George Soros ar „deține” un laborator de virusologie din Wuhan și că ar fi „inventat” pandemia COVID-19 pentru „a îneca economia mondială, de a obține miliarde de dolari puse de guverne sub formă de obligațiuni verzi” (invictuswebmedia.com) au fost printre cele mai virale pe social-media și au circulat transnațional. George Soros a devenit deja o clasică „sperietoare” a conspiraționiștilor și nu numai.

Pentru mass-media pro-Kremlin, pandemia a oferit noi oportunități de a dezvolta narațiunile existente de dezinformare și de a inventa altele noi. Pe măsură ce pandemia COVID-19 se răspândea, Kremlinul a reanimat vechea campanie de dezinformare lansate de KGB în anii 1980 (Operațiunea Infektion), dar adaptată contextului de pandemie și publicurilor din Europa de Est. Sursele de dezinformare pro-Kremlin au exploatat falsul laboratoarelor militare secrete sponsorizate de Occident „în vecinătatea Rusiei”, cum ar fi cele din Georgia, Ucraina sau chiar Republica Moldova. Astfel, pentru a identifica un „țap ispășitor”, George Soros a fost prezentat de propaganda pro-Kremlin drept amenințare pentru Armenia, Ucraina sau R. Moldova încă din 2013, asociindu-l direct cu fabricarea virusului în respectivele laboratoare. Iar obiectivul Moscovei a devenit acum mai clar –  provocarea unui blocaj în relația dintre UE și partenerii săi din vecinătatea estică.

Dar, aici mica sămânță de „argumentare” din falsele narațiuni despre George Soros se reduce doar la adresa „satanică” a companiei din Wuhan (666 Gaoxin Road East Lake) și că omul de afaceri a fost investitor al WuXi Pharmatech în 2011 (cu 8 ani înainte de apariția virusului în zonă). Dar pentru conspiraționiști, nimic nu e o coincidență sau pură întâmplare. Și asta în ciuda faptului că oamenii de știință au descoperit că originea virusului SARS-CoV-2 este una naturală – nu creată de om, așa cum se vehiculează pe site-urile obscure de „știri alternative”.

Mai multe surse online din ecosistemul informațional alternativ, arată că „virusul COVID-19 nu este făcut de om” și „că ar fi putut scăpa din laboratorul din Wuhan” (puterea.ro, national.ro), și că planul final s-ar reduce la „eliminarea familiei”, „promovarea homosexualității” și „pierderea contactului fizic” cu realitatea (invictuswebmedia.com). Și toate au fost distribuite insistent în sute de grupuri și pagini, generând zeci de mii de reacții pe Facebook.

Schema a fost testată în timp, așa că ori de câte ori va apărea o nouă boală sau virus, să ne așteptăm să apară automat și narațiuni despre George Soros sau Bill Gates.

Echipa LARICS vă dorește multă sănătate în 2021. Aveți grijă de voi și de imunitatea dvs., inclusiv de cea informațională pentru a vă proteja de falsele conținuturi.

*Nicolae Țîbrigan este membru în Consiliul de Experți LARICS și expert asociat LID Moldova.