*Nicolae Țîbrigan

Miercuri, 8 iulie, am descoperit întâmplător un filmuleț scurt de vreo 20 secunde de o calitate inferioară despre cum niște oameni adunați în sală aruncă demonstrativ halate albe adunate toate în mijlocul unei săli.

Chiar dacă nu știm cine a făcut filmulețul respectiv și cu ce scop, la prima impresie pare a fi vorba despre un flashmob. Dar ceea ce m-a intrigat a fost descrierea care a însoțit respectiva postare: „În Franța frauda Coronavirus a ajuns la cote alarmante. Doctorii și asistentele și-au dat jos măștile și protestează. Respect!”.

Coronavirus- o fraudă. Aceeași poveste fake cu așa-numitul „raport” emis de Ministerul de Interne german, numai că acum avem o postare cu un impact pe social-media devastator. Până pe 9 iulie, postarea a reușit să strângă circa 2.2 K reacții, 255 de comentarii, 6 K distribuiri și peste 193 K de vizualizări pe Facebook. Și asta datorită, în mare parte, unui număr mare de redistribuiri oferit de conturi reale sau fake pe diverse grupuri de discuții (echo chamberssistem închis unde membrii acționează și își împărtășesc opiniile în funcție de un bias al confirmării).

Sursa: Facebook

Filmulețul respectiv fusese urcat pe platforma de socializare de pagina Generatia „Feisbuc” & Diaspora Romaneasca. O pagină creată în noiembrie 2014 „imediat ce domnul Johannis (sic!) a câștigat alegerile prezidențiale” sub denumirea de Generatia Feisbuc & Diaspora din Romania (cică au scris „Feisbuc” pentru că Zuckerberg nu dă voie utilizarea termenului de Facebook pe paginile care nu aparțin companiei).

După un an, administratorii din România (3 conturi) decid să-i schimbe numele paginii încă de vreo trei ori. Tot din descrierea paginii aflăm că pe unul dintre administratori îl cheamă Florin și ar avea experiență „în promovarea hotelurilor din Palma de Mallorca”, este neafiliat politic și că ar fi un foarte bun „Social Media Manager” sau comunicator pentru că a descoperit succesul rețelei de socializare: cunoașterea tuturor opțiunilor.

Domnul Florin are dreptate în ceea ce privește succesul de pe Facebook. În ultimii 6 ani a reușit să strângă peste 370.000 de aprecieri și un grup de discuții cu peste 27.000 de „oameni cu bun simț”.

În același timp, vrea să ne convingă că nu e ceilalți și că nu are, chipurile, nevoie de like-urile și share-urile noastre, dar nu uită să-și îndemne vizitatorii să invite prietenii „să fim cât mai mulți pentru ca vocea noastră să se audă cât mai departe”:

Sursa: Facebook

Administratorul Florin mai are și un credo personal – să lupte pentru orice obiectiv care are în fond un rezultat pozitiv. Dar ceea ce dl. Florin nu spune direct e că pagina fusese creată mai mult pentru promovarea site-ului romaniprinlume.info de pe care își scoate bani frumoși.

Așa se explică și de ce platforma de știri e acum ticsită cu articole de clickbait (copy-paste) și reclamă cu remedii naturiste împotriva varicelor, durerilor articulare și diabetului; inclusiv cu sfaturi „practice” ca să scapi ușor de papiloame și „metode militare” pentru îmbunătățirea vederii. Toate expuse cu ajutorul platformei MGID Ads (setată la făcut bani din per-click/per-view).

Sursa: romaniprinlume.info

Datele de pe whois arată că site-ul fusese înregistrat pe 23 noiembrie 2017 cu hosting în Statele Unite (California). Chiar dacă datele personale ale administratorului sunt ascunse, am descoperit cu ajutorul unui program de arhivare că prin 2018 site-ul afișa la adresa de contact e-mailul lui oarecare Zoltan Pataki.

Sursa: romaniprinlume.info

Probabil că domnul Florin era pe atunci la muncă în Spania. Era ocupat cu hotelurile sau culesul de căpșuni pentru a pune un ban de-o parte cu care să cumpere mai apoi site-ul de la Zoltan 😊

În orice caz, domnul Florin a ajuns în cele din urmă la „performanța” de a obține un „rezultat pozitiv” în promovarea fake news-ului. Dar s-o luăm pas cu pas.

Am vrut să verific, în primul rând, dacă a apărut vreo știre în presa din România sau cea internațională despre celebrul protest al „Halatelor albe” din Franța. Rezultatele mi-au afișat câteva știri cu manifestații stradale din mai-iunie, dar fără a identifica filmulețul respectiv.

Am luat o captură din video și am căutat pe Google după reverse image search și… Bingo! Lista de afișări m-a trimis direct la pagina Collectif Inter-Hopitaux care publicase același filmuleț (în HD) pe 15 ianuarie (cu 6 luni în urmă!).

Sursa: Facebook

Din descriere aflăm că protestul medicilor, într-adevăr, a avut loc la spitalul Saint-Louis din Paris, dar nu are nicio legătură cu coronavirusul: „Supărați că n-am fost auziți și în solidaritate cu acele 1200 de demisionari: ne aruncăm halatele”.

Sursa: Twitter

Ne uităm mai departe pe rezultatele afișate de Google, și descoperim o serie de tweet-uri cu același filmuleț și cu hashtag-uri caracteristice protestelor anti-guvernamentale organizate de mișcarea „Vestelor galbene”: #EnsembleSauvonsLHopital #greve18janvier și #GiletsJaunes – ceea ce confirmă că evenimentul fusese la un moment dat chiar viral pe social-media, și ar fi trebuit să apară în presă.

Pentru a afla mai multe detalii despre protest, am hotărât să mă uit și peste presa franceză. De aici aflăm că protestul medicilor a avut loc pe 14 ianuarie, când ceremoniile oficiale de la spitalul Saint-Louis din Paris au fost perturbate de un protest spontan al medicilor, care și-au aruncat demonstrativ halatele albe în semn de solidaritate cu colegii lor care și-au anunțat demisia in corpore dacă ministrul francez al sănătății nu renegociază bugetul spitalului și salariile medicilor. La fel, niciun cuvânt despre coronavirus.

Nici nu avea cum, în condițiile în care autoritățile franceze intră în alertă abia pe 23 ianuarie după ce au primit informații de la Ambasada Chinei la Paris că o femeie, suspectată a fi bolnavă de coronavirus, a fugit din țară și s-a lăudat pe rețelele de socializare că a mâncat la un restaurant de lux din Franța. Mai mult, primul caz de îmbolnăvire de covid-19 în Franța (și Europa) a avut loc la zece zile de la protest, abia pe 24 ianuarie.

Ce învățăminte ar trebui să tragem de aici?

În primul rând, să ne gândim de două ori înainte de a distribui un filmuleț care ne indignează sau ne enervează extrem de mult. Deseori, aceste tipuri de postări funcționează ca niște capcane abile întinse pentru naivi.

Iar pentru că suntem zilnic bombardați de informații false despre pandemia de coronavirus, îți recomand să consulți și site-urile oficiale:

Informați-vă din surse sigure și de calitate. Think Before You Share!

*Nicolae Țîbrigan este membru în Consiliul de Experți LARICS și expert asociat LID Moldova.