Radu Cupcea*

 Foto: Banalul medicament rusesc Arbidol, considerat „remediu” pentru coronavirus.

Coronavirusul sau Covid-19 a declanșat o serie de crize fără precedent. Pe lângă criza medicală sau economică, asistăm și la o avalanșă de știri false, farse sau teorii ale conspirației menite să accentueze panica, să sporească starea de nesiguranță a oamenilor și să crească nemulțumirea lor față de autoritățile care gestionează situația.

LARICS continuă campania de purificare a atmosferei publice – STOP FALS CORONAVIRUS!selectând câteva studii de caz. Din sumedenia de articole și exemple care pot fi analizate și discutate în această perioadă, am ales pentru azi un caz care a făcut obiectul unei răspândiri semnificative în mediul online din Italia și care, datorită unui domn foarte „grijuliu” din România, se poate răspândi și în online-ul românesc.

În Italia, cea mai lovită țară de pandemia noului coronavirus provenit din China, circulă de cinci zile un filmuleț realizat cu telefonul mobil de către doi italieni care fac o demonstrație despre cum își cumpără ei medicamentul care combate „toate formele de coronavirus”. (Urmăriți aici filmulețul în italiană)

(Captură YouTube.com)

Cei doi subliniază că se află într-un aeroport din Moscova (afișând biletul de avion către obiectivul camerei video a telefonului), unde își cumpăra un medicament care combate coronavirusul. Protagoniștii îi spun Avidol (când este vorba despre banalul medicament Arbidol), un antiviral produs în Federația Rusă.

Arbidol conține ca substanță activă umifenovir, un medicament antiviral dezvoltat în Rusia la sfârșitul anilor 80. Această substanță prezintă proprietăți antivirale și imunomodulatoare. Compoziția chimică a pastilelor include amidon, povidonă, stearat de calciu, croscarmeloză, dioxid de titan și alte componente care stabilizează forma de dozare. Membrana densă ajută la descompunerea medicamentului în secțiunea dorită a tractului gastro-intestinal (Preparat «Arbidol» https://arbidol-med.ru/)

În 2007, Academia Rusă de Științe Medicale a declarat că efectele Arbidolului (umifenovir) nu sunt dovedite științific. În 2011, Guvernul Federației Ruse și-a revizuit evaluarea și a inclus medicamentul pe lista medicamentelor esențiale imunostimulante. El este utilizat și prescris ca un tratament profilactic și pentru răceală, cu nimic mai deosebit decât alte antivirale, care nu are licență pentru SUA, UE și Marea Britanie, dar care se vinde tot mai bine în Rusia după ce în luna ianuarie 2020, pe fondul apariției virusului respirator acut SARS-CoV-2 în China, compania care îl produce a realizat o campanie publicitară despre acțiunea medicamentului împotriva noului tip de coronavirus.

Autoritățile ruse au stopat campania internă prin intermediul Serviciului Federal Antimonopol (echivalentul Consiliului Concurenței de la noi). Potrivit Centrului științific pentru expertiză în uz medical al Ministerului Sănătății din Rusia, instrucțiunile pentru Arbidol nu conțin informații despre utilizarea acestuia împotriva bolii infecțioase cauzate de coronavirus Covid-19 (A se vedea Ria Novosti (2020), FAS priznala reklamu „Arbidola” o koronaviruse narusheniyem, disponibil online la: https://ria.ru/20200310/1568395558.html).

În consecință, reclama era în afara legii și a fost oprită pe teritoriul Rusiei. Dar asta nu a împiedicat o rețea de trolli să speculeze de pe urma situației create în alte state europene. Astfel, de pe diverse conturi de YouTube, pe WhatsApp și pe unele site-uri web, a circulat zvonul potrivit căruia „un medicament de pe piață din Rusia și China este eficient împotriva Covid-19, iar în Italia, unde mor zilnic foarte mulți oameni, acesta nu există”.

În România, cu două zile mai târziu, din rea voință sau din prostie, un personaj care întreține contul Tube of Everything a filmat filmulețul italienilor cu telefonul mobil de pe alt telefon, sub pretextul că acesta nu poate fi distribuit – probabil ca să crească suspansul și să sugereze că ar fi „lucrătura serviciilor” – , un lucru neadevărat ce poate fi verificat printr-o simplă căutare în italiană, repetând obsesiv că „în Rusia există pastile anti-Coronavirus”.

(Captură YouTube.com)

Filmulețul trebuie denunțat și eliminat de pe YouTube. În primul rând, pentru că Ministerul Sănătății din România nu recomandă administrarea de medicamente antivirale și nici antibiotice pentru tratarea virusului decât în cazul în care ne prescrie medicul. În al doilea rând, pentru că Arbidol nu este un „produs secret sau necunoscut”, el „există, face parte din binecunoscutul grup de medicamente antivirale” și nu este „foarte diferit de celelalte de pe piață din Europa”.

Echipa Larics vă recomandă să vă informați de pe platforma online COVID-19 Știri Oficiale (stirioficiale.ro) și din mass-media națională recunoscută.

Și nu uitați nici de LARICS!

*Radu Cupcea este cercetător la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” și doctorand al Universității din București.