*Nicolae Țîbrigan
Isteria publică determinată de pandemia COVID-19 a declanșat o adevărată „epidemie” digitală de fake news, distribuită mai ales pe rețele de socializare (Facebook și WhatsApp). Unele dintre mesajele false erau atribuite chiar autorităților române. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a numit acest fenomen al știrilor false „infodemie” (infodemic, în eng.), pornind de la cuvântul epidemie. În acest context, săptămâna trecută, internauții români au avut parte de două postări infodemice, ambele rostogolite de mii de creduli pe Facebook.
OMS a definit infodemia drept „o supra-abundență de informații – unele corecte, altele nu – care îngreunează accesul oamenilor la surse de încredere atunci când au mai multă nevoie de ele”, iar toate aceste narațiuni false sau parțial adevărate sunt însoțite și de o componentă emoțională destul de puternică.
În astfel de situații de criză, sentimentul de panică deseori crește proporțional cu atitudinea de neîncredere manifestată față de autoritățile guvernamentale. Dar aici intră în joc și „falșii profeți”, diferiți de cei din Biblie. Aceștia știu să profite de instrumentele puse la dispoziție de social-media pentru a înăbuși mesajele transmise de autorități și presa mainstream într-un flux continuu de conspirații „informații alternative”. Miza e de a spori gradul de neîncredere în autorități și presa tradițională, în favoarea unor informații și metode ale „vracilor” digitali. De aici vin și diversele „remedii” miraculoase de tratare a COVID-19 sau „informații alternative” despre căile de răspândire a virusului SARS-CoV-2, nemaivorbind de ultimele absurdități publicate de o serie de site-uri și pagini cu administratori anonimi.
Vaccinul împotriva infodemiei rămâne gândirea critică și verificarea sistematică a surselor de presă credibile sau a celor oficiale (Organizația Mondială a Sănătății, Ministerul Sănătății, Departamentul pentru Situații de Urgență).
În cele din urmă, OMS a creat și o secțiune specială pentru a demonta 10 mituri legate de prevenirea și tratarea infecției de coronavirus (varianta în limba română este disponibilă AICI). Dar cât de eficientă e această listă de mituri în fața unui aparat dezinformator care se autoalimentează cu zvonuri și conspirații?
Rămâne de văzut.
În căutarea unor răspunsuri din filmele de la Hollywood (SPOILER ALERT!)
Odată cu recomandarea autorităților de a limita „la maximum orice contact direct cu alte persoane”, mulți prieteni de pe Facebook mi-au cerut să le recomand câteva filme sau documentare pe care să le urmărească cât timp stau pe acasă. Probabil că filmele artistice pot contextualiza mai bine actuala situație de criză.
Așa mi-am amintit de filmul „Contagion: Pericol nevăzut” lansat în 2011 și regizat de Steven Soderbergh. Acesta se inspirase din răspândirea virusului SARS în 2003 și a gripei porcine în 2009, iar filmul său era destul de popular după lansare, fiind apreciat și de o bună parte a comunității științifice. Intriga e centrată în jurul răspândirii globale a unui virus fictiv (MEV-1), extrem de contagios și mortal, afectând toate categoriile de populație. Similar cu pandemia cu care ne confruntăm noi astăzi.
Secvență din filmul „Contagion” unde conspiraționistul Krumwiede (Jude Law) împarte flaiere de promovare a falsului medicament
Pe lângă asta, „Contagion”, devine și mai relevant în condițiile în care pune accent pe faptul că fenomenul distribuirii de fake news-uri și dezinformări pe internet sunt cel puțin tot atât de contagioase ca virusul în sine.
Există acolo un personaj al „teoreticianului conspiraționist” pe nume Alan Krumwiede (Jude Law), care nu face altceva decât să răspândească zvonuri și teorii ale conspirației, postând pe blogul său diverse filmulețe – ideal-tipul jurnalistului freelancer ahtiat după faimă și bani. Dacă vreți, e vorba de un soi de Alexandru Cumpănașu, dar cu mai multă inteligență și mai mulți fani.
În cele din urmă, Krumwiede se dovedește a fi un escroc interesat mai mult să promoveze cu orice preț un produs farmaceutic homeopat – „forsiția”, ca unic antidot la virus. Motivul e că de pe urma vânzării de forsiția, Krumwiede trebuia să se îmbogățească rapid.
Mai mult, acesta se filmează simulând simptomele îmbolnăvirii cu virusul respectiv, după care demonstrează că s-ar fi vindecat într-un chip miraculos în urma administrării de forsiția. Evident că în următoarele zile, fanii său de pe internet iau cu asalt farmaciile în căutarea remediului „miraculos”, fără a bănui că totul fusese o farsă. Tot el își îndeamnă fanii să refuze noul vaccin dezvoltat de specialiștii de la CDC (Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA). Acolo vedem cum se materializează treptat cel mai sumbru scenariu al pandemiei: scăparea de sub control a societății care alungă din disperare orice noțiune referitoare la comunitate.
Probabil că cea mai cutremurătoare scenă a filmului e aceea în care Krumwiede, după ce își înscenase „vindecarea”, se plimbă echipat în costum de protecție printr-un cartier devastat de efectele virusului, împărțind pliante pentru promovarea falsului medicament, în timp ce oamenii zac morți sau agonizează pe stradă.
” Filmul „Contagion” ne reamintește cât de periculos este instrumentarul digital aflat în mâinile conspiraționiștilor și șarlatanilor. Acesta permite falșilor experți și lideri de opinie să disemineze dezinformările într-un mod asemănător cu răspândirea unei pandemii.
Deja nu e o noutate că în astfel de perioade de criză apar tot felul de indivizi care promovează diferite explicații și metode de „vraci”, aceștia mizând pe incertitudinea, panica, frica și neîncrederea oamenilor în acțiunile guvernului.
Ori, acum acest element devine și mai important din cauza vitezei de rostogolire a dezinformării digitale – mult mai mare și cu o arie mai extinsă comparativ cu viteza de răspândire a pandemiei COVID-19. Direcții surprinse în detaliu și de regizorul Soderbergh.
Filmul „Contagion” ne reamintește cât de periculos este instrumentarul digital aflat în mâinile conspiraționiștilor și șarlatanilor. Acesta permite falșilor experți și lideri de opinie să disemineze dezinformările într-un mod asemănător cu răspândirea unei pandemii.
De altfel, „Contagion” a revenit în fruntea clasamentului de vizionări din luna ianuarie 2020, așa că recomand să-l urmăriți.
Putin nu crede în lacrimi, dar plânge pentru România
Prima postare analizată nu are, la prima vedere, nicio legătură cu pandemia. Aceasta fusese distribuită pe la sfârșitul lunii februarie, când încă mai speram că România va evita criza coronavirusului.
Captură după utilizatorul Lidia Grigorescu responsabilă de răspândirea dezinformării
Sursa: Facebook
Postarea fusese făcută de pe contul unei oarecare Lidia Grigorescu (cel mai probabil un nume fals) care distribuie pe lângă diverse noutăți, remedii naturiste, filmulețe virale și mesaje motivaționale, și foarte multe teorii ale conspirației și dezinformări. Printre acestea, postarea cu cel mai mare reach fusese despre o presupusă declarație a lui Putin fiind „întrebat în treacăt”: „O țară distrusă. Păcat, era o țară foarte frumoasă, bogată, respectată! Nu mai e demult așa! Sunt mari interese oligarhice mondiale acolo, care distrug. Păcat. Îmi exprim compasiunea pentru poporul român prieten!”.
Captură după postarea utilizatorului Lidia Grigorescu despre „regretul lui Putin” la adresa României
Sursa: Facebook
Postarea e însoțită și de un colaj lucrat probabil în Paint, unde Putin parcă vrea să înșface România de Dobrogea pentru a o sustrage din Uniunea Europeană, jucând printre degete Crimeea anexată ilegal în 2014.
Cele peste 24 mii de redistribuiri și 22 mii de like-uri au generat un impact estimat la peste 1,6 milioane de utilizatori Facebook – o cifră imensă aproape imposibil de atins astăzi fără o reclamă plătită pe platformă.
Evident că în ianuarie anul acesta Putin n-a participat la nicio conferință de presă unde să facă referiri despre români și România. Era ocupat mai mult cu revizuirea Constituției pentru a-și asigura cazarea permanentă la Kremlin.
Totuși, metoda à la russe de a ne minți cu „vorbe” de-ale lui Putin a căpătat de data asta o mai mare amploare, fiind activate inclusiv grupuri de suporteri locali din cercurile naționalist-populiste (cu foști și actuali simpatizanți PRM-iști).
Tot acest ecosistem al știrilor false locale de pe Facebook funcționează aparent haotic, unde reach-ul imens poate fi generat și prin intermediul unor bule social-media conspiraționiste (echo chambers), care se intersectează în cele din urmă.
Acestea au rolul de a confirma și amplifica opiniile și narațiunile oarecum similare ale utilizatorilor, iar dacă mai adăugăm și conturile false, vom obține un ecosistem dezinformator perfect.
Raisa Ekaterina Ivatenko (Simona Fica): „From Russia, with love!”
Sursa: Facebook
Dar să revenim la postare. Aceasta e semnată de „Raisa Ekaterina Ivatenko”. Am căutat după acest nume pe Facebook și am dat de două conturi (Raisa Ekaterina Ivatenko și Marcela-Simona Fica) administrate de aceeași persoană – Simona Fica. Ambele conturi sunt folosite ca soluție rapidă de „backup” în cazul în care unul este blocat din cauza postărilor raportate. O mare parte din aceste postări se înscriu pe linia propagandei pro-Kremlin și cea a promovării a cultului personalității față de Putin.
Colaj cu postări laudative la adresa liderului de la Kremlin distribuite de pe contul Raisa Ekaterina Ivatenko (Simona Fica)
Sursa: Facebook
Am verificat ambele conturi, dar nu am descoperit nicio postare despre „consolarea lui Putin” la adresa românilor, în afara distribuirii pe 28 februarie a unui fake-news publicat de site-ul conspiraționist de factură neo-conservatoare – Apărătorul.md (Republica Moldova). Titlul „materialului”: „Vladimir Putin: Europenii și-au pierdut valorile creștine, și pun egalitate în (sic!) credința în Dumnezeu și cea în Satana” e din categoria no comment. Cam acesta e nivelul discuțiilor.
În scurt timp, mi-am dat seama că avem de-a face cu un red herring (distragere a atenției), așa că am continuat căutările online pentru a descoperi sursa primară a textului din postare, și am descoperit „materialul opinie” cu titlul „Până și Putin ne compătimește” cu semnat de Ion Teleanu (redactor șef adjunct) și publicat anul trecut pe site-ul unui „ziar total” (sper să nu se refere la vreun regim totalitar) de dezvăluiri – Puterea.ro „apărut în perioadă de criză”.
Nu știu despre ce criză vorbesc „gazetarii de școală veche”, dar în 2007, când fusese înregistrat domeniul site-ului, românii încă își cumpărau case cu buletinul.
Articolul-opinie publicat de Ion Teleanu unde citează o presupusă „compătimire a lui Putin” la adresa românilor
Sursa: Puterea.ro
Articolul este publicat pe 10 octombrie 2019, și de data aceasta se referă la o altă presupusă conferință a lui Putin care a avut loc tot „luna trecută la Kremlin”, adică prin septembrie 2019.
Și de data aceasta, NU am găsit nicio conferință de presă unde Putin să se refere explicit la România ca la „o țară distrusă” sau să-și exprime „compasiunea pentru poporul român prieten”.
Toate acestea sunt simple năsărâmbe lansate pe Facebook pentru convinși sau fani Putin. Sunt destui pe grupurile de discuții pe subiecte naționalist-patriotarde.
Aceștia n-au făcut altceva decât să acționeze ca veritabili „idioți utili” pentru propaganda pro-Kremlin, reciclând și (re)distribuind mai departe falsa știre special fabricată în contextul crizei de pandemie COVID-19.
Dar înainte de a vorbi despre miza acestor „vorbe” fictive ale lui Putin în sfera social-media din România, trebuie să analizăm alte postări, poate mult mai virale.
Când un gest de bunăvoință e transformat în propagandă anti-UE
În contextul în care Italia a cerut activarea urgentă a Mecanismului UE pentru Protecție Civilă sub forma resurselor medicale, răspunsul țărilor UE a fost destul de greoi.
Teama că va rămâne fără propriile rezerve a împins Germania și Franța să interzică producătorilor să exporte măști medicale și alte echipamente de protecție. Chiar dacă ulterior Germania a relaxat aceste restricții, Austria și-a închis granițele pentru italieni, exceptându-i pe cei care pot dovedi cu un certificat medical că nu au fost infectați.
Acest tratament primit din partea statelor europene l-a determinat pe ambasadorul Italiei la UE, Maurizio Massari, să declare că Bruxelles-ul trebuie să „meargă dincolo de a promite implicare și de consultări” și să treacă „acțiuni de urgență care să fie rapide, concrete și eficiente”.
„Trebuie să asigurăm, sub coordonarea UE, furnizarea echipamentului medical necesar și redistribuirea acestuia între acele țări și regiuni care au cea mai mare nevoie […] Dar, din păcate, nicio țară UE nu a răspuns apelului Comisiei. Doar China a răspuns bilateral. Cu siguranță, acesta nu este un semn bun al solidarității europene”, a mai subliniat Massari într-un editorial pentru Politico.
Reacția Executivului de la Bruxelles a fost promptă, anunțând că va elibera fonduri cu o potențială sumă de 25 miliarde de euro pentru combaterea pandemiei de coronavirus și a efectelor sale socio-economice din Italia și alte țări, inclusiv implementarea unor măsuri care să ofere guvernelor europene să acționeze rapid în situații excepționale.
Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a adresat italienilor cu un mesaj video de susținere – „Italia face parte din Europa, iar Europa suferă cu Italia” și că „această familie, familia voastră, nu vă lasă singuri”.
Dar toate acestea nu i-a împiedicat pe unii lideri eurosceptici din Italia, în frunte cu populistul Matteo Salvini, să acuze UE alimentând în același timp euroscepticismul din mai multe țări europene, inclusiv pe cel din România. De altfel, o situație ideală pentru propagandiștii de la Kremlin care abia așteaptă să li se furnizeze noi „subiecte” de manipulare.
La noi s-au activat imediat câteva conturi pe Facebook cu „idioți utili” și chiar „convinși”, care au folosit acest context pentru a ataca și înjura în cor UE.
Postările lor au fost în scurt timp virale pe Facebook, cu circa 12 mii, și respectiv 19 mii de distribuiri. Impactul total – circa 3,5 milioane de persoane.
Postări virale pe Facebook cu mesaje anti-UE ale conturilor Adriana Vitan Balint și Antonio Alexandru
Sursa: Facebook
Imaginile folosite sunt veridice, și se referă la ajutorul simbolic cu echipamente medicale din partea Chinei pentru Italia, care a sosit joi seara, pe 12 martie. E vorba de un avion cu o încărcătură de 30 tone echipament medical însoțit de o echipă de medici chinezi – transport organizat de Societatea Crucii Roșii din China. Echipamentele includ măști și teste pentru depistarea virusului, care urmează să ajungă inclusiv în Spania.
Deloc surprinzător e că propaganda pro-Kremlin s-a agățat instant de această nouă narațiune anti-UE, contextualizată de criza coronavirusului. În acest sens, este de remarcat tweet-ul utilizatorului Enrico Ivanov (@Russ_Warrior), unde acuză Statele Unite și Uniunea Europeană la pachet pentru că „nu fac nimic să ajute #Italia în lupta sa contra #CoronaVirus”.
Esența narațiunii rămâne aceeași, poate doar un pic nuanțată: „americanii și europenii e de vină!” (sic!), dacă e să cităm din celebra butadă.
Tweet-ul anti-SUA și anti-UE al lui Enrico Ivanov (@Russ_Warrior)
Sursa: Twitter
Mesajul e redistribuit de 206 ori și apreciată de 504 de conturi pe Twitter. Contul @Russ_Warrior creat în 2012 (în timpul protestelor anti-Putin din Moscova) este fals, având 19,7 mii de urmăritori, cu o misiune clar enunțată la descriere: „Pro Multipolarity and Eurasian Cooperation. Against West’s exceptionalism and US imperialism”.
Cam așa arată rețeaua de fani a contului @Russ_Warr, construită timp de aproape opt ani:
Captură după analiza rețelei de urmăritori a contului @Russ_Warr
Sursa: HOAXY
Schema arată că majoritatea conturilor de followeri sunt administrate de persoane reale (și doar 2 boți), care nu fac altceva decât să amplifice mesajele propagandistice transmise de @Russ_Warr.
” Rezultatul e că aceste postări manipulatorii, cu narațiuni false sau recontextualizate, s-au răspândit cu o viteză de 10 ori mai mare decât postările de pe pagina de Facebook a DSU cu informații oficiale și argumentate științific.
Pe Enrico Ivanov l-am găsit și pe rețeaua de socializare VKontake cu aceleași tipologii de postări propagandistice anti-occidentale din domeniul relațiilor internaționale.
Cel mai probabil că acest @Russ_Warr face parte din mulțimea de conturi false coordonate din „fabrica de troli” (fosta Internet Research Agency, acum transformată în Agenția Federală de Știri) a lui Evgheni Prigojin, bucătarul-șef al lui Putin, specializat acum pe gătit boți și dezinformări strategice pentru Kremlin.
Și de această dată, miza e de a accentua atitudinile anti-europene ale populațiilor din țările membre afectate, mai ales din Italia, unde liderii politici populiști promovează de ceva timp narațiunea că statul italian nu se poate baza pe Uniunea Europeană, nici în lupta cu COVID-19, și nici cu afluxul de imigranți din Marea Mediterană.
Câteva concluzii
Nu degeaba, ambasadorul italian sublinia în editorialul citat anterior că: „Virusul va trece, dar orice semințe putrezite de complianță sau egoism vor rămâne”.
Iar Moscovei nu-i rămâne altceva decât să „ude” în permanență acele „semințe” ale egoismului, utilizând trolii, boții, „agenții de influență”, sau pur și simplu „idioții utili” (inconștienții) de pe social-media. Scopul e de a crește adevărate mișcări populiste în țările afectate de criză, care mai apoi să dezbine și mai mult Uniunea.
Totul se petrece sub ochii noștri, pe ecranele laptop-urilor sau a smartphone-urilor noastre, treptat, silențios și eficient.
Tweet după tweet, și share după share, falsele „vorbe” ale lui Putin, alături de propaganda insidioasă a Kremlinului, ne ademenesc să le distribuim prietenilor noștri, ca să ajungă mai apoi la prietenii prietenilor noștri sau în grupurile din care facem parte, ș.a.m.d.
Doar așa cele două postări au reușit să spargă bariera „bulelor” de social-media. Nu pentru că sunt catching, ci pentru că au fost redistribuite în continuu.
Fenomenul poate fi explicat și la nivel psiho-social, prin prezența în rândul societății unor sentimente de anxietate, combinate cu atitudini de panică, revoltă și neîncredere în capacitatea autorităților locale sau naționale de a face față crizei coronavirusului.
Rezultatul e că aceste postări manipulatorii, cu narațiuni false sau recontextualizate, s-au răspândit cu o viteză de 10 ori mai mare decât postările de pe pagina de Facebook a DSU cu informații oficiale și argumentate științific.
Cam așa ajung dezinformările despre COVID-19, măreția lui Putin și alte „gunoaie informaționale” să spargă bulele social-media și să ocupe spațiul informațional online.
Pentru a evita „capcanele” plasate de acoliții lui Putin pe social-media, pentru început am putea măcar încerca să NU distribuim și să NU comentăm la astfel de postări, chiar dacă sunt distribuite de prieteni sau ne enervează. Mult mai simplu e să-i notificăm pe aceștia prin Messenger că știrea sau postarea distribuită recent este un fake news care-l ajută pe Putin să-și găsească suporteri locali și să ne scoată din Uniunea Europeană.
Dacă suntem mai atenți și responsabili, vom reuși să trecem cu bine și peste această pandemie/infodemie.
Spălați-vă des pe mâini și urmați recomandările Ministerului Sănătății.
*Nicolae Țîbrigan este membru al Consiliului de Experți LARICS.