Foto ZAIN RIZVI AND PETER MAYBARDUK. Sursa aici.
Autor: Diana Petrescu*
Moartea a şase persoane în timpul testării vaccinului Pfizer-BioNTech a devenit subiect de discuţie pe anumite site-uri ruseşti. Acestea se folosesc de titluri exagerate şi alarmiste pentru a atrage atenţia cititorilor şi pentru a le inocula teama şi frica faţă de vaccinul care este cel mai utilizat în momentul de faţă pe tot globul și cel mai de încredere, inclusiv în România.
Instrumentele propagandei
Foto: Site Tsargrad.tv
Cele două site-uri menţionate în acest articol sunt: News Front şi Ţargrad. TsargradTV este unul dintre cele mai mari site-uri media neguvernamentale fiind creat şi utilizat de mai mulţi ani în scopul propagandei de stat ruseşti. Acest trust media este deţinut de oligarhul Konstantin Valeryevich Malofeev, care este unul dintre apropiații lui Putin şi îi este loial acestuia şi regimului. Site-ul News Front este cunoscut ca fiind finanţat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia, potrivit Zeit, ziarul german citat de Atlantic Council. Aceeaşi agenţie de știri a fost fondată ca o agenție de informații de stat rusă înainte de a trece la a fi o agenție de știri privată în 2015. Surse au declarat ziarului Zeit din Germania că unele linii de acoperire de la News Front au fost atribuite direct de Kremlin.
Foto: Victoria Craig. Sursa aici.
Pentru început, este important de menţionat faptul că vaccinurile, în general, sunt destul de controversate în anumite comunităţi. Aşa că era de aşteptat ca acest nou vaccin (Pfizer-BioNTech) să nu fie văzut cu ochi buni de toată lumea, totuşi controversele legate de acest vaccin sunt mult mai multe şi mai răspândite în societate decât oricare alt vaccin. Totuşi, una dintre cele mai importante controverse este legată de anumite ştiri false care sugerează că vaccinul Pfizer-BioNTech ar cauza moartea celor ce sunt vaccinaţi cu acesta.
În raportul publicat în data de 10 decembrie 2020 de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a SUA se vede clar că au existat șase decese în raportul respectiv. Tot în acest raport vedem că din totalul de decese patru dintre acestea au avut loc în grupul căruia i s-a administrat vaccin placebo iar două în grupul căruia s-au administrat vaccinurile reale. Aceste decese sunt detaliate astfel: din grupul celor ce s-au vaccinat unul dintre cei decedaţi suferea de obezitate şi ateroscleroză iar acesta a murit la 3 zile după administrarea primei doze a vaccinului, iar celălalt participant a suferit un stop cardiac la 60 de zile după a doua doză a vaccinului şi a murit după 3 zile de la stopul cardiac. Dintre cele patru decese din grupul placebo, cauza a fost necunoscut pentru doi dintre ei, iar pentru ceilalți doi participanți cauza deceselor a fost aceea de accident vascular cerebral hemoragic și respectiv infarctul miocardic. Dintre aceştia patru, trei decese au avut loc în grupul persoanelor care sunt mai în vârstă (> 55 de ani). Toate decesele reprezintă evenimente care apar la populația generală a vârstei grupurilor în care au apărut, la o rată similară cu aceasta. Astfel că aceste decese nu au fost corelate cu vaccinarea şi sunt considerate normale raportându-ne la rata de deces din populaţia generală.
Canalul de ştiri „Tsarigrad” din Rusia a postat la data de 08 decembrie 2020 o ştire intitulată „Preţul sângeros al vaccinului Pfizer-BioNTech: A fost anunţat numărul de persoane care au murit în timpul testelor” („КРОВАВАЯ ЦЕНА ВАКЦИНЫ PFIZER И BIONTECH: ОБЪЯВЛЕНО КОЛИЧЕСТВО ЛЮДЕЙ, ПОГИБШИХ ПРИ ИСПЫТАНИЯХ”). Folosind acest tip de titlu aceştia îşi doresc să discrediteze şi să influenţeze încrederea pe care oamenii o au în vaccinul Pfizer-BioNTech. Această sintagmă super exagerată şi bombastică amplifice suspiciunea celui ce citeşte articolul respectiv cu privire la efectele adverse ale vaccinului şi creşte impactul emoțional negativ. Scopul final al acestor tipuri de articol este acela de a transmite şi de a inocula frica şi neîncredere în vaccinul american.
Urmând acelaşi tipar, canalul de ştiri „News Front” tot din Rusia a postat în aceeaşi zi, 8 decembrie 2020 o ştire având un titlu la fel de exagerat şi bombastic ca cel anterior: „S-a aflat câte persoane au murit datorită vaccinului american împotriva COVID-19” („Стало известно, сколько человек убила американская вакцина против COVID-19”). Acest articol începe prin a spune că medicamentul, cu care se vor vaccina americanii, a dus la moartea mai multor persoane în timpul testelor iar mai apoi continuă să spună că pe măsură ce americanii se pregătesc pentru vaccinarea în masă, Administrația pentru Alimente și Medicamente a SUA a publicat statistici TRAGICE privind vaccinul Pfizer-BioNTech.
Ambele articole menţionează spre finalul textului că patru dintre decese s-au întâmplat în grupul placebo al vaccinului iar restul de două decese s-au întâmplat în grupul celor ce au primit vaccinul Pfizer-BioNTech. Totuşi, nici unul dintre articole nu menţionează faptul că aceste decese sunt normale raportându-ne la populaţia generală. Ce altceva nu se menţionează în articole este faptul că de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a SUA nu a corelat aceste decese cu vaccinarea astfel neafectând aprobarea vaccinului.
Titlurile alese de aceste două site-uri de ştiri au fost alarmiste şi clickbait, și-au dus la alimentarea grupurilor de antivacciniști dar au alimentat şi ura faţă de America. Aceste site-uri încearcă să lanseze încă o naraţiune împotriva Americii şi împotriva vaccinului Pfizer-BioNTech. Această narațiunea este foarte des utilizată pe post de sperietoare sau ca strategie de manipulare a populaţiei. Vedem că TsagradTV a mai publicat o ştire în care susţine că CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, nu a fost vaccinat cu propriul său vaccin. Tot în acelaşi articol se adaugă faptul că numărul persoanelor ucise după utilizarea vaccinului Pfizer-BioNTech este deja de sute de oameni. Bineînţeles că şi acest articol a fost demontat de multe site-uri care se ocupă de verificarea ştirilor false.
Ce s-a întâmplat în România?
În România această ştire a ajuns de cele mai multe ori în formatul corect, fără titluri exagerate sau bombastice. Totuşi, au existat şi nişte excepţii. Spre exemplu, AsKro TV a preluat această ştire şi nu a menţionat deloc faptul că dintre cei 6 morţi 4 erau din grupul de control.. Site-ul de ştiri PLAYRECH IMPACT are un titlu asemănător cu cele din Rusia şi anume: “Vaccinul anti-covid-19 Pfizer face victime în SUA. Câte persoane au murit deja” la fel ca şi alte site-uri: „Șase persoane au murit după vaccinul Pfizer, dar în rest e bun”. Ambele site-uri au titluri făcute pentru a atrage şi speria cititorii. De altfel, Qmagazine chiar merge mai departe de atât şi ia în râs ştirea respectivă punându-i un titlu ironic. Aceste titluri au un impact emoţional foarte mare pentru oricine le citeşte şi automat transmit un sentiment negativ faţă de vaccinuri.
În ceea ce priveşte declaraţiile oficiale din România legat de acest subiect – acestea nu există. Nici o autoritate din România nu a discutat această ştire în mod oficial şi nu a încercat să explice publicului larg ce înseamnă aceasta şi de ce nu ar trebui să îşi facă griji.
Sursa aici.
Concluzii
Constatăm că aceste articole sunt pline de exagerare și senzațional tocmai pentru a atrage cititorii şi pentru a transmite că vaccinul Pfizer-BioNTech nu este unul sigur. În acest context global în care ne aflăm, consider că aceste tipuri de naraţiuni sunt foarte nocive alimentând şi mai mult frică oamenilor şi neîncrederea în vaccinuri. Astfel, aceste tipuri de ştiri ajung să fie periculoase prin faptul că cei ce citesc aceste ştiri rămân cu ideea că vaccinul respectiv este nociv şi poate chiar să îi omoare iar America şi Uniunea Europeană cunosc acest fapt şi totuşi continuă să îl folosească. Luând în considerare că aceste două site-uri de ştiri se ocupă în mod frecvent cu genul acesta de dezinformări putem să spunem că intenţia lor este clară: destabilizarea Europei şi erodarea încrederii cetăţenilor (în vaccin, Uniunea Europeană, aliaţii Uniunii printre care şi America). Încă de anul trecut WHO (World Health Organization) a ţinut să spună faptul că în acest moment lupta nu se duce doar împotriva corovirusului ci se duce şi împotriva trolilor din mediul online și a celor ce crează teorii ale conspirației, aceştia împrăştiind dezinformarea și subminează răspunsul autorităţilor la criza sanitară iar în noiembrie 2020 WHO a descris aceste probleme ale dezinformării: fără încrederea adecvată a populaţiei și fără informațiile corecte, testele de diagnosticare rămân neutilizate, campaniile de imunizare (sau campaniile de promovare a eficienţei vaccinurilor) nu își vor îndeplini obiectivele și virusul va continua să prospere. Tot în acest comunicat se spune şi faptul că dezinformarea polarizează dezbaterea publică cu privire la COVID-19; amplifică discursurile de ură din societate; sporeşte riscul de conflict, violență și încălcarea drepturilor omului; și amenința perspectivele pe termen lung pentru promovarea democrației, a drepturilor omului și a coeziunii sociale. Ştim că astfel de fake news-uri pot să aibă efecte foarte grave în ceea ce priveşte siguranţa oamenilor.
Un studiu publicat în Jurnalul American de Medicină Tropicală și Igienă (American Journal of Tropical Medicine and Hygiene) estimează că aproximativ 5800 de persoane au fost internate în spital ca urmare a unor informații false aflate de pe social media (Islam, M. S., Sarkar, T., Khan, S. H., Mostofa Kamal, A., Hasan, S. M. M., Kabir, A., Yeasmin, D., Islam, M. A., Amin Chowdhury, K. I., Anwar, K. S., Chughtai, A. A., & Seale, H. (2020). COVID-19–Related Infodemic and Its Impact on Public Health: A Global Social Media Analysis, The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, 103(4), 1621-1629. Retrieved Apr 5, 2021). Astfel de studii arată doar o mică parte ale efectelor nocive ale ştirilor false care apar constant în mediul online deci putem să spunem că efectele acestora sunt mult mai grave şi mult mai greu de studiat în profunzime.
Totuşi, putem să concluzionăm faptul că ştirile false legate de vaccinuri nu aduc niciun beneficiu campaniei naţionale de vaccinare, dimpotrivă, acestea accentuând temerile oamenilor mai ales într-o perioadă în care oricum totul este nou şi nu există nici o reacţie fermă, coerentă și unitară din partea autorităţilor.
*Diana Petrescu este absolventă a Masterului de Studii de Securitate al Universității din București.