Autor: *Oana Despa

„1000 de avocați și 10.000 de medici au intentat un proces pentru încălcări ale codului de la Nüremberg” au titrat zeci de pagini sau postări pe rețelele de socializare ale unor pretinse publicații online în ultimele zile. Informația a încins grupurile conspiraționiste și antivacciniste și a fost distribuită de mii de ori pe rețelele de socializare. Ea a ajuns, în România, prin intermediul unui site marginal și are în spate numele unui doctor care a făcut deja istorie în știri false în pandemie. De-a lungul unui an și jumătate, informațiile despre el au fost demontate de organisme internaționale celebre în verificarea fake-news-urilor din întreaga lume. 

Ce spunea știrea? 

Informația a circulat în așa-zisa presă online, sub același format și cu structură identică pe câteva zeci de pagini. Știrea susținea că autoritățile din întreaga lume ar fi încălcat cele 10 prevederi ale codului de la Nüremberg și că un grup masiv de avocați și medici din Germania ar fi acționat în instanță Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Forumul Mondial Davos, pentru crime împotriva umanității. Motivația ar fi legată de faptul că testele PCR nu ar fi furnizat informații reale și corecte, iar medicii de pe întreg mapamondul ar fi primit un ordin pentru a încadra ca moarte Covid19 orice deces al persoanelor infectate cu noul coronavirus, chiar dacă acestea aveau și alte comorbidități. Acțiunea era susținută de dr. Reiner Fuelmich, un avocat care un cunoscut client al site-urilor de demontare a fakenews-urilor și care se erija în liderul grupului. În limba română, primele preluări apar începând cu data de 15 mai. Și după două săptămâni, este un subiect viral pe rețelele de socializare. 

Cu toate că nu are elementele esențiale ale unei știrii, nu arată cine exact sunt semnatarii, când și unde ar urma să aibă loc procesul, care este instanța abilitată să verifice o astfel de cerere și nici nu are suficiente surse de informare alternative, știrea a fost preluată și distribuită masiv în social media. După cum arată datele colectate și analizate prin intermediul aplicației crowd-tangled de pe doar trei site-uri conspirationiste, impactul în social media se ridică la 4 milioane de persoane doar pe platforma Facebook. 

Articolul din Invictuswebmedia.com  are aproape 10 mii de distribuiri pe grupuri cunoscute ca fiind conspiraționiste și care au zeci de mii de urmăritori. 

Description: https://lh4.googleusercontent.com/sJIgdwRhexpS3-D9GGzGs8Luv5c46Z9ghRDGu9Z1SB2mmJ37ntDR2xYLqfjlWsZFvLC8u3rYH6rvBkQx8-5z1dGZGZwiVwbX_MbXIaT-SDWRyA3w_k59tkNEzVHmu_4VVX7LD5z1
Description: https://lh4.googleusercontent.com/37EysfeT1VIZEmuy5WGZcrHOIChws3M3gfDCtkoLMp20qaWC1EIm_Re0vOH5930cTFDFZG8aW79LDop0Qjt477q58-7XlLiPlVautIyo4IxMLClgajTgkxv-cqObhcnzvid6buOP

Captură după Jurnalul-Militar.ro

Invictuswebmedia.com este un site care poate fi catalogat ca necredibil după o simplă analiză a designului. Astfel, motto-ul și categoriile site-ului sunt scrise în limba engleză, datele și motorul de căutare, în spaniolă, iar conținutul este în limba română. Nu are casetă redacțională, iar articolele nu sunt semnate. 

Description: https://lh3.googleusercontent.com/XXactrnv3IRoyLq2Vx6JJG17s0HcQkPten80r9lP6VIk66a2svni6vdqeMP8cq4-JPbwdf82dXngO3H0VkUnf36_q-zP7zr_MGoKZlQfrnyJahMc_BmhjCyEW-Nuw1be7VEJQRYM

Un alt site care a avut distribuiri masive ale știrii despre presupusul proces bazat pe Codul de la Nüremberg este cel intitulat Departamentul de Informații România. Acesta dă chiar spațiu larg subiectului și aduce, în plus, exemple de controverse legate de numărul de morți din pandemia românească. Nici acest site nu are o echipă redacțională la vedere, iar grafica lui sugerează că te-ai afla în prezența unuia al unei instituții oficiale. În datele de prezentare ale platformei se arată că el ar aparține unui ONG, fără a se preciza numele acestuia, iar responsabilitatea pentru conținut ar aparține administratorilor site-ului. Articolul este semnat de Departamentul de Informații România și este indexat în categoria “conspirații”. 

Description: https://lh5.googleusercontent.com/Eqj-E52mhGcbRCHvWKdGflGvkqCV_o9D6uwil0XRYyTAUz0bBrYahBJOd7A4mx2JatSe1INo6Q0G3c735_-aQJiPy3gJPWC1-W2owZ-opgP2B_g8QgY_wctlA2mqwuPxXrudjICd

Logo-ul DIR

Cum a ajuns știrea în România 

Pe platformele din România, informația a ajuns prin intermediul unui blog. Acesta aparține unui ”psiholog de dezvoltare, terapist de cuplu și fotograf”, Soren Dreier, și a fost, în ultimul an și jumătate sursa multora dintre dezinformările din presa românească. Blogul nu este nici el sursă primară, ci reproduce întocmai un articol din presa suedeză. 

Description: https://lh5.googleusercontent.com/I_BSX-q_QE32lvC6-pGyi_i126H_7I_FpvOw7blyLzAJIwDKBYOAkZVBC9MXmWF-pOXdcn2hilbbyuTwA3nUJFpDqf_0daMQLWjU7m2eKKavi_KMldzcrKOdT5oV9qNe0bsrXOzG

Captură după blogul lui Soren Dreier

Ce este interesant este faptul că, deși se vorbește de codul de la Nüremberg și de un avocat de proveniență germană, care pretinde că este membru al baroului German, presa nemțească nu are nicio referire la subiect. 

În plus, este de remarcat că, dacă în presa străină, apar precizări că procesul ar urma ca procesul să înceapă în două-trei săptămâni, aceste lucru nu a fost preluat de niciunul dintre site-urile analizate. 

Ce spune Codul de la Nüremberg 

Codul de la Nüremberg a fost creat în 1947 la Nüremberg, Germania, în urma procesului unui grup de medici naziști au fost acuzați de efectuarea de experimente inumane și adesea mortale asupra prizonierilor din lagărele de concentrare fără acordul lor și a dus la condamnarea a 16 persoane considerate vinovate. 

Codul de la Nüremberg a fost dezvoltat ca răspuns la ororile  experimentelor naziste din lagărele de concentrare  și a avut un impact profund asupra dreptului internațional al drepturilor omului și al eticii medicale.

Este format din 10 principii, dintre care primul este că consimțământul voluntar al subiectului uman este absolut esențial în orice experiment pe oameni. Alte principii includ că experimentul ar trebui să fie pentru binele societății, că ar trebui evitate toate suferințele sau leziunile fizice și mentale inutile și nu ar trebui să se efectueze niciun experiment dacă există motive întemeiate să credem că poate duce la deces sau la un prejudiciu invalidant

Detaliat, acestea arată așa: 

1.     Consimțământul voluntar al persoanei umane este absolut esențial. 

2.     Experimentul trebuie să aibă drept scop obținerea unor rezultate bogate pentru binele societății și care nu pot fi obținute prin alte metode sau mijloace de studiu, și să nu fie ceva întâmplător și inutil.

3.     Experimentul trebuie să fie astfel conceput și bazat pe rezultatele experimentelor pe animale și pe o cunoaștere a istoriei naturale a bolii sau a oricărei alte probleme aflate în studiu, ca rezultatele anticipate să justifice experimentul.

4.     Experimentul trebuie condus astfel încât să fie evitate orice suferință fizică și psihică inutilă.

5. Nu trebuie efectuat niciun experiment unde există un motiv apriori în a crede că moartea sau o leziune care îl face pe om infirm să survină; excepție face poate acel experiment în care doctorul este de asemenea subiect.

6.     Gradul de risc țintit nu trebuie niciodată să-l depășească pe acela determinat de importanța umanitară a problemei pe care experimentul o rezolvă.

7.     Trebuie realizate pregătiri și amenajate facilități adecvate pentru a-l proteja pe subiectul experimentului chiar și contra celor mai vagi posibilități de rănire, vătămare sau moarte.

8.     Experimentul trebuie efectuat doar de către persoane calificate științific. Cel mai înalt grad de abilitate și grijă trebuie demonstrat în fiecare stadiu al experimentului de către cei implicați.

9. În timpul experimentului, subiectul trebuie să aibă libertatea de a spune stop experimentului dacă a atins starea fizică și psihică în care continuarea experimentului i se pare imposibilă.

10. În timpul experimentului, omul de știință care conduce experimentul trebuie să fie pregătit în orice moment să îl încheie, dacă are motive de a crede cu bună credință că o continuare a experimentului poate duce la rănirea, la incapacitatea sau moartea subiectului uman.

Presupusul inițiator al petiției, client vechi al site-urilor de debunking de fake news

Doctorul Reiner Fuellmich este un mai vechi cunoscut al publicațiilor care propagă teorii conspiraționiste, dar și a celor care vânează și demontează știrile false. El a mai lansat ideea încălcării codului de la Nüremberg de către autoritățile din întreaga lume și la finalul anului 2020, fără a susține atunci că ar avea în spate o armată de 10.000 de medici și 1000 de avocați. 

Cunoscutul institut Poynter publica în decembrie 2020, o verificare de informații făcută de fact-checkerii georgieni asupra unui clip video postat pe rețelele de socializare de limbă rusă. Era vorba despre doctorul Reiner Fuelmich, avocat german care evalua ”scandalul fraudelor coronavirusului” și își dezvăluia planurile de a aduce procesul privind crimele împotriva umanității la o instanță internațională. Fact-checkerii ajunseseră la concluzia ca informația era mincinoasă și că nu exista niciun proces cu această temă deschis la vreo instanță internațională. În schimb, clipul devenise viral în multe țări vorbitoare de limbă rusă sau de limbă arabă.

Sursa: Poynter.org

O altă cunoscută platformă de demontare a știrilor false, Full Fact, a verificat și ea unul dintre articole care susținea că doctorul Fuellmich descria că oamenii sunt constrânși prin „blocaje, constrângeri și amenințări” pentru a lua vaccinuri „experimentale” COVID-19, care, presupus, ar fi încălcat Codul de la Nürenberg.

Description: https://lh3.googleusercontent.com/4WHEaOfoLXcbn267KyV7MtTE9UpfOlufI4IyN6AvHcq6DrtHSk6fchY2oXOC53z1CH0dNzb_XaSY2XChoYZo86uoEfsxV9AbLVJsDuK2p0CS8XkTeOzw1nLemFFwmN6gvX42k5-j

Sursa: Full Fact

Pe baza opiniei experților, Full Fact a concluzionat că Codul de la Nüremberg „ar fi relevant doar în stadiul de cercetare al dezvoltării unui vaccin, nu în implementarea acestuia către publicul larg”.

Fake-news-urile distribuite pe rețelele de socializare au atras reacția Curții Penale Internaționale. Aceasta a transmis un comunicat prin care arăta că a primit mai multe plângeri legate de coronavirus, dar niciuna nu avea caracteristicile celor de mai sus. „Confirmăm că am primit plângeri în acest sens. Așa cum se obișnuiește, vom analiza conținutul plângerilor în conformitate cu Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, în mod obiectiv. Momentan, primul pas este să stabilim dacă plângerile se referă la încălcarea jurisdicției Curții. De îndată ce vom lua o decizie în acest sens, vom informa persoana care a înaintat plângerea și ne vom motiva decizia”, a transmis Curtea Penală Internațională, potrivit Reuters. 

„Procuratura primește nenumărate plângeri în legătură cu diverse situații de la nivelul întregii lumi în momentul în care se semnalează presupuse crime. Un mesaj de confirmare a primirii unei astfel de plângeri nu înseamnă că s-a dat curs unei urmăriri penale în acest sens”, a mai explicat Curtea Penală Internațională. 

*Oana Despa este absolventă a facultăților de Drept și Filologie și are experiență în jurnalism de investigații.