Autor: *Ciprian Cucu

Acum aproximativ o lună, actorul și fostul politician Bogdan Stanoevici a fost confirmat cu COVID și a intrat în izolare. Ulterior, starea lui s-a agravat, fiind internat la spitalul Sfântul Pantelimon din București, iar în 16 decembrie a fost intubat.

În vârstă de 62 de ani, dl. Stanoevici s-a făcut remarcat ca unul dintre liderii mișcării împotriva măsurilor de prevenire a infecției cu noul coronavirus. În intervențiile lui, a susținut în repetate rânduri diverse dezinformări referitoare la purtarea măștii (ex. că ar duce la îmbolnăvire) sau a virusului Sars-Cov-2, despre care a susținut că ar fi fost fabricat în laborator. A participat și susținut protestele anti-mască, unele dintre clipurile sale ajungând pe Facebook la câteva zeci de mii de persoane.

Clip postat la protestul din iulie, având 36000 de reacții și 13000 de comentarii.

Riscurile pe care dl. Staenovici și le-a asumat sunt evidente, iar publicul, presa și comentatorii pot învăța o lecție din acest caz (care nu este singular). Totuși, situația nu a ajuns foarte răspândită în media, fiind prezentată în doar câteva articole AICI, AICI și AICI, probabil și pentru că atenția publicului a fost concentrată pe discuțiile privind formarea noului guvern.

Cu toate astea, câțiva dintre influencerii care au promovat constant dezinformări legate de COVID, n-au ezitat să folosească acest caz ca să-și alimenteze narațiunile în timp ce acuză sistemul că ar face asta și profită de situație să mai alimenteze puțin conspirațiile din jurul pandemiei, mai ales că dl. Stanoevici a contractat și o infecție nosocomială.

Adina Alberts, de exemplu, medic estetician care a devenit cunoscută prin experimentele falsificate în care „demonstra” că masca previne oxigenarea corectă, susține într-o postare care a strâns 2300 de reacții și aproape 400 de comentarii, că dl. Stanoevici ar fi „învins COVID-ul”, deși nu există dovezi de așa ceva.

Focalizarea atenției pe bacteriile nosocomiale ajută însă la imaginea de medic preocupat de cetățeni a d-nei Alberts.

Dacă dna. Alberts este mai reținută, altceva vedem la dl. Iulian Capsali, un cunoscut promotor al mai multor teorii conspiraționiste despre pandemia de COVID și nu numai.

Dl. Capsali pornește de la aceeași considerație falsă, că Bogdan Stanoevici ar fi depășit COVID și că problema sa este un virus contractat în spital (deși infecția sa este cu o bacterie).

Mai mult, dl. Capsali susține că „sistemul” se folosește de acest caz, că actorul ar fi fost mai în siguranță acasă – deși acesta a fost intubat puțin după ce a ajuns la spital, toate informațiile susținând de la început că este bolnav cu COVID într-o formă gravă.

Dl. Capsali nu ezită să folosească acest caz pentru a alimenta conspirația unui plan malefic de vaccinare a populației, susținând că acest caz va fi folosit pentru a promova sau impune vaccinarea.

Postarea pe Facebook a lui Capsali, care a strâns 1600 de reacții și aproape 300 de comentarii, este preluată într-un articol de site-ul de propagandă activenews.ro.

După insinuările lui Capsali, conspirația este amplificată mai departe de Pompiliu Diplan, un alt lider al conspiraționiștilor anti-COVID, care susține, nici mai mult nici mai puțin, posibilitatea unei tentative de asasinat la adresa lui Bogdan Staenovici. Din fericire, această insinuare abjectă nu merge prea departe, având doar câteva sute de reacții și sub 30 de comentarii.

Deși în postările prezentate se oferă, pe lângă acuzele la adresa sistemului și susținere – morală și spirituală – pentru un om considerat deja prieten, niciunul dintre influenceri nu revine asupra subiectului cu vreo actualizare sau vreo sugestie că ar (mai) fi preocupați.

Probabil că din punctul lor de vedere au marcat încă un punct în narațiunile lor și pot trece, liniștiți mai departe. În cazul nefericit în care dl. Staenovici nu va fi vindecat, ne putem aștepta însă, la noi postări în care povestea să fie instrumentalizată din nou, în acest stupid război împotriva realității.

*Ciprian Cucu are un doctorat în tehnologii educaționale și lucrează în domeniul educației media. Este vicepreședinte Forum Apulum.