Autor: *Ciprian Cucu

În 19-20 septembrie au avut loc manifestații împotriva purtării măștii în mai multe localități din România, pe linia deja cunoscută „anti-botniță”.

De la începutul pandemiei a existat o opoziție constantă atât față de comunicarea din partea specialiștilor și autorităților, cât și față de măsurile propuse. Temele s-au modificat constant, urmărind discuții și evenimente prezente în media, de la 5G și vaccinuri, la folosirea măștilor, organizarea alegerilor sau deschiderea școlilor.

Mesaje, narațiuni și efecte

Campaniile împotriva purtatului de mască au început imediat după apariția recomandărilor, asociate narațiunilor în care fie guvernul național, fie „guvernul mondial” (sic!) ar fi interesat să controleze populația pentru obscure interese malefice. Prima categorie de mesaje a urmat această linie, în care masca a devenit „botniță” și refuzul de a purta mască a devenit simbolic pentru o închipuită luptă împotriva tiraniei. Acest mesaj s-a sedimentat, fiind unul dintre pilonii de bază al acestor campanii.

Narațiunea care leagă masca de dictatură este puternic ideologizată, fiind instrumentalizată politic din mai multe direcții. Pe de o parte găsim „dreapta alternativă” care folosește tema pentru a susține ideea că intervenția guvernului este nenecesară sau chiar dăunătoare, nu doar acum ci și în general. Pe de altă parte, găsim tema la conservatorii ultra-naționaliști (stânga cu afinități național-comuniste), pentru care România este „o colonie a occidentului” și care văd măsurile ca fiind impuse din occident și încearcă să transforme refuzul de a purta mască într-un prilej de afirmare a identității și suveranității naționale.

Postare de promovare a temei conspiraționiste „anti-botniță”

Sursa: Facebook

O altă categorie interesantă de mesaje este cea care leagă măsurile de o pretinsă discriminare a bătrânilor și săracilor, dusă în unele mesaje la extrem: „ați exterminat bătrânii” sau „cei săraci să crape acasă”, o temă folosită și în alte situații, inclusiv de site-uri de propagandă precum gandeste.org.

Mesaj de la proteste anti-masca

Sursa: Libertatea

Odată cu începerea școlii, mesajele anti-mască au încercat să căpușeze atenția publicului și s-au focalizat pe situația copiilor. Printre teme: lipsa interacțiunilor naturale între copii, calitatea scăzută a educației online dar și pretinse dificultăți de respirație sau scăderea oxigenării creierului. Primele două pot fi critici rezonabile, însă au fost exagerate și s-au bazat pe o lipsă de înțelegere (sau acceptare) a riscurilor de infectare.

Dificultățile de respirație și scăderea oxigenării sunt, pe de altă parte, complet false, demontate în repetate rânduri de mai mulți medici și oameni de știință.

Deși una dintre narațiunile răspândite de cei care contestă măștile este că guvernul ar alimenta frica (nejustificată) față de Covid, în realitate ei sunt cei care apelează la motivarea prin frică: „interesele sunt mari, deci ai grijă”; „vor să extermine bătrânii”; „vor să ne afecteze copiii”; „vor să-ți ia libertatea”.

Potrivite pe începerea școlii, mesajele sunt încă și mai puternice – dacă trebuie să salvăm copiii, cine poate rezista unui apel la salvarea unor inocenți? Astfel, mai multe postări și evenimente de pe Facebook dar și o serie de evenimente publice din mai multe orașe au preluat această temă, construind pe înțelegerea limitată a fenomenului ca să contureze o realitate alternativă, în care interesele malefice și-au întins tentaculele până în școli și grădinițe.

Protest anti-măsuri de protecție împotriva Covid-19 în Oradea

Sursa: ebihoreanul.ro

Rezultatele se văd, campania funcționează, oamenii au ajuns să se teamă.

Într-un orășel din județul Vaslui, mai mulți cetățeni panicați au generat un scandal monstru la școala unde învață copiii lor, speriați că instituția ar face teste și vaccinuri (sic!) Covid fără acceptul lor. În realitate, toată povestea a pornit de la un elev care a chiulit de la ore și s-a justificat astfel în fața părinților săi, dar amploarea bruscă și isteria cauzată nu ar fi fost posibile fără convingerea că „ceva este acolo”, fără teama că „cineva” ne vrea răul.

Tot în județul Vaslui, în comuna Tomești, un părinte a făcut scandal în școala în care învață fiica sa și apoi a notificat școala că masca este „tortură”, iar în Oradea, un profesor de sport a găsit oportun să încalce toate regulile posibile pentru a organiza o scenetă cu elevii săi, în care să ridiculizeze și să critice purtatul măștii.

Apelul la emoție generat prin focalizarea pe pretinse efecte asupra copiilor este o strategie foarte cunoscută, aplicată în repetate rânduri de grupuri care au ascuns, în spatele grijei afișate, diverse mesaje, unele dintre ele absurde și periculoase. În perioada recentă  a fost documentată în media internațională utilizarea acestei teme pentru a propaga teoriile QAnon – un grup care susține că elitele economice, politice și din lumea divertismentului răpesc copii și le consumă sângele.

Peste toate aceste teme, apare și „presa minte”, o temă folosită în general ca o fundație pentru construcția dorită. Mesajele conspiraționiste sunt contrazise de informația disponibilă în presa mainstream, astfel că soluția la îndemână este negarea corectitudinii jurnaliștilor; chiar dacă nu prinde în totalitate, se produce suficient zgomot încât o parte a publicului să rămână confuzi.

Influenceri și idioți utili

Termenul „idiot util” este folosit pentru a desemna persoane care contribuie, susțin și promovează cauze pe care nu le înțeleg suficient, fiind perfect aplicabil unora dintre protestatarii anti-mască, speriați de discursul agresiv și omniprezent. Nu este greu de crezut că unii dintre protestatari sau chiar unii dintre membrii faimosului grup de Facebook „fără botniță” se găsesc în această situație, fiind debusolați de evoluția pandemiei și speriați de o serie de personaje care pozează în salvatori dar profită de situație pentru a-și propaga propriile interese.

O analiză a discursului public pe această temă, evidențiază o rețea de influenceri cum ar fi Dana Budeanu, Iosefina Pascal, Dan Chitic, Iulian Capsali și site-uri de propagandă precum Stiripesurse.ro, Sputnik sau Activenews.ro, care se promovează și se susțin reciproc, profitând de criza sanitară fie pentru a-și construi profilul public, fie pentru a promova anumite poziții ideologice, în general conservatoare, ultranaționaliste și uneori cu tentă conspiraționistă.

Un exemplu în acest sens este Pompliu Diplan – unul dintre principalii organizatori ai manifestației din 19 septembrie din București, un personaj care „bifează” toate căsuțele: naționalist ultra-religios, homofob, adept al teoriilor conspirației, vocal anti-5G și anti-vaccinuri încă dinaintea pandemiei.

Popiliu Diplan, postare împotriva restricțiilor de Paști

Sursa: Facebook

De la începutul pandemiei, Diplan se poziționează constant în tabăra negaționistă; profită de criză să-și promoveze discursul anti 5G, sare la discursul anti-vaccin, apoi la victimizarea față de măsurile „anti-creștine” din perioada sărbătorilor de Paști. Refuză să accepte orice informație oficială și creează o realitate alternativă în care suntem în fața unui „tăvălug de pedofilie, psihopatie și pandemie și de isterie”, conectând, iată, teoriile QAnon cu negaționismul anti-Covid și conspirațiile generice legate de elita mondială.

Diplan postează multe articole de pe site-ul de propagandă Activenews.ro, publicație care îl promovează la rândul său în repetate rânduri, în interviuri și articole. Ulterior este preluat și de noua publicație „r3media”, inițiată de foști colaboratori Activenews.

Pe lângă publicațiile și personajele deja cunoscute, apar constant noutăți. Un articol recent, publicat de site-ul ziarulmoldovei.site pe 16 septembrie, afirma că doi copii ar fi murit la ora de educație fizică, din cauza măștilor. Articolul folosește o imagine pe care se poate observa marca „botosaninews”, copiată de la un articol din 2018 despre un curs de prim-ajutor pentru elevii din Botoșani și folosește expresia „cultură fizică” în loc de „educație fizică”.  Siteul conține alte articole similare, în care aflăm de exemplu că se vând măști infectate cu Covid-19, și este înregistrat în iulie 2020 în Rusia.

Cu toate acesta, conform CrowdTangle, articolul a ajuns la peste 78.000 de persoane prin social media.

Din fericire, articolul de mai sus a fost criticat pe mai multe site-uri și în social media, iar Facebook a închis grupul „fără botniță” care ajunsese la peste 50.000 de membri, limitându-se astfel potențialul de răspândire a dezinformărilor.

Din păcate, interesele, resursele și determinarea unor indivizi și publicații, cuplate cu teama de necunoscut și spiritul critic redus ale unei părți a publicului, este de natură să ne îngrijoreze în continuare.

*Ciprian Cucu are un doctorat în tehnologii educaționale și lucrează în domeniul educației media. Este vicepreședinte Forum Apulum.