*Ciprian Cucu

În 1 august, în Berlin a avut loc un protest de amploare împotriva măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. Au participat, conform autorităților, între 17.000 și 20.000 de persoane, inclusiv oameni veniți din afara orașului pentru manifestația intitulată „Sfârșitul pandemiei – ziua libertății”.

Doar că pentru o mare parte dintre organizatori, dar și pentru o parte a publicului internațional – inclusiv din România, numărul nu a fost deloc suficient. Așa că au început să apară numeroase postări – clipuri și imagini care susțin o altă realitate, vânturând fie 150.000, 800.000, un milion sau chiar mai mult.

Printre primii care au publicat în România dezinformarea legată de amploarea protestului se numără Coaliția pentru Familie (CpF), pe pagina lor de Facebook apărând încă din 2 august o poză cu o mulțime de oameni și un text în care anunță 1.300.000 de oameni și acuză presa mainstream că minte.

Prima problemă? Postarea parcă e de la Radio Erevan: poza nu e de la protest, ci de la un festival de muzică electronică, nu e din 2020 ci din 2019 și nu e din Berlin, ci din Zürich.

Ulterior, de pe pagina CpF a dispărut postarea buclucașă, apărând o poză de la manifestația din Berlin, însă corecția nu a vizat și numărul de participanți.

Multe alte persoane și pagini au răspândit aceeași informație falsă, exagerând numărul participanților, fie pentru că așa au auzit, fie folosind ca dovezi poze și filmări de la manifestație, toate având ceva în comun – sunt din unghiuri înguste, din zone centrale ale manifestației (de exemplu de la scenele instalate).

Mai multe profile și pagini germane, dar și români preocupați de lupta împotriva „dictaturii medicale” au avut astfel de postări cu zeci de mii de vizualizări pe fiecare clip.  Un cont de YouTube german, care propune 800.000 de participanți într-o postare cu un clip de doar 10 secunde, a strâns peste 130.000 de vizualizări.

Conversațiile pe Facebook au început să arate, astfel, precum în imaginile de mai jos, în care fiecare alege adevărul care i se potrivește.

Care este realitatea?

Cel mai plauzibil este ca informația furnizată de presa serioasă – DW, Reuters și alții – să fie cea corectă. Dar cum putem verifica? În primul rând, observăm, după cum am scris mai sus, că pozele și clipurile oferite ca „dovezi” ale milionului de participanți, evită cu abilitate să captureze (cu o dronă de exemplu) toată coloana de manifestanți, precum și spațiile mai goale din grupurile de oameni. Imaginile de mai jos contrasteză tipul de poză/filmare standard folosită pentru dezinformare cu două capturi de ecran din reportajul DW, una în care se observă mai clar dimensiunea grupului și două în care se obervă densitatea în afara momentelor / zonei principale.

Captură din clip postat pe Facebook, care atestă 1 milion+ la manifestație. Se vede în spate „Coloana Victoriei” (monumentul Siegessaule), sugerându-se că spațiul este umplut compact

Captură din reportajul DW, dinspre monument înspre Poarta Brandenburg, în care se vede spațiul ocupat de manifestație

Captură din reportajul DW, în care se vede spațierea relaxată a grupului de manifestanți

Pretenția că întreg spațiul de la Poarta Brandenburg la Coloana Victoriei a fost arhiplină constant este, după cum se observă, complet falsă.

O altă temă a acestei dezinformări este „Lügenpresse” (presa fake), un termen care în Germania își găsește proveniența în regimul nazist.

Imaginea alăturată a circulat și ea pe social media, pretinzând o dovadă a minciunii promovate de presă.

Observăm însă aceeași poză standard, tăiată în partea de jos fix unde se termină mulțimea, iar la o privire atentă se observă că, în cadrul de sus, spațiul este mult mai mare – poarta Brandenburg este abia vizibilă, iar spațiul în care au ieșit oamenii în 2001 este mult mai mare decât în poză, cuprinzând inclusiv întreaga piață din zona Coloanei Victoriei (doar această piață are capacitate de aproximativ 30.000 de persoane) și alte străzi din zonă.

În plus, după cum am arătat anterior, densitatea la manifestația din Berlin nu a fost nici pe departe atât de mare ca la un festival, iar participarea la un festival se estimează altfel – de exemplu, nu se sugerează că cei 800.00 de participanți la festivalul din 2001 (nu un milion cum scrie în poză) au fost în același timp în același spațiu.

Dacă manipularea nu este încă suficient de evidentă, iată mai jos două estimări, făcute prin aplicația „Mapchecking” – prima încearcă o estimare maximală, considerând întregul spațiu dintre Poarta Brandenburg și Coloana Victoriei și o densitate medie de 1.7 persoane / metru pătrat (aproape de un festival). Rezultatul ne arată o capacitate maximă de 108.000 persoane, foarte departe de pretenția de un milion. A doua estimare este una mai realistă, considerând spațiul ocupat vizibil în imaginile de mai sus și o densitate medie de o persoană / metru pătrat. Rezultatul arată o capacitate puțin peste 20.000 de persoane.

Cine și de ce

Nu este o supriză că cei care s-au grăbit să vânture valori de un milion de participanți la o manifestație cu 20.000 sunt apropiați de valorile conservatoare. Refuzul de a purta mască sau de a sta în izolare a fost un adevărt turnesol ideologic, de la americanii pro Trump, până la românii pro CpF. Manifestația de la Berlin a fost de alfel organizată și promovată de partidele de extremă dreapta – AfD și NPD, care profită de efectele negative ale pandemiei să-și crească vizibilitatea politică. Vedeți în poza de mai sus, textul „wahl der Wahrheit 2021”? Se referă direct la alegerile generale in Germania, care vor avea loc anul viitor. Cele mai multe comentarii, de altfel, la clipul de YouTube de 10 secunde menționat, vorbesc despre cum va cădea Merkel.

Manifestația de la Berlin, ca și altele înaintea ei, a strâns la un loc extrema dreaptă care deplânge lipsa suveranității, conspiraționiștii care sunt speriați să nu fie injectați de Bill Gates cu cipuri de urmărire și oameni care au avut de suferit economic în urma măsurilor.

De ce insistă organizatorii și negaționiștii din toată lumea pe numărul de un milion? Biasul de confirmare ne oferă răspunsul – ei vor să audă că „adevărul” în care cred nu mai poate fi acoperit. În plus, un număr mare conferă pretenția legitimității, deși în realitate este o eroare de logică – apelul la popularitate („un milion de oameni nu pot să greșească”). Dar când ai convingeri atât de serioase, nu poți lăsa logica să te oprească.

 *Ciprian Cucu este Vicepreședinte Forum Apulum, are un doctorat în tehnologii educaționale și este pasionat de formarea gândirii critice. Este specialist în educație media și combaterea dezinformării online, a colaborat la mai multe articole și rapoarte de monitorizare a „fake news” și ține ateliere și conferințe pe aceste teme.