Autori: *Oana Despa și *Nicolae Țîbrigan

Moartea a 23 de persoane în vârstă în Norvegia, după vaccinarea împotriva Covid-19 și ancheta pornită de autorități, au declanșat o reacție imediată a Chinei, prin solicitarea formulată pe canalele mediatice afiliate chiar interzicerea vaccinului produs de Pfizer-BioNTech, cel mai utilizat vaccin în momentul de față în întreaga lume. Solicitarea a fost făcută publică prin intermediul publicației  Global Times, cunoscută ca subordonată guvernului de la Beijing, și prin vocea unui oficial de la universitatea din Wuhan, Yang Zhanqiu, care susține că serul nu a fost suficient testat. Informația a ajuns și în presa românească și a fost distribuită pe rețelele sociale de cunoscuți medici situați în zona antivacciniștilor.

Faptele și ancheta

Pe 15 ianuarie, Norvegia anunța decesul a 23 de persoane vârstnice, după ce acestora le-a fost administrat serului produs de Pfizer/BioNtech și declanșarea unei anchete despre o posibilă legătură între moartea persoanelor cu vârste cuprinse între 80 și 90 de ani și serul administrat.

„Evaluarea inițială sugerează că reacțiile adverse frecvente la vaccinurile cu ARNm, precum febră și greață, ar fi putut contribui la un rezultat fatal la unii pacienți cu sănătate fragilă”, declara Sigurd Hortemo, medicul-șef al Agenției Norvegiene pentru Medicamente.

„Nu putem exclude faptul că reacțiile adverse la vaccin care apar în primele zile după vaccinare (cum ar fi febra și greața) pot contribui la evoluția mai gravă și la rezultat letal la pacienții cu boală subiacentă severă”, adăuga același oficial la începutul declanșării crizei.

Ancheta ulterioară arată însă că, cel mai probabil, decesul nu a intervenit ca urmare a vaccinului, ci în urma gravității bolilor de care pacienții sufereau deja.

Luni (18 ianuarie), Norvegia a reiterat că nu există dovezi ale unei legături directe între vaccin și decese și a declarat că reglementările și planul privind vaccinarea vârstnicilor au rămas neschimbate.

Situația a fost similară cu alt caz al unor persoane în vârstă din Germania, care au murit ulterior vaccinării împotriva COVID-19. Este vorba despre 10 decedați în vârstă dintr-un total de 800.000 de doze administrate (ceea ce reprezintă 0,00125%). Despre aceste persoane, oficialii germani au spus că erau „pacienți foarte grav bolnavi” și că nu ar exista o legătură directă între administrarea serului și decese.

Reacția oficialilor chinezi

Aproape imediat, presa din China a consemnat o reacție împotriva vaccinului ARNm dezvoltat de Pfizer și îl punea în oglindă cu vaccinul chinezesc, care ar fi mult mai sigur. Reacția a apărut în Global Times – un cotidian tabloid chinezesc subordonat ziarului Party’s People’s Daily. Global Times este cunoscut ca fiind cel care comentează problemele internaționale dintr-un punct de vedere naționalist și pentru propagarea de teorii ale conspirației și dezinformări care au legătură cu pandemia de COVID-19.

Captură globaltimes.cn

Pentru susținerea teoriilor legate de ineficiența vaccinului dezvoltat de Pfizer, tabloidul chinez îl citează pe Yang Zhanqiu, virusolog de la Universitatea din Wuhan. Acesta declarase pentru Global Times că incidentul în care au fost implicați cei 23 de bătrâni norvegieni ar duce la concluzia că efectul vaccinului Pfizer și al altor vaccinuri dezvoltate pe tehnologia ARNm nu este atât de bun pe cât se aștepta și că s-ar impune scoaterea lui de la utilizarea pe persoane în vârstă.

„Vaccinurile cu ARNm au drept scop să învețe celulele umane să producă o proteină pentru a declanșa un răspuns imun; apoi, răspunsul imunitar poate proteja oamenii de a se infecta dacă virusul real intră în organism. Între timp, substanțele toxice pot fi dezvoltate pe tot parcursul procesului de vaccinare cu ARNm; astfel, siguranța vaccinurilor nu poate fi pe deplin asigurată. Nu este cazul vaccinurilor inactivate din China, care au o tehnologie mai matură”, a  argumentat Yang Zhanqiu.

Captură după Hamilton 2.0 Dashboard cu cele mai virale tweet-uri lansate pe conturi afiliate Beijing-ului

Tabloidul merge chiar mai departe și, citând încă un biolog din Beijing „care dorește păstrarea anonimatului”, cere imperativ scoaterea vaccinului Pfizer de pe piață, „deoarece această nouă tehnologie nu a dovedit siguranța în utilizarea pe scară largă sau în prevenirea oricăror boli infecțioase.”

Cine este Yang Zhanqiu, “expertul virusolog chinez”

Yang Zhanqiu (sursa foto) a fost, în ultimul an, un personaj care a prezentat în numeroase ipostaze poziția Chinei referitoare la diverse teme legate de coronavirus. Presa internațională îl prezintă ocazional fie ca virusolog, fie ca director adjunct al departamentului de biologie patogenă al Universității din Wuhan. Ultima sa intervenție, preluată și distribuită tot de Global Times, privea o temă mai veche a propagandei chineze legată de aducerea virusului din exteriorul Chinei.

Într-un articol din noiembrie 2020, chinezii susțin că virusul ar fi fost adus din Australia prin intermediul produselor alimentare congelate.

„În trecut, când am urmărit virusul, am căutat întotdeauna gazde intermediare, foarte probabil un animal. Poate fi timpul să reexaminăm dacă focarul din Wuhan a început de la o persoană infectată sau de la alimente contaminate”, declara Yang Zhanqiu pentru aceeași publicație.

Cum a ajuns în România informația susținută de chinezi și cine i-a dat amploare

Captură Bursa.ro

Articolul este preluat de câteva site-uri, unele obscure, și este distribuit masiv pe rețelele sociale, având un impact de 1,5 milioane de followers.

Astfel, ziarul online Bursa.ro nu era la prima „abatere” de acest fel. În alte două articole cu titluri alarmiste – unul intitulat „Morții din Norvegia îi sperie pe Australieni, oficialii cer mai multe informații despre vaccinul Pfizer” și celălalt „zeci de morți după ce s-au vaccinat anti-Covid 19. Un raport norvegian zdruncină  speranțele omenirii” – duc discuția pe același fir narativ.

Drept completare la acest vortex dezinformațional, contribuie și pagina „Romanian Service, China Radio International” (cu peste 393.000 de aprecieri și 397.000 de urmăritori) – un post de radio de limbă română afiliat propagandei chineze în România.

De altfel, vom vedea în schema de mai joc cum Bursa.ro a jucat rolul de sursă intermediară pentru Global Times („pacientul zero”) și alte 9 site-uri (jurnaluldearges.ro; magnanews.ro; gugulanul.ro; ziarharghita.ro; ziare.com; cuvantul-ortodox.ro; infocs.ro; fluierul.ro și blogul ortodoxiacatacombe.wordpress.com) – formând un cluster separat în ecosistemul mediatic alternativ și care a rostogolit intens propaganda chinezească în online-ul românesc (cu impact mare într-un univers estimat de peste 2,1 milioane de utilizatori).

Cel de-al doilea cluster, format din 7 site-uri, a folosit drept sursă primară postarea de pe pagina de Facebook Dr. Adina Alberts. Postarea în sine a jucat rolul de sursă intermediară pentru Global Times și Bursa.ro, având un impact estimat de CrowdTangle la 6.448 de interacțiuni și un potențial de expunere de 389.458 utilizatori Facebook.

Marea majoritate din sursele menționate mai sus au generat cel mai mare angajament din partea publicului, și se situează la intersecția dintre ecosistemul mass-media alternative și cel mainstream. 

Rețeaua de distribuire a propagandei chineze despre vaccinul Pfizer / BioNTech în presa online din România

Contribuția Dr. Adina Alberts la propaganda chineză

Solicitarea chinezilor de a suspenda folosirea vaccinului Pfizer/BioNTech, precum și susținerile acestora exprimate în tabloidele apropiate regimului de la Beijing, nu rămân doar la nivelul articolului publicat de Bursa.ro. Unul dintre cei mai vehemenți contestatari autohtoni ai serului este dr. Adina Alberts, care preia susținerile virusologului  chinez întocmai și o distribuie pe pagina sa oficială. Postarea de pe Facebook se bucură de peste 1,4 K de distribuiri și a generat peste 6.400 de reacții.

Captură stiripesurse.ro

Pe lângă asta, am identificat 7 surse online din România care au folosit declarațiile medicului pentru a „fabrica” știri manipulatorii anti-vaccin Pfizer/BioNTech: stiripesurse.ro; DCMedical.ro; puterea24.ro; newsmaker.ro; theworldnews.net; headlinesmania.com; și ziarulprofit.ro. Cumulat, clusterul de surse online adunat în jurul postării Adinei Alberts a generat peste 3.200 de reacții pe Facebook (reacții, comentarii și distribuiri), angajând un public estimat la peste 1,2 milioane de utilizatori din România. Astfel, pagina de Facebook a influencerului din România a ajuns rapid în top surse promotoare de conținut manipulatoriu despre serul Pfizer/ BioNTech, mai ales datorită bulei sale de urmăritori, sceptici cu privire la vaccinuri, iar unii chiar antivacciniști militanți.

Captură Facebook

Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech este, în momentul de față, folosit pentru vaccinare în din 52 din cele 60 de state monitorizate de www.ourworldindata.org, lucru care situează compania pe primul loc în distribuția de vaccinuri la nivel mondial.

În Uniunea Europeană, serul anti-Covid produs de Pfizer/BioNTech a primit undă verde abia după ce reprezentanții Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) au ajuns la concluzia că, în prezent, există suficiente date privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului.

În loc de concluzii

Chiar de la începutul pandemiei de coronavirus, China a trimis milioane de măști și echipamente de protecție în mai multe state, inclusiv în România, ca efort susținut de promovare în Europa Centrală și de Est a așa-numitei „diplomații a măștilor”, așa cum au denumit-o jurnaliștii. Miza acelei diplomații fusese nu numai de a crește prestigiul statului chinez în lume, dar și instituirea unui control asupra narațiunii globale despre „China – sursa primară a pandemiei de coronavirus”. Astăzi, asistăm cum „diplomația măștilor” este înlocuită cu o „diplomație a vaccinurilor” (unii dintre analiști o văd chiar ca pe o adevărată „geopolitică a vaccinurilor”), care nu are un tot chiar pozitiv. Deși, marea parte din diplomația publică a Beijing-ului din ultimele luni s-a axat pe promovarea celor trei vaccinuri de producție internă (mai ales în Serbia și Ungaria), în ultima săptămână am asistat la o adevărată campanie anti-vaccin lansată de surse media chineze, în încercarea bizară de a submina încrederea publiurilor în eficiența serului produs de companiile americană și germană Pfizer / BioNTech.

Dar mass-media de stat chineză, alături de rețeaua digitală pe social-media, insinuează prin false conținuturi că vaccinul Pfizer ar fi avut efecte mortale asupra unor categorii de populație din Europa de Est și face, totodată, un joc periculos prin răspândirea dezinformării, mai ales că așa dă apă la moară adepților mișcării antivacciniste într-un moment în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că al doilea an pandemic ar putea fi mai dur decât primul, având în vedere felul în care se răspândește noul coronavirus, mai ales în emisfera nordică.

De asemenea, atenția Beijing-ului asupra deceselor din Norvegia vine și în contextul publicării rapoartelor despre gradul de eficiență a vaccinurilor chinezești. Ori, pentru establishment-ul politic din China, cele trei vaccinuri constituie adevărate surse de „mândrie națională”, sau simboluri ale competitivității tehnologice sinice în raport cu alte economii mai avansate.

Vaccinurile chinezești mai oferă și o veritabilă portiță de oportunitate pentru a reface relațiile diplomatice deterioarate la nivel de percepții, de pe urma proastei gestionară și comunicări la debutul epidemiei de SARS-CoV-2, inclusiv din cauza represiunilor directe întreprinse de guvernul de la Beijing împotriva protestatarilor din Hong Kong, sau a discriminării și încălcării drepturilor omului în provincia Xianjiang.

*Oana Despa este redactor-șef al publicației „Buletin de București” și moderator al „Buletinului de Fake News”, difuzat, în fiecare joi, de la ora 20.00 pe pagina de Facebook „Factual”. Este absolventă a facultăților de Drept și Filologie și are experiență în jurnalism de investigații.

*Nicolae Țîbrigan este membru în Consiliul de Experți LARICS și expert asociat LID Moldova.