Autor: Andreea Pocotilă*

„Bună seara, gen. Voiam doar să avertizez așa, părinții, dacă mai există părinți în România. Domnu Arafat, (…) ați convocat toți directorii dă spitale să pregătească saloane pentru copii, să se pregătească cu ATI pentru copii. De ce? Ce vreți să faceți cu copiii? Nicăieri pe globul pământesc nu există așa ceva. Nimeni n-a pus labele pe copii, pe globul pământesc. Ce o să se întâmple în saloanele pentru copii, ce-o să se întâmple la ATI la copii? Ce se întâmplă la adulți? Îi dezbracă în pielea goală și îi leagă de pat? Adică luați copiii de lângă părinți, părinții nu o să aibă acces două săptămâni? Asta o să faceți? Copiii nu fac COVID grav. Nu există! Toți oamenii de știință de pe glob și toate studiile confirmă acest lucru. Copiii nu fac niciun COVID de nu știu de care, nu există asta, este o vrăjeală. Eu vă spun, părinților, că dacă permiteți asta, bă, știți ce, mă? Să vă ia copiii, asta meritați.”

Sursa: https://www.instagram.com/tv/CTQLjMsFqBV/?utm_source=ig_embed

Într-o postare pe Instagram intitulată „Marș! Luați labele de pe copii!” de la sfârșitul lui august 2021, criticul de modă Dana Budeanu îi anunță pe părinții din România că li se pregătește ceva grav. Mai exact, se vor deschide mai multe secții de COVID-19 pentru  copii în spitalele din București, asta echivalând, în opinia ei, cu intenția autorităților „să vă ia copiii”. Adică un fel de plan diabolic al celor din conducerea sistemului de sănătate de a ține copiii departe de părinți, timp de două săptămâni. Care ar fi scopul? Nu știm, pentru că autoarea nu spune, dar lasă părinții să-și imagineze ce e mai rău. Postarea de pe Instagram are aproape 148.000 de vizualizări și peste 10.000 de like-uri.

Autoarea, cunoscută pentru înclinația spre o retorică inflamatorie, face afirmații care intră în sfera mesajelor care apelează la emoție, prin sintagme precum „labele pe copii”, „îi leagă de pat”, „să vă ia copiii”. Articolele de specialitate despre cum funcționează dezinformarea menționează această tehnică a apelului la emoție folosit în locul unor dovezi sau argumente. Astfel, acolo unde lipsesc faptele, golul este deseori umplut de exagerări transmise pe un ton scandalos, care instigă la panică prin exploatarea unor frici.

Și mai important este, însă, că Budeanu nu aduce niciun fel de dovadă pentru a-și susține spusele. Face niște referiri generale la existența unor presupuse studii, sintagma folosită fiind „toți oamenii de știință de pe glob și toate studiile”. Nu numește, însă, niciun astfel de studiu.

Dar să luăm pe rând două dintre cele mai importante acuzații ale sale.

1. „Copiii nu fac COVID grav. Nu există. Copiii nu fac niciun COVID, de nu știu de care, nu există asta, este o vrăjeală”

La momentul la care Budeanu posta pe Instagram, în spitalele din România erau internați 70 minori cu COVID-19. Între timp, numărul a crescut la 310 minori internați cu COVID-19, potrivit comunicării oficiale a Ministerului Sănătății din 29 septembrie. Au murit 19 minori, majoritatea cu comorbidități, până în 30 septembrie (sursa: aici și aici).

De la începutul pandemiei, peste 4000 de copii au fost infectați cu virusul Sars Cov-2 pe teritoriul țării. Iar asta nu se întâmplă numai în România.

Pe lângă datele oficiale, mărturiile unor medici arată că și minorii pot face forme grave de COVID-19. Dr. Cristina Drăghici, medic pediatru rezident la Spitalul de Urgență pentru Copii „Marie Curie” a scris pe Facebook la sfârșitul lunii august despre cazul a doi copii ajunși la spital în stare gravă, după ce mamele lor s-au infectat, fiind nevaccinate.

„Sugar de 1 lună, puseuri febrile debutate în urmă cu 3 zile, T max-  38.5 C, refractar la tratament, scaune de consistență apoasă, mama nevaccinată, simptomatologie similară, pozitivă COVID, la fel și sugarul, ambii transportați la Matei Balș prin SMURD”, a scris doctorița Cristina Drăghici despre unul dintre minorii pe care i-a preluat într-o seară de gardă.

Postarea unui medic de la Spitalul „Marie Curie” despre copiii cu COVID-19 consultați la camera de gardă

Organizația Mondială a Sănătății a transmis, în nenumărate rânduri, că și minorii pot face forme grave de COVID-19.

Informația se regăsește și în articole de specialitate ale unor instituții de prestigiu.

„Copiii, inclusiv cei de vârste foarte mici, pot face COVID-19. Mulți dintre ei nu au simptome. Cei care se îmbolnăvesc tind să aibă simptome mai blânde, precum febră ușoară, oboseală, tuse. Unii copii au făcut și complicații grave, dar acestea au fost mai puțin comune. Copiii cu comorbidități pot avea un risc mai mare de a face forme grave”, notează un articol de pe pagina Facultății de Medicină din cadrul Universității Harvard din Statele Unite.

2. „Luați copiii de lângă părinți, părinții nu o să aibă acces două săptămâni”

Dana Budeanu mai transmite pe Instagram  că părinții nu ar fi lăsați să-și vadă copiii pe perioada internării.

Pentru verificarea acestei informații, am contactat-o pe dr. Beatrice Mahler, medic pneumolog și manager al Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Întrebată dacă aparținătorilor li se permite accesul și, în cazul copiilor de vârste mici, chiar internarea, în secțiile pediatrice de COVID-19 din spitalele din România, aceasta a spus că da.

Șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a explicat (https://www.rfi.ro/social-125075-covid-19-la-copii-conditiile-care-pot-sta-parintii-cu-ei-spital), pentru RFI, că unitatea acceptă internarea părinților chiar dacă aceștia nu au Sars Cov-2, în cazul copiilor de vârste mici: „Pentru copiii mici acceptăm internarea părinților. Pentru copiii mai mari, de peste șapte ani, conform legii, părinții nu se internează. Rămâne copilul singur. Nu putem introduce părintele dacă nu este Sars Cov-2 pozitiv împreună cu copilul care este pozitiv. Dacă ambii membri ai familiei sunt pozitivi, atunci îi internăm în același salon. Lumea are posibilitatea să refuze internarea. Este dreptul lor. Dar noi facem recomandări ca dacă investigațiile și evaluarea noastră arată risc de evoluție severă să rămână în spital pentru a fi tratat”.

În cadrul aceluiași articol a fost întrebat și dr. Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de Terapie Intensivă Nou Născuţi de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, dacă li se permite părinților internarea odată cu copiii bolnavi de Covid, iar răspunsul a fost: „Evident că din acest punct de vedere, trebuie să fie părinții”.

Aceste declarații se referă la internare, nu la accesul și vizitele în spital, care sunt permise în cazul oricărui pacient, indiferent de vârstă, cu respectarea normelor, inclusiv la terapie intensivă.

„Protocolul prevede că pacienții infectați cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală pot beneficia pe perioada internării în unitatea sanitară, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentantului legal, cu acordul medicului curant”, notează un comunicat (http://www.ms.ro/2021/04/09/asistenta-religioasa-si-vizita-familiei-permise-pentru-pacientii-covid-19-in-stare-grava/) al Ministerului Sănătății.

Iar un video difuzat de Digi24  în 12 august 2021 arată că minorii sunt internați, pe secție, împreună cu aparținătorii. 

Printscreen dintr-un reportaj video dintr-o secție COVID-19 pediatrică, din care reiese că minorii sunt internați împreună cu aparținătorii.

O dovadă în plus că  autoritățile nu vor „să vă ia copiii” este anunțul recent făcut de Ministerul Sănătății: părinții infectați cu virusul Sars Cov-2 vor putea fi tratați în secțiile de pediatrie unde se află internați și copiii lor.

„Începând de astăzi, 13 septembrie 2021, unităţile sanitare cu paturi, care au în structură secţii sau compartimente cu profil pediatric, pot asigura asistenţa medicală pentru însoţitorii care sunt cazuri suspecte şi cazuri confirmate de COVID-19”, transmite comunicatul.

În loc de concluzie

Dana Budeanu este critic de modă, nu are niciun fel de experiență în domeniul medical și a devenit mai cunoscută în urma prezentării unei rubrici din cadrul emisiunii „Vorbește lumea” de pe ProTV, în cadrul căreia comenta ținutele vedetelor. În octombrie 2019, ProTV a anunțat încetarea colaborării, după ce Dana Budeanu a postat pe Facebook un mesaj jignitor la adresa fondatoarelor asociației „Dăruiește viața”, care au construit un spital destinat copiilor bolnavi de cancer ridicat din donații.

Dana Budeanu este des invitată în platourile televiziunilor, iar postările sale sunt intens promovate de platforma pro-rusă Sputnik.md. 

*Andreea Pocotilă este absolventă a Facultății de Jurnalism, Universitatea București (2005), lucrează în presă din 2004. A fost reporter special la Evenimentul Zilei și România Liberă, reporter și editor la VICE România. S-a alăturat echipei Recorder în martie 2020. În anul 2018, a participat la programul International Visitor Leadership Program (IVLP), pe tema „Identfying and Combating Disinformation”, organizat de Departamentul de Stat al SUA și derulat în New York, Washington, Saint Louis.