Autor: Andreea Pocotilă*

Protestul organizat sâmbătă, 2 octombrie, împotriva restricțiilor impuse de autorități pentru reducerea răspândirii SARS Cov-2 a fost un prilej propice pentru ca teoriile conspiraționiste anti-vaccin să iasă din online în Piața Victoriei.

Protestul a fost inițiat de partidul AUR, dar în piață au fost prezente și asociații precum Frăția Ortodoxă, Neamunit, Calea Neamului. S-au fluturat drapele și icoane, s-a strigat pentru „Libertate” și „Revoluție” și împotriva „Dictaturii Sanitare”, s-au ridicat pancarte cu „STOP otrăvirii obligatorii”, „Jos labele de pe copiii noștri”, „NU certificatului verde”, „Spunem NU obligativității vaccinării Anti-Covid!!! Spunem DA conceptului de familie tradițională!”.

Iar pe sub drapele și icoane, s-a împărțit o broșură de pe a cărei primă pagină trona, cu litere mari, de un roșu aprins: „Vaccinul este un experiment!”.

Să luăm pe rând principalele teme anti-vaccin rostogolite prin viu grai, pancarte, tricouri sau broșuri, la protestul care a adunat peste 10.000 de oameni fără măști în Piața Victoriei și Piața Universității. 

Vaccinul conține otravă, mai exact oxid de grafen 

„STOP otrăvirii obligatorii” au ales cei mai mulți dintre protestatari să-și scrie pe pancarte, punând egal între vaccin și otravă. Iar din broșurile care circulau în piață oamenii aflau și numele substanței toxice pe care ar conține serul: oxid de grafen.

„Foarte recent, echipa de cercetători de la Departamentul de Inginerie al Universității din Almeria a publicat un raport (…). În acest studiu, cercetătorii spanioli au descoperit că fiecare doză de vaccin Pfizer pe care au examinat-o conținea aproximativ 747 de nanograme de oxid de grafen”, anunță broșura care promite „adevărul despre noul vaccin ARN Covid 19 mărturisit de oameni de știință și duhovnici cu frică de Dumnezeu”.

Dezinformarea că vaccinurile împotriva coronavirusului ar conține oxid de grafen și deci s-ar urmări o exterminare în masă prin vaccinare a început să circule în vara acestui an. Ca și articolul din broșură, astfel de dezinformări pornesc de la un fapt real, și anume că a existat un studiu pe această temă, dar omit câteva informații esențiale.

În primul rând, a fost vorba de un singur cercetător, chimistul spaniol Pablo Campra Madrid, care a spus că a analizat o singură doză de presupus vaccin, pe care a primit-o printr-un mesager, fără să știe de unde exact provine mostra.

Cercetătorul Campra Madrid a menționat în raport că analiza i-a fost cerută de Ricardo Delgano Martin, un cunoscut antivaccinist din Spania, acuzatpublică informații false anti vaccin.

De altfel, chiar studiul precizează că nu se poate trage o concluzie generală:

„Analizele din acest raport corespund unui singur eșantion, deci o cantitate limitată în volumul total disponibil pentru procesare. Prin urmare, este necesar să se efectueze o eșantionare semnificativă a fiolelor similare pentru a trage concluzii generalizabile la probe comparabile, înregistrarea originii, trasabilitatea și controlul calității”.

Universitatea Almeria, unde lucrează Campra Madrid,  a dezmințit că instituția ar fi realizat un astfel de studiu, explicând că a fost intițiativa privată a unui cercetător, fără ca studiul să aibă vreo legătură cu instituția. Instituția a subliniat că nu există o trasabilitate a fiolei analizate, fapt ce pune la îndoială rezultatele studiului.

Compania Pfizer a respins acuzația și a subliniat că vaccinul nu conține o astfel de substanță, care nu se regăsește pe lista de ingrediente din prospect. Potrivit informărilor Food and Drug Administration, agenția americană responsabilă cu reglementarea medicamentelor, oxidul de grafen nu se numără printre substanțele conținute de vaccin. Nici celelalte vaccinuri anti-Covid nu conțin oxid de grafen.

Grafenul este o substanță nou descoperită în 2004, prin exfolierea grafitului, de un grup de cercetători condus de profesorul olandez Andre Geim. Grafenul a fost folosit pentru depistarea coronavirusului.

Informația falsă că vaccinurile anti-Covid ar conține grafen a fost deseori demontată, dar dezinformarea a continuat să se rostogolească în online.

Protest, 2 octombrie. Icoane și susținătorii ai familiei tradiționale împotriva vaccinului

Broșura împărțită sâmbătă protestarilor citează și „concluzia unui expert medical”, al cărui nume nu este, însă, menționat: „Nu există niciun motiv care să justifice prezența oxidului de grafen în vaccinuri, decât acela de a ucide oameni.”

Articolul nu spune de ce se urmărește decimarea populației. Ce ar avea de câștigat „noua ordine satanică mondială” din uciderea în masă a populației rămâne, așadar, un mister.

Vaccinul nu a fost testat suficient, a fost scos pe piață prea repede pentru a fi de încredere

Pancartă a unui protestatar, Piața Victoriei, 2 octombrie

Nu ai cum să ai încredere în vaccinurile anti-Covid pentru că au apărut prea repede, deci nu au fost testate suficient și nu sunt sigure, spuneau oamenii la protest.

Primele știri despre un vaccin împotriva Sars Cov-2 au apărut în toamna lui 2020.

Lightspeed, adică viteza luminii – așa a fost numit proiectul demarat la jumătatea lunii ianuarie de firma germană Biontech. Proiectul are ca scop crearea în timp record a unui vaccin împotriva noului coronavirus. Și așa a fost derulat proiectul – cu viteza luminii. Dezvoltarea unui vaccin durează, în condiții normale, între opt și zece ani. De data aceasta, cercetătorii din Mainz au reușit în ceva mai puțin de un an să aducă vaccinul lor în faza de aprobare finală în SUA”, nota un articol din Deutsche Welle România în noiembrie 2020.

Veștile bune că avem arme împotriva noului virus care a ucis până acum peste 4.8 milioane de oameni au fost privite cu mulți scepticism de mulți.

Așa că publicații de specialitate au explicat, cu infografice și pe înțelesul tuturor, cum a fost posibilă elaborarea unui vaccin atât de repede, de exemplu aici, aici și aici.

Iar autoritățile în domeniu au informat periodic populația că vaccinurile COVID-19 sunt sigure și eficiente.

„Vaccinurile COVID-19 au fost evaluate la zeci de mii de participanți la studiile clinice. Vaccinurile au respectat standardele științifice riguroase ale Agenției pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru siguranță, eficacitate și calitate a producției necesare pentru a susține aprobarea sau autorizarea unui vaccin”, a transmis FDA.

Și în România, oficialii Ministerului Sănătății au explicat, pas cu pas, cum a fost posibilă dezvoltarea unor vaccinuri anti-Covid într-un timp mai scurt decât în cazul altor seruri:

„În procesul standard de dezvoltare a unui vaccin resursele sunt limitate și alocate treptat pentru a reduce riscurile financiare. Având în vedere urgența medicală globală, toate părțile implicate au depuse eforturi imense pentru accelerarea găsirii unui vaccin. Cercetătorii au avut la dispoziție toate resursele financiare și logistice de care au avut nevoie, inclusiv sute de mii de voluntari pentru testarea vaccinurilor. S-au folosit tehnologii la care se lucrează de peste 10 ani. Genomul SARS-Cov-2 a fost descris încă de la început (ianuarie 2020), iar comunitatea științifică a avut acces într-un timp record la această informație. Pandemia de COVID-19 a unit comunitatea științifică și autoritățile de reglementare într-un efort de colaborare fără precedent pentru a depăși urgența medicală.”

Iar tema a fost abordată inclusiv la Trinitas TV, televiziunea Bisericii Ortodoxe Române, iar concluzia a fost că „etapa clinică, testarea pe voluntari, nu s-a grăbit”.

Vaccinul conține un cip și va face posibil controlul gândurilor de la distanță

Una dintre temerile exprimate de participanți la protestul de weekendul trecut este că guvernanții, autoritățile, noua ordine mondială, „vor să ne bage CIP-uri și să ne controleze”. 

 „Spunem NU vaccinării cu forța. Azi ne vaccinați, mâine ne puneți în lanțuri. Ce urmează?”, și-au scris ei pe pancarte.

Broșurile care circulau din mână în mână exploatează exact aceste frici, prin titluri despre cum scopul vaccinurilor este să putem fi controlați de la distanță.

„Vaccinul va putea schimba nu numai ADN-ul uman, dar poate permite, de asemenea, gândurilor și acțiunilor unei persoane să fie influențate de controlul de la distanță. Tehnologia există absolut și va fi utilizată în masă prin implementarea vaccinului anti COVID-19”, avertizează apocaliptic un articol din broșură.

Drept dovadă, articolul face referire la o conferință ținută de un profesor american, Dr. Charles Morgan, soldaților americani din Divizia de informații vizuale la Academia Militară West Point și trimite la o presupusă înregistrare a conferinței respective.

Dar linkul nu duce la înregistrarea originală, care putea fi văzută aici, ci la o însăilare de momente video trunchiate și scoase din context de la conferința respectivă. Cu scopul de a stârni frică și indignare, video-ul suprapune peste vorbele expertului un sunet de sirenă, referiri la Bill Gates și la „numărul fiarei”: „Pot scrie numărul sau imaginea fiarei în ADN?” sau „Numărul bestiei poate fi ascunsă în vaccinuri”.

Printscreen din video-ul care susține că prin vaccinuri ni se controlează mințile.

Conferința susținută de Charles Morgan datează din iunie 2018 și nu face nicio referire la vreun fel de vaccin. Subiectul conferinței este progresul științei în neurobiologie și cum ar putea fi folosit acesta în război. 

De altfel, ca urmare a preluării și distorsionării afirmațiilor sale în ultimele luni, profesorul Morgan a făcut un apel (aici, în comentarii) la o informare corectă:

„Am văzut dezinformările pe rețelele de socializare despre ceea ce am prezentat și consider că judecățile rapide și gândirea conspirativă sunt uimitoare și descurajante. (…) Apelurile la conspirații pot fi amuzante, liniștitoare din punct de vedere emoțional sau simple pentru unii. Pentru mine sunt o pierdere de timp. Conspirațiile nu fac o lume mai sigură – de fapt, o fac mai periculoasă, deoarece nu duc la nicio acțiune productivă și ne lasă orbi la ceea ce ar putea face alți adversari.”

Alăturarea dintre „vaccin” și „CIP” este una dintre cele mai întâlnite teorii ale conspirației despre COVID-19 și a fost demontată de nenumărate ori, inclusiv de experți din România.

„Aceste microcipuri, ca să stocheze și să emită informații, ar avea nevoie de baterii și ar avea nevoie de și de antene, ceea ce ar face ca dimensiunile acestui microcip să ajungă undeva la un centimetru sau chiar mai mult. Asemenea microdispozitive nu pot să fie injectate printr-un ac de seringă. Să zicem, prin absurd, că ar putea să fie injectate în mușchi. În mușchi avem un mediu care conține apă. Asemenea dispozitive s-ar scurtcircuita. Mai mult, sistemul nostru imunitar ar lupta împotriva acestor microcipuri, să le elimine din organismul nostru, cum face cu orice obiect străin. Imaginați-vă o așchie care ajunge în degetul vostru, deci le-ar elmina. Deci, nu, vaccinurile nu conțin microcipuri, acestea n-ar putea să funcționeze odată administrate cu vaccinul în corpul nostru”, explică șef lucrări dr. Alina Sesărman, Facultatea de Biologie și Geologie, într-un video al Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

„Aceasta este o știre falsă și ar trebui să o tratăm ca atare”, adaugă expertul.

*Andreea Pocotilă este absolventă a Facultății de Jurnalism, Universitatea București (2005), lucrează în presă din 2004. A fost reporter special la Evenimentul Zilei și România Liberă, reporter și editor la VICE România. S-a alăturat echipei Recorder în martie 2020. În anul 2018, a participat la programul International Visitor Leadership Program (IVLP), pe tema „Identfying and Combating Disinformation”, organizat de Departamentul de Stat al SUA și derulat în New York, Washington, Saint Louis.