Articol semnat de Roxana Neagu, publicat pe dcnews.ro

 

Sociologul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) al Academiei Române, a explicat care a fost ”găselnița” din campania alegerilor europarlamentare, din care a rezultat votul cel mai apropiat de rezultatul alegerilor europarlamentare 2019. 

Românii susțin că participă la vot

Sociologul a precizat că în momentul în care se fac sondajele și este întrebat omul despre prezența la vot, 65% spuneau că participă.

”Evident că nu era adevărat. Marea miză era cum să reușești să-i scoți pe cei, dintre cei 65% care au spus că merg la vot, care merg sigur la vot. Am făcut o grilă cu notă de la 1 la 10, cu întrebarea dacă ați merge sigur la vot, unde v-ați afla pe această grilă. I-am luat doar pe cei care au spus 10 și erau 39%. Deci 39% era minima prezenței la vot. Dacă-i luai și pe cei care au spus  8 și 9 ajungeai la prezența la vot validată. Minimul era 39%, 65% era prezența maximă. În funcție de această prezență, am făcut corelația între participarea la vot și rezultate. De la 39% deja partidele erau la egalitate, cu un mic avantaj pentru PNL, urmând să crească în funcție de prezența la vot. Aceasta a fost toată marea găselniță” a explicat profesorul Dan Dungaciu.