Dincolo de aspectele strict militare, ZAPAD 2021 poate fi citit și ca un exercițiu propagandistic prin intermediul căruia Kremlinul țintește nu numai publicul extern ci și publicul intern. Intimidarea statelor limitrofe, precum și intenția de a demonstra statelor occidentale forța militară a Federației Ruse sunt deja banalități propagandistice ale exercițiilor ZAPAD. Prin intermediul acestora, Federația Rusă a dorit să pară mai puternică decât este, în tradiția deja păguboasă a Uniunii Sovietice. Zic păguboasă, pentru că exact ca Uniunea Sovietică, Federația Rusă e departe de a-și fi aliniat capabilitățile politice și administrative – care condiționează buna guvernare – cu capabilitățile militare.

Rezultatul?

După boomul economic din perioada anilor 2000-2014, Federația Rusă se confruntă cu o perioadă prelungită de recesiune agravată atât de sancțiunile economice impuse după anexarea Crimeei cât și de pandemia de Coronavirus. Economia a duduit în Federația Rusă mai ales datorită unor factori externi, respectiv prețul ridicat al barilului de petrol. După ce prosperitatea economică l-a făcut popular pe Vladimir Putin, diminuarea acesteia pentru segmente largi de cetățeni din Federația Rusă a obligat Kremlinul să scoată de la naftalină câteva narațiuni strategice.

Prima este „Rusia cetate asediată”. E un populism de politică internă – accesat și de unii politicieni din România – care transferă eșecurile politicilor publice asupra unor „inamici externi”. Se urmărește astfel camuflarea erorilor actorilor politici interni. Trebuie spus că mediul internațional nu oferă mic dejunuri gratis. Însă prețul acestora poate fi redus semnificativ. Dar asta implică capacitate transformativă, respectiv capacități politico-administrative dezvoltate, capacități diplomatice și de analiză, coordonare instituțională pentru parteneriate public-privat eficiente etc. Când nu te-ai ocupat de dezvoltarea instituțională necesară bunei guvernări recurgi la populisme de politică internă și politică externă.

Din a doua categorie face parte narațiunea „Rusia mare putere”. Conexat cu populismele de mai sus, ZAPAD 2021 devine un discurs de securitate menit să mascheze vulnerabilitățile unui sistem politic autocratic și să refacă popularitatea lui Vladimir Putin.