Aproximativ 85% dintre locuitorii planetei au fost afectați de schimbările climatice în mod direct sau indirect.

Adică de inundații, creșterea nivelului mării, furtuni violente, secetă, incendii de pădure scăpate de control etc. În aceste condiții se poate spune că schimbarea climatică reprezintă o amenințare de securitate.

Spre deosebire de activiștii de mediu, care sunt preocupați de impactul politicilor publice și al activităților comerciale asupra mediului înconjurător, experții din zona studiilor de securitate acordă atenție efectului pe care schimbarea climatică îl poate avea asupra statelor fragile și populațiilor vulnerabile din cadrul acestora. În baza teoriei multiplicării amenințării, conflictele etnice, valurile de imigranți și instabilitatea politică nu sunt cauzate în mod direct de secetă, eroziunea solului, incendii de pădure, inundații etc. Ci mai degrabă de modul în care schimbarea climatică e gestionată de statele fragile, care sunt de regulă corijente când vine vorba de furnizarea unor bunuri publice de bază.

Prezentarea își propune să ofere o perspectivă mai largă asupra schimbării climatice din perspectiva studiilor de securitate.

Și, totodată, să discute câteva modalități de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă, în contextul încheierii la Glasgow, la jumătatea lunii noiembrie a acestui an, a Conferinței ONU privind schimbările climatice.