Se zice că fără o poveste bună nu obții influență nici în politica internă și nici în politica internațională. Influență, adică o formă mai subtilă de putere.

Episodul acesta își propune să discute două mesaje sau narațiuni strategice despre retragerea americană din Afganistan prin intermediul cărora China încearcă să obțină mai multă influență politică atât asupra publicului intern cât și asupra publicului internațional.

De la bun început trebuie spus că atunci când vorbim despre China în domeniul narațiunilor strategice, vorbim de fapt despre Partidul Comunist Chinez și „adevărul unic” al acestuia, care este prezentat sub forma unor „povești” de securitate.

Termenul acesta, relativ pretențios, de narațiune strategică e de fapt termenul la modă pentru soft power sau propagandă.

În esență, narațiunile strategice sunt „traduceri” ale evenimentelor de politică internă și internațională pe care statele le elaborează în raport cu propriile interese.

Narațiunile strategice nu sunt despre fapte. Sunt despre înțelesurile acestor fapte. Pentru a le atribui faptelor înțelesurile pe care le doresc, statele accesează identitățile colective și emoțiile cetățenilor.

Narațiunile provoacă deci răspunsuri preponderent emoționale și mai puțin raționale față de diferite politici publice. În felul acesta, statele caută să-și ralieze cetățenii în jurul propriilor acțiuni de politică internă și externă. Când sunt eficiente, adică atunci când țin cont de experiența directă a cetățenilor și de profilul ideologic al publicului, narațiunile credibilizează un stat și decredibilizează un altul.

Cu o definiție simplificată, narațiunile strategice sunt povești de adormit adulții. Dar spre deosebire de poveștile de adormit copiii, care sunt – în cele mai multe cazuri – benigne, poveștile de adormit adulții au efecte strategice atunci când sunt ticluite corect.

Adevărul nu este niciodată la mijloc în cazul narațiunilor strategice, care construiesc în permanență țapi ispășitori – interni și externi – printr-o retorică populistă. În acest mod, o serie de vulnerabilități sistemice ale unui stat sunt ascunse, iar actorii direct responsabili pentru perpetuarea respectivelor vulnerabilități dispar în fundal.

Cunoscând, deci, obiectivul narațiunilor strategice să vedem cum „traduce” China retragerea americană din Afganistan pentru propriul public, dar și pentru publicul regional și internațional.