Foto: Alexei Navalnîi, februarie 2020, Moscova – miting împotriva introducerii unor noi amendamente în cadrul Constituției Federației Ruse și pentru a marca 5 ani de la uciderea lui Boris Nemțov, politician al opoziției. Sursa: VOX

Autor: Maria Caimeanu*

Alexei Navalnîi a intrat în atenția publicului în anul 2008 atunci când prin intermediul blog-ului său a început să facă dezvăluiri despre diverse acte de corupție în care erau implicate companii de stat din Rusia. Popularitatea lui Navalnîi a crescut rapid în rândul cetățenilor Rusiei, acesta aflându-se în centrul protestelor din Moscova la care au participat aproximativ 50.000 de persoane, în anul 2011.

Cursa pentru „victorie” a lui Alexei Navalnîi

În anul 2013, Navalnîi candidează la alegerile pentru Primăria Generală a Moscovei, însă pierde în fața lui Serghei Sobianin, un apropiat al președintelui Putin. În perioada iulie 2013 – decembrie 2014, Navalnîi este condamnat în două dosare distincte de delapidare pentru care primește pedepse cu suspendare de 5 ani, respectiv de 3 ani și jumătate. În 2014 este pus sub arest la domiciliu, fiindu-i permis să comunice doar cu membrii familiei sale. Cu toate acestea, Navalnîi nu renunță la cursa pentru „Victorie”, după cum el însuși o denumește, continuând seria dezvăluirilor despre faptele de corupție ale guvernanților și oligarhilor.

Sintagma „cursa pentru Victorie” pe care  Navalnîi o utilizează pentru a-și caracteriza activitățile desfășurate în vederea expunerii regimului corupt și opresiv din Rusia nu este aleasă întâmplător, ci face referire la „Ziua Victoriei” (zi de sărbătoare – simbolizează victoria dobândită împotriva nazismului fascist german din 1945; se sărbătorește în Rusia pe data de 9 mai). Pentru ruși, „Ziua Victoriei” înseamnă libertate și independență.

În 2016, liderul opoziției, Navalnîi, își anunțase intenția de a candida pentru alegerile prezidențiale din Federația Rusă care urmau să fie peste doi ani, în 2018, însă sub pretextul existenței celor două dosare de delapidare în care era implicat nu i-a fost permis să candideze. În anul 2019 a fost reținut de către autorități, fiind acuzat de organizarea unui protest neautorizat.

Tentativa de ucidere a lui Navalnîi cu agentul chimic Novichok

În luna august 2020, Navalnîi se îmbarcă din Siberia într-un avion cu destinația Moscova; la scurt timp, acesta necesită asistență medicală de urgență, astfel încât aeronava este nevoită să aterizeze de urgență în Omsk, lângă Kazahstan. În timpul transferului către Spitalul de Urgență nr. 1 din Omsk, Navalnîi intră în comă. Din motive de siguranță, acesta este transferat la un spital din Berlin; ulterior se descoperă faptul că a fost otrăvit cu agentul chimic Novichok care a fost plasat în interiorul lenjeriei sale intime.

Agentul chimic Novichok a fost dezvoltat în Uniunea Sovietică, existând în posesia agențiilor de informații ruse precum KGB, actualul FSB. În urma unei investigații CNN și Bellingcat a fost expusă echipa specializată în arme chimice a FSB-ului care ar fi orchestrat tentativa de ucidere a lui Alexei Navalnîi. Același agent chimic a fost utilizat și în cazul de otrăvire  Serghei și Iulia Skripal, în 2018.

Foto: Echipa specializată în arme chimice a FSB-ului. Sursa: CNN

În timp ce se afla în Germania pentru recuperare, Navalnîi întocmește un plan și îl contactează telefonic pe Konstantin Kudriavțev pretinzând că este un reprezentant al Consiliului Național de Securitate al Rusiei care intenționează să elaboreze un studiu asupra operațiunii de otrăvire. Kudriavțev afirmă atât faptul că respectiva unitate specializată în arme chimice a FSB-ului a avut legătură cu otrăvirea lui Navalnîi, cât și faptul că el a fost trimis în Tomsk (Siberia) pentru a se asigura că nu au fost lăsate urme în camera de hotel în care fusese cazat Navalnîi (Sursa: CNN).

Navalnîi face acuzații dure, spunând că liderul de la Kremlin este cel care a ordonat operațiunea de otrăvire. Bineînțeles, atât oficialii ruși, cât și Putin resping acuzațiile care li se aduc prin declarațiile lui Alexei Navalnîi, precum și prin intermediul anchetei Bellingcat-CNN și susțin faptul că totul este un complot bine pus la punct de către serviciile de Intelligence occidentale, care au ca scop principal slăbirea încrederii populației în liderii politici și destabilizarea statului.

Foto. Ancheta Bellingcat. Sursa: Bellingcat

Reîntoarcerea lui Navalnîi la Moscova. „Marioneta globaliștilor

Seria tensiunilor ce înconjoară cazul Navalnîi este pe departe de a se fi încheiat. La data de 13 ianuarie 2021, Navalnîi anunță prin intermediul paginilor sale de pe rețelele de socializare (Twitter și Instagram) faptul că intenționează să se întoarcă în Rusia din Germania, având în vedere că acum starea lui de sănătate îi permite acest lucru.

Traducere: „Nu mi-am pus niciodată întrebarea dacă să mă întorc sau nu. Pentru simplul fapt că eu nu am plecat. Am ajuns în Germania direct la secția de reanimare. Pe 17 ianuarie, duminică, mă întorc acasă cu tot cu cursa pentru Victorie. Ne întâlnim. Sursa: Twitter

Întoarcerea liderului opoziției a stârnit un nou val de tensiuni în Rusia, decizia lui Navalnîi fiind considerată de către oficialii ruși, mai degrabă, ca fiind o provocare instrumentată de către serviciile de Intelligence occidentale, care, după spusele lor, sunt aceiași care îi oferă suport opozantului rus.

Așadar, la data de 17 ianuarie 2021, pe site-ul South Front este publicat un articol, al cărui autor este necunoscut, cu titlul: Provocare așteptată: marioneta globaliștilor, Navalnîi, își propune să se întoarcă în Rusia. Deși opoziția din Rusia este eterogenă, Navalnîi este automat catalogat drept liberal și, în plus, „marioneta globaliștilor”. Aceste sintagme exagerate nu fac altceva decât să amplifice suspiciunea cititorului cu privire la diverse evenimente de actualitate și să sporească impactul emoțional negativ, în vederea inoculării unor idei despre un anumit subiect.

Sursa: South Front

Pe lângă faptul că articolul prezintă faptele în mod unilateral și selectiv, acestea sunt și relatate într-un context diferit față de cel original. Site-ul South Front prezintă decizia lui Navalnîi de a se întoarce în Rusia drept o „încercare a forţelor neoliberale şi prooccidentale de a distruge statul rus”; ce este cu adevărat interesant aici este că articolul nu vorbește despre „guvernul rus” sau „regimul Putin”, ci despre „statul rus”! Sună mai dramatic, mai patetic, mai tulburător, întrucât este cunoscut faptul că rușii, în general, sunt sensibili în ceea ce privește conceptul de identitate rusă și statul-națiune.

Contextul real este cu totul altul: Navalnîi revine în Rusia la 17 ianuarie 2021 după spitalizarea din Germania şi este arestat pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată pentru sentinţa de condamnare cu suspendare pentru delapidare.

Acelaşi material mai zice că „…revenirea lui Navalnîi cu doar câteva zile înainte de inaugurarea preşedintelui american Joe Biden nu este o surpriză”, pentru că Biden reprezintă „…clica neoliberală şi globalistă a elitei americane”, care ar fi responsabilă cu „portretizarea Rusiei în mass-media drept răul suprem din lume”.

Așadar, dincolo de ideile de tipul „ai noștri versus ai lor” sau de utilizarea unor tertipuri menite să discrediteze „adversarul” și imaginea acestuia, ceea ce este interesant la acest articol este tocmai faptul că materialul face apel la teorii conspiraționiste. Prin urmare, în strânsă legătură titlul articolului, faptul că „revenirea lui Navalnîi cu doar câteva zile înainte de inaugurarea preşedintelui american Joe Biden nu este o surpriză” nu reprezintă altceva decât o teorie a conspirației, o manipulare prin fals, întrucât se încearcă inocularea ideii conform căreia există o legătură obscură între Navalnîi și Washington, care se află în spatele tuturor campaniilor întreprinse de Navalnîi cu rolul de a „destabiliza țara”.

Mai mult decât atât, articolul mai spune și că „forțele care se află în spatele lui Navalnîi și a neoliberalilor ruși caută să readucă în lumină povestea deja desuetă despre otrăvirea cu Novichok și să însceneze o nouă incitare, care poate fi folosită la revitalizarea campaniilor de propagandă anti-rusă din mass-media și folosită ca instrument în campaniile de destabilizare a țării” (interesant!). Același articol spune că: „sub administrația Biden este de așteptat ca Rusia să devină oficial inamicul numărul 1” și că „se vor intensifica încercările de a distruge statul rus”.

Aceste forme de exagerare și suprageneralizare combinate cu teorii ale conspirației care argumentează împotriva unor idei, susținând că reprezintă doar primii pași către un dezastru, nu reprezintă altceva decât tehnici menite să dezinformeze și să manipuleze societatea civilă, foarte receptivă, de altfel, la stimuli de ordin afectiv.

Teoriile conspiraționiste conturate în jurul reîntoarcerii lui Navalnîi în Rusia ne duc cu gândul la faimoasa tehnică de diversiune rusă, maskirovka (camuflaj), al cărei rol principal este de a distrage atenția de le evenimentele cu adevărat importante prin prezentarea insistentă a altor evenimente/fapte fabricate și lipsite de esență.

În cazul nostru, mișcările subversive conduse de către Alexei Navalnîi reflectă slăbiciunea democrației ruse, iar acestui fapt ar trebui să i se acorde o atenție sporită.

Materialul de pe site-ul „South Front” nu este lipsit de erori logice care sunt unele dintre cele mai complexe tehnici ale dezinformării, recunoașterea acestora fiind deseori dificilă. Rolul acestei tehnici este atât de a exploata emoțiile prin utilizarea mistificării și a prezentării unor fapte scoase din context, precum și de a exploata lacunele intelectuale sau slăbiciunile psihice ale cititorului, în vederea impunerii anumitor tipuri de atitudini cu privire la un anumit subiect sau la un altul. Exemplul de eroare logică preluat din materialul de pe site-ul „South Front”: „Acest grup (a se citi „clica globaliștilor din SUA”) a încercat în mod constant să caracterizeze Rusia ca fiind răul suprem din lume și să o blameze pentru amestecul în afacerile interne ale Statelor Unite și pentru destabilizarea lumii”.

În cele din urmă, „South Front” nu este decât un site obscur al cărui principal scop este să disemineze în mediul virtual propaganda pro-Kremlin, în timp ce își ascunde afilierea cu elitele politice conducătoare din Rusia, dar fiind cu toate acestea o „portavoce” a acestora.

În loc de concluzii

Description: Russian opposition leader Navalny back in court as Biden ups pressure on  Moscow

Foto: Președintele american Joe Biden cere eliberarea imediată a lui Navalnîi. Sursa. Nbcnews.com.

Ca urmare a arestării lui Navalnîi, la Moscova s-au organizat proteste masive venite în sprijinul acestuia, mulți dintre protestatari ajungând să fie arestați de către forțele de ordine.

În același timp, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii impun sancțiuni Rusiei pentru folosirea de arme chimice în contextul tentativei de asasinat a lui Navalnîi și pentru punerea acestuia după gratii. Departamentul de Stat al SUA, printr-o declarație de presă (2 martie 2021), împărtășește „îngrijorarea Uniunii Europene cu privire la amplificarea politicilor de tip autoritar din Rusia și salută determinarea Uniunii Europene de a impune sancțiuni Rusiei pentru încălcarea drepturilor omului”.

De asemenea, SUA impune Rusiei sancțiuni pentru încălcarea Convenției privind interzicerea armelor chimice, dar și sancțiuni de ordin comercial (mai multe detalii despre sancțiuni aici).

Deși Moscova încearcă să nege și să contracareze acuzațiile referitoare la implicarea în tentativa de asasinare a lui Navalnîi, măsurile luate în acest caz (arestarea lui Navalnîi și a apropiaților acestuia, arestarea protestatarilor, discreditarea Occidentului etc.) reflectă doar complexul de insecuritate al Federației Ruse pe care îl are în contextul restabilirii noii ordini mondiale, întrucât de data aceasta nu mai poate avea calitatea de hegemon pe care o avea în perioada de grație a Războiului Rece. De data aceasta, „la masă” alături de SUA nu este Rusia, ci China, care își consolidează și impune cu pași repezi dominația pe plan internațional.

*Maria Caimeanu este colaborator LARICS și masterand la Masterul de Studii de Securitate al Universității din București.