Andreea Smerea*

Pe data de 3 mai, Căștile Albe, respectiv grupul de Apărare Civilă Siriană alcătuit din aproximativ 3000 de voluntari, anunța că Departamentul de Stat al SUA suspendă finanțarea acordată activității desfășurate de aceștia, enunțând că, pentru moment, realizează o revizuire a sprijinului financiar. Căștile Albe sunt lucrătorii voluntari care oferă asistență imediată victimelor războiului din Siria, ajutând la salvarea și recuperarea răniților. De la culminarea războiului, în 2011, aceștia afirmă că au salvat peste 70 000 de vieți.

Potrivit CBSnews, Raed Saleh, cel care se află în fruntea Căștilor Albe, își exprimă îngrijorarea în privința stopării finanțării, care, pe termen lung, are un impact negativ asupra capacității de a furniza aceleași servicii ca până în prezent pentru civilii din Siria, deoarece fondurile provenite de la Statele Unite acopereau aproximativ o treime din bugetul grupului.

Rusia intervine și… manipulează

Care este implicația Rusiei în această situație îngrijorătoare și ce are de câștigat în urma acestui context?

Kremlinul s-a poziționat de-a lungul vremii împotriva Căștilor Albe, susținând că ar fi un grup de apărare sub umbrela căruia teroriștii pot opera, astfel încât să discrediteze acțiunile cu specific umanitar întreprinse de organizație împotriva abuzurilor asupra drepturilor omului ale regimului Assad, susținut de către ruși. Una dintre acțiunile pe care le întreprinde Rusia este că lovește locurile unde se acordă îngrijiri medicale și sediile centrale ale apărării civile, efectuând atacuri multiple asupra salvatorilor. Astfel, această hotărâre a Departamentului de Stat alimentează mașina de propagandă a Moscovei, care este fermă în discreditarea organizației umanitare, care a contribuit, pe lângă eforturile de salvare, cu documentarea video a atacurilor aeriene și terestre din țară.

Delegitimizarea voluntarilor Căștilor Albe face câteva lucruri – unul este că le face ținte legitime, în mod paradoxal. Pentru că, dacă mor, rușii pot susține în primul rând că au fost oricum asociați cu teroriștii, iar în al doilea rând, încearcă să împiedice căștile albe să ofere informații despre atacurile rusești care au loc.

Unul dintre actorii care și-a făcut publică poziția în privința acestei hotărâri a fost purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zakharova, care a găsit în această știre o unealtă pentru a întări agresiunea mediatică asupra Căștilor Albe și oportunitatea de a exploata mașina de dezinformare a Kremlinului. Zakharova a susținut pe data de 4 mai, pe pagina de Twitter a Ministerului, că grupul a fost creat din anumite rațiuni pe teritoriul Turciei de către un fost ofițer britanic de informații și specialist în securitate, respectiv de J. Le Mesurier, care are o experientă bogată în intervenția umanitară a NATO.

f2

Maria Zakharova, briefing de presă, 4 mai 2018

De ce nu putem crede Rusia nici de această data? Unde este dezinformarea?

Într-un articol datând din luna martie a anului curent, regăsit pe Sputniknews.com, prin intermediul unei jurnaliste britanice, este atacat grupul de voluntari al Căștilor Albe. Vanessa Beeley face o vizită în Siria, pentru a merge pe urmele voluntarilor Căștilor Albe, pe care îi descrie drept un construct propagandistic, care sprijină neo-colonialismul puterilor din Vest și a extremiștilor violenți din Siria. Potrivit relatărilor sale, oricine petrece chiar și câteva ore în partea de est a orașului Alep poate strânge un număr considerabil de acuzații despre abuzuri și violențe ale Căștilor Albe, un exemplu fiind utilizarea de scuturi umane. Dacă Al Qaeda și Daesh merg în teritoriu, susține Vanessa Beeley, grupul de voluntari îi urmează, sprijinul lor fiind chiar și logistic, monitorizând, printre altele, modelele de zbor ale forțelor siriene și rusești.

Suspiciunile Vanessei Beeley despre Căștile Albe pornesc de la fondarea acestui grup, în martie 2013, nu în Siria, ci în Turcia și nu de către civili locali, ci de James Le Mesurier, specialist britanic de securitate privată și fost ofițer de informații militare. Sună cunoscut?

De-a lungul articolului, aceasta îi acuză că ar sprijini facțiuni teroriste, ținând cont că se află exclusiv pe același teritoriu în care acestea operează și îi blamează de complicitate cu jihadistii în execuțiile acestora.

Articolul din Sputnik debutează cu o exclusivitate, subliniată prin utilizarea majusculelor: ”EXCLUSIVE: The Violent Reality of ‘Western Propaganda Construct’ White Helmets”. Ceeea ce își propune este să genereze nesiguranță, teamă și circumspecție asupra spațiului vestic în conștiința cititorului, discreditându-l. Formulări precum realitate violentă și construct al propagandei vestice stau drept descriere a Căștilor Albe, scopul fiind instalarea adversității în conștiința publică față de un dușman colectiv, uzând de suprageneralizare. Ceea ce se încearcă prin titlu poate fi etichetat drept o ripostă adusă vesticilor, prin intermediul propriilor arme. Dacă Rusia este acuzată constant de propagandă, de ce nu s-ar putea prevala de același scenariu, pentru a construi un discurs similar?

Vanessa Beeley este un blogger britanic care crede că atacul împotriva revistei satirice franceze Charlie Hebdo a fost pus în scenă, Al-Qaeda nu a fost în spatele atacurilor din 11 septembrie și că “sioniștii conduc Franța”, relatează Huffingtonpost.

Totuși, pasiunea sa reală stă în încercarea de a convinge lumea că grupul care salvează oamenii în urma războiului civil din Siria este o organizație teroristă care își falsifica activitătile pentru a obține simpatie în Occident, astfel încât să genereze un complot de schimbare a regimului conducătorului sirian, Bashar al-Assad.

Delegitimizarea voluntarilor Căștilor Albe face câteva lucruri, unul dintre acestea este că le face ținte legitime, în mod paradoxal. Pentru că, dacă mor, rușii pot susține că au fost oricum asociați cu teroriștii, iar cel de-al doilea, încearcă să împiedice Căștile Albe să ofere informații despre atacurile rusești care au loc.

Limba utilizată în articol este engleza, acesta fiind publicat pe platforma online www.sputniknews.com, un domeniu afiliat agenției de știri oficiale Ria Novosti, fiind unul dintre principalele mijloace de expunere mediatică a propagandei rusești, iar ceea ce se încearcă prin acesta poate fi interpretat drept o determinare unei reflecții a vesticilor asupra acțiunilor întreprinse de proprii decidenți: ” Media din Vest, precum și politicienii au fost, aparent, capabili să identifice în conflict, cu o precizie unanimă, un grup de „ băieți buni”.

f3

RIA NOVOSTI dă știrea cu relatările Marie5 Zakharova, 4 mai 2018

Acuzată în mod repetat de propagandă și învinuită pentru sprijinirea regimului Assad, Rusia, prin intermediul platformei internaționale Sputnik și cu sprijinul unei voci britanice, aparent creditabile, răspunde acuzațiilor aduse de opinia publică internațională, atacând poate singurul actor din războiul purtat în Siria care a rămas credibil și lipsit de interese obscure în conștiința publicului larg, Căștile Albe.

 Tehnicile dezinformării

Tehnicile dezinformării regăsite în text sunt multiple. Astfel, începând cu titlul, se încearcă instalarea unei stari de panică, iar printr-o serie de dovezi contradictorii, precum opiniile falșilor experți sau invocarea unor cercetători care ar fi călătorit în Siria, ale căror identități nu sunt menționate, se dorește legitimarea articolului.

Un alt lucru care generează semne de întrebare o reprezintă prezentarea unilaterală a unor informații despre fondatorul Căștilor Albe, despre care nu este convinsă că prezența sa in Turcia a fost o coincidență, tocmai când războiul din Siria era în favoarea lui Assad și presiunea internațională de schimbare a regimului scăzuse, iar usurința cu care gruparea a primit finanțare din partea puterilor străine este îndoielnică: „Având în vedere trecutul său, refuz să cred că prezența sa în Turcia a fost o coincidență, sau că fondarea Căștilor Albe a fost spontană. S-a întâmplat când războiul din Siria era în favoarea lui Assad și când presiunea internațională de schimbare a regimului scăzuse. Ușurința cu care el a asigurat finanțare din partea puterilor străine este cel puțin interesantă”.

f4

Bloggerul britanic Vanessa Beetley

Se prezintă apoi, alături de această opinie și o serie de cifre ale finanțărilor menționate, care, însă, nu sunt susținute de documente, hyperlinkurile regăsite în text generând doar o reîmprospătare a paginii, și nu redirecționarea către sursa celor menționate.

Se realizează, de asemenea, manipularea prin fals cu imagini video a căror proveniență este incertă, unul dintre clipurile prezentate aparținând unei pagini cu un conținut îndreptat exclusiv împotriva voluntarilor din Siria, iar singurul video care are un număr considerabil de vizualizări de pe această pagină este cel regăsit în articol, ceea ce ne poate conduce către ideea că pagina a fost creată în scopul discreditării acestora.

Se mai realizează manipularea prin fals și prin utilizarea falsului expert, în persoana jurnalistei, care este numită în text „researcher”/cercetător, pentru a se acorda celor relatate o mai mare încredere, prin calitatea sursei, dar și în persoana unui medic independent, afiliat unei organizații suedeze numite SWEDHR, un ONG alternativ, de care, însă, nici Amnesty International în Suedia, nici Human Rights Watch sau Societatea Suedeză de Medicină nu sunt la curent. Acest medic care, într-un material video, aduce acuze privind modul de îngrijire al răniților, este un pediatru cunoscut în Suedia pentru opiniile medicale echivoce, care nu sunt bazate pe fapte palpabile.

Jurnalista îi cataloghează eronat pe membrii grupării Căștile Albe, prezentând propriile opinii drept fapte, uzând de ideea că fiind câștigatori ai unui Oscar pentru un film documentar, realizat din materialele furnizate de ei înșiși, aceștia au fost special instruiți și înzestrați cu echipament tehnic, astfel încât să poată realiza cadre foto și video profesionale. Aceasta mai menționează și că multiple astfel de fotografii și materiale video au fost trucaje sau că aceleași fotografii au fost utilizate în multiple contexte de-a lungul timpului și, pentru a inocula îndoiala, atașează un clip preluat de pe youtube, cu descrierea Mannequin Challenge. Este clipul real ori un adevarat trucaj? Clipul a fost creat de activiștii Revolutionary Forces of Syria și voluntarii Căștilor Albe doar pentru a crea publicului larg o imagine a consecințelor dezastruoase ale războiului, aceștia și-au cerut ulterior scuze public, în numele voluntarilor implicați, pentru reacția colectivă generată de acest video, care nu a avut efectul așteptat. Însă Vanessa Beeley se folosește abil de această eroare de imagine pentru a-și susține narațiunea împotriva organizației umanitare.

Manipularea prin falsuri și utilizarea falsului expert se mai remarcă și prin intermediul inovcării unui grup de „cercetători independenți”, care, alături de Vanessa, au documentat cooperarea dintre Căștile Albe și grupările extremiste, precum și în cazul specificării înregistrării unor interviuri cu localnici sirieni care fac declarații despre organizația vizată sau declarația despre vizita efectuată în Siria. Niciuna dintre dovezile care pot proba aceste lucruri nu sunt atașate textului, ceea ce demonstrează că oricine poate scrie un text defăimator inventând surse de informare plauzibile sau poate merge în Siria fără să fi mers cu adevărat acolo. Până la finele articolului, niciuna dintre declarațiile sale nu a fost susținută de factualitate, ba mai mult, în încheiere, se specifică faptul că dezvăluirile nu au luat sfârșit și că aceasta a găsit chiar și o serie de documente în sediile abandonate ale Căștilor Albe.

f5

De ce nu este Vanessa Beeley o sursă creditabilă, dincolo de trecutul ei jurnalistic? Potrivit unei analize a HuffPost, a declarațiilor ambilor reprezentanți ai Rusiei la ONU și a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, se arată că prima mențiune a Căștilor Albe a fost făcută la 20 septembrie 2016, în legătură cu bombardarea unui convoi ONU la începutul acelei luni și, tot potrivit HuffPost, în mai puțin de o lună după ce Rusia a menționat pentru prima oară Căștile Albe, Vanessa Beeley a fost invitată la Moscova, pentru a raporta despre intervenția ilegală de stat a NATO și războiul asupra Siriei.

În text, printre cele mai utilizate cuvinte, care au un impact emoțional sau care încearcă să convingă cititorul de veridicitatea narațiunii sunt: conflict, terorism, execuții, cercetare, demonstrație, documentație.

Activitatea de „investigație” a jurnalistilor precum Vanessa Beetley își găsește scopul în manipularea opiniei publice, fără probitate, având pretenția de a expune un grup care deranjează interesele flagrante ale Rusiei în Siria. Genul acesta de bloggeri/jurnaliști „independenți” devin veritabile „căști albe” ale dezinformării ruse.

Astfel, odată cu suspendarea finanțării de către Departamentul de Stat al SUA a activităților voluntarilor în Siria, aceste știri toxice își augumentează potențialul de a fi crezute de către publicul larg și sunt utilizate de către decidenții politici în exprimarea unor poziții.

*Andreea Smerea face parte din programul de Internship LARICS 2018.