Ioan-David Onel*

Sursă foto: captură ecran rt.com

Maxim Grigoriev, director al Fundației pentru Studiul Democrației, instituție fondată în Rusia, și membru al Camerei Civice din Rusia, a prezentat în cadrul unui panel de experți ai Consiliului de Securitate al ONU un raport privind activitatea Căștilor Albe în Siria. Raportul acuză această organizație de trafic de organe, jaf și terorism. Prezentarea raportului și o parte din concluziile acestuia au fost expuse de agenția rusă de presă Russia Today (RT) într-un articol publicat pe 21 decembrie 2018, informația fiind reluată în multiple articole apărute ulterior. În ciuda notorietății de care se bucură în mass-media din Rusia, raportul se bazează pe date ce nu pot fi verificate. Acest aspect, împreună cu antecedentele instituțiilor media din Rusia privind promovarea știrilor false, încadrează articolul RT într-o campanie amplă de dezinformare cu privire la Căștile Albe, și îndeamnă cel puțin la suspiciune în ceea ce privește veridicitatea informațiilor prezentate.

Demonizarea Cășilor Albe și a susținătorilor acestora

Foto: Maxim Grigoriev, director al Fundației pentru Studiul Democrației, prezentând raportul la ONU

La data de 21 decembrie 2018, agenția de presă RT publica un articol în care prezenta o serie de concluzii regăsite într-un raport expus de Maxim Grigoriev cu prilejul unei întâlniri din cadrul unui panel de experți ai Consiliului de Securitate al ONU, care a avut loc pe 20 decembrie 2018. Fiind principalul subiect al articolului RT, raportul prezentat de Grigoriev a fost realizat de Fundația pentru Studiul Democrației, pe care acesta o conduce, și aduce o serie de acuzații Căștilor Albe din Siria.

Sursă foto: captură ecran rt.com

În acest sens, printre principalele concluzii ale raportului se numără implicarea Căștilor Albe în trafic de organe, ale cărui victime sunt cetățenii sirieni din regiunile în care activează organizația; participarea Căștilor Albe la acțiuni teroriste, jafuri, dar și stabilirea de legături strânse cu organizații teroriste precum Jaysh al-Islam sau Al-Qaida, și înscenarea, de către Căștile Albe, de atacuri cu arme chimice în Siria, cum ar fi cel din aprilie 2018, din localitatea Douma, care a determinat atacurile cu rachete întreprinse de SUA, Marea Britanie și Franța împotriva unor poziții ale forțelor regimului Assad.

Sursă foto: captură ecran rt.com

Mai mult, pornind de la aceste concluzii, articolul publicat de RT țintește și către state din Occident, care sunt acuzate că ignoră sau chiar susțin activitățile Căștilor Albe, organizația fiind considerată drept un instrument pentru avansarea intereselor Occidentului în Siria. Imaginea construită de RT în jurul Căștilor Albe și a atitudinii statelor din Occident față de organizație a fost mediatizată în multiple articole publicate de RT ulterior celui lansat pe 21 decembrie. Astfel, RT a prezentat faptul că media occidentală ignoră crimele întreprinse de Căștile Albe, că instituții din Occident nu doar ignoră așa-zisele infracțiuni ale Căștilor Albe, ci chiar premiază voluntarii organizației pentru activitatea lor și că Statele Unite le oferă sprijin financiar. Mai mult, această retorică este promovată și pe paginile oficiale de social media ale instituțiilor Rusiei.

 Sursă foto: captură de ecran Twitter

Articolul publicat de RT pe 21 decembrie nu este primul de acest fel lansat de o instituție media din Rusia, ci se încadrează într-o campanie amplă de dezinformare lansată de Moscova împotriva Căștilor Albe. Pentru a înțelege natura și importanța informațiilor prezentate în articolul RT, este necesară înțelegerea activității Căștilor Albe în Siria, precum și a contextului în care a apărut articolul.

Cine sunt Căștile Albe?

Înființată în 2013, Apărarea Civilă Siriană (Syria Civil Defence), cunoscută și sub denumirea de Căștile Albe, este o organizație umanitară, compusă din voluntari a căror activitate este dedicată ajutorării civililor din zonele afectate de conflict în Siria. Concret, voluntarii Căștilor Albe sunt implicați în activități de căutare și salvare, stingerea incendiilor și oferirea de prim-ajutor victimelor conflictului. Conform datelor furnizate de pagina web a organizației, peste 100.000 de persoane au fost salvate de Căștile Albe, efort care nu a fost trecut cu vederea de către Occident, organizația fiind nominalizată, în trecut, pentru premiul Nobel pentru Pace.

De asemenea, întrucât acționează în proximitatea zonelor de conflict, organizația este implicată și în documentarea războiului din Siria, prin filmarea acțiunilor de la fața locului. Relevantă, în acest sens, este contribuția Căștilor Albe la demascarea și mediatizarea atacului cu arme chimice întreprins de autoritățile regimului Assad în regiunea Khan Sheikhoun, în aprilie 2017. Cum autenticitatea atacului cu arme chimice a fost contestată atât de Siria, cât și de Rusia, fiind descris drept o înscenare, cele două state negând responsabilitatea autorităților guvernamentale siriene, dovezile aduse de Căștile Albe contrazic în mod direct discursurile oficiale de la Damasc și Moscova. În acest fel, poziția și activitatea Căștilor Albe intră în opoziție cu interesele Siriei și Rusiei.

 Contextul apariției articolului

Relevanța lansării acestor informații, atât în panelul de experți ai Consiliului de Securitate al ONU, cât și către publicul larg prin intermediul agenției RT, este dată și de contextul războiului din Siria. Dintr-o abordare generală asupra conflictului, articolul poate fi analizat în perspectiva opoziției dintre interesele Statelor Unite și cele ale Rusiei în războiul din Siria. Cu puțin timp înaintea lansării articolului RT, Statele Unite, opozant al regimului Assad, au sprijinit Forțele Democrate Siriene (SDF), care au obținut o victorie importantă împotriva organizației Stat Islamic, consolidându-și astfel controlul asupra unei părți din teritoriul aflat la est de râul Eufrat, teritoriu pe care și regimul Assad, susținut de Rusia, îl dorește.

Pe de altă parte, dintr-o perspectivă specifică, articolul RT face referire la atacul cu arme chimice întreprins de regimul Assad în aprilie 2018, care a determinat o intervenție din partea Statelor Unite, Franței și Marii Britanii împotriva unor poziții ale forțelor guvernamentale siriene.

Sursă foto: captură ecran rt.com

Prin etichetarea, în cadrul articolului, a atacului cu arme chimice drept o înscenare a Căștilor Albe, de care puterile occidentale se folosesc, RT contestă legitimitatea intervenției forțelor occidentale. Această retorică face parte dintr-o narațiune mai amplă al cărui scop este portretizarea Statelor Unite și a altor state occidentale în rol de agresori, iar a Siriei în rolul de victimă a unei înscenări.  Pentru sublinierea acestui mesaj, în articol sunt folosite sintagme precum „înscenarea atacurilor cu arme chimice pentru camere”, „înscenarea atacurilor chimice care au servit ca pretext pentru atacurile cu rachete” sau „jefuirea corpurilor și caselor sirienilor”, pentru descrierea activității Căștilor Albe.

 O amplă campanie de dezinformare. Metodele utilizate

Sursă foto: captură ecran rt.com

 Informațiile prezentate în articolul publicat de RT în legătură cu activitatea Căștilor Albe sunt bazate pe un raport realizat de Fundația pentru Studierea Democrației, despre care RT afirmă că a fost efectuat în urma intervievării a „peste 100 de martori oculari”, dintre care 40 de membri ai Căștilor Albe, 50 de localnici și 15 „foști teroriști și militanți luptători”, dar și a peste „500 de localnici din Aleppo și Daraa”.

O parte din declarațiile persoanelor presupus intervievate sunt redate în scris, sub forma unei prezentări susținute de Grigoriev în timpul întâlnirii panelului de experți ai Consiliului de Securitate ONU. Înregistrarea prezentării este disponibilă în articolul RT, iar materialul folosit de Grigoriev pentru a-și susține argumentele poate fi accesat și pe pagina web a Camerei Civice din Rusia. Cu toate că sunt însoțite de nume și imagini, declarațiile prezentate, pe care se bazează articolul RT, nu pot fi verificate, cu atât mai puțin abordarea metodologică folosită pentru elaborarea raportului, ceea ce ridică semne de întrebare asupra autenticității informațiilor.

Sursa foto: captură ecran oprf.ru

Astfel, argumentele susținute de Grigoriev sunt bazate pe surse vagi sau inexacte, iar datele persoanelor intervievate sunt incomplete. Imposibilitatea verificării declarațiilor, precum și inexactitatea surselor citate în cadrul raportului și prezentării indică o posibilă manipulare prin date false, pusă în practică de autoritățile de la Moscova prin raportul lui Grigoriev și articolul RT.

O serie de argumente suplimentare susțin natura falsă a informațiilor prezentate de Grigoriev și mediatizate de RT. În primul rând, având în vedere contextul mai sus prezentat, crearea unei imagini controversate în jurul Căștilor Albe poate fi considerată o abordare firească din partea Moscovei, autoritățile ruse urmărind, prin intermediul dezinformărilor, să submineze legitimitatea acțiunilor Căștilor Albe și popularitatea acestora în Occident și astfel să discrediteze dovezile care contrazic declarațiile oficiale ale Rusiei cu privire la conflictul din Siria și atacurile cu arme chimice întreprinse de trupele guvernamentale. Pentru acest scop, Moscova a lansat o amplă campanie de dezinformare cu privire la Căștile Albe, din care articolul publicat de RT cu privire la raportul prezentat de Grigoriev este numai o parte. Elocvent în acest sens este demersul agenției de presă The Guardian, care a analizat eforturile Rusiei de a lansa știri false cu privire la Căștile Albe și a observat o intensificare a apariției informațiilor false în legătură cu această organizație odată cu implicarea activă a Rusiei în războiul din Siria după 2015, catalogând acțiunile sale drept un „război informațional”.

Un alt argument care susține lipsa de credibilitate a surselor citate și a concluziilor enunțate de Grigoriev se află în strânsă legătură cu o afirmație prezentată de acesta în raport, privind falsificarea atacului cu arme chimice din aprilie 2018, de către Căștile Albe. În 2018, canalul Russia 24 a lansat un material prin care încerca să dovedească înscenarea aceluiași atac chimic din aprilie 2018, printr-un interviu realizat cu un copil, la locul atacului. Ulterior a reieșit faptul că interviul pe care se baza materialul a fost realizat într-o clădire a armatei guvernamentale siriene, în Damasc, în prezența trupelor rusești.

De asemenea, merită evidențiat și faptul că informațiile susținute de RT cu privire la activitatea Căștilor Albe în Siria au fost preluate și de agenția de presă de stat din Iran, PressTV. Agenția iraniană a preluat discursul propagat de Moscova în întreaga sa complexitate, publicând articole referitoare la implicarea Căștilor Albe în traficul de organe, activități teroriste și falsificarea atacurilor chimice. Sincronizarea discursurilor Rusiei și Iranului nu este întâmplătoare, din moment ce ambele au interese comune în Siria, menținerea regimului Assad și opoziția față de SUA.

Sursă foto: captură ecran PressTV.com

Prin însumarea aspectelor expuse mai sus, poate fi observată natura falsă a informațiilor prezentate de RT cu privire la Căștile Albe. Pornind de la surse vagi ce nu pot fi verificate, într-un context marcat de o amplă campanie de dezinformare cu privire la activitatea Căștilor Albe în Siria, de antecedente privind „fabricarea mărturiilor” dar și prin regăsirea acelorași informații și în narațiunea iraniană, care împărtășește interese comune cu Rusia, RT oferă un discurs alternativ față de cel occidental cu privire la Căștile Albe, cu scopul de a submina imaginea acestora în ochii publicului occidental. Acest obiectiv este susținut și de redactarea articolelor în limba engleză, astfel fiind facilitată diseminarea acestora către un public cât mai larg din spațiul occidental. Discreditarea Căștilor Albe prin tehnica manipulării prin falsuri, în absența dovezilor credibile, are ca scop final contestarea legitimității implicării puterilor occidentale și, în special, a Statelor Unite în Siria, prin atribuirea și promovarea unei imagini abrutizate Căștilor Albe, organizație pe care Occidentul o susține în ciuda așa-ziselor atrocități comise. Mai mult, prin informațiile lansate, RT portretizează puterile occidentale ca agresori, iar Siria, ca victima unei ample înscenări a Occidentului, în care Căștile Albe joacă un rol central.

RT este o agenție de presă din Rusia, care a debutat în mass media internațională în 2005 printr-un canal de televiziune. RT este finanțată din bugetul de stat al Federației Ruse și, în prezent, reprezintă o rețea de opt canale de televiziune, care difuzează știri și conținut informativ, având principalul sediu la Moscova, dar și alte sedii în Washington, Londra sau Paris.

PressTV este prima agenție iraniană de presă în limba engleză. PressTV este finanțată de la bugetul de stat, are sediul în Teheran și aparține de agenția de Radiodifuziune a Republicii Islamice Iran.

*Ioan-David Onel este student al masteratului Security and Diplomacy (SNSPA) și participant la programul de Internship al LARICS.