Bianca Albu | Buletin de București | 21.10.2020

Trump este alesul nostru, el va distruge acest sistem, el este unic. Patrioții sunt elita, sataniștii sunt oculta. În luna decembrie va avea loc asaltul final împotriva celor care au distrus România.

Sute de români cred cu tărie în aceste idei pe care le pot rezuma cu o singură literă din alfabet: Q. Comunitatea Q-România are, pe zi ce trece, toți mai mulți adepți. În patru zile de la reînființare, de pe 6 până pe 10 octombrie, grupul Q-RO a adunat aproape 2.000 de membri. Înainte ca Facebook să îl șteargă, în grup erau 30 de mii de persoane. Unii dintre ei susțin că lucrează la Spitale de Psihiatrie, alții la Companii Municipale din București sau chiar la Ministerul Apărării Naționale.

QAnon a pornit din America, în 2017, și este o teorie bazată pe postările pe platforma 4chan a unei persoane anonime, cu username-ul „Q”. Ea susține că Donald Trump și apropiații săi duc un război împotriva unei oculte mondiale din care fac parte Hillary Clinton, Barack Obama și George Soros. Ei sunt acuzați, printre altele, că se ocupă cu torturarea și violarea copiilor, precum și cu traficarea lor pe piața neagră. Mai recent, adepții QAnon își concentrează eforturile pentru a demonstra că noul coronavirus nu este real, ci creat în laboratoare chiar de oculta care conduce lumea și care este împotriva lui Trump.

Anul trecut, FBI a clasificat gruparea QAnon drept o potențială amenințare teroristă internă care ar putea influența alegerile din 2020 și care ar putea să instige la acte violente sau criminale.

În ce cred și cu ce se luptă membrii Qanon din România?

Factorul care îi ține laolaltă pe patrioții Q, așa cum se autodenumesc, este Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii. Un simbol al patriotismului, Trump este descris ca fiind un iubitor de oameni care luptă împotriva ocultei mondiale, alesul lui Dumnezeu pe Pământ și cel care va reuși să distrugă sistemul și să schimbe lumea. „Iar noi, un fel de copiii lui care așteaptă salvarea”, zice o membră Q-România.

„ADEVAR ,LUMINA ,LIBERTATE ,SPERANTA ! Iluminati,masonii ,ne conduc …in minciuna …se bat pentru țărișoara asta minunata ….”

– ne-a spus un susținător al mișcării QAnon

Atunci când nu îl laudă pe Donald Trump, îi critică pe conducătorii României. O mare parte dintre postările de pe grupurile de Facebook Qanon din țară sunt împotriva președintelui Klaus Iohannis, a premierului Ludovic Orban și, în general, împotriva oricărui membru sau simpatizant al Partidului Național Liberal. Acest lucru se datorează, în principal, măsurilor obligatorii de protecție COVID-19 impuse de Guvernul PNL. Comentariile escaladează rapid și se transformă în amenințări: „Așa ar merita spânzurați”, „Toți odată dacă se poate”, „Nuuu. Mai întâi, beliți”.  

„Toți nenorociți astea care sunt la putere trebuiesc împușcați sau otrăviți ,unu sa nu ramina, sa scăpăm de jegoși,”

– comentariu pe Facebook

n alt „dușman” al Q este comunitatea LGBT. Un articol cu privire la căsătoriile între persoane de același sex a stârnit o mulțime de comentarii negative.

Facebook îi închide, dar nimic nu îi oprește

Pe 6 octombrie, Facebook a anunțat că va interzice și va închide orice grup, pagină sau cont de Instagram care reprezintă Qanon. Decizia companiei este o încercare de a opri teoriile conspiraționiste și știrile false care au înflorit pe platformă. Cu doar câteva luni înainte, în iulie, Facebook a șters 35 de conturi, trei pagini și 88 de conturi Instagram din România legate de QAnon.  

Postarea unui articol din Libertatea care anunța decizia Facebook de a închide grupurile Qanon a stârnit un val de comentarii și furie. Multe dintre ele îl prezentau pe Trump ca salvatorul care „le va da peste bot”. Altele, mai extreme, erau direct amenințări: „De ce? Îi deranjează adevărul? Vor pieri de mâna cuiva din Q”.  

„Mi se pare a fi cea mai corectă soluție, pentru a scăpa de oculta globalistă. Nu mai vorbesc că țara se îndreaptă spre dezatru, cu liberalii ăștia imbecili… Ăștia sânt slugile UE. Îți recomand să faci rost de cartea originile naziste ale ue.”

– admin grup de Facebook Q

Unul dintre grupurile care au fost dezactivate de Facebook, Q Romania, avea la momentul respectiv aproape 30 de mii de urmăritori. Chiar și așa, membrii Q s-au mobilizat rapid și au reapărut în online. În doar patru zile s-au adunat în număr de două mii. „Nu pot închide ei câte conturi și grupuri putem face noi!”, spunea unul dintre liderii mișcării, Cornel Sabou. Ulterior, grupul a fost închis din nou.

Chiar dacă comunitatea Q nu dispare complet de pe social media, refacerea infrastructurii digitale distruse și apoi racolarea de noi adepți necesită timp suplimentar și efort. Nicolae Țîbrigan, doctor în Sociologie și expert în dezinformare și securitate informațională, ne-a spus că  lupta e destul de eficientă la nivelul infrastructurii, din moment ce angajamentul asumat de giganții tehnologici de a lupta cu conspiraționiștii și designerii de știri false e pe termen lung.

Un alt grup privat care s-a reinventat imediat după închidere se intitulează „Q Romania Razboiul Final 2020”. Pentru a te înscrie, trebuie să răspunzi la întrebarea: „Susțineri pe Președintele SUA Donald J Trump și planul său de distrugere Oculte Mondiale Globale Satanice!”.

Expertul în dezinformare cu care am discutat ne-a explicat că „popularitatea acestor teorii este dată și de caracteristica mișcării care combină elementele unui veritabil cult al cărui profet este misteriosul Q, iar adepții mișcării așteaptă două evenimente de schimbare fundamentală – „Furtuna” și „Marea Trezire”. Dacă am fi să extrapolăm, ar fi un soi de reinterpretare a „Judecății de apoi”, unde dușmanii președintelui american ar urma să fie judecați și arestați în public. E momentul lor T0, când publicul american ar urma afle „adevărul” ascuns de o conspirație a așa-numitului Deep State.”

Citiți în continuare materialul publicat pe Buletin de București.