*Nicolae Țîbrigan

Acum câteva zile, pe site-ul think tank-ului Center for European Policy Analysis (CEPA) fusese publicată o analiză semnată de Corina Rebegea (fellow-in-residence) despre dispariția trolilor pro-Kremlin din mediul de socializare Facebook de limbă română și migrația acestora spre rețele sociale alternative – VK (VKontakte). „Aceasta pare să facă parte dintr-o migrație mai largă de pe Facebook pe VK, răspândită la nivel mondial de către diverse grupări de extrema dreaptă, naționaliste și anti-occidentale”, se mai spune în analiză, ceea ce bineînțeles m-a determinat să pun întrebarea „Perit-au trolii pro-Kremlin de pe Facebook?”, parafrazându-l pe cunoscutul istoric român.  Și dacă da, de când au început să piară? De ce? Ce s-a întâmplat cu ei după imigrarea pe VK? etc. Acestea fiind doar câteva întrebări la care voi încerca să găsesc răspunsuri plauzibile.

 Trolul favorit

Nu știu voi, dar eu mi-am găsit trolul preferat. E unul dintre mulțimea de anonimi exaltați de pe Facebook și-și spune Alexe Fedot (uneori și Алексей Федотов). Despre el nu avem cum să cunoaștem prea multe, decât că ar avea reședința în Moscova (ar mai vrea el) și că folosește adresa alexe.fedot@yandex.ru pentru a se loga și a-și rostogoli minciunile, dezinformările și memeurile caraghioase pe grupuri de discuții.

Temele sale predilecte gravitează în jurul a câtorva „adevăruri alternative prefabricate”: statele europene sunt controlate de sionismul internațional, al treilea război mondial e inevitabil, Rusia va fi invadată de „stăpânii lumii”, Putin nu face altceva decât să se apere, Rusia – stavilă împotriva expansionismului și globalismului american etc.

f2

Postarea lui Alexe Fedot pe grupul NU VREM SA LUPTAM IMPOTRIVA RUSILOR

Sursa: Facebook

 Toată această logică simplistă și caducă: „Imperiul răului” (SUA) vs. „Rusia antimasonică” (personificată prin Putin), precum și limbajul agresiv, cu narațiuni xenofobe și antisemite l-au aruncat pe Fedot la coșul de gunoi al Facebookului. Pentru a evita numeroasele blocări primite din partea altor utilizatori, trolul nostru începuse să utilizeze „tehnica print screen-ului”. Mai exact, orice postare de-a sa raportată și blocată de Facebook, era copiată în print screen și urcată din nou sub formă de imagine, dar de data aceasta însoțită de link-uri către alte postări și articole de pe Sputnik.md, RT, ActiveNews.ro, Nationalisti.ro etc.

f3

Viziunea lui Alexe Fedot despre SUA (Barack Obama) și Rusia (Putin)

Sursa: Facebook

 Dacă la început noua tactică a lui Fedot dădea roade, totul s-a sfârșit odată cu implementarea algoritmului pentru a combate fenomenul de hate speech pe Facebook. Practic, algoritmul depista cuvinte-cheie care „nu respectă standardele comunității” Facebook, urmând mai apoi ca postarea/contul să fie blocat până la verificări ulterioare.

Noul algoritm i-a scos din pepeni pe trolii și postacii pro-Kremlin din România, mai ales pe Alexe Fedot, care se tot plângea pe pagina sa că este blocat pentru folosirea unor termeni injurioși la adresa evreilor.

Ce-a făcut Fedot? A „emigrat” pe rețeaua VK sub același nume – Alexe Fedot. Chiar dacă aici are un număr mai mic de prieteni (circa 120) față de cei 1278 de pe Facebook, aici Fedot este liber să aducă injurii la adresa everilor, masonilor și „Noii Ordini Mondiale” pentru că poate și pentru că VK e un fel de „Est Sălbatic” al platformelor de socializare. Problema e că postările sale au un impact insignifiant.

Aici Fedot se plânge ori de câte ori este raportat și își „alimentează” contul de Facebook cu diverse memeuri create de „prietenii de suferință”, sau chiar direct, de laboratoarele de propagandă ale Kremlinului.

VK – „viviera” trolilor și a gunoiului informațional

„Revolta trolilor pro-Kremlin” fusese anunțată în octombrie 2017 chiar pe site-ul de propagandă Sputnik.md, când tot mai mulți utilizatori blocați pe Facebook puteau să refuleze liber pe VK orice tip de frustrări, unele sfidând chiar bunul simț și logica elementară. Totul în numele „libertății de exprimare” și împotriva „societății deschise” (deși mă îndoiesc ca aceștia să fi citit măcar o pagină din „Societatea deschisă și dușmanii ei” de Karl Popper).

f4

Exemple de comentarii pe VK încurajate de promotorii dezinformărilor pro-Kremlin

Sursa: VK

 Aceștia se plâng că Facebook s-ar afla sub controlul direct al CIA și SRI, și că singura soluție ar consta în „migrarea în masă” a tuturor utilizatorilor ce vor să „discute” liber pe VK, fără a menționa cât de puțin despre posibilul control al acestei rețele de către serviciile secrete rusești.

„Bine ați venit pe strada noastră”, pare că spun omuleții verzi ai lui Putin interesați să-i monitorizeze pe „rebelii” români și grupurile lor de discuții de pe VK. Aceștia sunt atât de naivi, încât neglijează toate relatările controversate legate de această platformă de socializare: de la nerespectarea drepturilor de autor (filme, documentare și muzică piratate), coordonarea unor atacuri cibernetice DDoS, și până la oferirea unui control direct guvernului rus. Trecutul VK este tot atât de controversat ca și povestea fondatorului Pavel Durov – omul FSB-ului.

Conform noului decret, Kremlinul interzice VK să divulge orice colaborare cu serviciile secrete, obligând platformele de socializare (Telegram, VK sau altele) să le ofere acces la distanță. De asemenea, decretul interzice în cadrul acestor operațiuni utilizarea de softuri și programe care nu se află pe teritoriul Federației Ruse.

Ceea ce trebuie să știți e că atunci când vă faceți un cont pe VK, vă expuneți unor pericole inimaginabile. Toate datele dvs. personale vor fi stocate în servere accesibile direct silovicilor lui Putin. Și atunci să nu vă plângeți că vi s-au infectat calculatorul sau smartphone-ul.

Tactici ale Kremlinului

Ce-și propun trolii pro-Kremlin, dospiți în „viviera” VK? Nimic altceva decât să-și „încarce bateriile” și să-și „alimenteze” contul de FB recent deblocat cu conținut dezinformator, conform rigorilor însușite pe VK. Avantajul pentru troli e că noua platformă îi pune în legătură directă cu „mecanismele Kremlinului”, învățând astfel direct de la sursă noi tehnici și narațiuni de propagandă. Tot de aici, unii din ei pot fi „recrutați” online în vederea demarării unor campanii de sprijin, dezinformare sau propagandă în limba română pentru publicul din România și/sau R. Moldova.

Nu putem momentan enunța un număr aproximativ de utilizatori pe VK vorbitori de limbă română. Chiar dacă datele de pe Alexa sugerează că VK este cea mai accesată platformă de socializare din Rusia (depășind Odnoklassniki), situându-se pe locul 14 mondial după trafic (din Top 500 site-uri) cu 460 milioane de conturi, algoritmii de calcul diferă, iar datele sunt irelevante în aceste condiții.

În regiunea Mării Negre, VK a pierdut din clasamenetele de popularitate mai ales în Ucraina (după interdecția rețelelor sociale rusești ca parte a sancțiunilor economice), în R. Moldova și Estonia, unde VK deține locul 4, în România și Letonia locul 5 și locul 7 în Lituania. În Germania și Statele Unite, VK e situat pe locurile 9 și respectiv 96.

Utilizatorii din România ar reprezenta aproximativ 1.4% din total, ceea ce în cifre nominale ar fi echivalent cu 6,4 milioane de conturi – o cifră controversată în condițiile în care la o simplă căutare pe VK nu poți descoperi decât circa 2 500-3000 de conturi din România și că mulți dintre utilizatori nu sunt vorbitori de limbă rusă. Mai mult, n-au cum să existe milioane de conturi din România pe VK în condițiile în care acest site nu intră nici măcar în clasamentul top 50 cele mai vizitate site-uri ale internauților români.

În loc de concluzii…

Trolii pro-Kremlin din România și așa-numiții „utilizatori convinși” (sau „idioții utili”) nu dispar în urma blocărilor repetate de pe Facebook. Ei își clonează conturile pe rețele alternative, cum ar fi VK. Dacă aveți un trol preferat care a devenit cam „inactiv” în ultimul timp, nu disperați. Cel mai probabil că-l veți găsi înfuriat pe VK. Așa i-am descoperit și pe Alexe Fedot, Beatrice Mcartney și alții. Nu cred că toți aceștia s-au reunit într-un „centru al excelenței” în trolling și nici că ni se pregătește o „vendetta” specială din partea Kremlinului și a trolilor supărați. Lucrurile stau mult mai simplu.

f5

Îndemn la constituirea unui partid extremist în România

Sursa: VK

Dacă vom citi printre rânduri toate motivele din cauza cărora trolii și convinșii au „migrat” temporar pe VK, vom constata doar regrete și indignări. „Revolta” lor pare mai degrabă o autoizolare de la un „ocean” (FB), cu resurse practic inepuizabile, la un „acvariu rusesc” (VK) cu peștișori mici, dar care-ți oferă posibilitatea să arunci undița de câte ori vrei sau să utilizezi și dinamita. Rezultatul va fi unul sub orice așteptări: până în 10 like-uri și circa 100 de prieteni care oricum împărtășesc aceleași idei. „Pe VKontakte am întâlnit oamenii care încă mai doresc să gândească cu capul din dotare și care încă mai țin ridicat drapelul BUNULUI SIMT și al NORMALITATII! CE POATE FI MAI MINUNAT?”, declara trolul Cristy Mc într-un material de propagandă de pe Sputnik. Să nu uităm că „normalitatea” lor pe FB era să instige la ură, să distribuie memeuri xenofobe, antisemite și chiar rasiste, sau să rostogolească materiale propagandistice. Acum pe VK au acest drept, dar și-au pierdut fanii. Ce vor alege până la urmă?

Pentru fiecare din ei, conturile de FB au rămas un „Paradis” din care au fost izgoniți, dar asta nu înseamnă că nu se vor întoarce.

Nu de „conservarea” lor pe VK ar trebuie să ne îngrijorăm, ci de capacitatea acestora de a se întoarce pe FB sub alte pseudonime cu noi materiale de propagandă pro-Kremlin și dezinformări preluate direct „de la sursă”. De Deepfake ar trebui să ne îngrijorăm, nu de dispariția trolilor pro-Kremlin. Urmează să vedem.

Până atunci așteptați-i, criminalii în serie întotdeauna se întorc la locul faptei.

*Nicolae Țîbrigan este licenţiat în Sociologie la Universitatea din Bucureşti, absolvent al masterului de Studii de securitate din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti. În prezent este înscris la Şcoala doctorală de Sociologie. Începând cu 2013 devine asistent de cercetare la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române.