Conform Barometrului de Securitate a României, ediția aprilie 2021,                 

Percepțiile românilor despre relațiile interetnice și interconfesionale sunt foarte bune,

iar NATO rămâne cea mai bună garanție de securitate

Centrul de cercetări sociologice LARICS, în parteneriat cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române și cu sprijinul Astra Zeneca, DAMEN, Lockheed Martin, au lansat Barometrul de Securitate a României, ediția aprilie 2021.

Conform datelor culese în perioada 12 aprilie – 23 aprilie 2021 în București și în toate județele României, pe baza unui chestionar telefonic, peste 90% dintre romani consideră că relațiile interetnice și interconfesionale din țara noastră sunt foarte bune. În același timp însă, 63, 6% dintre romani consideră că Ungaria are o influență internă negativă.

Rusia rămâne în percepția românilor principala amenințare de securitate a României (46,3 %), în timp ce 78, 2 % consideră că NATO rămâne cea mai bună garanție de securitate.

Relații interetnice

Este o percepție pozitivă a relațiilor interetnice și interconfesionale din țara noastră (91,4% relații bune și foarte bune).

Cu toate acestea, publicul apreciază că acestea pot fi vulnerabile la provocări externe: 39,2%.

Relații internaționale

Ungaria este percepută de departe drept cel mai neprietenos vecin al României. 63,6% dintre români cred că statul vecin se amestecă nepermis în treburile noastre interne și 66,2% cred că Ungaria (ca stat) ar vrea separarea Transilvaniei de România (a nu se confunda neapărat cu anexarea).

Cifrele sunt mari, fapt care trebuie citit și în contextul tematicii sondajului (percepția românilor privind amenințările, securitatea etc.), dar trebuie spus că, inclusiv din măsurători anterioare din sondaje generaliste, percepția că Ungaria vizează o formă de control asupra Transilvaniei oscilează între 50% și peste 60%. Destul de mult pentru un stat cu care împărțim apartenența la UE și NATO.

46,3% dintre români consideră că Rusia este principala amenințare de securitate la adresa României. Procentul era probabil mai mare dacă agenda de securitate și agenda publică în general nu ar fi fost dominate în ultimul an de pandemia de coronavirus.

Oricum, 78,2% dintre români sunt de acord că NATO este cea mai bună garanție de securitate pentru noi.

Republica Moldova

O treime dintre români crede că am fi o țară mai puternică dacă ne-am uni cu R. Moldova. O altă treime se teme că am deveni mai vulnerabili în fața Rusiei.

69,6% dintre români spun că ar fi de acord cu unirea cu R. Moldova în viitorul apropiat. Datele sunt consistente cu altele apărute în ultimii șapte ani, inclusiv în studii realizate anterior de echipa noastră. Opțiunea pare a fi însă mai degrabă una ideală, din moment ce doar 13,6% văd, de exemplu, această unire posibilă în următorii zece ani și 30% într-un viitor îndepărtat.

Pentru mai multe detalii: CCSLarics.ro

Iuliu Maniu 1-3, Corp A, Et. 7, Sector 6, București

Tel./Fax: +40 21 316 96 61

e-mail: office@larics.ro