ISPRI | 26.11.2019

Pentru a contribui pozitiv la înțelegerea politicii de securitate, a stabili un dialog internațional între generațiile tinere și pentru a stabili legături durabile între viitorii lideri din țările membre NATO și decidenții Alianței, YATA Germany a găzduit un seminar în perioada 9-11 noiembrie 2019 la Berlin, având ca temă principală securitatea transatlantică.

În cadrul seminarului a participat și Dr. Nicolae Țîbrigan, cercetător al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române cu eseul „The Kremlin’s Spider Web: Spotting Disinformation, Malign Influence and Propaganda in Social Media” disponibil online AICI.

Participanții au avut ocazia să se implice în trei paneluri de discuții care vizează viitorul NATO:

  1. Boon and bane of social media in a changing communication environment. How should NATO (re)act?
  2. The concept of a European Army and NATO – Useful addition or undermining contradiction?
  3. Troubled Waters? NATO’s relationship with North Africa and the Mediterranean Region.

 

În cadrul celor trei paneluri de discuții au participat în calitate de invitați experți militari și analiști de politică externă unde au discutat despre ideile și recomandările elaborate de participanții la seminar.

De asemenea, aceștia au avut ocazia să participe și la conferința internațională „NATO AT 70 – NO TIME TO RETIRE” organizată pe 11 noiembrie de către Biroul de Presă și Informare al Guvernului Federal German, alături de  German Atlantic Associatio și Federal Academy for Security Policy.

În cadrul conferinței s-a abordat tema actualei agende NATO în contextul pregătirii summit-ului de la Londra și cea a aniversării a 70 de ani de la fondarea Alianței Nord-Atlantice. Printre vorbitori s-au numărat ambasadori, diplomați, oficiali de rang înalt, militari, reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile, care au discutat despre procesele de implementare a celor mai bune politici, precum și despre noile provocări ale Alianței.