Autor: *Nicolae Țîbrigan

Instrumentele online de verificare a informațiilor au propriile lor limite, deoarece algoritmii lor de funcționare te pot duce în eroare. De cele mai multe ori, designerii dezinformărilor recurg la câteva trucuri simple pentru a se asigura că falsul lor nu va fi depistat: folosesc imagini în oglindă, transformă poza în alb-negru, măresc sau micșorează imaginea, etc. Cea mai bună metodă de a depăși aceste capcane constă în atenția față de cele mai mici detalii, pentru a vă asigura că aceste detalii pot fi corelate cu evenimentul sau incidentul care vă interesează.

Pe 19 septembrie 2016 presa internațională începuse să relateze mai multe detalii despre arestul din Linden (New Jersey) a unei persoane responsabile de explozia a trei bombe plantate în New York și New Jersey. Au fost făcute publice mai multe poze și înregistrări video cu arestul lui Ahmat Khan Rahami, principalul suspect, într-o zonă împânzită de polițiști și mașini.

Colaj cu imagini distribuite online de la fața locului, Linden (New Jersey)

Locația exactă din Linden, unde avusese loc arestul, nu se știa cu exactitate, așa că singura metodă avută la dispoziție era analiza detaliată a celor două poze făcute din unghiuri diferite. De asemenea, exista și o înregistrare urcată pe You Tube („Raw video captures police shootout with bombing suspect Ahmad Khan Rahami”) de către un martor ocular și preluată ulterior de NJ.com. Evident că atât pozele, cât și înregistrarea sunt autentice, mai ales că subiectul fusese pe larg popularizat de către presa americană. Dar cum precedăm atunci când avem de-a face cu știri urgente (breaking news)?

Cu ajutorul acestor două fotografii putem identifica locul exact al arestării lui Rahani. Jos, în colțul stâng al unui panou publicitar putem identifica patru cifre: 8211, precum și fragmente ale cuvintelor –ARS și –ODY. De asemenea, observăm că există și un indicator care indică ieșirea pe autostrada 619 aflată undeva prin apropiere. Dacă vom căuta pe Google numere de telefoane din Linden care se termină cu cifrele 8211, vom obține un link către compania „Fernando’s Auto Sales & Body Work”, ceea ce face legătură cu panoul publicitar și fragmentele cuvintelor –ARS și –ODY: acestea reprezintă terminațiile cuvintelor Cars și Body. De asemenea, adresa companiei este: 512 E Elizabeth Ave, Linden, NJ.

Rezultatele căutării pe Google a adresei parțiale: 8211 Linden, NJ

Verificarea acestei adrese pe Google Street View ne va permite să ne asigurăm că locația este cea indicată de poze.

Verificarea adresei pe Google Street View

În ambele fotografii, precum și în înregistrare, vremea este aceeași, cer înnorat și ploaie. În secunda 00:26 din înregistrarea video martorul ocular trece pe lângă indicatorul Bower St. și un alt indicator de intersecție cu șoseaua 619, ceea ce înseamnă că am identificat o intersecție ce pare a fi exact locul unde avusese loc arestul.

Captură YouTube martor ocular. Indicator Bower St.

Dacă ne uităm pe Google Maps, vom observa că Bower Street se intersectează cu East Elizabeth Avenue, unde un suspect fusese arestat în apropierea unui magazin de piese auto (indicat printr-o stea galbenă).

Captură după Google Maps (New Jersey)

Dacă aveți suficient timp, puteți compara imaginile din înregistrare cu cele de pe Google Street View, stabilind cu exactitate geolocația.

La prima vedere pare a fi o muncă prea complexă, dar dacă știți ce să căutați, procedura nu vă poate lua mai mult de cinci minute. Dacă nu puteți lua legătura cu sursa primară a înregistrării, singura cale e să  navigați un pic pe Google Maps și Google Street View și să căutați locul exact unde avusese loc arestarea, folosind detaliile din imaginile și înregistrările video aflate la dispoziție.

Această procedură poate fi aplicată nu numai pentru înregistrările video urcate pe You Tube, dar și cele de pe rețele sociale deoarece ultima metodă este mult mai eficientă de a distribui știri false.

*Nicolae Țîbrigan este membru în Consiliul de Experți LARICS și expert asociat LID Moldova.