Autor: *Nicolae Țîbrigan
În prezent nu avem disponibile instrumente online de căutare a înregistrărilor video în regim de revers, în schimb putem să le identificăm după miniaturile thumbnails sau screenshot-uri. De obicei, designerii de fake-newsuri nu sunt atât de creativi şi reutilizează înregistrări video originale, schimbând doar câteva detalii din înregistrare.
Primul pas în verificarea înregistrărilor video – la fel ca şi în cazul imaginilor, constă în verificarea screenshot-urilor, deci verificarea după imagini utilizând Google Images sau TinEye Reverse Image Search, despre care am scris într-un material anterior.
Captură după YouTube DataViewer – Amnesty International
Sursa: citizenevidence.amnestyusa.org
A doua metodă de a căuta după miniatura creată de You Tube. Aici trebuie să amintim că nu există metodă clară de identificare a miniaturii deoarece Google a elaborat un algoritm destul de complicat de identificare a celor mai bune miniaturi (vezi şi articolul de pe Google Research Blog: Improving YouTube video thumbnails with deep neural nets).
De exemplu, recent pe rețelele de socializare era distribuit un clip video în limba rusă în care ar fi prezentată „vaccinarea forțată” a unor persoane de către trupe de militari circulă de mai multe zile pe rețelele sociale din România. Clipul a devenit viral în scurt timp (datorită a 800 de distribuiri) și a reușit să strângă peste 17.000 de vizualizări. Postarea lasă să se înțeleagă că evenimentele din videoclip ar fi reale și că, în curând, în România, vaccinarea va fi realizată fără acordul cetățenilor, cu armata și cu poliția. Videoclipul mai era însoțit și de un mesaj de inducere a panicii generalizante în rândul populației: „Vaccinare cu FORȚA făcută de trupele de MASCAȚI !!! Iată ce se va întîmpla cu TOATĂ POPULAȚIA și la noi, dacă Legea Vaccinării Obligatorii va fi votată în Parlamentul României !!! România TREZEȘTE-TE din SOMN !!!”.
Sursa: Facebook
Dacă utilizăm serviciul Youtube DataViewer înserind link-ul înregistrării în căsuța de căutare, vom obține data, ora exactă a urcării materialului pe YouTube și că videoclipul nu fusese filmat în România, ci Rusia. De asemenea, aici găsim și mai multe rezultate de miniaturi (Thumbnails) după care putem căuta varianta originală în regim revers search.
Captură DataViewer după analiza înregistrării video distribuite pe rețelele de socializare
Sursa: citizenevidence.amnestyusa.org
Dăm click pe „reverse image search” și vom obține o listă de rezultate cu clipul video în original urcat pe YouTube sau alte platforme, cum ar fi reddit.com, delfi.lt, sau vk.com. Așa descoperim că video-ul nu este altceva decât o parodie, prezentat și interpretat de mulți utilizatori din România drept eveniment real. Clipul video original „Виталий Наливкин Вакцинация” are o durată de 3 minute și fusese urcat pe canalul online de comedie „BARAKuda” pe 22 februarie, avându-l drept erou principal pe Vitalii Nalivkin interpretat de actorul rus Andrey Neretin.
Captură după rezultatele afișate de YouTube DataViewer
Sursa: Google
Prin urmare, așa am putut identifica o manipulare prin care o parte a utilizatorilor Facebook din România a confundat satira sau parodia cu știri autentice, sau relatări despre evenimente reale din mass-media.
Mulți cred că progresul tehnologico-informațional ne vor ajuta să scăpăm de știrile false, dar nici până în prezent nu au fost identificate soluții unice de demontare a conținutului dezinformator .
Cu alte cuvinte, dezvoltatorii de noi softuri anti-fake sunt mereu cu un pas în urmă față de rudimentarii designeri ai dezinformărilor, exceptând controlul strict al materialelor urcate pe platforma You Tube conform legislației de copyright.
Iar pentru a vă imuniza împotriva conținutului fals distribuit online, vă propunem și câteva sfaturi utile:
- folosim aplicația YouTube DataViewer pentru a verifica autenticitatea unui video;
- verificăm dacă respectivul conținut video nu provine de pe un site de satiră sau pamflet;
- suntem atenți la textul care însoțește clipul video – dacă are o puternică încărcătură emoțională și parcă ne confirmă anumite preconcepții despre un subiect;
- verificăm aplicațiile de știri și căutăm la noutăți dacă mai există undeva conținutul respectiv;
- nu (re)distribuim automat nicio postare virală, chiar dacă ne-a fost recomandată de rude, prieteni sau cunoștințe pe rețelele de socializare.
*Nicolae Țîbrigan este membru în Consiliul de Experți LARICS și expert asociat LID Moldova.