Autor: *Nicolae Țîbrigan

Trucarea pozelor este probabil cea mai răspândită formă de dezinformare și cel mai ușor de identificat.

Chiar dacă pare ceva complicat la prima vedere, de regulă, îți ea doar un minut pentru a verifica autenticitatea unei poze online, însă foarte mulți preferă să o distribuie fără vreo minimă verificare.

În următoarele rânduri vă voi prezenta și un exemplu de astfel de poze trucate.

Pe 29 decembrie anul trecut, pagina Logos – Sabia Adevărului (pagină indisponibilă momentan) a distribuit o postare virală (416 comentarii și peste 1,3 K distribuiri) despre moartea unui oarecare părinte „Marincia Argatu din comuna Zvoriștea, județul Suceava” imediat după vaccinarea împotriva COVID-19. Și asta s-a întâmplat la o lună după ce pagina Credinta Si Iubire In Dumnezeu povestea cu „părintele” Marincia ajuta copiii nevoiași de Moș Nicolae. Ambele pagini se adresează la două segmente de public – unul refractar față de autoritatea Bisericii Ortodoxe și care face bășcălie pe seama postărilor (amplificând involuntar impactul acestora), precum și un altul bigot, care nu poate identifica „falșii preoți” din postări pentru că…aceștia nu urmăresc producțiile Hollywoodiene.

Și acum să verificăm autenticitatea imaginii cu sărmanul „Părintele Marincia”.

  1. Descărcăm imaginea pe care o suspectăm ca fiind falsă în calculator
  2. Deschidem Google Images și apăsăm pe iconița care reprezintă un aparat foto.

Aceeași operațiune poate fi repetată prin procedura „drag and drop” a imaginii pe motorul de căutare Google Images.

3. Selectăm imaginea din locația unde am descărcat-o dând click pe Upload an image >>>> Alege fișierul.

4. Drept rezultat Google Images îți afișează o listă de rezultate cu articole care conțin imagini similare cu cea pe care ai încărcat-o, descoperind-o inclusiv pe cea originală. În cazul nostru, motorul de căutare Google a afișat 234 de rezultate cu imagini similare unde actorul Christian Bale joacă rolul unui preot catolic blocat în orașul Nanking. Actorul mai e cunoscut și datorită rolurilor sale jucate în trilogia „The Dark Knight”.

Uneori rezultatele afișate nu sunt relevante, așa că poți repeta pașii de căutare folosind motoarele de căutare Bing, Yandex, ori platforma TinEye Reverse Image Search – un motor de căutare ce-ți poate oferi o listă întreagă de surse de internet care au folosit aceeași imagine. Avantajul TinEye e că motorul îți poate afișa rezultatele în funcție de filtrele: „Best match” (Cea mai bună potrivire), „Most changed” (Cele mai modificate), „Biggest image” (Cele mai mari imagini), „Newest” (Cele mai noi) și „Oldest” (Cele mai vechi”; sau după domenii/colecții.

Drept rezultat al acestor căutări Reverse Image Search puteți verifica două aspecte foarte importante. În primul rând, ne putem da seama dacă imaginea este una originală, sau a fost supusă editării în Photoshop.

În cazul nostru putem vedea ușor că pozei i s-a adăugat doar o căsuță de dialog și a fost decontextualizată pentru a se folosi într-o postare de satiră, dar care a fost percepută de public ca fiind o „știre” reală.

Un alt aspect destul de important se referă la faptul că prin metodele de căutare descrise anterior se poate verifica și data publicării pozei originale, și ce reprezintă aceasta în realitate. Astfel, pagina Logos – Sabia Adevărului a folosit o imagine-captură dintr-o secvență a filmului „The Flowers of War” pentru a prezenta o cu totul altă poveste despre „Părintele Marincea!” îmbrăcat în sutană catolică, din comuna Zvoriștea (jud. Suceava) unde sigura biserică e cea ortodoxă (Biserica Adormirii Maicii Domnului).

Pentru a vă exersa abilitățile de Sherlock online, puteți testa aceste metode și pe următoarele cazuri cu „preoți ortodocși”: Arsenie de la Mănăstirea Troia, Marincia Argatu I, Nechifor de la Mănăstirea Prislop, Ioan de la Biserica 3 Ierarhi, Marincia Argatu al II-lea, Nicodim, Ștefan de la Biserica Sf. Elefterie, Mitrofan din comuna Lumina și mulți alții.

După acest efort, veți ajunge la aceeași concluzie din celebra reclamă cu televizoare: „Eu v-am spus că e Batman, dar voi: popă, popă!”.

*Nicolae Țîbrigan este membru în Consiliul de Experți LARICS și expert asociat LID Moldova.