Kremlinul și campania de denigrare a protestelor din România

*Nicolae Țîbrigan

Despre cine semnează pentru propaganda pro-Kremlin pe Sputnik Moldova s-au scris destul de multe analize și investigații (le puteți consulta AICI sau AICI). Totuși, ultimele proteste ale mișcării #REZIST au dus la angrenarea Kremlinului într-o campanie furibundă pentru a denigra mișcarea, protestatarii sau simpatizanții mișcării. În următoarele rânduri vă propun să investigăm instrumentarea, „sursele” și „distribuitorii” mesajelor campaniei de denigrare a mișcării, cu miză pe termen lung de a discredita imaginea UE și SUA în România.

 „Dăzvăluirea” Sputnik despre 10 miliarde de euro

Vârful de lance al propagandei pro-Kremlin în România îl constituie, în prezent, platforma de opinii (redenumite „știri”) – Sputnik. Articolul care lansează prima acuzație gravă la adresa protestelor din Piața Victoriei fusese publicat pe 27 noiembrie cu titlul alarmist „Dezvăluire: 10 miliarde de euro, în spatele manifestațiilor”. Desigur că, primul gând care ne vine în minte ține mai degrabă de o investigație jurnalistică, de aceea vom fi tentați să dăm click. Ce descoperim în schimb? Un comentariu din categoria „opinii” asupra unei postări pe rețeaua Facebook a fostului senator Gelu Vișan, cu un trecut tot atât de controversat ca și al finanțatorilor Sputnik. Acum, „rebotezat” de propaganda pro-Kremlin în „politolog român” cu postări pe Facebook pe post de „analize”.

f2

Sursa: Facebook

Pe rețeaua de socializare, postarea lui Vișan nu are decât 181 de aprecieri și 49 de distribuiri, însă articolul de pe Sputnik arată peste 9500 de accesări (și nu știm dacă e vorba de utilizatori unici).

La o analiză de conținut mai atentă a articolului de pe Sputnik, descoperim că acesta se axează pe câteva teme centrale, cum ar fi: „Multinaționalele și Sistemul vând România”, „Cioloș a dat șpagă Multinaționalelor”, „Protestele organizate de multinaționale, partide, sindicate, securitate, DNA, Facebook și cu bani”, „Protestele ca semn al disperării multinaționalelor împotriva Directivei 1164/2016 a UE”.

În privința ultimului aspect, ar trebui să precizez că această directivă se referă la marile companii transnaționale și încearcă să limiteze cea mai evoluată formă de mare evaziune fiscală. Dincolo de asta, protestele din noiembrie-decembrie 2017 nu s-au referit exlusiv la reformele în domeniul politicilor fiscale inițiate de actualul guvern. Mișcarea #REZIST a avut ca temă predilectă chestiunile privind modificările legilor justiției din România. Acesta lucru poate fi verificat cu ușurință prin accesarea evenimentelor pe rețeaua Facebook lansate de următoarele pagini: Rezist.TV, Corupția Ucide, Reușim etc. De unde provin, totuși, cele 10 miliarde de euro? Întrebarea rămâne deschisă, mai ales că nu avem date concrete ce-ar putea fi verificate.

M-am uitat la autorul articolului, și l-am descoperit ca autor pe același Dragoș Dumitriu, fost parlamentar PRM și „activist online” pe Facebook pentru Sputnik. Și asta doar dacă ne uităm cu câtă râvnă distribuie materialele propagandistice pe diverse grupuri de discuții, cum ar fi: NU VREM SA LUPTAM IMPOTRIVA RUSILOR!, ANTENA 3 – grupul fanilor si telespectatorilor adevarati!!!, Vladimir Putin Fan Club, Mișcarea Conservatoare, ION COJA, DAN PURIC, TUDOR GHEORGHE ȘI ALȚI LIDERI SPIRITUALI etc.

f3

Sursa: Facebook

 

Revenim la Gelu Vișan și descoperim postări care reactualizează dezinformarea lansată încă în februarie anul acesta de presa de limbă rusă controlată de Kremlin, cum ar fi Ren TV, Rossia1/Rossia24, Ria Novosti etc., și anume: „Protestatarii pregătesc o Lovitură de Stat  Maidanul Românesc”. Campania fusese atent analizată și demontată de către o expertă LARICS, în cadrul analizei „PRESA RUSĂ DESPRE PROTESTELE DIN PIAȚA VICTORIE. CE NU SE AUDE LA MAE-UL FEDERAȚIEI RUSE, SE VEDE LA TV”. Judecând din perspectiva titlului, se pare că acum ceea ce nu se aude la MAE-ul, se poate citi din postările „agenților de influență” din România.

Postarea din 9 decembrie este însoțită de câteva presupuse mesaje, conversații și poze ale „neonaziștilor” identificați de senator pe rețeaua Facebook, dar cărora nu le dă nume „pentru a nu le face publicitate”. Mă îndoiesc de faptul că „politologul” de pe Sputnik ar fi anunțat măcar poliția despre existența unor astfel de postări/poze, deoarece s-ar putea să fie false, sau chiar create de însuși Vișan. Oricum, astfel de mesaje și imagini sunt extrem de periculoase și pot duce la escaladerea pe rețele sociale a discursului urii și incitare la violență, de aceea este necesară și o autosesizare din partea autorităților. Măcar să-l întrebe în privat pe domnul Vișan de unde le-a „descărcat” și de ce le-a distribuit pe Facebook fără să alerteze autoritățile competente.

f4

Sursa: Facebook

 Am identificat o listă de alte portaluri online, pe lângă Sputnik, care distribuie insistent, prin editoriale și opinii, această „temă” lansată de Kremlin încă la începutul acestui an: Jurnalul.ro, Cotidianul.ro, Justițiarul.ro, Incisiv de Prahova, PSNews și EVZ.ro. Logica falsă de tip „A determină pe B, chiar dacă B nu rezultă neapărat din A”, precum și exagerarea sunt predominante în astfel de pseudo-analize.

f5

Colaj cu principalele surse de distribuire a dezinformării „Maidan Românesc”

 „Conspirația mondială #REZIST”

De altfel, mitul „conspirației mondiale” legate de proteste continue să bântuie „analizele” unor pictori și teologi „balcanici”, precum Paul Hitter sau Bogdan Duca. Coincidență sau nu, dar ambii folosesc bloguri personale ale căror „materiale anti-#REZIST” au fost citate/comandate de Sputnik simultan (4 decembrie) și distribuite pe rețele sociale de același Dragoș Dumitriu.

Ultima analiză „din interior” a lui Paul Hitter despre mișcarea #REZIST, promovată de Sputnik, se extinde pe trei părți (publicată pe blogul personal), cu detalii despre plăți, tabele, scheme, print screen-uri despre activiști și conexiunile lor. La prima vedere pare a fi o analiză detaliată, dar la o lectură mai atentă îți dai seama că „talentul artistic” al lui Hitter în materie de tablouri nu se poate transpune și la nivel de investigație jurnalistică.

Hitter a făcut investigația ca un câine surd la vânătoare.  De exemplu, acesta reușește performanța să identifice legătura directă între culoarea coperții unui volum lansat de Funky Citizens și geaca roșie a președintelui Iohannis, cu care apăruse alături de protestatari. Un fel de „noapte a minții” în materie de investigație jurnalistică! Acum putem doar intui ce conexiuni ar fi făcut Hitter dacă volumul avea o copertă de culoare mov sau violet. Expresionism jurnalistic, nu altceva.

f6

Volumul #REZIST cu copertă „asortată” cu geaca președintelui României, în analiza lui Paul Hitter

 Hitter mai fusese angrenat în dispute tăioase cu Institutul Elie Wiesel pe tema legii 217/2015 (privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii); având poziții anti-vaccinare și solidarizare cu „televiziunile văduvite de reclame”. E dreptul său să aibă diverse opinii, la fel cum e dreptul celorlalți să raporteze orice postări de-ale lui Hitter care incită la ură interetnică sau rasială.

Pe de altă parte, „teologul” Duca de pe Sputnik, ne povestește despre „slăbiciunea intelectuală a tefeliștilor” (termen peiorativ folosit la adresa protestatarilor anti-guvern, provenind de la acronimul TFL – „tineri frumoși și liberi”). De altfel, Duca este cunoscut prin discursul său anti-oocidental și admirația pe care o manifestă față de președintele Putin. Folosind eroarea logică argumentum ad ignorantiam, Duca face o similaritate între gândirea politică a bolșevicilor și chiar a fasciștilor italieni cu cea a protestatarilor din Piața Victoriei, susținând o generalizare amplă a faptului că existența lozincilor nu poate fi contestată, deci orice tip de similarități pot fi permise.

f7

Captură de pe Sputnik a editorialului semnat de Bogdan Duca

„Tefelistul autentic este cel în care lozinca a prins rădăcini. El nu mai vede oameni în adversari ci….corupți, hoți, criminali, etichete care prin conținutul lor moral duc la respingerea dialogului și la condamnare”, scrie Duca, dar fără să mai caute câteva lozinci lansate recent de „organizatorii” protestelor de susținere a guvernului în cadrul campaniei #ajunge. Etichete precum: „sorosiști”, „Statul Paralel”, „cei care ne vor colonie”, „cei care reclamă România Înaltelor Porți”, „cei care confiscă votul românilor” etc. sunt demne de bolșevici, sau fasciști?

Desigur că și astfel de replici „ard puntea de dialog”, dar nu se vor găsi niciodată în comentariile lui Duca, și cu atât mai mult pe Sputnik.

Moscova #ajunge și ea…

Am vrut să văd cine stă în spatele campaniei #ajunge, așa că la o simplă căutare pe Facebook am dat de pagina administrată anonim Veninosul, despre care aflăm că ar fi o „pagină de caricatură și pamflet politic”, dar care „luptă împotriva statului paralel și ilegitim (sic!)” (de parcă ar exista state paralele legitime).

f8

Sursa: Facebook

 Aceleași mesaje le găsim și pe posterul online disponibil pe pagina mitingului organizat de PSD Dolj la Craiova pe 9 decembrie, amânat și transformat ulterior într-un eveniment de comemorare a Regelui Mihai I. Același Veninosul distribuise pe 5 decembrie și un spot video realizat de site-ul Gândește.org (Gândește România): „9 DECEMBRIE: DEȘTEPTAȚI-VĂ, C-AM DORMIT DESTUL”, urmând alte trei spoturi distribuite pe 8 decembrie. De ce este important asta și ce legătură are aici Kremlinul? Propun să ne uităm un pic pe investigația realizată de jurnaliștii de la PressOne despre clipul cu tinerii leceeni care îndemnau în 2015 într-un glas: „Gândește România!”, încercând să ne convingă că România aderase la NATO cu șpagă; precum și peste contul de Facebook al administratorului site-ului Gândește.org (cu lozinca militantistă CONTRAPROPAGANDĂ), Dan Alexandrescu – patronul firmei Sedcom Libris care gestionează lanțul de librării din Alexandria.

f9

Dan Alexandrescu, rândul doi din stânga

Sursa: Facebook

 Unul dintre grupurile de discuții din care face parte Alexandrescu este СИРИЯ. ИРАК. БЛИЖНИЙ ВОСТОК. ВЕСЬ МИР (ГРУППА ПОДДЕРЖКИ ИНТЕРЕСОВ РОССИИ НА БЛИЖНЕМ ВОСТОКЕ И ВО ВСЁМ МИРЕ…), sau pe românește: „Grupul de susținere a intereselor Rusiei în Orientul Apropiat și întreaga lume…”. Sperăm că nu de acolo se inspiră pentru materialele site-ului său.

Dacă vom căuta pe Facebook care sunt postările coordonatorului Gândește.org, vom descoperi următorul tablou:

f10

Sursa: Facebook

 

Cu câtă tenacitate a distribui anunțul despre mitingul programat pentru 9 decembrie! Intrăm pe site-ul cu „știri alternative” administrat de Alexandrescu, și găsim aceeași „analiză” a pictorului Hitter, preluată de pe alt site tot atât de obscur – Active News.

Se pare că ne învârtim în cerc. De fapt e o spirală care se alimentează și se intersectează cu diferite mesaje, inclusiv cu cele alimentate cu propaganda Kremlinului prin Sputnik. Rețeta este simplă și fusese testată încă în perioada Războiului Rece. Cu ajutorul câtorva lozinci cu impact emoțional puternic în rândul populației, cu condiția să se precizeze exact inamicii externi (Multinaționalele, Sorosiștii, vânzătorii de Țară, petiționarii la Înaltele Porți, NATO, SUA etc.) plus câteva imagini tot atât de emoționale, dar care să sublinieze o suferință umană (nu contează dacă sunt furate de la alte campanii sau de pe coperți de carte).

f11

Imaginea originală a fost folosită pe coperta volumului „How Man Torture Woman Mentally Not Physically”. Ulterior, aceasta ajunge să fie folosită în campania #AJUNGE

f12

 

Pictură a artistului Lukasz Posland folosită în campania anti-#REZIST de către pagina @Veninosul

 

Rezultatul va deveni palpabil în scurt timp și se va contabiliza în like-uri, share-uri și comentarii acide. Că deh… ești „bun român”, nu ca alții, supuși Înaltelor Porți.

Dar Kremlinul râde și așteaptă…

*Nicolae Țîbrigan este licenţiat în Sociologie la Universitatea din Bucureşti, absolvent al masterului de Studii de securitate din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti. În prezent este înscris la Şcoala doctorală de Sociologie. Începând cu 2013 devine asistent de cercetare la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române.