Sursă foto: Associated Press

Cristina Melnic*

Invazia rusă în Ucraina continuă, iar pe zi ce trece numărul de victime civile crește. Deși autoritățile de la Moscova insistă asupra faptului că atacurile sale vizează doar puncte militare strategice, armata rusă țintește și locații civile. Serviciul de Urgență ucrainean a raportat că peste 2.000 de civili ar fi fost uciși în timpul invaziei ruse, iar departamentul pentru Drepturile Omului de la ONU a înregistrat, până la 1 martie, numărul de 227 oameni, dintre care 15 copii și peste 500 de răniți.

          În continuare vă vom prezenta câteva dovezi care pot fi incriminatorii pentru Rusia în perspectiva condamnării acesteia pentru crime de război. Este vorba despre ce s-a întâmplat în al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei – Harkov.

Asaltul asupra Harkovul-ului

După apărarea eroică din primele zile ale asediului împotriva orașului Harkov, atacurile rușilor au căpătat altă formă și s-au dezlănțuit. Începând de luni, bombardamentele au venit în lanț nu numai asupra punctelor militare și strategice din cel mai important oraș estic ucrainean, dar și asupra cartierelor rezidențiale și a civililor. Mai exact, în dimineața zilei de 28 februarie a avut loc un atac asupra unei parcări din Harkov, în timp ce în acea zonă rezidențială, unii locuitori mergeau prin parc. Această lovitură a fost realizată cu bombe de fragmentare, după cum se poate vedea în imaginile de mai jos.

În aceeași zi au fost înregistrate imagini cu clădiri rezidențiale afectate și cu case în flăcări de pe urma bombardamentelor și atacurilor de artilerie, în urma cărora au decedat cel puțin 11 civili și au fost răniți alți zeci.

  1. https://t.me/livekharkov/27979

          În prima zi de primăvară au urmat alte zeci de bombardamente, iar clădirea administrativă din centrul orașului a fost lovită de o rachetă de croazieră.

De asemenea, obuzele rusești au lovit Spitalul orășenesc nr. 3 și un bloc de 4 etaje locuit de civili, în care au murit 8 oameni, 6 au suferit traume și alți 38 au fost evacuați. Bilanțul zilei a fost de 21 morți și 112 răniți.

  1. https://twitter.com/Idzanagi4/status/1498670732825485316

În data de 2 martie, o nouă avalanșă de obuze și rachete a fost lansată asupra orașului Harkov. Mai multe clădiri rezidențiale au fost afectate, însă cel mai alarmant este că bombardamentele au vizat și școli din zonele Rogani și Saltovka (nord-est).

De asemenea, a fost atacată de rachete rusești clădirea facultății de sociologie a Universității Naționale Karazin, care este situată vizavi de sediul central al poliție din Harkov. Au fost raportate explozii și în apropierea unui turn de televiziune din Harkov. Deocamdată numărul victimelor pe ziua respectivă nu se cunoaște.

  1. https://t.me/hueviykharkov/47406

Din imaginile analizate se poate concluziona că în atacurile sale aeriene din Harkov invadatorii ruși au folosit nu numai rachete Grad, ci și sisteme mai puternice de rachete cu lansare multiplă, ca Uragan și Smerch, inclusiv cele cu muniții cu dispersie, precum și niște bombe cu explozie mare. Toate acestea au scopul de a distruge infrastructura și a destabiliza puternic defensiva militară ucraineană, însă, mai ales, fac parte din „războiul psihologic” pe care-l implementează în această fază pentru a demoraliza și crea panică printre civili.

Între timp, Curtea Penală Internațională de la Haga a deschis o anchetă cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia și privind presupuse crime de război, cât și crime împotriva umanității, chiar și genocid. O sesizare oficială în legătură cu atrocitățile din Ucraina a fost formulată și semnată de România alături de alte 37 de state. De asemenea, organizații internaționale consacrate de apărare a drepturilor omului, precum Amnesty International și Human Rights Watch, au denunțat atacuri asupra civililor și utilizarea munițiilor cu dispersie în zonele populate, chiar pe lângă școli și grădinițe.

Dar, până atunci, cine îl poate opri pe Vladimir Putin?

*Cristina Melnic este cercetător asociat la Centrul de studii sino-ruse din cadrul ISPRI.