„Au inventat Covid-19 pentru a putea spăla bani corupți”, se transmite el „prin banane”, iar „ne putem proteja de virus cu ajutorul apei sărate”. Atenție! Sunt falsuri! Dar anume așa au sunat numeroase titluri de știri false în toată această perioadă pandemică, în care fake-ul a atins cote maxime. 

În timp ce guverne din întreaga lume, organizații din domeniul Sănătății, ONG-uri, presa depun eforturi considerabile ca să promoveze date veridice despre Covid-19, miturile continuă să înflorească, la fel, în lumea întreagă. Iar impactul lor seamănă cu o avalanșă de neoprit.

Astăzi, la Podcast cuMINTE avem o ediție specială. Am discutat cu jurnaliști și experți din șapte state ale lumii – de la vecinii noștri din România și Ucraina, la ziariști din Coreea de Sud – despre miturile, falsurile și teoriile aproape incredibile care s-au impus în țările lor în toată această perioadă. Chiar dacă, în unele cazuri, dezinformarea din online a degenerat până și în proteste în masă sau procurarea în cantități enorme a unor produse miraculoase de tratare a virusului, autoritățile acestor state au abordat însă diferit infodemia.

În România, cifra infectărilor a ajuns la aproape 940.000, iar numărul celor decedați a trecut de 23.000 de persoane. Dacă la începutul pandemiei, dezinformarea părea inofensivă, lucrurile au luat între timp o altă întorsătură.

Pe măsură ce numărul bolnavilor de Covid-19 crește, se intensifică și dezinformările digitale pe tema pandemiei. Astfel, sâmbăta trecută România a stabilit un nou record al numărului de pacienți cu Covid-19 în stare gravă și care au nevoie de terapie intensivă. În aceeași zi, în București și în mai multe orașe mari au avut loc proteste împotriva restricțiilor impuse de autorități. Participanții, cu cruci, icoane și pancarte, nu purtau mască și au protestat împotriva unei presupuse dictaturi medicale, repetând unele din conspirațiile și narațiunile de dezinformare promovate în spațiul public anul trecut: coronavirus este o simplă gripă sau vaccinarea este obligatorie, ciparea globală, 5G și altele”, relatează Nicolae Ţîbrigan, expert al Laboratorului pentru Analiza Războiului Informaţional și Comunicare Strategică (LARICS) de la București.

Cercetătorul amintește și despre distribuirea intensă în spațiul online a unei parodii luate drept adevăr. „A fost și un videoclip în limba rusă în care ar fi prezentată vaccinarea forțată a unor persoane de către trupe de militari. Această înregistrare a circulat mai multe zile pe rețelele de socializare din România și, în acele zile, videoclipul a fost distribuit de peste 800 de ori și a adunat aproape 17.000 de vizualizări. Postarea lasă să se înțeleagă că evenimentele din videoclip ar fi reale și că în curând, în România, vaccinarea va fi realizată fără acordul cetățenilor – cu armata sau cu poliția. Unele comentarii chiar atrăgeau atenția asupra faptului că este vorba despre parodie, dar asta nu a împiedicat distribuirea conținutului problematic. Dimpotrivă, a contribuit la amplificarea lui prin transmiterea semnalului de interes pentru algoritmii rețelelor sociale”, mai spune Dr. Nicolae Țîbrigan.

Măsurile întreprinse de autorități în combaterea infodemiei

Atunci când vine vorba de măsurile întreprinse de autorități pentru a opri manipularea la subiect, realitatea arată diferit de la o țară la alta.

Referitor la ce fac autoritățile pentru a opri infodemia, aici văd că eforturile sunt mult mai concertate. Se vede că autoritățile au pus accentul mai mult pe comunicarea strategică, decât pe fact-checking. Este chiar și o colaborare între Ministerul Sănătății și societatea civilă, cum ar fi organizarea de sesiuni săptămânale online, cu întrebări și răspunsuri despre Sars-Cov-2. Desigur că mă așteptam la un mai mare angajament”, ne spune expertul Nicolae Țîbrigan din România.

Dragă ascultător, chiar dacă avalanșa pare de neoprit, depinde doar de noi ce credem și ce punem la îndoială. Informează-te din mai multe surse și filtrează cuMINTEa trează, în orice colț al lumii te-ai afla! Urmărește-ne pe Google Podcasts, Apple Podcasts și SoundCloud

——————————————

Podcastul cuMINTE este realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul Ambasadei Finlandei la București, în cadrul proiectului „Instrumente inovatoare de educație media pentru cetățeni bine informați”.

Sursa: Mediacritica.md