Reprezentanții companiei „HORUS ENERGY Holding”, alături de colegii lor ruși de la „Силовые машины” (Silovîe Mașinî), cei care au câștigat recent, în plin embargou european, licitația din R. Moldova pentru compania de stat Termoelectrica S.A. Fotografie de la expoziția internațională „Energie, inginerie electrică și inginerie energetică”, Pоwerexpo Almaty 2021. Sursa aici.

Radu Cupcea*

Articolul dedicat privatizărilor de la Chișinău care scoteau din cursă de fiecare dată companiile românești și favorizau inclusiv companii rusești aflate sub embargou european și american – „Zâmbetul fals al Chişinăului. Hore cu românii, bezele cu Bruxelles-ul şi privatizări cu ruşii“ – a fost printre cele mai citite articole de pe siturile Adevărul și Larics.

În registrul reacțiilor cu privire la articol, care au venit din multe părți, lipsesc reacțiile oficiale ale Chișinăului. Nu este de mirare. Am văzut această medodă „de a lua apă-n gură” și la precedentele guvernări de la Chișinău, aproape după fiecare eveniment controversat pe care l-am prezentat sau analizat.

Nu ne putem împiedica totuși să observăm că, în urmă cu 4-5 ani, când guvernarea era deținută de Binomul ultracorupt Plahotniuc-Dodon, în cazuri aproape similare, în urma analizelor noastre, actualii lideri de la guvernare, atunci în opoziție, ne-au recunoscut străruințele pentru alinierea Chișinăului la proiectul european.

Dar, vorba aceea, așa cum iarna nu e ca vara, nici „la putere” nu e cum este „în opoziție”…

În realitate, nu noi ne-am schimbat. Iar „vițelul deștept care suge de la două vaci” încă trăiește la Chișinău. Noi sperăm însă să se înțeleagă faptul că, după ce Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderare la UE, se va auzi tot mai des ceea ce se știa foarte bine de mult timp. În anii ce urmează nu sunt recomandate deloc greșelile sau derapajele. O criză economică în plină desfășurare însoțită de provocări majore de securitate, dacă ar mai fi presărate cu noi scandaluri de corupție sau în relațiile cu vecinii ar ține mica republică departe de comunitatea euro-atlantică pentru încă foarte mult timp. Riscul pierderii credibilității, după astfel de licitații, ezitări, răzgândiri, dublicități ale Republicii Moldova este real și, psihologic vorbind, ar crea probleme serioase pentru ea și pentru România. Mai exact, „și cu voi, și cu ei [rușii], cum vrem noi” sună ipocrit, a fost decodificat deja și nu va fi în avantajul cetățenilor Republicii Moldova pe termen lung.

Aviz amatorilor.

Reacții și un așa zis „drept la replică”

Revenim însă la reacții. Primele reacții care au venit au fost iritat binevoitoare – ocoleau subiectul pe fond, și ne întrebau „de ce am făcut asta?”, „de ce acum?”, „care e motivul?”. Le-am răspuns simplu: exact din rațiunile explicate în articol. Nici mai mult, dar nici mai puțin.

Pe aceeași linie, celor care ne-au spus că „nu e cazul acum pentru asemenea critici”, le-am răspuns tranșant: ba da! Este cazul, și faptul că am ajuns unde am ajuns în relația bilaterală, în care duplicitatea, zâmbetul viclean și jocul dublu au devenit, pentru unii, normalitate, se datorează și faptului că Bucureștiul nu a clarificat de la început lucrurile…

Am primit o replică și de la unul dintre actorii vizați. Serviciul de presă al companiei care a primit prin negociere directă contractul de 5,3 milioane MDL, „Horus” SRL, a expediat, luni, 4 iulie, o replică față de cele scrise de noi.

Am citit-o și am rămas nedumeriți. „Horus” vorbea, parcă, despre un alt articol, fără legătură cu mizele majore ale textului nostru.

Iată, integral, „replica” companiei:

PRECIZARE

În articolul de opinie “Zâmbetul fals al Chişinăului. Hore cu românii, bezele cu Bruxelles-ul şi privatizări cu ruşii | LARICS | adevarul.ro “ sunt strecurate, intenționat sau din greșeală, mai multe informații false. Compania “Horus”, care este vizată în acest material, solicită să fie făcute precizările necesare, cu titlul de „drept la replică”.

În contextul recentei licitații privind efectuarea unor lucrări curente de reparație la întreprinderea “Termoelectrica” S.A., autorul, în necunoaștere de cauză fie din rea intenție, scrie despre “Horus” SRL că ar fi “o companie rusească cu probleme și trecut dubios”. Noi nu suntem companie rusească. “Horus” este o companie locală, cu o istorie de trei decenii pe piața energetică din Republica Moldova. Informația din articol este falsă și se înscrie în șirul multor minciuni și falsuri lansate, în decurs de un an, de către concurenții noștri din domeniu. Referitor la pretinse “probleme și trecut dubios”, subliniem că singurele “probleme” sunt cele inventate de concurenții neloiali. Cât privește trecutul, prezentul și viitorul companiei “Horus”, despre acestea vorbesc numeroasele proiecte naționale și peste hotare, realizate cu succes de către noi în cei aproximativ 30 de ani de experiență.

Cât privește contractul recent cu “Termoelectrica” S.A., acesta a fost obținut în baza unui concurs transparent, în baza ofertelor expediate de către doi agenți economici, conform prevederilor legale. “Horus” a fost desemnat câștigător grație celei mai mici sume oferite pentru efectuarea lucrărilor – circa 5,3 milioane de lei.

Înțelegând contextul politic și geopolitic în care a fost plasat materialul menționat mai sus, precum și interesul direct al pretinsei companii românești, care, de fapt, aparține unui cetățean al Republicii Moldova, compania “Horus” roagă să nu fie implicată în lupte de culise și să se renunțe la speculațiile și falsurile privind corectitudinea și legalitatea contractelor încheiate de către noi.

Pe această cale, încurajăm în mod repetat instituțiile statului Republica Moldova să verifice cu strictețe orice licitație în sectorul energetic. De partea noastră, asigurăm întregul suport și toată disponibilitatea.

Serviciul de presă al “Horus”

„Replica” venită din partea companiei preferate de guvernarea pro-europeană de la Chișinău pentru lucrările de la Termoelectrica ne pune pe gânduri și ne lămurește că ei nu au înțeles nimic – sau nu au vrut să înțeleagă – din demersul nostru.

  1. În primul rând, și aici este manipularea absolută, „replica” nu spune nimic despre compania rusească «Power Machines» (Silovîe Mașinî). Compania„Horus” este, citez de pe propriul lor site, „reprezentant regional al concernului «Power Machines» (titulatură companiei ruse este tradusă în engleză J, n.n.) în țările CSI și România”. Că cele două companii, din Republica Moldova Federația Rusă, sunt două companii distincte, e un lucru, dar faptul că „Horus” câștigă licitații în R. Moldova, în plin embargou euroatlantic împotriva Rusiei, în consorțiu cu o companiei rusească, și dă de lucru unei companii rusești aflată pe lista neagră a americanilor și rușilor, să nu fie chiar deloc relevant? Evident că da, și acesta a fost principalul argument al articolului nostru.
  2. Pentru HORUS, aceste lucruri se pare că nu contează. Așa zisa „replică” nu spune nimic despre faptul că «Power Machines» (Silovîe Mașinî) este un concern rusesc, condus de Alexei Mordașov, cel mai bogat om din Rusia, patronul celei mai mari companii siderurgice din Rusia, Severstal PJSC, persoana care conduce firmele Severgroup CJSC, Power Machines PJSC, Nord Gold NV (exploatarea zăcămintelor de aur), ZAO Sveza și Lenta. Dăm mai jos linkul unde se pot informa cei interesați despre sacțiunile euroatlantice împotriva partenerilor companiei HORUS:

Captură cu un articol din publicația СамолётЪ, care scrie despre sancțiunile impuse de SUA la adresa companiilor oligarhului rus Serghei Mordașov.

3. Adevărul pe care îl cunosc și decidenții din Republica Moldova, dar îl uită tocmai compania care o reprezintă în RM și nu numai, este că din cauza încălcării contractului de către compania rusească și a furnizării de turbine cu gaz în Crimeea (după anexarea acesteia de către de Rusia în 2014), Power Machines fost supusă sancțiunilor SUA și UE (2018), iar compania germană Siemens a înterupt imediat parteneriatul pe care îl avea cu compania rusă în vederea producției de turbine. Asta în Germania! R. Moldova nu e însă Germania, căci, nu-i așa, e neutră și nu se solidarizează cu lumea europeană și atlantică care aplică sancțiuni Federației Ruse. Astfel că, administratorii companiei „Horus” din Republica Moldova, atunci când au aplicat la licitația Request for Bids Plant Design, Supply and Installation (Without Prequalification), au aplicat din partea consorțiului format de firma Horus Energy, deschisă la București în 2009, și compania rusească Silovîie Mașinî, din Federația Rusă. Se pare că rușii dețin tehnologia de care cei de la Horus au nevoie. Greșim oare? Viitorul ne va confirma sau infirma acest lucru. Noi promitem companiei HORUS, care, cu această replică, ne jignește inclusiv inteligența, că vom urmări cazul în continuare.

Captură de pe site-ul Companiei HORUS, în care se anunță oficial că aceasta este „reprezentantul regional al concernului rus „„Силовые машины” (Silovîe Mașinî) – tradus în engleză J – pentru țările CSI și România. Sursa: https://horus.energy/ro

4. Așa zisa „replică” nu spune nimic despre anularea licitației din luna aprilie 2022, după ce autoritățile de la Chișinău au fost presate, într-o primă fază, să respecte sancțiunile impuse companiei rusești cât și patronului ei, Alexei Mordașov. Nimic despre înregistrarea cu presupusul angajat al „Horus Energy”, care recunoaște că licitațiile organizate de „Termoelectrica” pentru modernizarea blocurilor energetice ar fi aranjate. Nimic despre „negocierile directe” cu oficialii statului din partea companiei supărate că am scris despre licitație.

Captură cu articolul din Ziarul de Gardă, printre foarte puținele publicații independente de la Chișinău, care au publicat știrea cu înregistrarea audio.

5. Mai mult, membrii companiei HORUS insinuează, fără nicio jenă, ca să nu mai vorbim de dovezi, că „materialul”, respectiv analiza noastră, ar fi fost plasat intenționat, invocând interesul „pretinsei companii românești”, care conform mentalității de „homo moldovanus” al distinșilor membri de la comunicare, faptul că e deținută de un cetățean al Republicii Moldova rezultă automat că nu este românească. În realitate, chestiunea a fost complet în afara preocupărilor articolului. Și asta nu doar pentru că nici autorul, nici LARICS, nu au absolut nicio legătură, de niciun fel, cu respectiva companiei sau șefii ei, ci pentru că miza noastră a fost alta: felul cum se derulează licitațiile, cum este respectată legislația în vigoare în Republica Moldov și cum intră Rusia – chiar în vreme de embargou – pe ușa din față și pe banii contribuabilului din R. Moldova în zonele strategice de peste Prut. Apoi, îndemnăm reprezentanții concernului rus „Silovîe Mașinî” în Republica Moldova și România, firmă rusească sub embargo, pe care HORUS o introduce în spațiul R. Moldova pe ușa oficială a afacerilor de stat, să scrie, pentru o mai bună informare a publicului de pe cele două maluri ale Prutului, despre ce „lupte de culise” aduc vorbire și despre care noi nu cunoaștem nimic deocamdată.

6. În final, domnii sau doamnele care ne-au dat replica realizează ceva important. Aceștia invită instituțiile Republicii Moldova, probabil cu referire la Centrul Naţional Anticorupţie, „un organ specializat în prevenirea şi combaterea corupţiei, a actelor conexe corupţiei şi a faptelor de comportament corupţional”, „să verifice cu strictețe orice licitație, inclusiv cea despre care am adus vorbire aici. Cu siguranță ni s-ar părea foarte curajos din partea instituțiilor statului să se autosesizeze, să caute greșelile făcute, iar autoritățile să-și ceară scuze cetățenilor pentru incidentul creat. Ni s-ar părea demn de tot respectul.

În loc de concluzii

Articolul nostru a fost despre a fi corect și a plăti un preț pentru asta sau a fi duplicitar, a lucra în continuare cu tehnologia celor corupți, sancționați și izolați, în schimbul unei presupuse stabilități. Dar adevărul iese la suprafață până la urmă și îi eliberează pe oameni. Așa s-a întâmplat și în cazul celebrului furt al miliardului de pe timpul guvernării lui Vlad Filat sau în cazul schemei de furt cu energie electrică, a celebrului „kuliok” cu bani și altele, de pe timpul Binomului Plahotniuc-Dodon.

Totul a început și a fost promovat „în numele stabilității Republicii Moldova, a păcii interetnice, a neutralității republicii”. Și vedem cu toții ce a ieșit. Concluzia este simplă: nu putem tolera minciunile, oficialii corupți și omisiunile „strategice”, chiar dacă ele se propagă de-a lungul unei întregi generații, adică de vreo 30 de ani…

PS: și pentru cine crede că oficialii de la Chișinău comit „erori inocente” – și nu strategice -, pe care trebuie să le trecem cu vederea, mai tragem un semnal de alarmă. Poziția noastră în legătură cu chestiunea transnistreană în contextul războiului din Ucraina am exprimat-o deja (vezi aici). Este vorba despre faptul că acum este un prilej pentru a slăbi forțele și capacitățile regimului separatist pro-rus de acolo, decuplându-l de la resursele pe care le obține inclusiv cu ajutorul Chișinăului oficial. Guvernul R. Moldova, prin „Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova”, respectiv DISPOZIŢIA nr. 29 din 28 iunie 2022, face exact pe dos: a fost prelungită până la data de 31 august autorizația de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița din regiunea separatistă, unul dintre cei mai mari plătitori de taxe și impozite din regiunea separatistă, strict pentru regiunea separatistă, care asigură astfel o bună parte din bugetul regiunii transnistrene, inclusiv cel consacrat susținerii armatei din stânga Nistrului. Care armată, susține tocmai… regimul separatist de la Tiraspol!

Vă sună cunoscut? Vom reveni.

*Radu Cupcea este doctor al Universității din București și cercetător la Institutul de Științe Politice și Relații Internațional (ISPRI) al Academiei Române