*Ioan-David Onel

Sursă foto: captură ecran sputniknews.com

Pe 7 decembrie 2018, publicația rusă Sputnik News, citând televiziunea siriană Al Ekhbariya și Agenția Arabă Siriană de Presă (SANA), anunța „distrugerea completă” a unui spital din orașul sirian Hajin, în urma unui bombardament întreprins de coaliția condusă de Statele Unite. În realitate, la acea dată spitalul nu a fost afectat, atacurile vizând obiective aflate în exteriorul orașului, conform rapoartelor misiunilor întreprinse de coaliție. În plus, la data de 9 decembrie 2018, coaliția publica un material video în care spitalul apare intact, prezentând astfel dovada incontestabilă a dezinformării propagate de Sputnik.

Agenția de presă Sputnik publica, la 7 decembrie 2018, un articol în care prezenta „distrugerea completă” a unui spital din orașul Hajin, în provincia siriană Deir ez-Zor, în urma unui atac aerian întreprins de forțele „coaliției conduse de Statele Unite ale Americii”. De asemenea, articolul menționează și uciderea a 40 de civili în timpul unor atacuri desfășurate în cursul zilei de 8 decembrie. Datele prezentate de Sputnik au fost preluate de pe website-ul Agenției Arabe Siriene de Presă (SANA), care a lansat, pe 7 decembrie, informații privitoare la distrugerea spitalului Hajin, oferind mai multe detalii referitoare la o serie de pagube provocate în rândul civililor.

Informația falsă cu privire la distrugerea spitalului din Hajin este centrală în articolul publicat de Sputnik, după cum se observă din titlul acestuia, US-Led Coalition Strikes Hajin, Local Hospital Completely Destroyed – Reports. Încă din titlu este urmărită transmiterea unui mesaj cu impact emoțional, prin evidențierea „distrugerii complete” a unui spital, acesta fiind văzut ca un obiectiv care, în mod convențional oferă adăpost, fiind ferit de atacuri. De asemenea, titlul susține informația prin apelul la „rapoarte”, care însă nu se regăsesc în corpul articolului. Astfel, prin titlu, materialul publicat de Sputnik aduce în prim-plan principalul subiect al dezinformării, distrugerea spitalului, urmărind sensibilizarea cititorilor prin atribuirea unui portret inuman Statelor Unite și coaliției conduse de acestea.

Acțiunile coaliției conduse de Statele Unite

Articolul publicat de Sputnik este lansat în contextul în care Statele Unite desfășurau misiuni în cadrul operațiunilor coaliției Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve (CJTF-OIR), în colaborare cu Forțele Democrate Siriene (SDF), cu scopul de a elimina organizația teroristă Statul Islamic din Siria și Levant/ Daesh, de pe teritoriile Siriei și Irakului, la granița dintre cele două state, în zona văii Eufratului. Relevant în acest context este modul în care Statele Unite realizau misiunile, prin atacuri coordonate și întreprinse prin intermediul forțelor aeriene sau prin intermediul artileriei, SDF fiind trupele care avansau la sol, acaparând teren. Astfel, articolul Sputnik apare în contextul în care SDF, sprijinite de aviația americană, avansează spre orașul Hajin, recunoscut ca unul dintre „ultimele puncte de rezistență ale Statului Islamic”. Cu toate acestea, articolul Sputnik nu face nicio referire la obiectivul misiunii.

Sursă foto: captură ecran centcom.mil

Conform rezumatului misiunilor desfășurate între 2 și 8 decembrie 2018, publicat la data de 12 decembrie 2018, atacurile întreprinse de forțele CJTF-OIR la data de 7 decembrie (data publicării articolului Sputnik), dar și în celelalte zile ale intervalului, au vizat doar împrejurimile orașului Hajin, fiind neutralizate „unități tactice, poziții de luptă […] rute de aprovizionare sau puncte de comandă și control”, fără a fi menționat spitalul Hajin, sau atacarea altor obiective aflate în interiorul orașului.

Sursă foto: captură ecran centcom.mil

În plus, pe data de 9 decembrie, coaliția a publicat un material video în care spitalul Hajin apare intact și, chiar mai mult, un lunetist aparținând organizației Stat Islamic este filmat în timp ce trăgea de la una dintre ferestrele spitalului. Astfel, deoarece clădirea a fost folosită în scopuri militare, aceasta „a pierdut statutul de locație protejată” în baza Legii Conflictelor Armate (Law of Armed Conflict).

Sursa foto: captură ecran inherentresolve.mil

Prin datele publicate de coaliție, sub forma rezumatului misiunilor, dar mai ales prin materialul video în care spitalul apare intact, devine evident caracterul fals al informațiilor lansate de SANA și, ulterior, propagate de Sputnik.

Sursa informațiilor preluate de Sputnik

Informațiile din articolul publicat de Sputnik, cu privire la spitalul din Hajin, sunt preluate de la Agenția Arabă Siriană de Presă (SANA).

Sursă foto: captură ecran sana.sy

Fiind semnat de Gh. A. Hassoun și de R. Jazaeri, articolul lansat de SANA pe 7 decembrie 2018, în afară de prezentarea informațiilor false cu privire la distrugerea spitalului din Hajin, conține și un puternic caracter ideologic îndreptat împotriva Statelor Unite. Astfel, în corpul articolului se regăsesc diferiți termeni și expresii de natură ideologică, victimele fiind descrise ca „martiri”; iar acțiunile coaliției ca o „agresiune”; ”bombardamente aleatorii”; „noul masacru al coaliției”; „similar cu ce s-a întâmplat în Raqqa … sub pretextul combaterii teroriștilor Daesh”. Sintagmele și termenii cu un puternic caracter ideologic sugerează atribuirea unei imagini abrutizate Statelor Unite și coaliției conduse de acestea. Mai mult, pentru susținerea informațiilor prezentate (distrugerea spitalului, a locuințelor și numărul mare de victime), sunt citate ”surse civile” fără a fi oferite detalii specifice sau dovezi concrete privind declarațiile acestora.

Prin scrierea articolului, atât în ceea ce privește varianta originală a SANA, cât și varianta publicată de Sputnik, în limba engleză, a fost urmărită propagarea informațiilor false către un public cât mai larg, fiind vizat, în special, spațiul occidental.

Complexitatea tehnicilor de dezinformare

Analizând ambele articole prezentate mai sus, poate fi identificat un cadru complex de tehnici folosite pentru dezinformare.

  • Atât articolul lansat de SANA, cât și versiunea propagată de Sputnik, au ca informație centrală distrugerea spitalului din Hajin. Astfel, este evidentă manipularea prin falsuri, ambele articole prezentând o informație falsă, întrucât la data de 7 decembrie spitalul era intact.
  • Mai mult, pentru a susține această informație, ambele articole citează surse inexacte sau vagi, fără a oferi detalii privind identitatea lor: SANA citează „surse civile”, în timp ce Sputnik face apel la „rapoarte”.
  • Pot fi identificate și diferențe între modurile în care cele două publicații propagă dezinformarea. În ceea ce privește agenția SANA, poate fi identificată o tehnică de tipul „ai noștri vs. ai lor”, prin care se încearcă crearea unei distanțe și a unei diferențe de nereconciliat între două părți. În acest caz este vorba despre coaliția condusă de SUA, descrisă ca „agresoare” care ”bombardează aleatoriu” și ”masacrează civili”, și civilii sirieni, descriși ca „martiri”.
  • În plus, în articolul SANA sunt prezente și expresii exagerate, precum „distrugerea a zeci de case” și „dislocarea a sute de familii”.
  • De asemenea, articolul prezintă scopul real al operațiunilor coaliției, combaterea Daesh, ca pe un pretext al acțiunilor SUA și ale coaliției, întărind astfel sugestia agresiunilor intenționate ale acestora împotriva civililor sirieni. Toate aceste aspecte contribuie la crearea unei imagini inumane a Statelor Unite.

Dezumanizarea unei părți ca tehnică de manipulare

În ceea ce privește articolul prezentat de Sputnik, pe lângă manipularea prin falsuri, poate fi identificată și tehnica prezentării selective a faptelor, fiind îmbinate aspecte reale cu informații false. Astfel, sunt prezentate informații reale, privitoare la rezultatele atacurilor coaliției asupra „rutelor de aprovizionare, a vehiculelor, a pozițiilor de luptă și asupra unor clădiri”, în conformitate cu datele prezentate în raportul oficial al misiunilor, din data de 5 decembrie 2018.

Sursă foto: captură ecran sputniknews.com

Aceste date apar alături de informația falsă a distrugerii spitalului, în urma bombardamentelor întreprinse vineri, 7 decembrie 2018.

Sursă foto: captură ecran sputniknews.com

Prin acest mod de prezentare a datelor, Sputnik încearcă pună sub semnul întrebării veridicitatea informațiilor din comunicatul de presă al Comandamentului Central al Statelor Unite, sugerând astfel că sursele oficiale denaturează adevărul, ascunzând pretinsele pagube colaterale. Mai mult, spre deosebire de SANA, care prezintă combaterea Daesh drept un pretext al acțiunilor coaliției, Sputnik nu face nicio referire la scopul misiunilor, în acest mod sugerând că agresiunile sunt îndreptate împotriva civililor. Astfel, Sputnik atacă bazele morale ale acțiunilor Statelor Unite și contribuie la crearea unei imagini dezumanizate atribuite acestora.

Însumând aspectele expuse mai sus, este evident caracterul fals al informațiilor publicate de SANA și Sputnik. Scopul dezinformării promovate de cele două agenții de presă este unul caracteristic conflictelor armate, vizând dezumanizarea uneia dintre părțile combatante, în acest caz fiind coaliția condusă de SUA, cu obiectivul final de a submina fundamentele morale ale acțiunilor întreprinse de aceasta.

Sputnik News este o agenție rusă de presă, deschisă în 2014, fiind controlată și finanțată de stat. Având sediul la Moscova, agenția a fost lansată de grupul media Rossiya Segodnya, care a înlocuit agenția RIA Novosti și postul radio Vocea Rusiei, în urma unui decret prezidențial semnat de Vladimir Putin în 2013.

SANA, Agenția Arabă Siriană de Presă, a fost înființată în 1965 și este la rândul său controlată de stat, fiind agenția oficială de presă din Siria.

*Ioan-David Onel este student al masteratului Security and Diplomacy, în cadrul SNSPA și participant la programul de Internship al LARICS.