Bogdan Andrei Tănase*

Mai jos prezentăm o metodă clasică de dezinformare a presei rusești, respectiv falsificarea statutului unor persoane particulare în vederea atingerii unor scopuri politice sau strategice (în cazul nostru, așa numita legitimare a anexării peninsulei Crimeea).

Mai multe publicații rusești, printre care Sputnik (link către articol), Ria Novosti, NTV, RusskyMir, Komsomolskaya Pravda, au relatat că pe 30 septembrie 2018, reprezentanții unei delegații a Norvegiei, aflați în vizită în Crimeea, și-au arătat susținerea pentru anexarea Peninsulei Crimeea, afirmând că a fost un demers legitim care a reprezentat voința populației.

Primele semne ale dezinformării se regăsesc chiar din titlul respectivelor articole. Câteva exemple: „Delegația norvegiană recunoaște Crimeea ca fiind parte din Rusia” (link), „Șeful delegației norvegiene a numit Crimeea o parte legitimă a Rusiei” (link), „Șeful delegației norvegiene a recunoscut Crimeea” (link).

Manipularea prin cuvinte și ton

Exprimarea este tendențioasă și înșelătoare. Toate titlurile au două elemente în comun: cuvântul delegație și subtonul pozitiv față legitimitatea demersului Rusiei în ceea ce privește anexarea Peninsulei Crimeea. Prin această formulare, canalele de propagandă rusești au urmărit crearea impresiei că oficialitățile norvegiene recunosc Crimeea ca aparținând Federației Ruse.

Firesc, atunci când auzim termenul de delegație gândul ne zboară către un grup de oameni, special abilitați, purtători ai unor interese oficiale. Neajunsul din această poveste cu iz propagandistic este că așa numita delegația norvegiană nu era de fapt o delegație norvegiană. Grupul care a vizitat Crimeea în perioada 30.09.2018 – 06.10.2018 a fost alcătuit din:

  • Mons Lie (membru al Asociației Fizicienilor pentru Combaterea Armelor Nucleare)
  • Ane Hoel (actriță)
  • Tore Schweder (profesor de statistică)
  • Hendrik Weber (președintele asociației Norwegian People’s Diplomacy)
  • antreprenori și agricultori.

Foto: grupul de norvegieni fără nicio calitate oficială care a vizitat Crimeea.

Așadar, avem un grup de simpli cetățeni norvegieni care vizitează Crimeea, dar care sunt prezentați, total ernoat, drept reprezentanții oficiali ai statului nordic.

(link către postarea de pe Twitter)

După cum putem observa și din captura de mai sus, oficiosul moscovit Sputnik, a inundat spațiul virtual cu informații despre vizita oficialităților norvegiene în Crimeea.

O informație vagă este însă mai puțin credibilă, astfel că publicațiile rusești vin și cu detalii despre vizita „delegației norvegiene”, prezentându-ne inclusiv punctele de interes ale acetora. Aceștia au vizitat mai multe atracții turistice, apoi (pentru creșterea gradului de veridicitate) s-au întâlnit cu speakerul „parlamentului” din Crimea, Vladimir Konstantinov.

Foto: Vladimir Konstantinov, speakerul „parlamentului” din Crimea.

Dezinformarea crește ca un bulgăre de zăpadă

Pe măsură ce „răsfoim” presa aservită moscovei, ne afundăm și mai tare în pasta dezinformării și propagandei. Yuri Gempel, Șeful Consiliului de Stat al Republicii Kazahstan privind relațiile interetnice, ne informează că, atenție!, diplomații norvegieni admit că Peninsula Crimeea aparține de drept Rusiei. (link). Și întrevederea cu Georgi Muradov (vicepremierul Crimeei) face parte tot din seria întâlnirilor „oficiale”. Asta, desigur, în retorica manipulatorie/mincinoasă a publicațiilor aservite Moscovei, pentru că un profesor de statistică sau o actriță nu au nicio calitate care să le permită reprezentarea interesului Norvegiei.

Nu mai departe de luna martie a anului 2018, Delegația Permanentă a Norvegiei în OSCE (Organizația pentru Siguranță și Cooperare în Europa) a afirmat, clar și fără ambiguități, că anexarea Crimeei de către Federația Rusă reprezintă un act ilegitim, pe care îl condamnă cu fermitate. (link aici către comunicatul Delegației Permanente)

Același tip de mesaj a fost susținut și de Ministerul Afacerilor Externe, printr-o postare pe Twitter în care afirmă că vor continua politica de nerecunoaștere a anexării.

(link aici către postarea originală)

De asemenea, foarte interesantă este și prezentarea lui Hendrik Weber ca lider al acestei așa zise delegații. Personajul este, după cum am menționat, președintele asociației Norwegian People’s Diplomacy și om de afaceri în Norvegia. Ceea ce este însă important de menționat atunci când vorbim despre Hendrik Weber este fapul că acesta a fost solicitat chiar de către Duma de Stat a Federației Ruse să monitorizeze o bună desfășurare a alegerilor (cele prezidențiale) în Crimeea link aici). Norvegianul este, așadar, un om de incredere al lui Vladmir Putin.

Alt indiciu semnificativ despre Hendrik Weber ne este transmis în mod indirect. În timpul petrecut în Crimeea, acesta a declarat că zona nu este una conflictuală, care să pună în pericol oamenii și că îi încurajează pe turiști să viziteze Peninsula Crimeea, deoarece vor fi impresionați de cultura și tradițiile specifice. Această informație o putem corela cu faptul că Hendrik Weber are o firmă de construcții și cu declarația lui Yuri Gempel conform căreia norvegienii au fost interesați de proiecte de investiții: drumuri, poduri, tuneluri. Adică exact domeniul de activitate al firmei lui Hendrik Weber. (link aici) Destul de convenabil, nu este așa?

Tehnicile de manipulare

Tehnicile de manipulare ale propagandei pro-Kremlin sunt variate și foarte igenioase. Cele utilizate în această poveste a „delegației norvegiene” se regăsec în registrul PSYOP (psychological operations).

Printre care:

  1. Titlul fals

Tehnica presupune ca titlul să fie formulat într-o manieră care să sugereze un alt sens decât cel adevărat. După cum am lămurit deja această problemă, titlurile articolelor respective erau fale, deoarece respectivii nu erau altceva decât simpli turiști, și nicidecum membri ai unei delegații norvegiene.

  1. Exagerarea și decontextualizarea

Au fost prezentate declarațiile lui Hendrik Weber, însă acesta a fost prezentat ca fiind liderul delegației norvegiene, astfel că autorii articolelor au creat impresia că spusele sale sunt liniile oficiale ale politicii norvegiene.

  1. Efectul bandwagon

Presupune insinuarea că o majoritate împărtășește o anumită părere față de o anumită problemă/situație. Astfel, Hendrik Weber face trimiteri la referendumul prin care Crimeea „s-a alipit” de Federația Rusă pentru a-și justifica poziția de susținere. De asemenea, el sugerează că schimbările în clasa politică norvegiană iau amploare și că în scrut timp statul norvegian o să realizeze că a greșit atunci când a susținut sancțiunile împotriva Federației Ruse. (link aici)

Limba în care a fost redactată știrea falsă a fost cea rusă, vizat fiind publicul vorbitor din Rusia, Ucraina și Peninsula Crimeei pentru descurajarea oricăror inițiative contra realității faptice (Crimeea aparține Federației Ruse), dar imediat a fost preluată și de versiunile în limba engleză ale respectivelor site-uri pentru o mai mare vizibilitate.

În ceea ce privește cuvintele cheie utilizate, acestea au reprezentat adevărate laitmotive în discursul propagandistic: delegație, Crimeea, Norvegia, legitimitate .

Concluzii

Imagini pentru Norvegia in NATO

Foto: În lunile octombrie-noiembrie 2018, în Norvegia s-a desfășurat exercițiul Trident Juncture 18, cel mai mare exercițiu NATO de după Războiul Rece.

Tot mai constrânsă de sancțiunile economice, Ferația Rusă încearcă să încline balanța în favoarea sa prin răspândirea de informații false care, prin ricoșeu, să aducă susținerea opiniei publice.

O simplă vizită a unor cetățeni norvegieni, dintre care unul considerat a fi om de casă al Kremlinului (Hendrik Weber), a fost transformată într-o vizită oficială a statului Norvegian, care a ținut, chipurile, morțiș să-și arate susținerea pentru Federația Rusă în problema Crimeei. Nu a fost vreun politician sau membru al unui anumit partid, ci, simplu și vag, o delegație. Desigur, acest tertip lingvistic are rolul de a descuraja căutarea informațiilor suplimentare și de acceptare a știrii ca atare. Această metodă a mai fost folosită și cu alte ocazii (o delegație a Germaniei în Crimeea, o delegație a Statelor Unite în Crimeea) ceea ce deja ar trebui să trezească anumite suspiciuni.

Acest gen de retorică falsă erodează încrederea oamenilor în structurile Occidentale și aliate, descurajează acțiunile și activitățile susținute de acestea și girează capital politic pentru actori instituționali rău intenționați.

Este de datoria noastră să rămânem corect și complet informați și să luptăm contra dezinformării prin mijloacele pe care le avem la dispoziție.

Bogdan Andrei Tănase* este student masterand la SNSPA și participant în programul de Internship LARICS.