Din păcate, doar acum ne-am amintit de Alexei Navalnîi (4.06.1976 – 16.02.2024)… Mai jos, un fragment din prefaţa cărţii Navalnîi, semnat de Dan Dungaciu, volum apărut în 2021 la editura Corint Istorie.

Trebuie să facem dreptate acestei cărți admirabile, cu titlul Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului.

Și asta pentru că denumirea trimite fatal la o carte despre un personaj cu o prezență tot mai pregnantă în ultima vreme, o carte biografică sau, dacă nu, una care pivotează în jurul opozantului rus. Și asta nu e întrutotul adevărat. Căci dincolo de a fi o carte despre Alexei Navalnîi, volumul pe care cititorul îl are în mâini este (și) o carte despre… Rusia. Despre structura politică a Rusiei, despre mecanismul de construcție al legitimității politice acolo, despre cum se vede politica de la firul ierbii și cum se fundamentează ordinea politică de jos în sus. Și asta e un merit incontestabil al lucrării. (…)

Ce a făcut liderul de la Kremlin să merite această onoare de a fi în poza mare a lumii (n.red – Invitarea la G7)? În centrul atenției globale? Și asta când în Rusia Fundația Anti-corupție a lui Navalnîi era etichetată „extremistă” și își închidea birourile sau fundația „Open Russia”, fondată și finanțată de magnatul și criticul regimului Mikhail Khodorkovsky își anunța și ea închiderea, după ce unul dintre directorii săi executivi fusese arestat, iar alte figuri dizidente părăseau Rusia. Ca să nu mai vorbim despre faptul, tulburător în sine prin cinismul său, că numele lui Alexei Navalnîi era menționat doar cu somația „fermă” a autorităților americane către cele ruse de a nu fi… omorât în închisoare!

Alexei Navalnîi nu este viitorul Rusiei. Este însă o oglindă prin care nu doar Rusia se poate contempla judicios; este una prin care și noi ne putem vedea – și, vai!, chiar ne vedem! – mai bine.

București, 11 iuie 2021
Dan Dungaciu, preşedinte LARICS
Fragment din prefaţa cărţii “Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului