Autor: *Ciprian Cucu

În 12 iunie 2021, fotbalistul danez Christian Eriksen se prăbușește în timpul unui meci de fotbal disputat în deschiderea campionatului european. Eriksen își revine din stop cardiac în urma primului ajutor oferit pe teren, apoi este transportat la spital. (În momentul scrierii acestui articol este în condiție stabilă).

Imediat după colapsul jucătorului, teoriile conspiraționale au început să apară online, mai întâi pe Twitter, apoi fiind preluate – mai moderat sau mai agresiv – în social media și în câteva publicații online din România.

Printre articolele moderate dar care întrețin confuzia și alimentează teoriile conspiraționale, găsim două știri publicate de realitatea.net și digisport, ambele susținând că ar exista o controversă dacă fotbalistul danez s-ar fi vaccinat sau nu.


Sursa: captura foto digisport.ro

Sursa: captura foto realitatea.net

Activenews, site care a publicat în ultima perioadă zeci de articole care promovează narațiuni antivacciniste, sugerează încă din titlul unui articol din 12 iunie o asemănare între colapsul lui Eriksen și leșinul într-o conferință de presă a doamnei Tanja Erichsen una dintre liderii Agenției Daneze a Medicamentului. Deși articolul prezintă – corect – faptul că „deocamdată nu se cunosc cauzele căderii jucătorului Eriksen”, se insită pe această similitudine, pentru că și în prima situație au circulat o serie de dezinformări care susțineau că leșinul a fost cauzat de vaccinare.

În realitate, controversa nu există, dezinformarea fiind rezultatul unor zvonuri de pe Twitter, după cum se va arăta imediat. Înainte, trebuie să reamintim de eroarea frecventă de raționament „post hoc ergo propter hoc” (după asta, iată că din cauza asta): pentru antivacciniști este suficient (zvonul) că Eriksen ar fi fost vaccinat înaintea stopului cardiac pentru a considera că în mod necesar incidentul este cauzat de vaccin.

Realitatea este că astfel de incidente s-au mai întâmplat și în perioada dinaintea pandemiei. Fabrice Mumba, jucător la Bolton Wanderers (UK), s-a prăbușit tot din cauza unui stop cardiac în timpul unui meci disputat în 17 martie 2012. [https://ro.wikipedia.org/wiki/Fabrice_Muamba]

Marc-Vivien Foé – fotbalist camerunez, sau Cătălin Hâldan (Dinamo Bucureși) – nu au supraviețuit unor incidente similar, în 2003, respectiv 2000.

Cu alte cuvinte, chiar să fi fost vaccinat, cauzele incidentului din 12 iunie trebuie investigate, nu se poate sări la concluzia că ar fi fost vaccinul de vină.

În momentul de față, însă, se știe că Eriksen nici măcar nu a fost vaccinat, după declarația neechivocă a lui Giuseppe Marotta – directorul echipei FC Internazionale Milano unde joacă fotbalistul danez (https://football-italia.net/marotta-eriksen-sent-inter-teammates-message/)

Sursa dezinformării pare a fi o postarea pe Twitter din Cehia, care susținea – eronat – că medicul echipei Inter ar fi declarat la un post de radio că jucătorii echipei ar fi fost vaccinați. Fără vreo dovadă sau vreo confirmare, informația a fost rapid preluată și postată de mai multe conturi de Twitter, Instagram și Facebook.

În 13 iunie, postul de radio menționat – Radio Sportiva – afirmă clar că postarea inițială este falsă: „Informațiile raportate în tweet-ul menționat sunt false. Nu am raportat niciodată vreo opinie din partea personalului medical Inter cu privire la starea lui Christian Eriksen. Vă rugăm să eliminați conținutul de la autorul tweet-ului, altfel vom fi obligați să luăm măsuri.”


Sursa foto: Twitter

De menționat că cetățeanul ceh – Motl – nu a susținut că a auzit el emisiunea la radio, doar că a avut o sursă care ar fi susținut asta. Deși postul radio și echipa Inter au dezmințit situația și nimeni n-a ieșit cu vreo înregistare sau pentru a susține informația, mai mulți influenceri internaționali au continuat să susțină teoria conspirațională falsă, completând-o: nu doar că fotbalistul a fost vaccinat, dar acum se și încearcă mușamalizarea.

Aceași strategie o folosește și Oana Lovin, care preia povestea în 14 iunie. Lovin folosește o altă „dovadă” a vaccinării fotbalistului danez, un articol care vorbește despre vaccinarea fotbaliștilor italieni. Deși există câteva comentarii care-i atrag atenția că Eriksen este danez, Lovin consideră – fals – că poate să generalizeze. Alți comentatori susțin legătura, amintind că fotbalistul danez juca în Italia, deși este clar vorba despre o decizie a guvernului italian, pentru echipa națională a Italiei.

Această strategie este una obișnuită pentru teoriile conspiraționale – dacă totul este o conspirație menită să ne păcălească pentru obiective malefice, orice dovezi împotriva acestei idei nu fac decât să alimenteze ideea:

– Media spune că nu a fost vaccinat? Noi știm că presa minte, înseamnă că e invers.

– Directorul de la Inter spune că nu a fost vaccinat? Este o mușamalizare, iată conspirația!

– Radioul unde a apărut primul zvon susține că e fals? Vedeți până unde merg presiunile?

Din păcate, acest fenomen ne-a adus ceea ce numim „post-adevăr”, în care unii pot susține că albul este negru și dacă sunt suficent de insistenți și nu cedează în fața dovezilor – oricât de covârșitoare ar fi,  se găsesc suficienți care să-i creadă.

*Ciprian Cucu are un doctorat în tehnologii educaționale și lucrează în domeniul educației media. Este vicepreședinte Forum Apulum.