Radu Cupcea*

Imaginea Federației Ruse în rândul opiniei publice românești este, în mare parte, negativă. Un fapt ce se datorează, în special, experiențelor istorice. De aceea, tot ce este livrat din partea Rusiei în România, cu excepția culturii, este privit cu neîncredere. Realitatea este că mesajul transmis prin intermediul canalelor media oficiale ale statului rus nu prind în fața publicului din București, Cluj sau Iași, dar nici în restul țării. Un site precum Sputnik nu are nicio șansă să devină o sursă foarte accesată și credibilă pentru cititorii din România. Din acest motiv, există o mulțime de alte site-uri, din umbră, care urmăresc să influențeze opinia publică de aici. Ele au o altă abordare. Una simplistă și bogată în mesaje emoționale, naționalist-retrograde.

Un adevărat cluster de pagini „informative” ce nu mai transmit doar despre cât de „rău este Occidentul”, cât de „perversă este politica Uniunii Europene” sau cât de „periculoasă poate fi existența României în NATO”. Ele au trecut la spus lucruri mult mai ușor de înțeles de oamenii simpli, plictisiți de politică și de știri negative. Trollii ruși și cei afiliați lor cuceresc prin farmecul vorbelor, fie ele scrise incorect în limba română. Scaldă în laude silite poporul român și inventează istorioare mincinoase, dar seducătoare despre cât de special a fost acest neam străvechi și cât e de nenorocit astăzi.

Aceste echipe plătite lansează o suită de elogii la adresa autohtonilor și o duzină de interpretări tendențioase ale unor subiecte de scandal, demult consumate, preferând să răscolească orgoliul și furia oamenilor. Lucrează la renașterea miturilor despre occidentali care țin „România în subdezvoltare și nu-i permit să prospere”. Numai că de oamenii de afaceri străini sau de companiile străine care comit infracțiuni se ocupă organele abilitate și jurnaliștii de investigații. Sunt multiple cazuri și-n România. Trollii urmăresc altceva. Ei laudă românul și contestă „străinul” din Vest, fără să pomenească de problemele cronice din Estul Europei, de exemplu din Rusia sau Belarus. Nu contestă nici nivelul de trai și nici modul cum se iau deciziile în multiple state din spațiul eurasiatic. Sunt mai degrabă îngrijorați de soarta noastră și scot în evidență doar problemele, incidentele, subiectele convenabile construcției lor propagandiste. Laudă oamenii obișnuiți, simpli. Iar cum un vechi proverb spune că „lauda aduce pagubă”, avertizăm românii de pretutindeni să o refuze. În cazul trollilor lauda și așa-zisele investigații jurnalistice sunt viciate și absurde.

 Lauda fără acoperire este o calomnie. Și o… capcană!

De „fake news” sau calomnii lăudăroase, combinate cu o chemare la ură, trebuie să-și de-a seama oricine administrează un site de știri sau citește zilnic știri din surse online. Cititorii trebuie să facă diferența între o știre adevărată, bine documentată și o calomnie ascunsă care se desfășoară într-un proces pe etape.

În continuare, vă propun să urmărim cum au creat unii „experți” de acest gen procesul. El are loc pe o rețea de site-uri și conturi de socializare false din care aflăm despre unele știri precum „testele genetice făcute în laboratoarele Vaticanului asupra celor două schelete de îngeri [care] confirmă fără nici o urmă de îndoială că românii sunt urmașii direcți ai îngerilor având structura genetică cea mai apropiată de a acestora[1]. O prostie care nu merită nicio atenție. Articolul în cauză nu s-a bucurat de mare popularitate fiind catalogat drept „o inepție” de cei care l-au citit și comentat. În material apare și o captură foto după un canal media din Federația Rusă, iar în poveste scheletul de înger ar fi fost descoperit în solul înghețat al Siberiei. Minciuna nu este luată de nimeni în serios. Numai că autorii aceluiași site, pe numele său socialistul.com, a inventat alte povestiri mincinoase care, a doua oară, au prins la foarte mulți oameni naivi sau neatenți. Așa-zișii „internet trolls” s-au impus, pentru scurt timp, în spațiul virtual românesc. Au reușit să stârnească reacții, iar asta este tot ce ei își doresc.

Ipoteza este, însă, că administratorii site-ului în cauză nu sunt ruși, ci din România. Ei ar fi lansat o capcană cu știri prostești ca să observe cum vor cădea oamenii neatenți în ea și ce site-uri distribuie astfel de știri. Oricum ar fi, pe noi ne preocupă faptul că un număr semnificativ de oameni au crezut și nu neapărat ce au urmărit cei de la socialistul.com

f2

Personajul inventat Felix Munteanu

În autointitulatul „ziar al românilor social democrați corecți, cinstiți, harnici și curajoși”, socialistul.com, a fost lansat un alt material mincinos care relatează că „de ani buni regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii bea numai vin românesc fiind pur și simplu îndrăgostită de acesta[2]. O nouă știre falsă luată de foarte mulți cititori drept bună. Până la urmă nimeni nu are nimic cu vinurile românești, dar pur și simplu este o naivitate să crezi în faptul că regina consumă doar vin de proveniență românescă și acesta ar fi unul din factorii longevității sale. Mai degrabă vorbim de un truc, unul întâlnit și inspirat de pe site-ul televiziunii Publika de la Chișinău care a scris, în 2013, despre cum regina Marii Britanii comandă vin din Republica Moldova. În primul caz știrea este mincinoasă, îl al doilea este tot un fals, adică o exagerare transformată în fals, și un truc de publicitate ieftină. Cazul din România, lansat de socialistul.com, a fost preluat de pagini ca eustiu.com, cancan.ro, romaniatv.net, stirile.top, infoactual.ro, cuvântul-liber.ro și alte publicații mari sau mai puțin cunoscute în spațiul on-line românesc. Materialul a primit zeci de comentarii și zeci de distribuiri. Jumătate din comentatori sunt trolli. Aici băieții au intrat în joc. Dar cel mai grav lucru pe care noi îl observăm și îl semnalăm este că distribuitorii de pe platformele de socializare sunt oameni obișnuiți. Aceștia au ajuns să se felicite pentru marea performanță a vinului românesc fără să știe că postarea din septembrie a fost doar încălzirea pentru următorul material din luna octombrie oferit de cei de la socialistul.com.

 Apare Felix!

Cine este Felix? Nu e motanul din reclamă, de data asta. Este un geniu român [inventat] fără de noroc, pe care un număr impresionant de oameni sar să-l apere. Aparent, oricine citește o astfel de știre nu crede o secundă că este adevărată. Numai că foarte mulți au căzut în plasă. Chiar și trollii ruși sau de altă proveniență. Iar asta, din punctul meu de vedere, este cel mai interesant.

Pe scurt, în luna octombrie, o nouă știre naște emoții la o parte din utilizatorii internetului. Sursa în cauză îl crează pe Felix Munteanu. De această data povestea nu mai are doar părți bune, cum a fost în cazul vinului românesc, ci este construită din două părți aflate în contradicție. În prima aflăm despre un copil de 5 ani, din Cluj-Napoca, presupus campion mondial la programare. Citez: „Este deja un membru activ recunoscut și foarte apreciat al comunității de programatori din Cluj, București și Iași  fiind supranumit micul Zuckenberg [corect ar fi Zuckerberg, cu aluzie la inventatorul Facebook]. Toți programatorii cu experiență îl cunosc și îi sfătuiesc când au programat calculul mai dificil, fiind deja supranumit micul Zuckenberg[3].

Numai că în poveste, micul geniu riscă să rămână fără titlu din cauza contestației depuse de echipele Statelor Unite, Germaniei și Chinei. Da, probabil dacă citeați știrea pe 5 octombrie vi se părea una din cele mai proaste glume pe care ați citit-o până acum. Mai ales că titlul poveștii este scris greșit: „Un copil roman de 5 ani este noul campion mondial la programare. Este considerat cel mai inteligent copil din lume și toate gigantii din IT se bat pe el”. S-au găsit redacții serioase și din acelea formate de un singur om, trolli care l-au preluat, l-au corectat, iar după asta l-au distribuit fără să clipească.

f3

Comentarii pe site-ul: socialistul.com

Primii care au scris despre acest caz și au semnalat că este vorba despre o știre falsă sunt cei de la PressOne. Autoarea specifică faptul că textul „conține detalii greu de crezut pentru un individ cât de cât rațional[4]. Și așa este. Textul are probleme de logică. Anumite fraze nu au nici un sens. Cu toate acestea, continuă autoarea, „victimizarea micului român de către SUA, China și Germania − care i-ar fi contestat victoria − a făcut ca acest articol complet inventat să devină viral în rândul publicului care vrea să creadă că străinii ne vor răul și nu ne lasă să fim cei mai buni din lume[5]. Unii cititori l-au distribuit de mai multe ori. Trollii au avut grijă ca materialul să fie preluat de o parte din rețea. La site-urile pomenite deja, mai adăunăm observator.news, frip.ro și chiar unii IT-ști din București sau jurnaliști locali cărora nu le vom da numele, deoarece nu are niciun rost. Oamenii pur și simplu au fost înșelați.

Orice enormitate își are publicul ei!

Jurnalistul Lucian Mândruță a prevenit publicul pe pagina sa de Facebook în data de 6 octombrie. Acesta a spus că „nu este vorba despre propaganda rusă”, ci despre o glumă lansată de administratorii site-ului socialistul.com. O glumă care demonstrează că nu este nevoie de un material foarte bun ca sute de români să-l creadă, să-l comenteze și să-l distribuie.

Concluzia este că știri false au existat întotdeauna. Acum există și mai multe. Nu poți să le interzici, pentru că internetul nu are limite. Dar putem să-i facem pe oameni să învețe cum să verifice informația pe care o găsesc. Să urmărească cine este autorul, cine o distribuie și cât de credibilă este respectiva sursă. Doar așa putem face trollii ruși și cei care îi susțin să devină inutili. Sau, cel puțin, inofensivi la nivel societal.

[1]Poveste disponibilă online la adresa: http://socialistul.com/testele-de-la-vatican-confirma-romanii-sunt-cei-mai-apropiati-genetic-de-ingeri

[2] Poveste disponibilă online la adresa: http://socialistul.com/regina-elizabeta-a-marii-britanii-bea-doar-vin-romanesc-motivul-este-uimitor

[3] http://socialistul.com/un-copil-roman-de-6-ani-este-campion-mondial-la-programare-stie-la-perfectie-4-limbaje-de-programare-si-toti-gigantii-din-it-se-bat-pe-el

[4] Codruța Simina, „Geniul de 5 ani din Cluj” e luat dintr-o colecție de frizuri pentru copii, Pressone.ro, 9 octombrie 2017, disponibil la: https://pressone.ro/sectiuni/geniul-de-5-ani-din-cluj-e-luat-dintr-o-colectie-de-frizuri-pentru-copii/

[5] Idem.

*Radu Cupcea este cercetător la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române și doctorand al Universității din București.